pontosnews.gr
Πέμπτη, 2/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Φώτης Φανιάδης: Παλεύουμε μόνοι μας για τη Βιβλιοθήκη της Αργυρούπολης

15/01/2017 - 10:13πμ
Φώτης Φανιάδης: Παλεύουμε μόνοι μας για τη Βιβλιοθήκη της Αργυρούπολης
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Μείζον θέμα στην ατζέντα της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νάουσας, με αφορμή και τη συμπλήρωση των 90 χρόνων από την ίδρυση του ιστορικού σωματείου, είναι το ζήτημα της Βιβλιοθήκης της Αργυρούπολης, που αφορά τη διάσωση και τη μετεγκατάσταση των πνευματικών θησαυρών του Φροντιστηρίου της Αργυρούπολης αλλά και κειμηλίων που έφεραν μαζί τους Πόντιοι πρόσφυγες.

Φανιάδης: Πρέπει όλοι οι Πόντιοι να συνειδητοποιήσουν ότι αποτελεί εθνικό τους χρέος η διάσωση της Βιβλιοθήκης της Αργυρούπολης. Δίνουμε άνισο αγώνα, αλλά θα τον συνεχίσουμε.

Μιλώντας στο pontos-news.gr, ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Φώτης Φανιάδης εξέφρασε το παραπονό του για το γεγονός ότι το σωματείο «παλεύει μόνο του» χωρίς να έχει καμία βοήθεια ούτε από την πολιτεία ούτε από τον υπόλοιπο ποντιακό χώρο, τουλάχιστον μέχρι στιγμής.

Το θέμα βρίσκεται σε εκκρεμότητα εδώ και αρκετό καιρό, με την Εύξεινο Λέσχη Νάουσας να ζητά ολόκληρο το κτήριο Τουρπάλη προκειμένου να εκθέσει με αξιοπρέπεια στο σύνολό της τη Βιβλιοθήκη της Αργυρούπολης, αφού δεν επαρκεί ο χώρος που της έχει παραχωρηθεί – σήμερα της ανήκει ο πρώτος όροφος. Μάλιστα, για το ζήτημα υποβόσκει και μια κόντρα μεταξύ της διοίκησης της Ευξείνου Λέσχης και του Δήμου Νάουσας.


(Φωτ.: Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας)

«Παλεύουμε μόνοι μας, αλλά θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις και θα πετύχουμε τη μετεγκατάσταση της βιβλιοθήκης στο κτίριο Τουρπάλη. Δε συζητάμε καμία άλλη λύση. Δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν έχει ευαισθητοποιηθεί από τον αγώνα μας κανείς άλλος. Από την Πολιτεία δεν είδαμε καμία βοήθεια», επισημαίνει ο Φώτης Φανιάδης.

Την εκκωφαντική απουσία του κράτους τόνισε και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος κατά την εκδήλωση κοπής της πίτας του σωματείου. «Με τη βοήθειά του η παράδοσή μας θα έπρεπε να γίνει κτήμα κάθε Ελληνίδας, κάθε Έλληνα, ώστε να αντιμετωπίσουμε και διάφορες άλλες καταστάσεις», υπογράμμισε.


Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (φωτ.: Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας)

Μέλη της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νάουσας, με επικεφαλής τον πρόεδρο του σωματείου, πρόσφατα συναντήθηκαν στην Αθήνα τόσο με τον Αρχιεπίσκοπο όσο και με  τον διευθυντή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ο οποίος δεν φάνηκε αρνητικός στο ενδεχόμενο να βοηθήσει με τα εργαστήρια που απαιτούνται για την καλύτερη συντήρηση και προστασία των βιβλίων.

«Επίσης, είναι θετικό ότι η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας έβαλε ως στόχο της να βοηθήσει και αυτή για τη διάσωση των θησαυρών», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης.

Σύμφωνα με τον Φώτη Φανιάδη, ήδη έχουν μεταφερθεί στο κτήριο Τουρπάλη και εκτίθενται κάποια αντικείμενα, όπως φωτογραφίες και φορεσιές (τα ιερά κειμήλια από την Αργυρούπολη βρίσκονται στο Μουσείο Μπενάκη). Μάλιστα, αυτήν τη στιγμή στο ίδιο κτήριο ετοιμάζονται οι προθήκες οι οποίες θα φιλοξενήσουν τα βιβλία.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο ανασκαφικός χώρος στη Μονή Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στα Κοτύωρα (φωτ.: Anadolu)
ΠΟΝΤΟΣ

Νέες ανασκαφές σε μοναστήρι στον Πόντο – Στόχος άγνωστα ευρήματα και μωσαϊκά

2/04/2026 - 3:08μμ
(Φωτ.: Facebook/Μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων Κομοτηνής «Ο Εύξεινος Πόντος»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο Μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων Κομοτηνής «Ο Εύξεινος Πόντος» ετοιμάζει μεγάλο ποντιακό γλέντι

2/04/2026 - 12:48μμ
Καταγραφή αντικειμένων για το μουσείο της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νάουσας (φωτ.: Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας)
ΠΟΝΤΟΣ

«Ανοίγουν τα σπίτια, επιστρέφει η μνήμη»: Κειμήλια από την Αργυρούπολη του Πόντου γεμίζουν το νέο μουσείο στη Νάουσα

2/04/2026 - 10:56πμ
Ο Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί με τον δικηγόρο του, Τρίτη 1 Απριλίου 2026 (φωτ.: Facebook / Eleftheros Parharadis)
ΠΟΝΤΟΣ

Γιαϊλαλί: «Δεν πήγε καλά η ακρόαση για το άσυλο» – Καταγγέλλει «παραλογισμό» μετά τη διαδικασία

1/04/2026 - 11:33μμ
Η Ένωση Ποντίων Ζωγράφου στο Πασαλιμάνι, Κυριακή 29 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Facebook / Κρήτη Η Μεγάλη Συνάντηση)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Ένωση Ποντίων Ζωγράφου στο Φεστιβάλ «Κρήτη: Η Μεγάλη Συνάντηση» – Δυναμική παρουσία στο Πασαλιμάνι

1/04/2026 - 10:31μμ
Από το φινάλε της παράστασης «Προξενείας τη Γιωρίκα» που παρουσιάστηκε από τον Ποντιακό Μορφωτικό Σύλλογο Αγίου Δημήτριου - Ρυακίου στο 1ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου (φωτ.: Facebook / Katerina Bili)
ΠΟΝΤΟΣ

«Να γίνει θεσμός»: Νέοι δίνουν φωνή στο ποντιακό θέατρο – Έρχεται το 2ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ της ΠΟΕ

1/04/2026 - 4:55μμ
(Φωτ.: Facebook/Χορευτικός Όμιλος Ποντίων «Σέρρα»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέο διοικητικό συμβούλιο για τον Χορευτικό Όμιλο Ποντίων «Σέρρα»

1/04/2026 - 11:24πμ
Η εικόνα της Παναγίας Σουμελά στον Άγιο Ελευθέριο Αχαρνών, Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: Flickr / Μητρόπολη Βεροίας / Γεράσιμος Μπεκές)
ΠΟΝΤΟΣ

Η εικόνα της Σουμελά στην Καβάλα – Στον ιστορικό ναό του Αποστόλου Παύλου για τα 100 χρόνια

1/04/2026 - 10:00πμ
Απρίλιος. Μικρογραφία του μήνα από το χειρόγραφο Τυπικό της Μονής του Αγίου Ευγενίου Τραπεζούντας [1346]. Μητροπολίτου Τραπεζούντος Χρύσανθου, «Η Εκκλησία Τραπεζούντος». Από το Αρχείον Πόντου, του 1933 (πηγή: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Απρίλτ’ς στον Πόντο: Κρύο, βροχές και ξενιτιά – Ο μήνας της άνοιξης μέσα από ένα ποίημα

1/04/2026 - 9:04πμ
(Εικ.: ΧΚ)
ΠΟΝΤΟΣ

2ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου της ΠΟΕ: Τα έργα που θα παρουσιαστούν – Τα θεατρικά σχήματα που θα συμμετάσχουν

31/03/2026 - 4:26μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ertnews.gr)

Μελβούρνη: Η ομογένεια τίμησε με λαμπρότητα την 25η Μαρτίου

2 λεπτά πριν
Ο ανασκαφικός χώρος στη Μονή Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στα Κοτύωρα (φωτ.: Anadolu)

Νέες ανασκαφές σε μοναστήρι στον Πόντο – Στόχος άγνωστα ευρήματα και μωσαϊκά

29 λεπτά πριν
(Φωτ.: Facebook/Εύξεινος Λέσχη Βοΐου Νεάπολης Κοζάνης)

Μια συναυλία ελπίδας για τον 25χρονο Πόντιο Δημήτρη Περτσινίδη – Η Εύξεινος Λέσχη Βοΐου στηρίζει τη μάχη του για ζωή

57 λεπτά πριν

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Άρσης Βαρών στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης, στη μνήμη του Δημήτρη Ζαρζαβατσίδη

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/EUROKINISSI)

ΟΠΕΚΕΠΕ: Νέα δικογραφία για δύο εν ενεργεία βουλευτές – Στο επίκεντρο αίτημα άρσης ασυλίας

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΕΛΟΠ)

Εξι μετάλλια για την ελληνική πάλη στο Ταλίν

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign