pontosnews.gr
Σάββατο, 1/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Εκλογές για το ΔΣ της ΠΟΕ και η ανάγκη εξυγίανσης διά της δημοκρατίας

4/11/2016 - 9:43πμ
Εκλογές για το ΔΣ της ΠΟΕ και η ανάγκη εξυγίανσης διά της δημοκρατίας
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Αυτόν το μήνα θα διεξαχθούν εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου στην Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος. Αν και, όπως επισημαίνει σε άρθρο του με το οποίο ανακοινώνει την υποψηφιότητά του για το ΔΣ της ΠΟΕ ο Παντελής Σαββίδης, έγκριτος και έντιμος δημοσιογράφος και φιλόσοφος, «το πιο φωτεινό σημείο της Κόλασης –έγραφε ο Δάντης στη Θεία Κωμωδία– προορίζεται γι’ αυτούς που σε στιγμές κρίσης ήθελαν να είναι ουδέτεροι», το pontos-news.gr θα παραμείνει έξω από το προεκλογικό παιχνίδι.

Θα λέγαμε δε ότι η στάση μας αυτή δεν είναι ουδέτερη αλλά αντικειμενική, με μια σοβαρή διαφωνία επί της αρχής.

Η λέξη που επικρατούσε το τελευταίο διάστημα για την κατάσταση στο χώρο ήταν η «ενότητα», η οποία εκτοπίζεται σταδιακά από μια άλλη, την «ανανέωση». Καλές οι λέξεις, όμως θα πρέπει να δούμε την ουσία.

Ποια είναι η ουσία κατά την άποψή μας; Είναι ότι ο τρόπος με τον οποίο διεξάγονται οι εκλογές είναι βαθύτατα ολοκληρωτικός και καθόλου δημοκρατικός. Και αναφερόμαστε στην πρακτική των «γραμμών» που επιλέγουν οι «παρατάξεις». Να εξηγήσουμε, για να αντιληφθούν όσοι πιθανόν δεν γνωρίζουν.

Οι παρατάξεις σχηματίζονται ερήμην των εκλεκτόρων. Κάποιος χρίζει τον εαυτό του ή χρίζεται από παράγοντες «υποψήφιος πρόεδρος της ΠΟΕ» και μετά αρχίζει να βολιδοσκοπεί προσωπικότητες ή πιστούς στρατιώτες, για να συστρατευτούν μαζί του και να σχηματίσουν την «επτάδα». Από κει και μετά οι εκλέκτορες, σαν καλά προβατάκια, θα ακολουθήσουν τη μια ή την άλλη επτάδα.

Με συγχωρείτε, αλλά αυτό δεν είναι εκλογές, είναι παρωδία.

Δεν πρόκειται ποτέ να εξυγιανθεί αυτός ο χώρος αν δεν εξαλειφθεί αυτό το φαινόμενο και αν δεν γίνονται οι εκλογές αποκλειστικά και μόνο με προσωπικές υποψηφιότητες, να εκλέγουν ελεύθερα οι εκλέκτορες αξιοκρατικά τα πρόσωπα που επιθυμούν ανεξαρτήτως γραμμών, και όσοι απολαμβάνουν την αναγνώριση από πλευράς των εκλεκτόρων, της προσωπικότητας, του έργου που έχουν προσφέρει και του όποιου σχεδίου έχουν για το μέλλον της ΠΟΕ, να εκλέγονται στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Και από κει και μετά, και πάλι χωρίς παρεμβάσεις, οι εκλεγέντες να αποφασίζουν για την προεδρία, η οποία και πάλι κατά την άποψή μου δεν θα πρέπει να είναι μονοπροσωποπαγής, γιατί έτσι ακυρώνεται το Διοικητικό Συμβούλιο και άρα η βούληση των εκλεκτόρων.

Με το «μονοπροσωποπαγής» εννοώ ότι η προεδρία θα πρέπει να είναι περιορισμένου χρόνου, ίσως εξαμήνου, και να είναι υποχρεωτική η εναλλαγή στη θέση, με εσωτερικές διαδικασίες από άλλα μέλη του ΔΣ.

Ίσως κάποιοι να θεωρήσουν ότι τα παραπάνω είναι μια καθαρά συστημική θεώρηση. Θα έλεγα ότι είναι ίσως ο μόνος δρόμος για να προστατευτεί ο χώρος από επεμβάσεις κάθε είδους παραγόντων και για να απαλλαγεί από την εξουσιομανία, τον παραγοντισμό και την προεδρολατρία που τον χαρακτηρίζει· και μέσα από την πραγματικά δημοκρατική λειτουργία να απελευθερωθούν οι αστείρευτες δυνάμεις που θα βοηθήσουν στον ορισμό αλλά και στην πραγμάτωση των στόχων μας.

Μακάρι η ηγεσία που θα εκλεγεί στις επικείμενες διαδικασίες να πράξει τα δέοντα, για να είναι οι τελευταίες εκλογές που γίνονται με τον προαναφερθέντα απαράδεκτο και αντιδημοκρατικό τρόπο.

Έτσι, μετά την «ενότητα» και την «ανανέωση», θα προσθέσουμε μια καινούργια και ζωογόνο λέξη στο λεξιλόγιό μας, την «εξυγίανση» διά της δημοκρατίας.

Παρ’ όλα αυτά, έστω και με το υφιστάμενο σύστημα, εύχομαι να γίνει ένας έντιμος προεκλογικός αγώνας, χωρίς προσωπικές επιθέσεις και χτυπήματα κάτω από τη μέση, και με κύριο χαρακτηριστικό τον αλληλοσεβασμό μεταξύ όλων των υποψηφίων.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί μιλά σε εκδήλωση για τη Γενοκτονία των Ποντίων, στο Πάρκο Ποντιακού Ελληνισμού στη Νίκαια, 18 Μαΐου 2025 (φωτ.: Δήμος Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη / Ορέστης Νικολαΐδης)
ΠΟΝΤΟΣ

ΠΟΕ: Η διαδικασία της 3ης Αυγούστου ας αποτελέσει την αρχή του τέλους της πολυετούς ταλαιπωρίας για τον Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί

1/08/2026 - 2:36μμ
Θαλασσινά μπάνια στη Σαμψούντα, 1903
ΠΟΝΤΟΣ

Αύγουστος ή Αλωνάρτ’ς: Για γάμους και για στύπα – Ο αγαπημένος μήνας των Ποντίων

1/08/2026 - 9:03πμ
(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου: Τι σημαίνει πραγματικά;

31/07/2026 - 7:57μμ
(Φωτ.: Americanimmigrantstories/Facebook)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Η οικογένεια Γκαζαριάν στη Βοστώνη του 1908 – Μια φωτογραφία-ντοκουμέντο λίγο πριν τη Γενοκτονία των Αρμενίων

31/07/2026 - 1:35μμ
(Φωτ.: Flickr / Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης, Καμπανίας / Γεράσιμος Μπεκές)
ΠΟΝΤΟΣ

Η ποντιακή νεολαία υψώνει τη φωνή της: Το ψήφισμα, οι διεκδικήσεις και τα μηνύματα του 28ου Συναπαντήματος

31/07/2026 - 10:24πμ
(Φωτ.: ΠΟΕ)
ΠΟΝΤΟΣ

Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας για 20ή χρονιά – Το μεγάλο αντάμωμα των νέων του Πόντου στη Δράμα

30/07/2026 - 6:40μμ
Το Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα Παναγία Σουμελά στην Καστανιά Ημαθίας, όπου τελέστηκε τρισάγιο στη μνήμη των πυροσβεστών που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος (φωτ.: Lemur12 / Wikimedia Commons Attribution (CC BY))
ΠΟΝΤΟΣ

Παναγία Σουμελά: Τρισάγιο μνήμης για τους πυροσβέστες που έπεσαν στη μάχη με τις φλόγες

30/07/2026 - 5:45μμ
Το υπό διαμόρφωση μνημείο της ποντιακής λύρας στη Λευκόπετρα Ξάνθης (φωτ.: Κωνσταντίνα Ναβροζίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Λευκόπετρα Ξάνθης: Οι νέοι ξύπνησαν τους «Σταυραετούς του Πόντου» – Με τα χέρια τους στήνουν μια λύρα μνήμης

30/07/2026 - 3:19μμ
Στιγμιότυπο από τιμητική απονομή στον Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί, σε παλιότερη συγκέντρωση της ΠΟΕ για την επέτειο της 19ης Μαΐου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (φωτ.: Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος)
ΠΟΝΤΟΣ

Γιάννης Βασίλης Γιαϊλαλί: «Μην με επιστρέψετε στην Τουρκία» – Η δραματική έκκληση στα ελληνικά

30/07/2026 - 12:51μμ
ΠΟΝΤΟΣ

ΕΠΟΝΑ: Χαιρετίζουμε την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων από την πολιτεία της Πενσιλβάνιας

29/07/2026 - 10:28μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.:  Ελληνική Ομοσπονδία Τζούντο)

Βαλκανικό πρωτάθλημα τζούντο: Ελληνικές διακρίσεις στα Τίρανα με τρία χάλκινα μετάλλια

10 λεπτά πριν
(Φωτ.: The Greek Herald)

Ο Έλληνας που έμαθε τους Αυστραλούς να αγαπούν το παγωτό μηχανής!

38 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΚΟΕ)

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα υγρού στίβου: «Χρυσές» και στο ελεύθερο ντουέτο οι αδελφές Αλεξανδρή

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINSSI / Δανάη Δαυλοπούλου)

Πυροσβεστική: 59 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο εικοσιτετράωρο – Η εικόνα από τα κυριότερα μέτωπα

2 ώρες πριν
(Φωτ.: pixabay.com / tomeklaskowski1)

ΔΕΗ: Αμετάβλητο το πράσινο τιμολόγιο – Πλήρης απορρόφηση της αύξησης πάνω από 18% στη χονδρική

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Βοιωτία-Αττική: Χωρίς ανάσα συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες – Στο πλευρό των Ελλήνων πυροσβεστών, Γάλλοι και Ρουμάνοι

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign