pontosnews.gr
Σάββατο, 13/09/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Κυδώνια με λουκάνικο και κιμά – Τα μυρωδάτα ανατολίτικα γεμιστά του χειμώνα!

Ως εναλλακτική στα κυδώνια, μπορείτε να φτιάξετε γεμιστά ξινόμηλα

19/01/2024 - 1:35μμ
(Φωτ.: bostanistas.gr)

(Φωτ.: bostanistas.gr)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Οι Πέρσες και οι Τούρκοι σερβίρουν τα κυδώνια γεμιστά με κιμά και ρύζι ή πλιγούρι, ως το χειμωνιάτικο αντίστοιχο της γεμιστής ντομάτας.

Την εκδοχή αυτού του φαγητού από την Αγλαΐα Κρεμέζη και τον Κώστα Μωραΐτη παρουσιάζει σήμερα το pontosnews-gr.

Και μια συμβουλή: Αν θέλετε, σιγοβράστε τα κουκούτσια με λίγο νερό και ζάχαρη, για 120′, κατόπιν στραγγίξτε τα και θα πάρετε εξαιρετικό ζελέ.

ΥΛΙΚΑ

4 μέτρια κυδώνια
ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
½ – 1 κ.γ. ξερή κόκκινη καυτερή πιπεριά
150 γρ. πικάντικο χωριάτικο λουκάνικο, ψιλοκομμένο
300 γρ. κιμά χοιρινό ή μοσχαρίσιο
1½ φλ. μαυροδάφνη ή άλλο γλυκό κόκκινο κρασί
1 φύλλο δάφνης
1 ξύλο κανέλα
½ κ.γ. κύμινο
αλάτι
⅔ φλ. μαύρες σταφίδες
⅓ φλ. πλιγούρι μουσκεμένο για 10’ σε χλιαρό νερό, και στραγγισμένο
1 φλ. (ή περισσότερο) ζωμό κότας ή νερό
¼ φλ. χοντροαλεσμένο καρύδι και καρυδόψιχα για στόλισμα
φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1 κ.σ. ντοματοπολτό
2 κ.σ. φρέσκο βούτυρο ή ελαιόλαδο
μερικά κλωνάρια άνηθο ψιλοκομμένο για στόλισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
  2. Κόβουμε εγκάρσια στη μέση τα κυδώνια, στρώνουμε μια λαμαρίνα με αλουμινόχαρτο και τα τοποθετούμε επάνω, με την κομμένη μεριά προς τα κάτω.
  3. Ψήνουμε για 35′ ή περισσότερο, μέχρι να μαλακώσουν και να τρυπιούνται εύκολα.
  4. Τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο, και με κοφτερό μαχαίρι, ή με το ειδικό κουταλάκι για γκρέιπφρουτ, βγάζουμε τα κουκούτσια και τα σκληρά κεντρικά κομμάτια. Βγάζουμε επίσης τη μισή περίπου σάρκα, αφήνοντας κουπάκια πάχους 1 εκ. περίπου. Ψιλοκόβουμε τη σάρκα που αφαιρέσαμε.
  5. Σε βαθύ τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι σε 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο, και μόλις μαλακώσει προσθέτουμε την κόκκινη πιπεριά και το λουκάνικο.
  6. Ανακατώνουμε μερικές φορές και βάζουμε και τον κιμά στο τηγάνι.
  7. Σοτάρουμε για μερικά λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να αρχίσει να τσιτσιρίζει.
  8. Προσθέτουμε 1 φλ. από το κρασί, τη δάφνη, την κανέλα, το κύμινο και λίγο αλάτι, και σιγοβράζουμε 10′.
  9. Βάζουμε τις σταφίδες, τη μισή σάρκα από τα κυδώνια και το πλιγούρι στο τηγάνι, προσθέτουμε λίγο ζωμό και βράζουμε άλλα 2′. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση, βάζοντας, ίσως, λίγο πιπέρι. Πετάμε το ξύλο κανέλας και τη δάφνη.
  10. Σε μικρή γαβάθα ανακατώνουμε τη σάρκα από τα κυδώνια που κρατήσαμε, με τον τοματοπολτό.
  11. Σε πήλινο ή γυάλινο πυρίμαχο ταψί βάζουμε το μισό βούτυρο ή λάδι. Τοποθετούμε πάνω τα κυδώνια και γεμίζουμε με τον κιμά.
  12. Βάζουμε από πάνω στο καθένα 1-2 κ.σ. από το μίγμα κυδώνι-ντοματοπολτό και πάνω τοποθετούμε μισό καρύδι, πιέζοντας να βυθιστεί στη γέμιση, περιχύνουμε προσεκτικά με το υπόλοιπο κρασί και λίγο ζωμό.
  13. Βάζουμε, αν θέλουμε, λίγο βούτυρο πάνω στο κάθε γεμιστό κυδώνι και ψήνουμε στους 200°C για 45′, περιχύνοντας 1-2 φορές με τη σάλτσα από το ταψί.

⇔
Σερβίρουμε αμέσως, πασπαλίζοντας με ψιλοκομμένο άνηθο ή, αφού κρυώσουν, τα διατηρούμε σκεπασμένα στο ψυγείο και, αφού τα ζεστάνουμε, σερβίρουμε την επομένη. Η γεύση τους γίνεται ακόμα καλύτερη!

• Πηγή: bostanistas.gr / Αγλαΐα Κρεμέζη, Κώστας Μωραΐτης.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: gastronomos.gr / Νίκος Καρανικόλας)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τελί πισία – Τα «τρελά» πιτάκια της ποντιακής κουζίνας

12/09/2025 - 4:26μμ
(Φωτ.: Γιώργος Δρακόπουλος / gastronomos.gr)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ρολό κιμά τυλιγμένο σε κολοκυθάκια – Η τέλεια συνταγή για αναποφάσιστους!

5/09/2025 - 4:13μμ
(Φωτ.: giorgostsoulis.com)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γεμιστά πολίτικα, τα κλασικά – Με σταφιδοκουκούναρα, δυόσμο και βασιλικό

29/08/2025 - 1:10μμ
(Φωτ.: Dianeira / commons.wikimedia.org)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μικρασιάτικη φανουρόπιτα με 9 υλικά: Το ταπεινό αλλά θαυματουργό γλυκό της παράδοσης

22/08/2025 - 12:51μμ
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πουλγούρ’ με κουκουβάκας – Το πιάτο που έδωσε στον Βατόλακκο το γ’ βραβείο στο 8ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας

8/08/2025 - 1:08μμ
Χαλβάς με νισεστέ από το Καρς, διά χειρός Νούλας Φιλιππίδου (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς»)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Νηστίσιμος χαλβάς από το Καρς, όπως τον δοκίμασαν στο Θρυλόριο

1/08/2025 - 12:12μμ
Νεχουτί κιοφτέδες, μαγειρεμένοι από τις γυναίκες του Πολιτιστικού Συλλόγου Νίψας (φωτ.: Fcebook / Πολιτιστικός Σύλλογος Νιψας Έβρου)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Νεχουτί κιοφτέδες από τα Κοτύωρα, όπως τους δοκίμασαν στο Θρυλόριο

25/07/2025 - 12:31μμ
(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς»)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πουρμάς ο γιορτινός από την Τραπεζούντα – Μέσω Παλαγίας και Θρυλορίου!

19/07/2025 - 3:49μμ
(Φωτ.: Χριστίνα Γεωργιάδου / gastronomos.gr)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γαύρος φρικασέ με μαρούλια, ο Αρτακηνός – Με αφορμή το 4ο Φεστιβάλ Μικρασιατικών Γεύσεων

4/07/2025 - 2:05μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr /  Θεοδόσης Γεωργιάδης. Food styling: Σταυρούλα Φουτσά)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γιαννούτσια: Τα ζουμερά και μυρωδάτα ποντιακά κιμαδοπιτάκια

20/06/2025 - 1:16μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Παλαιστίνιοι προσπαθούν να εξασφαλίσουν λίγο φαγητό από τα συσσίτια στην πόλη της Γάζας (φωτ.: EPA/Haitham Imad)

Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία ζήτησαν από το Ισραήλ άμεση παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα

6 ώρες πριν
Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναντ Τουσκ (κέντρο) ενημερώνεται από αξιωματικούς του στρατού μετά τις ρωσικές παραβιάσεις (φωτ.: EPA/Marian Zubrzycki)

ΟΗΕ: Ελλάδα και 42 χώρες καταδικάζουν τις ρωσικές παραβιάσεις στην Πολωνία – «Παραβίαση του διεθνούς δικαίου»

7 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Eurobasket 2025: Για το χάλκινο η Εθνική – Δεν τα κατάφερε στον ημιτελικό

7 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Πανευβοϊκός Σύλλογος Καππαδόκων «Ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσσος»)

Μια περιδιάβαση μνήμης στις αλησμόνητες πατρίδες της Μικρασίας από τον Πανευβοϊκό Σύλλογο Καππαδόκων

8 ώρες πριν

Αδελφότης Κρωμναίων: Μαθήματα ποντιακής παράδοσης για όλες τις ηλικίες

8 ώρες πριν
Τα φέρετρα με τις σορούς ήταν τυλιγμένα με την παλαιστινιακή σημαία (φωτ.: Al Jazeera)

Πόλεμος στη Γάζα: Η Χαμάς επιβεβαίωσε ότι ο επικεφαλής διαπραγματευτής της επέζησε από το χτύπημα του Ισραήλ στη Ντόχα

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign