pontosnews.gr
Δευτέρα, 19/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Το Βλαδικαυκάς χόρεψε και γιόρτασε ποντιακά – Αποστολή του pontos-news.gr (βίντεο, φωτο)

29/05/2016 - 1:56μμ
Το Βλαδικαυκάς χόρεψε και γιόρτασε ποντιακά – Αποστολή του pontos-news.gr (βίντεο, φωτο)
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Βλαδικαυκάς – Αποστολή: Κωνσταντίνος Παυλίδης

Στην πρωτεύουσα της Βόρειας Οσετίας, το Βλαδικαυκάς, πραγματοποιήθηκαν στα μέσα Μαΐου Ημέρες Ελληνικού Πολιτισμού, στο πλαίσιο του έτους Ελλάδας-Ρωσίας 2016. Εκατοντάδες Έλληνες της ευρύτερης περιοχής αλλά και πολυπληθής αποστολή από την Ελλάδα –επίσημοι και χορευτές του Παμποντιακού Συλλόγου «Αργώ»– συμμετείχαν στις εκδηλώσεις που οργάνωσε ο Ελληνικός Σύλλογος «Προμηθέας».

Το pontos-news.gr βρέθηκε στο Βλαδικαυκάς και έζησε μοναδικές στιγμές, εκεί όπου ο ποντιακός ελληνισμός κρατά ψηλά την ιστορία και την παράδοσή του.

Την πρώτη της εμπειρία έζησε η ελληνική αποστολή όταν επισκέφτηκε το ορθόδοξο μοναστήρι στην Αλάνια, που βρίσκεται στο φαράγγι Κουρτάτ. Οι μοναχοί μάς υποδέχτηκαν και μας παρέθεσαν γεύμα ευχόμενοι «Χριστός Ανέστη», ενώ μαγευτική ήταν και η περιήγηση στο φαράγγι.


Το μοναστήρι

Κατά την επιστροφή στο Βλαδικαυκάς έγινε στο χώρο του συλλόγου «Προμηθέας» μια συνάντηση καλωσορίσματος και γνωριμίας, που ακολουθήθηκε, το απόγευμα, από μια ζεστή εκδήλωση. Ο μύθος του Ορφέα και της Ευρυδίκης ζωντάνεψε από παιδιά προσχολικής ηλικίας, Ελλήνων και Οσέτιων, μελών του συλλόγου, που εντυπωσίασαν τους καλεσμένους από την Ελλάδα. Οι φορεσιές, η παρουσίαση, η εκτέλεση του θεατρικού δρώμενου αλλά και μια μικρή συναυλία που δόθηκε, ήταν απαράμιλλης ομορφιάς και γοήτευσαν το κοινό.


Ορφέας και Ευρυδίκη

Τη δεύτερη μέρα του ταξιδιού, η αντιπροσωπεία από την Ελλάδα μαζί με το ΔΣ του συλλόγου «Προμηθέας» συναντήθηκε με εκπροσώπους της τοπικής κυβέρνησης. Την ελληνική αποστολή, με επικεφαλής τον αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή της ΓΓ Αποδήμου Ελληνισμού του ΥΠΕΞ Δημήτρη Πλευράκη και τη διευθύντρια Ευρώπης Ευανθία Παπαδάτου, υποδέχτηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Βόρειας Οσετίας – Αλάνιας Τεϊμουράζ Τουσκάεφ.

Οι δύο πλευρές συνομίλησαν και αντάλλαξαν εμπειρίες για πολλά θέματα, μεταξύ άλλων τουρισμού, γεωργίας και κατασκευών, ενώ συζήτησαν και μια πρόταση του… Κρητικού Δ. Πλευράκη για μια «φιλική συμμαχία» με το όμορφο ελληνικό νησί. Παρούσα μάλιστα στην αντιπροσωπεία ήταν και η ειδική σύμβουλος Περιφέρειας Κρήτης – Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου, Ελίνα Μικρουλέα. «Έχουμε κάνει μια πρόταση. Φυσικά, πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα έχουμε θετικά αποτελέσματα. Το Βλαδικαυκάς έχει πολλά κοινά με την Κρήτη· τα βουνά, την φύση… γι’ αυτό και την επιλέξαμε», είπε ο Δ. Πλευράκης.


Δημήτρης Πλευράκης, Σόνια Θεοδωρίδου, Ευανθία Παπαδάτου, Αθανάσιος Χούπης, Ελίνα Μικρουλέα

Πρόταση για αδελφοποίηση του Βλαδικαυκάς με τον Ασπρόπυργο διατύπωσαν και οι αντιδήμαρχοι της πόλης Αναστάσιος Παπαδόπουλος, Αβραάμ Κωνσταντινίδης και Παντελής Σαββίδης που συμμετείχαν στην αποστολή μαζί με τον γενικό γραμματέα του Δήμου, Αθανάσιο Χούπη.


Η συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών

Στη δήλωσή του μετά τη συνάντηση, ο Τ. Τουσκάεφ είπε: «Σε έναν πολυπολικό κόσμο, είναι σημαντικό να εγκαθιδρύσουμε όχι μόνο οικονομικούς αλλά και φιλικούς δεσμούς. Τώρα απλά κάναμε μια συνομιλία με προοπτική». Στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Β. Οσετίας, οι Έλληνες πρόσφεραν ένα αντίγραφο ολυμπιακού μεταλλίου.


Επίσκεψη στο μαρτυρικό σχολείο του Μπεσλάν

Η συνέχεια του ταξιδιού περιλάμβανε έναν σταθμό σε μια ιδιαίτερα τραγική σελίδα στην ιστορία της ανθρωπότητας, στο ερειπωμένο πια σχολείο του Μπεσλάν, σύμβολο της παράνοιας της τρομοκρατίας αλλά και βωμό θυσίας εκατοντάδων παιδιών και των δασκάλων τους. Ανάμεσά τους ο Πόντιος γυμναστής Ιβάν Κανίδης που πέθανε εκείνο τον Σεπτέμβριο του 2004 προσπαθώντας να προστατεύσει τους μαθητές· τα παιδιά του. Το όνομά του δόθηκε στο νέο σχολείο του Μπεσλάν (στην ανέγερση του οποίου συνεισέφερε και το ελληνικό κράτος).


Επίσκεψη της ελληνικής αποστολής στο νεκροταφείο των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης

Έχοντας εκπληρώσει το χρέος τους στη μνήμη των αδικοχαμένων, επισκέπτες και οικοδεσπότες επέστρεψαν στην πρωτεύουσα της Βόρειας Οσετίας για να προετοιμαστούν για τη μεγάλη γιορτή του φεστιβάλ.

Ο Πόντος με τους χορούς και τα τραγούδια του, αλλά και όλη η Ελλάδα, ζωντάνεψαν στη σκηνή του θεάτρου προκαλώντας ρίγη συγκίνησης.

Η ποντιακή λύρα και το νταούλι έδωσαν το ρυθμό για το χορευτικό του «Προμηθέα» και εκείνο της φιλοξενούμενης «Αργούς», ενώ καλλιτέχνες της Οσετίας και άλλων περιοχών του Καυκάσου ερμήνευσαν ελληνικά τραγούδια που συγκίνησαν. Ανάμεσά τους τα «Περήφανα πουλάκια», ένα τραγούδι που ακούγεται σε κάθε εκδήλωση του «Προμηθέα».

Υψηλοί προσκεκλημένοι καλλιτέχνες από την Ελλάδα ήταν ο αρχιμουσικός Θεόδωρος Ορφανίδης και η σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου, που λίγες μέρες αργότερα, από την εκδήλωση για τη Γενοκτονία Ποντίων και Αρμενίων στους Στύλους του Ολυμπίου Διός, μνημόνευσε την εμπειρία της στο φεστιβάλ του Βλαδικαυκάς. Πριν η Σόνια μαγέψει με τη φωνή της στο Φεστιβάλ, το ζεύγος των μουσικών μίλησε στην κάμερα του pontos-news.gr για τη συμμετοχή του.

Στο χαιρετισμό του προς το κοινό κατά την εκδήλωση ο πρόεδρος του «Προμηθέα» Γιώργος Ασλανίδης τόνισε το βάρος που δίνεται από το Σύλλογο στην προσπάθεια να μαθαίνουν τα παιδιά αλλά και οι άλλοι λαοί τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα του ελληνισμού. Και ποιος καλύτερος τρόπος από τους περήφανους ποντιακούς χορούς;

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης δόθηκαν τιμητικές διακρίσεις στα μέλη του Συλλόγου «Προμηθέας» Σπύρο Γαβαλίδη, Νίκο Χαραλαμπίδη, Νίκο Ανανιάδη και Πέτρο Διλγκιάροφ για την προσφορά τους στην ελληνική κοινότητα του Βλαδικαυκάς.


Το κλείσιμο του Φεστιβάλ

Οι επισκέπτες από την Ελλάδα δήλωσαν ενθουσιασμένοι από τη φιλοξενία, το Φεστιβάλ και την επικοινωνία με τους Οσέτιους, με τους οποίους τους ενώνουν αρκετά στοιχεία. «Ταξιδέψαμε στην Ελλάδα, ταξιδέψαμε στην πατρίδα των προγόνων μας, θυμηθήκαμε τους γονείς μας και τους παππούδες μας να μας εξιστορούν για την ζωή τους, τα τραγούδια τους, την μουσική τους». Σε αυτήν τη φράση συμπυκνώνονται οι εντυπώσεις τους όπως εκφράστηκαν στο pontos-news.gr.

Κείμενο, φωτογραφίες, βίντεο: Κωνσταντίνος Παυλίδης.

  • Η μετάβαση του χορευτικού της «Αργούς» ήταν χορηγία της Ellinair και της Σόνιας Θεοδωρίδου της Aegean.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Δεξιά, ο επίσκοπος Ναζιανζού Αθηναγόρας προΐσταται της κοπής της βασιλόπιτας, με τη βοήθεια του πατέρα Ευαγόρα Κωνσταντινίδη και παρουσία του προέδρου της Παρέλασης για την Ελληνική Ανεξαρτησία της Νέας Υόρκης 2026, Λου Κάτσου (αριστερά) κατά τη συνάντηση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων της Μεγάλης Νέας Υόρκης (φωτ.: Εθνικός Κήρυκας/Ελένη Σακέλλη)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: Επανεκκίνηση με βασιλόπιτα για τις προετοιμασίες της παρέλασης στη Νέα Υόρκη

18/01/2026 - 6:37μμ
Η έπαυλη Αλφιεράκη (πηγή: creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/deed.en)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Οικογένεια Αλφιεράκη: Οι Μανιάτες ευγενείς της Ρωσίας και η έπαυλή τους στο Ταϊγάνιο

18/01/2026 - 10:25πμ
Ο Γιάννης Βιδινιώτης δέχεται τη φροντίδα της ξαδέλφης του, Αριστέας στο νοσοκομείο (φωτ.: glomex)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Το σοκαριστικό ατύχημα Έλληνα τουρίστα στο Περθ και το συγκινητικό «κύμα» στήριξης από την ελληνική ομογένεια της Αυστραλίας

17/01/2026 - 9:00μμ
(Φωτ.: facebook/Xeniteas Rüsselsheim)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Τα 40 χρόνια παρουσίας στα ποντιακά δρώμενα της ομογένειας συμπληρώνει ο «Ξενιτέας» του Rüsselsheim

17/01/2026 - 7:02μμ
(Φωτ.: facebook/Brotherhood Pontion Toronto «Panagia Soumela»)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μεγάλο γλέντι ετοιμάζεται στον ετήσιο χορό της «Παναγίας Σουμελά» Τορόντο

17/01/2026 - 11:59πμ
(Φωτ.: Νίκος Παπαχρήστου/ec-patr.org)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ευλόγησε την βασιλόπιτα των ομογενειακών φορέων

16/01/2026 - 12:10πμ
Ο 28χρονος κτηματομεσίτης Στέλιος Κίκιρης έπιασε τον σταυρό στο Princes Pier της Μελβούρνης (φωτ.: The Greek Herald/Μαίρη Συνανίδη)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Θεοφάνια στην Αυστραλία: Μέδουσες, περιορισμός στους πιστούς που βουτούν, απαγορευτικό στις γυναίκες και στο βάθος… καρχαρίας

12/01/2026 - 11:14μμ
Ο 18χρονος Άθως Καρυστινός τίμησε με τον καλύτερο τρόπο την  κληρονομία της οικογένειάς του (φωτ.: orthodoxobserver.org/Δημήτριος Πανάγος & Brittainy Newman)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Θεοφάνια στο Tarpon Springs: Όταν οι… βουτιές είναι οικογενειακή υπόθεση

10/01/2026 - 10:17μμ
Ελληνίδες πολιτικές πρόσφυγες σε χώρο εστίασης στην Τασκένδη, τη δεκαετία του 1950. Στο φόντο διακρίνονται σοβιετικά πολιτικά συνθήματα (πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αρχείο Κώστα Πολίτη)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Τασκένδη, εκεί όπου ο ελληνισμός έστησε δεύτερη πατρίδα

9/01/2026 - 4:04μμ
(Φωτ.: 7News)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

«Στάχτη» η ιστορική επιχείρηση του Έλληνα ομογενή Κον Πετράκου στην Αδελαΐδα

8/01/2026 - 10:59πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Μπέτυ Βαλάση, που ενσάρκωσε τον ομώνυμο ρόλο, σε σκηνή από τη σειρά «Λωξάντρα» (πηγή: Wikipedia)

Σαν σήμερα, το 1980, μαγείρεψε για πρώτη φορά η «Λωξάντρα» – Στη μικρή οθόνη

14 λεπτά πριν
Μία από τις εισόδους στο Λούβρο (φωτ. αρχείου: EPA/Mohammed Badra)

«Ληστεία του αιώνα» στο Λούβρο: Νέο βίντεο αποκαλύπτει την εισβολή με αλυσοπρίονο

50 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook/Μ.Σ. Κοπανού «Η Μίεζα»)

Η «Μιέζα» θα γιορτάσει ποντιακά και παραδοσιακά

1 ώρα πριν
Στιγμιότυπο από την προηγούμενη συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με αντιπροσωπεία των αγροτών (φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)

Σήμερα το νέο ραντεβού Μητσοτάκη με εκπροσώπους των αγροτών

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»)

Ο «Φάρος» Αγίας Βαρβάρας έκοψε τη βασιλόπιτά του σε μια εκδήλωση-υπερπαραγωγή

3 ώρες πριν
Διασώστες αναζητούν επιζώντες στα συντρίμμια των δύο τρένων (φωτ.: ΕΡΑ/Χ/Eleanorinthesky)

Ισπανία: Τουλάχιστον 39 νεκροί από τον εκτροχιασμό τρένων – «Τα βαγόνια εκτοξεύθηκαν από τις ράγες»

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign