pontosnews.gr
Σάββατο, 15/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πώς η σάτιρα «απάντησε» στη συμφορά της Γενοκτονίας των Αρμενίων

19/06/2016 - 10:12πμ
Πώς η σάτιρα «απάντησε» στη συμφορά της Γενοκτονίας των Αρμενίων
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ο αρμενικός σατιρικός Τύπος έπαιξε πρωτοποριακό ρόλο στην κοινωνική ιστορία των Αρμενίων, τόσο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία όσο και στον Καύκασο.

Το μοναδικό τεύχος του «Boshboghaz Bir Adama» («Ο πολυλογάς», Κωνσταντινούπολη 1852), του Χοβσέπ Βαρτανιάν Πασά, ήταν το πρώτο σατιρικό περιοδικό που εκδόθηκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Ο αρμενικός σατιρικός Τύπος του Καυκάσου έκανε την εμφάνισή του λίγο αργότερα, κατά το τέλος του 19ου αιώνα, βασιζόμενος σε μια μακρά ρωσική παράδοση καρικατούρας. Το πρώτο σατιρικό έντυπο για τους Αρμενίους του Καυκάσου ήταν το «Απτάκ» (Χαστούκι), της περιόδου 1894-97. Εκδόθηκε στην Αθήνα και στο Λονδίνο, αλλά προοριζόταν για τους αναγνώστες του Καυκάσου, σε μια περίοδο έντονων πολιτικών ζυμώσεων και επαναστατικών κινημάτων.


Η αρμενοτουρκική σύμπνοια (Χαταμπαλά, 28/10/1906)

Μετά το 1905 πληθαίνουν οι εκδόσεις του είδους στην ευρύτερη περιοχή του Καυκάσου. Η Χαταμπαλά («Συμφορά») παραμένει, δίχως αμφισβήτηση, το κύριο και πιο ενδιαφέρον από τα αρμενικά σατιρικά περιοδικά, λόγω της αντοχής στο χρόνο, της σπουδαιότητας των θεμάτων με τα οποία ασχολείται και της ποιότητας των σκίτσων του. Η λέξη «Χαταμπαλά» ανήκει στο γλωσσικό ιδίωμα των Αρμενίων της Τιφλίδας, και θα μπορούσαμε να την χαρακτηρίσουμε αργκό έκφραση της εποχής.

Η εφημερίδα πρωτοεμφανίστηκε στην Τιφλίδα την άνοιξη του 1906, με ιδρυτές τον Αστβατζατούρ Γεριτσιάν και τον Ασότ Ατανασιάν και συνεχίστηκε έως το 1916.


Ελάτε να χαιρετίσουμε τη συνταγματική δημοκρατία της Τουρκίας (31/7/1908)

Η πρωτοπορία της βρίσκεται στην κυριαρχία της εικονογράφησης, όπου απεικονίζεται μια ζωντανή αποτύπωση της αρμενικής κοινότητας στον Καύκασο.

Μέσα στα θέματα που σατιρίζει και καταγγέλλει είναι η κοινωνική αδικία, η παπαδοκρατία, η άρχουσα τάξη και η μπουρζουαζία, ενώ πολλά από τα θέματά της καταγγέλλουν την πολιτική εξόντωσης των Αρμενίων από τον Σουλτάνο και τον υποκριτικό ρόλο των ευρωπαϊκών χωρών, με πρωταγωνίστρια την Γερμανία.


Ο αρχηγός των νεογενίτσαρων, Γουλιέλμος Β΄ της Γερμανίας (14/9/1914)

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ανάγκη για φιλία και συνεργασία μεταξύ των λαών του Καυκάσου.

Οι σκιτσογράφοι που συνεργάστηκαν ήταν οι Κ. Μπασιντσανιάν, Κ. Κρενέβσκι, Κ. Γεριτσιάν, Α. Μιρκογιάν και Κ. Ροντέρ, ενώ ως κειμενογράφους συναντάμε μεγάλα ονόματα της εποχής, όπως Χ. Τουμανιάν, Α. Ισαακιάν, Στεπάν Ζοριάν, Γκ. Μελίκ Σαχναζαριάν, Κ. Λεβονιάν, Αντρμπέντ, Μ. Παγκραντουνί και Μ. Αραζίν. 


Το ζήτημα της Εγγύς Ανατολής. Οι χριστιανικοί λαοί και οι Αρμένιοι (2/12/1912)

Το 1922 επανεμφανίστηκε, σταμάτησε και επανεκδόθηκε για δύο χρόνια ακόμη, το 1925-26. Μέσα στο σοβιετικό περιβάλλον η εφημερίδα έχασε τον ανατρεπτικό της χαρακτήρα και υπηρέτησε το καθεστώς, σατιρίζοντας τους «εχθρούς των λαών».

Το περ. Αρμενικά σάς παρουσιάζει μερικά από τα σκίτσα που φιλοξενήθηκαν από τη Χαταμπαλά προκειμένου να πάρετε μια μικρή γεύση από το κλίμα και το χρώμα της εποχής.

  • Πηγή: Claire Mouradian, Caricature in the Armenian press of the Caucasus, έκδ. Armenian Review, 1991· Αρμενική Σοβιετική Εγκυκλοπαίδεια, λ. «Ερεβάν», 1984.

Μάικ Τσιλιγκιριάν,
περ. Αρμενικά, τχ. 88, Ιαν.- Μάρ. 2016.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο υποστράτηγος Νικόλαος Κλαδάς, στο λοιμοκαθαρτήριο του Αγίου Γεωργίου επιστρέφοντας από την αιχμαλωσία. (πηγή: eliaserver.elia.org.gr/ Αρχείο Hepp Josef/Κωδικ. τεκμηρ. 04.12.01.041)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Νικόλαος Κλαδάς – Τζαφέρ Ταγιάρ: Αιχμάλωτοι δύο ταχυτήτων και δύο λαών τόσο διαφορετικών κατά τη Μικρασιατική Εκστρατεία

13/11/2025 - 10:55μμ
Ο Μεταξάς στο Εθνικό Ίδρυμα Ραδιφωνίας για το διάγγελμα (πηγή: ioannismetaxas.gr)
ΙΣΤΟΡΙΑ

28η Οκτωβρίου 1940: Ο Μεταξάς παραλαμβάνει το τελεσίγραφο από τον Γκράτσι – Το διάγγελμα που ξεσήκωσε τον ελληνικό λαό

28/10/2025 - 1:57μμ
Από το εξώφυλλο της έκδοσης
ΙΣΤΟΡΙΑ

«Ημερολόγιον Επιχειρήσεων Γενικού Στρατηγείου»: Μια σπάνια συλλεκτική έκδοση για το Έπος του ’40

28/10/2025 - 11:10πμ
Αριστερά, η πρώτη καλλιτεχνική φωτογραφία της Σοφίας Βέμπο το 1933 και δεξιά ένα μεταγενέστερο πορτραίτο της (φωτ.: facebook/Σοφία Βέμπο, η τραγουδίστρια της Νίκης)
ΙΣΤΟΡΙΑ

ΥΜΑΘ: Όταν η «Τραγουδίστρια της Νίκης» Σοφία Βέμπο τραγούδησε για πρώτη φορά στη λεωφόρο… Νίκης

27/10/2025 - 8:35μμ
Διανομή του θαυματουργού νερού του Καματερού με το βυτίο (φωτ.: Αρχείο Τ.Α. Μανιατέα)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Το νερό του Καματερού, μια… τρελή ιστορία: Η ελπίδα για τον καρκίνο, οι εφημερίδες και ο κοινός απατεώνας

12/10/2025 - 8:01μμ
Πορτρέτο του μητροπολίτη Αιμιλιανού Λαζαρίδη από τους αδελφούς Μανάκια (πηγή: Βρετανική Βιβλιοθήκη / eap.bl.uk)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Οκτώβριος 1911: Ο μητροπολίτης Γρεβενών Αιμιλιανός Λαζαρίδης βρίσκει φρικτό θάνατο στα χέρια κομιτατζήδων

1/10/2025 - 8:15μμ
Από την Έξοδο των Ελλήνων της Ανατολικής Θράκης, τον Οκτώβριο του 1922. Περίπου 160.000 πρόσφυγες διέσχισαν τον Έβρο μεταφέροντας μέρος της κινητής περιουσίας τους (πηγή: Χρήστος Χατζηιωσήφ [επιμ.], «Ιστορία της Ελλάδας του 20ού αιώνα. Ο Μεσοπόλεμος 1922-1940»)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Οκτώβριος 1922: Η Έξοδος από την Ανατολική Θράκη – Ο Κεμάλ συνομιλητής, οι Έλληνες πρόσφυγες

1/10/2025 - 11:22πμ
Πανιώνιοι Αγώνες του 1923. Δρόμος των 100 μέτρων: Καραμπάτης, Σταυρίδης, Περίδης (πηγή: panionioshistory.blogspot.com)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Πανιώνιοι Αγώνες: Από τη Σμύρνη, στο Καλλιμάρμαρο – Η συλλογική μνήμη στη σκιά της Μικρασιατικής Καταστροφής

28/09/2025 - 1:33μμ
1922. Παραπήγματα του απολυμαντηρίου στην ακτή της Αρετσούς. Στο ΙΑΠΕ παραχωρήθηκε από τον Ηρακλή Μαστρογιαννάκη (πηγή: ΙΑΠΕ / Συλλογή Μενέλαου Αλεξιάδη)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Από τον εφιάλτη της Μικρασιατικής Καταστροφής στα Απολυμαντήρια της Καλαμαριάς

20/09/2025 - 10:04πμ
Αναμνηστική φωτογραφία Ελλήνων στρατιωτών στο Μικρασιατικό Μέτωπο (πηγή: Γενικά Αρχεία του Κράτους - Τμήμα Μεσσηνίας / Αρχείο Π. & Γ. Κουτσομητόπουλου)
ΙΣΤΟΡΙΑ

«Έκτοτε αγνοείται η τύχη του»: Το παράλληλο δράμα της Μικρασιατικής Καταστροφής, αυτό των αιχμάλωτων στρατιωτών

13/09/2025 - 9:40πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)

Ηλιόλουστο και ζεστό το Σάββατο στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας

12 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Euroleague: Δεν ολοκλήρωσε την ανατροπή στο Μιλάνο ο Ολυμπιακός

8 ώρες πριν
Αριστερά ο εισαγγελέας Πιτ Σκανδαλάκης και δεξιά ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ (φωτ.: Συμβούλιο Εισαγγελέων της Τζόρτζια/ΕΡΑ/Aaron Schwartz POOL)

Ομογενής εισαγγελέας εναντίον του Ντ. Τραμπ για την παράνομη απόπειρα ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος το 2020

9 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Αντώνης Νικολόπουλος)

Τουρκία: 58 αγελάδες πέθαναν πάνω σε πλοίο και πάνω από 140 γέννησαν εν πλω – Κινδυνεύουν να πεθάνουν τα μοσχαράκια

9 ώρες πριν
Αστυνομικοί της Σήμανσης εξετάζουν το σημείο του δυστυχήματος σε κεντρικό δρόμο της Στοκχόλμης (φωτ.: EPA/Claudio Bresciani/ΤΤ)

Στοκχόλμη: Τουλάχιστον τρεις νεκροί από την πτώση του λεωφορείου σε στάση

10 ώρες πριν
Καρτ ποστάλ των αρχών του περασμένου αιώνα με την αγορά της Τραπεζούντας

Μαρτυρία Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου: Καθημερινώς πεθαίνανε και τους ρίχνανε ομαδικά σε λάκκο – Ούτε παπάς να διαβάσει, ούτε τίποτε

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign