Μάχη μέχρι το πρωί δίνουν πυροσβέστες και εθελοντές στα πύρινα μέτωπα που εξακολουθούν να καίνε σε Αττική, Βοιωτία και Φωκίδα, με τις επίγειες δυνάμεις να επιχειρούν μέσα στη νύχτα για να περιορίσουν την εξάπλωση των πυρκαγιών και να προστατεύσουν κατοικημένες περιοχές.
Κρίσιμη η κατάσταση στο Πόρτο Γερμενό
Το μεγαλύτερο βάρος της επιχείρησης έχει πέσει στην πυρκαγιά του Πόρτο Γερμενού, όπου οι φλόγες έχουν πάρει μεγάλες διαστάσεις, έχοντας κάψει δασικές εκτάσεις και προκαλέσει ζημιές σε σπίτια και περιουσίες.
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν κυρίως στο νότιο τμήμα του μετώπου, με στόχο να εμποδίσουν την πυρκαγιά να φτάσει στην Ψάθα. Παράλληλα, σημαντικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή του Αγίου Νεκταρίου, αλλά και βορειότερα, προκειμένου να ανακοπεί η πορεία των φλογών και να μην απειληθούν τα Βίλια.
Μεγάλη προσπάθεια καταβάλλεται και για την προστασία των κατοικιών στον οικισμό της Βένιζας, καθώς οι επίγειες δυνάμεις δίνουν μάχη ώστε η φωτιά να παραμείνει μακριά από τον οικιστικό ιστό.
Η επικινδυνότητα της κατάστασης αποτυπώθηκε και στα διαδοχικά μηνύματα του 112, μέσω των οποίων οι κάτοικοι κλήθηκαν να απομακρυνθούν από Αλεποχώρι, Ψάθα, Βένιζα, Λούμπα, Ζάχουλη, Αγία Παρασκευή, Κρύο Πηγάδι και Άγιο Νεκτάριο Αττικής.
66.600 στρέμματα κάηκαν στις δύο μεγάλες πυρκαγιές
Ιδιαίτερα μεγάλη είναι η έκταση που έχει πληγεί από τις δύο μεγάλες δασικές πυρκαγιές σε Βοιωτία και Πόρτο Γερμενό. Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση, η συνολική καμένη έκταση ανέρχεται περίπου σε 66.600 στρέμματα.
Τα στοιχεία προέρχονται από δορυφορικές εικόνες πολύ υψηλής ανάλυσης του δορυφόρου SPOT-6/7, οι οποίες καταγράφηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου 1 Αυγούστου και αναλύθηκαν από την ομάδα του meteo.gr/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Με βάση την επεξεργασία των δεδομένων του ευρωπαϊκού μηχανισμού Copernicus EMS, μέχρι τις 11:46 του Σαββάτου είχαν καεί περίπου 30.900 στρέμματα στη Βοιωτία και περίπου 35.700 στρέμματα στην περιοχή του Πόρτο Γερμενού. Η πυρκαγιά στο Πόρτο Γερμενό, ωστόσο, εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη, γεγονός που σημαίνει ότι η έκταση της πληγείσας περιοχής αναμένεται να αυξηθεί.
Θυελλώδεις άνεμοι δυσκόλεψαν την κατάσβεση
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετώπισαν κατά τη διάρκεια της ημέρας εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων. Οι ισχυρές ριπές δημιούργησαν προβλήματα και στα εναέρια μέσα, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις τα πληρώματα δεν μπορούσαν είτε να πραγματοποιήσουν υδροληψία είτε να προχωρήσουν σε ρίψεις νερού λόγω των ακραίων αναταράξεων.
Στη Βοιωτία, πάντως, η εικόνα από την Πυροσβεστική χαρακτηρίζεται «σταθερή» και οι επίγειες δυνάμεις συνεχίζουν την προσπάθεια περιορισμού των ενεργών εστιών.
Σχεδόν 500 πυροσβέστες σε Αττική και Βοιωτία
Στα μέτωπα της Αττικής και της Βοιωτίας επιχειρούν συνολικά 496 πυροσβέστες, 22 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων της 1ης, 2ης, 4ης, 5ης, 6ης, 10ης και 18ης ΕΜΟΔΕ, εθελοντές και 134 οχήματα. Στην επιχείρηση συμμετέχουν επίσης 23 πυροσβέστες με τέσσερα οχήματα από τη Γαλλία και 23 πυροσβέστες με τέσσερα οχήματα από τη Ρουμανία, στο πλαίσιο της προεγκατάστασης Ευρωπαίων πυροσβεστών στη χώρα μας. Παράλληλα, οι Περιφέρειες Αττικής και Στερεάς Ελλάδας έχουν διαθέσει υδροφόρες και μηχανήματα έργου, ενώ στο έργο της κατάσβεσης συνδράμει και ομάδα «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ». Μηχανήματα έργου έχουν διατεθεί και από τη Διοίκηση Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών, προκειμένου να δημιουργηθούν αντιπυρικές ζώνες σε συνεργασία με τη Δασική Υπηρεσία. Σε ετοιμότητα βρίσκονται επίσης δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας και του ΕΚΑΒ, ενώ λεωφορεία του Πυροσβεστικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκονται στην περιοχή για τη διευκόλυνση της μετακίνησης πολιτών.
Νέο μέτωπο στη Φωκίδα
Την ίδια ώρα, δύσκολη είναι η κατάσταση και στη Φωκίδα, όπου η φωτιά που εκδηλώθηκε στο Σκάλωμα εξακολουθεί να απασχολεί τις πυροσβεστικές δυνάμεις. Η προσπάθεια επικεντρώνεται στον περιορισμό του μετώπου, ώστε οι φλόγες να μην προχωρήσουν προς την περιοχή Πηγή. Μέσω του 112 δόθηκε εντολή απομάκρυνσης από τις περιοχές Κλήμα, Πηγή, Κούκουρα, Νέα Κούκουρα, Μαγούλα, Πευκάκι και Ευπάλιο. Στο σημείο επιχειρούν 64 πυροσβέστες, δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων της 6ης ΕΜΟΔΕ και 15 οχήματα.
Η Κυριακή 2 Αυγούστου αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς, κατηγορίας 4, για Αττική, Βοιωτία και Εύβοια. Οι συγκεκριμένες περιοχές έχουν τεθεί σε κατάσταση κινητοποίησης «Red Code».
Παράλληλα, λόγω των πολλαπλών πυρκαγιών που έχουν εκδηλωθεί σε όλη την επικράτεια και των καιρικών συνθηκών που επικρατούν, το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών παραμένει σε Γενική Επιφυλακή, προκειμένου να ανταποκριθεί άμεσα στις αυξημένες ανάγκες και να αντιμετωπίσει ενδεχόμενες νέες εστίες.

















