pontosnews.gr
Πέμπτη, 17/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Στα χέρια ενός Μικρασιάτη το Πέραμα, η ελληνική πρωτεύουσα του ζίου ζίτσου (φωτο-βίντεο)

18/12/2016 - 4:16μμ
Στα χέρια ενός Μικρασιάτη το Πέραμα, η ελληνική πρωτεύουσα του ζίου ζίτσου (φωτο-βίντεο)
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι στο Πέραμα, μια μικρή παραλιακή πόλη της Αττικής συχνά συνδεδεμένη με αρνητικές εικόνες και ειδήσεις, εννιά χρόνια τώρα συντελείται ένα μικρό αθλητικό θαύμα, αποτέλεσμα συνεργασίας και πολύ κόπου ενός Μικρασιάτη παγκόσμιου πρωταθλητή, δεκάδων αθλητών και των οικογένειών τους; Κι όμως, σε αυτή την ξεχασμένη από την πολιτεία γωνιά της Αττικής έχει δημιουργηθεί φυτώριο πρωταθλητών στην πολύπλευρη πολεμική τέχνη του ζίου ζίτσου (ju-jitsu), από όπου οι διακρίσεις για την Ελλάδα έρχονται βροχή σε όλες τις διοργανώσεις!

Ψυχή και κινητήριος δύναμη του Αθλητικού Πολιτιστικού Οργανισμού Περάματος «Μαύροι Ιππότες», πρωταθλητή συλλόγου Ju-Jitsu για το 2016, είναι ο 37χρονος σενσέι Μόρφης Καρνέσης.

Με καταγωγή από την Σμύρνη και ρίζες στο Φανάρι, ο παγκόσμιος πρωταθλητής στο ζίου ζίτσου και το παγκράτιο –αναγνωρισμένος προπονητής Γ.Γ.Α., και κάτοχος μαύρης ζώνης 5 νταν στο ζίου ζίτσου, μαύρης ζώνης 5 νταν στην αυτοάμυνα (self defence) και μαύρης ζώνης ένα νταν στο σίτο ρίου καράτε (shito ryu karate)– χρησιμοποιώντας παιδαγωγικές μεθόδους, απαλλαγμένες από τη γνωστή λεκτική βία που επιλέγουν πολλοί προπονητές σε διάφορα αθλήματα, έχει καταφέρει να απογειώσει το εξαιρετικό δυναμικό των αθλητών του, πολλοί από τους οποίους στελεχώνουν την Εθνική Ομάδα του αθλήματος.


Οι αθλητές που διακρίθηκαν στο Acropolis International Ju-Jitsu Open Championship 2016 στις ηλικίες -12 και -15

Δύο χρόνια στην κορυφή
Τελευταία επιτυχία των «Μαύρων Ιπποτών», μετά τα μετάλλια στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στα -18 (4 χάλκινα μετάλλια, μία 5η θέση και μια 7η θέση), τον Σεπτέμβριο, στη Γερμανία, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στα -15 (3 χρυσά, 3 ασημένια, 4 χάλκινα) και το Βαλκανικό Πρωτάθλημα (2 χρυσά, 4 ασημένια, 1 χάλκινο), στην Κύπρο, ήταν η κατάκτηση της πρώτης θέσης και στο Acropolis International Ju-Jitsu Open Championship 2016, που πραγματοποιήθηκε στις 3 και 4 Δεκεμβρίου στο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Άνω Λιοσίων.


Οι πρωταθλητές Αργύρης Στάθης, Σταυρούλα Σπυριδάκη, Αντώνης Σπυριδάκης, Βαλαντούλα Μέρμηγκα, Βασίλης Αναστασάκης
και Μανώλης Μπαρμπέρης με τον προπονητή τους στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στα -18 στη Γερμανία

Οι αθλητές του συλλόγου έφυγαν από το ολυμπιακό κέντρο με 116 μετάλλια,  41 χρυσά, 32 αργυρά και 43 χάλκινα, έχοντας αγωνιστεί σε τρία συστήματα (fighting, duo, ne-waza systems) με αντιπάλους από 85 συλλόγους (1.421 αθλητές). Τη δεύτερη θέση στη διοργάνωση κατέκτησε ο σύλλογος Τιτάνες με 92 μετάλλια και στην τρίτη θέση τερμάτισε ο σύλλογος Λεύκαρος με 50 μετάλλια.


Μια… συνηθισμένη προπόνηση

Επόμενος στόχος των Μαύρων Ιπποτών είναι το 16ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ζίου Ζίτσου 2017 που θα διεξαχθεί το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 Ιανουαρίου (Α’ Μέρος) και το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Ιανουαρίου (Β’ Μέρος) στο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Άνω Λιοσίων. Ο Μόρφης Καρνέσης, ενόψει του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος και για να προετοιμάσει ακόμα καλύτερα τους αθλητές του διοργανώνει εκπαιδευτικό σεμινάριο fighting με προσκεκλημένο τον Πέρσι Κούνσα, παγκόσμιο πρωταθλητή 2012-2015.

Στην ίδια λογική, «για την περαιτέρω κατάρτιση των παιδιών μας», είναι και τα κατασκηνωτικά προγράμματα που διοργανώνει ο πρωταθλητής σύλλογος τα τελευταία δύο χρόνια, παρουσία του επίκουρου καθηγητή του τζούντο στα ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης Γιώργου Ζαγγελίδη και άλλων σπουδαίων αθλητών όπως ήταν φέτος ο πρωταθλητής Ευρώπης στο Brazilian Ju-Jitsu (’12, ’14, ‘15) και Νο2 στην παγκόσμια κατάταξη Ηλίας Παυλάκης.

Το μυστικό της επιτυχίας
Εκείνο όμως που κάνει τον Αθλητικό Πολιτιστικό Οργανισμό Περάματος «Μαύροι Ιππότες» να ξεχωρίζει δεν είναι τα εκπαιδευτικά προγράμματά του ή η συμμετοχή όλο και περισσότερων αθλητών του στην Εθνική Ομάδα, αλλά ο τρόπος που χτίζονται οι σχέσεις μεταξύ προπονητών και αθλητών. Παντρεμένος με την επίσης προπονήτρια του ζίου ζίτσου Μαρία Τσαγαλά και ως πατέρας δίδυμων αγοριών, ξέρει να δουλεύει καλά με την ψυχολογία των παιδιών αλλά και των ενήλικων αθλητών που επίσης διαπρέπουν στις διοργανώσεις.

Με την καθημερινή τριβή έχει δημιουργηθεί οικογενειακή σχέση και οι προπονητές έχουν πάψει να είναι προπονητές και έχουν γίνει εάν όχι γονείς, σίγουρα μεγάλα αδέρφια. Τα παιδιά έχουν σωστά πρότυπα, μακριά από ουσίες, μαθαίνουν να αγωνίζονται έντιμα κάνοντας ακόμα πιο σπουδαίες τις νίκες τους.

Το ευ αγωνίζεσθαι είναι απαράβατος κανόνας και γίνεται πράξη σε αυτή τη σχολή!

Φυτώρια πρωταθλητών αυτού του επιπέδου, παρά τη δεινή οικονομική θέση της χώρας, εγγυώνται ότι το ελληνικό ζίου ζίτσου θα συνεχίσει να διαγράφει ανοδική πορεία στον παγκόσμιο χάρτη των πολεμικών τεχνών, μέχρι τελικά να αναγνωριστεί και ως ολυμπιακό άθλημα. Ευχή όλων όσοι δίνουν μάχες στο τατάμι.

Καλή επιτυχία!

Κείμενο: Πόπη Παπαγεωργίου

* Όλες οι φωτογραφίες παραχωρήθηκαν για τις ανάγκες του άρθρου από τους πρωταθλητές Ελλάδας στο ζίου ζίτσου για το 2016, εκτός εάν αναφέρεται κάτι διαφορετικό.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Facebook/Φάμελλος Σωκράτης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Θεσσαλονίκη: Εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας 

17/09/2026 - 1:00μμ
Μέρος της αφίσας των εκδηλώσεων (φωτ.: δήμος Ωραιοκάστρου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Νέα Φιλαδέλφεια Ωραιοκάστρου: Διήμερο μνήμης για τους Έλληνες της Μικράς Ασίας

17/09/2026 - 12:06μμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στο στο κλειστό Δημοτικό Θέατρο του Δημαρχείου Ηλιούπολης, Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: Ilioupoli Press)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ηλιούπολη: Οι «Φωτιές» της Σμύρνης και η σέρρα καθήλωσαν – Ηχηρές απουσίες από τη βραδιά μνήμης

16/09/2026 - 10:20μμ
(Φωτ.: Facebook/Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

ΟΙΟΜΚΩ: Υποτροφίες σε μαθητές Λυκείου με κωνσταντινουπολίτικη καταγωγή

16/09/2026 - 7:57μμ
«Ελληνική κυβέρνησις προσφυγικόν δάνειον, 1924», γράφει το τεκμήριο στο κέντρο, στα αγγλικά και στα ελληνικά (πηγή: Facebook / Greek Museum of Adelaide Inc.)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Πρόσφυγες του 1922: Μια νέα ζωή με δάνεια και ομόλογα – Τα τεκμήρια στην Αδελαΐδα

16/09/2026 - 7:08μμ
Το μνημείο που βρίσκεται στην Πλατεία Μικρασιατών στο Ρέθυμνο (φωτ.: Facebook / Nansy Diomantaraki)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ρέθυμνο: Μνήμη για τους Μικρασιάτες που ρίζωσαν και άλλαξαν την πόλη

16/09/2026 - 6:00μμ
Τμήμα του εξωφύλλου του βιβλίου
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Οι Μικρασιάτες πρόσφυγες στη Μεσσηνία: Ψηφίδες ταυτότητας και πολιτισμού

16/09/2026 - 9:22πμ
Ο π. Αθανάσιος Γιουσμάς κρατά στα χέρια του το σταυρό (φωτ.: «Νέα της Λέσβου»)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ένας σταυρός από το Αϊβαλί, ένα όνομα που λείπει – Η ιστορία που συγκίνησε στη Μυτιλήνη

15/09/2026 - 10:49πμ
Πριν από την έναρξη του τουρνουά «Χρυσοστόμεια 2026», στη Ραφήνα. Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου (φωτ.: Facebook / Δημήτρης Μιχαλάκης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ραφήνα: Τέσσερις προσφυγικές φανέλες τίμησαν τον Άγιο Χρυσόστομο Σμύρνης

14/09/2026 - 9:36μμ
Για τα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής, στο στο ναό Αγίας Παρασκευής Μενεμένης. Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: Δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μενεμένη: Τιμήθηκαν τα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής – Μήνυμα ενότητας από τον Λάζαρο Κυρίζογλου

14/09/2026 - 8:55μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ιωάννης Καποδίστριας: Αποκατάσταση του Μεγάρου του στην Κέρκυρα με κονδύλι 5,5 εκατ. ευρώ

11 λεπτά πριν
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (φωτ.: Γραφείο Τύπου Τουρκικής Προεδρίας)

Τουρκία: Νέα παρέμβαση AKP και MHP για την επανεκλογή Ερντογάν

39 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέφανος Ραπάνης)

Europa League: Κουζούλανε την… Ευρώπη ο ΟΦΗ

1 ώρα πριν
(Πηγή: Εταιρεία Παραγωγής Gullwing)

ΑΠΘ: Αποκαλυπτήρια μνημείου και εκδήλωση μνήμης για τους πρόσφυγες του 1922

1 ώρα πριν
(Φωτ.: astynomia.gr)

Θεσσαλονίκη: Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι δύο συλληφθέντες για το οπλοστάσιο στις Συκιές

2 ώρες πριν
Οι τοίχοι της Μονής Βαζελώνα που στέκουν ακόμα (φωτ.: Anadolu)

Οι μονές Περιστερεώτα και Βαζελώνα στο τουριστικό πλάνο της Τουρκίας – Η Σουμελά έδειξε το δρόμο

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV