pontosnews.gr
Δευτέρα, 23/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η πιο κρίσιμη καμπή μετά το 1922-23 [1]

19/02/2016 - 2:22μμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στην ευρύτερη περιοχή μας είναι σε εξέλιξη τόσο σπουδαία γεγονότα που μπορούν να χαρακτηριστούν ότι συνιστούν την πιο κρίσιμη ιστορική καμπή μετά το 1923, οπότε καθορίστηκαν τα σύνορα της σύγχρονης Τουρκίας, με την υπογραφή της Συνθήκης της Λοζάνης.

Το Ιράκ από το 2005 έχει ήδη συνταγματικά κατοχυρωμένη ομοσπονδιακή μορφή, με την Αυτόνομη Κουρδική Διοίκηση να αποτελεί ήδη ένα ντε φάκτο ημιανεξάρτητο κράτος, στην επικράτεια του οποίου ήδη έχει συμπεριληφθεί και η περιφέρεια Κιρκούκ, όπου και τα πιο πλούσια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου της περιοχής.

Την ίδια ομοσπονδιακή μορφή έχει λάβει ντε φάκτο και η Συρία, εξέλιξη η οποία αναμένεται να επισφραγιστεί με τη συνταγματική αναθεώρηση που θα προκύψει ως αποτέλεσμα της ειρηνευτικής διαδικασίας που είναι σε εξέλιξη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και με τη σθεναρή –μέχρι στιγμής– υποστήριξη των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Οι εξελίξεις αυτές προκαλούν σοβαρό πονοκέφαλο και μεγάλο εκνευρισμό στην Άγκυρα, σε βαθμό που έφτασε ο πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας Ταγίπ Ερντογάν να απειλήσει τις ΗΠΑ με το προσβλητικό «Αποφασίστε, μαζί μας ή με τους “τρομοκράτες”», εννοώντας τους Κούρδους της Δημοκρατικής Ενότητας (PYD), τους οποίους οι ΗΠΑ θεωρούν συμμάχους τους στον αγώνα εναντίον του ΙΚ στη Συρία.

Ο εκνευρισμός αυτός και η ανησυχία για την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Τουρκίας, από το ενδεχόμενο η ομοσπονδοποίηση να προχωρήσει και στην ίδια, με απρόβλεπτες συνέπειες για την επόμενη μέρα και το μέλλον του τουρκικού κράτους, ώθησε την Τουρκία να προβεί τις προηγούμενες ημέρες σε βομβαρδισμούς με πυρά πυροβολικού εναντίον κουρδικών στόχων του PYD, που είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ. Ο εκνευρισμός και η ανησυχία της Άγκυρας έλαβε εφιαλτικές διαστάσεις, όταν την ώρα που ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε σύσκεψη με την κορυφή της ηγεσίας του κράτους και των Ενόπλων Δυνάμεων στο Προεδρικό Μέγαρο, εξερράγη αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά, λίγες εκατοντάδες μέτρα από το τουρκικό Κοινοβούλιο και πολύ κοντά σε στρατιωτική περιοχή της Άγκυρας, τινάζοντας στον αέρα λεωφορείο που μετέφερε στρατιωτικό προσωπικό, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 28 άνθρωποι και να τραυματιστούν 61.

Η κατάσταση επιβαρύνθηκε ακόμα περισσότερο λίγες ώρες αργότερα, όταν τη φορά αυτήν έξι στρατιωτικοί έχαναν τη ζωή τους στην περιοχή του Ντιγιάρμπακιρ, από έκρηξη βόμβας στο διερχόμενο τεθωρακισμένο όχημα του στρατού.

Να σημειωθεί ότι ενώ ήταν σε εξέλιξη όλα αυτά, διέρρεε στα τουρκικά ΜΜΕ άκρως απόρρητο σήμα των τουρκικών αρχών ασφαλείας, σύμφωνα με το οποίο 14 κατάλληλα εκπαιδευμένοι άνδρες διείσδυσαν στην Τουρκία από το έδαφος της Συρίας, έχοντας λάβει ως αποστολή να προετοιμάσουν βομβιστικές ενέργειες εναντίον αεροδρομίου μεγάλης τουριστικής πόλης, εννοώντας την Αττάλεια, με στόχο να προκαλέσουν σοβαρό πλήγμα στον τουρκικό τουρισμό τη σεζόν του 2016.

Σε όλα αυτά να συνυπολογιστεί και το γεγονός ότι για περίπου 80 ημέρες οι τουρκικές αρχές ασφαλείας και οι Ένοπλες Δυνάμεις δίνουν κανονικές μάχες στο Ντιγιάρμπακιρ και σε άλλες συνοικίες πόλεων του τουρκοκρατούμενου Κουρδιστάν, μάχες που συνεχίζονται και αναμένεται να ενταθούν με το Νεβρόζ (21 Μαρτίου) και τον ερχομό της Άνοιξης, δημιουργώντας ένα –στην κυριολεξία– εκρηκτικό κλίμα στην περιοχή, με αντικειμενικές δυσκολίες για την Άγκυρα να το διαχειριστεί, δεδομένης της πολυπλοκότητάς του αλλά και της πεισματικής και αυτοκαταστροφικής στάσης που τηρεί το δίδυμο Ερντογάν-Νταβούτογλου.

Ενώ είναι σε εξέλιξη όλα αυτά στη γειτονική χώρα, είναι επίσης σε εξέλιξη συνομιλίες και διαδικασίες για την επίλυση του Κυπριακού, καθώς και διαδικασίες για τον έλεγχο και τον περιορισμό των προσφυγικών ροών προς τα ελληνικά νησιά, με την Τουρκία να αποτελεί ρυθμιστικό παράγοντα και το ΝΑΤΟ να έχει αναλάβει εποπτικό ρόλο στο Αιγαίο.

Με άλλα λόγια, εκτός από την τουρκική, και η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να μελετά νυχθημερόν, με σοβαρότητα και εκ του σύνεγγυς τα τεκταινόμενα στο εσωτερικό και στον περίγυρο της Τουρκίας, γιατί ο εκνευρισμός και τα αδιέξοδα της Άγκυρας στα διάφορα μέτωπα μπορεί να οδηγήσουν την τουρκική κυβέρνηση σε αναζήτηση διεξόδου στον «εύκολο στόχο», που για διάφορους λόγους, στους οποίους θα αναφερθούμε στο επόμενο άρθρο μας, θεωρείται ότι είναι η Ελλάδα.

Ες Κυριακήν τα καθ’ ημάς σπουδαία…

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν υποδέχεται τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τζέντα, στις 17 Ιουλίου 2023 (φωτ.: EPA / Bandar al-Jaloud)
ΓΝΩΜΕΣ

Περί Σαουδικής Αραβίας

22/03/2026 - 3:53μμ
Τεχεράνη, 18 Μαρτίου 2026: Χιλιάδες Ιρανοί συμμετέχουν στην νεκρική πομπή για τον Αλί Λαριτζανί και τον υποστράτηγο Γολαμρεζά Σολεϊμανί, που σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)
ΓΝΩΜΕΣ

Μέση Ανατολή: Το τέλος των βεβαιοτήτων και η ελληνική αμηχανία

21/03/2026 - 10:13πμ
Στιγμιότυπο από την 1η Συνάντηση της Τουρκικής Κοινότητας των Βαλκανίων, η οποία φιλοξενήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2025 στα Σκόπια (πηγή:   Humanitarian Relief Foundation)
ΓΝΩΜΕΣ

Η επικίνδυνη στρατηγική της Τουρκίας

20/03/2026 - 7:23μμ
Ο Αδάμ και η Εύα στον Παράδεισο, διά χειρός Θεόφιλου Χατζημιχαήλ (πηγή: nationalgallery.gr)
ΓΝΩΜΕΣ

Στη νηστεία (Μέρος Δ’)

17/03/2026 - 10:03πμ
Ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποχωρούν μετά από κοινή συνέντευξη Τύπου στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Πάφου, στις 9 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA / Gonzalo Fuentes / POOL)
ΓΝΩΜΕΣ

Τα σύνορα της ανατολικής Ευρώπης και η Κύπρος

15/03/2026 - 3:34μμ
Ιρανοί διαδηλωτές  κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης για την Ημέρα Αλ-Κουντς στην Τεχεράνη, 13 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)
ΓΝΩΜΕΣ

Αδιέξοδο

14/03/2026 - 9:38πμ
Υποκατάστημα της Halkbank στην Κωνσταντινούπολη (φωτ.: EPA / Sedat Suna)
ΓΝΩΜΕΣ

Οι ΗΠΑ «κρατούν» τον Ερντογάν

13/03/2026 - 3:35μμ
Το δέντρο της γνώσης, χαραγμένο σε επιτύμβια πλάκα (πηγή: getarchive.net)
ΓΝΩΜΕΣ

Στη νηστεία (Μέρος Γ’)

10/03/2026 - 9:35πμ
Μαχητικό του Ισραήλ κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο (φωτ.: EPA / Atef Safadi)
ΓΝΩΜΕΣ

Ποιος έχει σειρά;

8/03/2026 - 3:53μμ
Αφγανοί διαδηλώνουν εναντίον του Πακιστάν στην Καμπούλ, Παρασκευή 6 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA / Samiullah Popal)
ΓΝΩΜΕΣ

Ο πόλεμος ΗΠΑ-Ιράν αποσταθεροποιεί μια ολόκληρη περιοχή

7/03/2026 - 10:45πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)

Υπόθεση Γιάννη Παναγόπουλου: Στο αρχείο η δικογραφία σχετικά με το πόθεν έσχες – Συνεχίζεται η έρευνα για υπεξαίρεση κονδυλίων

8 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΕΓΟ)

11ο Aphrodite Cup: Χάλκινο μετάλλιο από την Εθνική ανσάμπλ Γυναικών

36 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από τα Β' Πελαγίδεια στην Οινόη Καστοριάς, Σάββατο 21 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Facebook / Οργάνωση Ποντίων Νομού Καστοριάς)

Β’ Πελαγίδεια στην Οινόη Καστοριάς: Μνήμη, ευθύνη και η βαριά παρακαταθήκη του Στάθη Πελαγίδη

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EPA / Lukas Coch)

Miami Open: Βαριά ήττα για τον Τσιτσιπά

2 ώρες πριν
Η Παλαιά Μητρόπολη της Βέροιας θα φιλοξενήσει την εκδήλωση

«Ύμνοι αγγέλων σε ρυθμούς ανθρώπων»: Το έργο του Σταύρου Κουγιουμτζή ερμηνεύουν στη Βέροια η Σόνια Θεοδωρίδου και η «Πολύμνια»

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Οικονομία: Δέσμη τεσσάρων έκτακτων μέτρων στήριξης ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός – Σε καύσιμα, λιπάσματα και ακτοπλοϊκά οι ενισχύσεις

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign