pontosnews.gr
Παρασκευή, 19/08/2022
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ζώρας Μελισσανίδης: Όποιος δίνει σε φτωχό και πεινασμένο, δανείζει στον Θεό

Στις 14 Μαΐου 2002 έφυγε από τη ζωή ένας σπουδαίος Πόντιος, που είχε κάνει πράξη την προσφορά στον άνθρωπο

14/05/2015 - 9:09πμ
Ο Ζώρας Μελισσανίδης στη Σχολή Οδηγών που διατηρούσε στη Νίκαια (πηγή: βιβλίο Τάσου Κοντογιαννίδη «Ο Ζώρας του Πόντου – Γεώργιος Μελισσανίδης»)

Ο Ζώρας Μελισσανίδης στη Σχολή Οδηγών που διατηρούσε στη Νίκαια (πηγή: βιβλίο Τάσου Κοντογιαννίδη «Ο Ζώρας του Πόντου – Γεώργιος Μελισσανίδης»)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ο Ζώρας (Γεώργιος) Μελισσανίδης ήταν ένας Πόντιος ευεργέτης που κληρονόμησε από τον πατέρα του Ιάκωβο τη συμβουλή «όταν έχεις, να δίνεις σ’ εκείνους που δεν έχουν». Και αυτήν τη συμβουλή την μετέτρεψε σε δόγμα: «Όποιος δίνει σε φτωχό και πεινασμένο, δανείζει στον Θεό». Έτσι, από τα νεανικά του χρόνια έως την αποδήμησή του μετεβλήθη σε αρωγό των φτωχών και των αδυνάτων από το υστέρημά του.

Η οικογένειά του καταγόταν από την Τραπεζούντα του Πόντου και υπέστη τέσσερις φορές σκληρούς διωγμούς έως ότου φτάσει στην Ελλάδα το 1937.

Την πρώτη φορά το 1850 από την Τραπεζούντα στο Λερί της Χαλδίας· τη δεύτερη το 1895 από το Λερί στο Κάρς· την τρίτη το 1918 από το Κάρς στον Καύκασο· και μετά από εκεί, το 1937 στην Ελλάδα.

Η μακρά πορεία της οικογένειας Μελισσανίδη από την Τραπεζούντα ως τη Νίκαια

Ο Ζώρας (με αυτό τα όνομα έχει πολιτογραφηθεί στις συνειδήσεις των αμέτρητων φίλων του) γεννήθηκε στο Βλαδικαυκάς το 1920, σ’ ένα στρατόπεδο του τσαρικού στρατού όπου διέμεναν ως πρόσφυγες. Η ζωή ήταν σκληρή και η κατάσταση ρευστή λόγω της επανάστασης των Μπολσεβίκων.

Ανήσυχο πνεύμα, ο Ζώρας έμαθε να παίζει λύρα (δώρο ενός θείου του – φωτ. αριστερά), αλλά και κάτι άλλο που δεν θα αποτολμούσε κανένας Έλληνας. Στα 16 του χρόνια πήρε άδεια οδηγού φορτηγού αυτοκινήτου.

Με τη λύρα, παίζοντας σε γάμους και βαπτίσεις, έβγαλε τα πρώτα του χρήματα. Το 1937 η οικογένεια παίρνει την περιπόθητη άδεια και φεύγει από το Βλαδικαυκάς, μέσω Οδησσού, για την Ελλάδα. Φτάνει ατμοπλοϊκώς στον Πειραιά, στη συνέχεια πηγαίνει στη Χαλκίδα, όπου διέμεινε για λίγο, και μετά στην Κατερίνη. Τελικά η πείνα της Κατοχής την φέρνει στη Φλώρινα.

Εκεί ο Ζώρας οργανώθηκε στην Εθνική Αντίσταση κατά των Γερμανών, συνελήφθη, αφέθηκε ελεύθερος και συνέχισε τη δράση του, για την οποία το επίσημο Ελληνικό Κράτος τον επιβράβευσε με αναμνηστικό δίπλωμα και μετάλλιο για την προσφορά του.

Μετά την Απελευθέρωση, ως στιγματισμένος κομμουνιστής, γνώρισε τη φυλακή και την εξορία στην Τρίπολη.

Στην Κοκκινιά όλοι γνώριζαν τη σχολή οδηγών του Ζώρα, και πολλοί οφείλουν την εκμάθηση της οδήγησης σ’ αυτόν. Εκείνο το διάστημα γνωρίζει τον μεγάλο έρωτα της ζωής του, τη Βέρα, και αποκτούν τρία παιδιά – τον Δημήτρη, την Όλγα και τον Ιάκωβο.

Ο Ζώρας με τις δύο αγάπες του

Και σ’ όλα στα ποντιακά γλέντια δίνει το παρών με τις δύο αγάπες του, τη Βέρα και τη λύρα.

Η Βέρα Μελισσανίδη

Δεν του έλειπαν η τόλμη και το χιούμορ. Για να χτιστεί και να ολοκληρωθεί το Πνευματικό Κέντρο της Ένωσης Ποντίων Νικαίας δεν έδωσε μόνο απλόχερα τον οβολό του, αλλά έκανε κάτι που δεν θα τολμούσε να κάνει κανείς. Σε μια επίσκεψη της τότε βασίλισσας Φρειδερίκης στη Νίκαια, γονάτισε εμπρός της με τη λύρα κι άρχισε να παίζει έναν όμορφο σκοπό, καθώς εκείνη χόρευε ποντιακά. «Μεγαλειοτάτη τάξτε», της είπε. «Τι θα θέλατε;» τον ρώτησε. «Να χτιστεί και να ολοκληρωθεί η Ποντιακή Στέγη». Την άλλη μέρα, χάρη στην τόλμη του Ζώρα, η Φρειδερίκη έστειλε ένα εκατομμύριο δραχμές! Έτσι, το όνειρο των Ποντίων της Κοκκινιάς έγινε πραγματικότητα.

Όταν έχασε τη σύντροφο της ζωής του, πούλησε το σπίτι τους και με τα χρήματα πήγε στην Παναγία Σουμελά για να χτιστεί στη μνήμη της Βέρας ένας ξενώνας. Παρά τις αντιρρήσεις της μονής και των στελεχών του ιδρύματος να μην διαθέσει ό,τι έχει και δεν έχει, ο Ζώρας επέμεινε κι έτσι το όραμά του έγινε πραγματικότητα.

Περνούσε τα καλοκαίρια στις πλαγιές του Βερμίου, στον ξενώνα που έκτισε, και τα απογεύματα γυρνούσε ένα προς ένα τα ποντιακά χωριά της Μακεδονίας, όπου γνώριζε καλλιτέχνες και απλούς ανθρώπους, συμμετείχε σε παρακάθια και αποκτούσε πολλούς φίλους.

Η ζωή του Ζώρα ήταν συνυφασμένη με τις αγαθοεργίες και την οικονομική ενίσχυση των πολιτιστικών σωματείων που στηρίζουν την παράδοση. Δεκάδες ποντιακοί σύλλογοι, σωματεία και ιδρύματα ενισχύονταν συχνά από τον Ζώρα Μελισσανίδη, με χρήματα που έπαιρνε… δανεικά από τον γιο του Δημήτρη.

Πέθανε στα σκαλιά του Ασκληπιείου Βούλας στις 14 Μαΐου του 2002, καθώς πήγαινε να τον δει ο φίλος του γιατρός Βαγγέλης Ασλανίδης.

Στην κηδεία του στη Σουμελά, όπου ετάφη, χιλιάδες συνέρρευσαν για να του πουν το στερνό αντίο, ανάμεσα τους πολλοί που είχαν ευεργετηθεί και κλαίγανε για το χαμό του.

Οι λυράρηδες, που προηγούνται της σορού στην κηδεία του Ζώρα, τραγουδούν το παραδοσιακό «Αφήνω γεια σας, άρχοντες»…

Τα παιδιά του, Δημήτρης και Ιάκωβος, έχτισαν στη μνήμη του το Μελισσανίδειο Ίδρυμα που δεσπόζει στο Ιερό Όρος του Βερμίου, κόστισε πάνω από 5 εκατ. ευρώ και είχε θεμελιώσει ο μακαριστός αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος.

Φωτογραφίες με τον Ζώρα Μελισσανίδη

Μαθητής, στο Βλαδικαυκάς, ντυμένος Κοζάκος

Ο Ζώρας με τον Γώγο

Ο Ζώρας Μελισσανίδης

Ο Ζώρας σε εκδήλωση στα Σούρμενα, στις 12/5/2002 – δύο μέρες πριν πεθάνει…

Το «Μελισσανίδειον Μέλαθρον». Ξενώνας στη μνήμη του Ζωρα από τους γιους του, Δημήτρη και Ιάκωβο

Το «Μελισσανίδειον Μέλαθρον». Ξενώνας στη μνήμη του Ζωρα από τους γιους του, Δημήτρη και Ιάκωβο

Τάσος Κοντογιαννίδης

  • Ευχαριστούμε τον στρατηγό ε.α. Νικόλαο Σαμψών για την παραχώρηση των φωτογραφιών, που έχουν φιλοξενηθεί στο βιβλίο του Τ. Κοντογιαννίδη Ο Ζώρας του Πόντου – Γεώργιος Μελισσανίδης, εκδ. Λιβάνη, Αθήνα 2010.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Σύνθεση εικόνας: Γεωργία Βορύλλα)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

«Η Σεβάς Χανούμ όπως τη γνώρισα» – Σπάνια ντοκουμέντα με την Πόντια ντίβα

18/05/2022 - 11:59πμ
Το Φροντιστήριο της Τραπεζούντας και στην ένθετη φωτογραφία ο Φίλιππος Χειμωνίδης. Η φωτογραφία του είναι από το βιβλίο «Συμβολή στη γνωριμία της ηρωικής Σάντας του Πόντου και των Σανταίων» (Ματθαίος Λαζαρίδης, Θεσ/νίκη 1986, Εκδόσεις Κυριακίδη)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Φίλιππος Χειμωνίδης: Ο πρώτος ιστοριογράφος της Σάντας του Πόντου

12/05/2022 - 3:44μμ
Ο Δημήτριος Παπαδόπουλος (αριστερά) με τη ΣΤ' τάξη του 1951 στο Α' Δημοτικό Αλεξανδρούπολης (πηγή: «Φάρος» Αλεξανδρούπολης)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Ο δάσκαλος Δημήτριος Παπαδόπουλος ήταν ένας από τους Πόντιους διανοούμενους

10/05/2022 - 6:42μμ
(Φωτ.: Facebook / Ifigenia Parastatidou)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Ιφιγένεια Παραστατίδου: Η Πόντια δικηγόρος που προσφέρει το σπίτι της σε πρόσφυγες από την Ουκρανία

28/02/2022 - 2:24μμ
(Πηγή: facebook.com/radiotrapezounta)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Απόστολος Αθανασιάδης, γνωστός ως «Αποστολίκας» (1907-1976)

21/02/2022 - 2:47μμ
Νίκος (δεξιά) και Γιάννης Γεωργιάδης, Αθήνα, 1998 (φωτ.: Αρχείο Νίκου Γεωργιάδη)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Νίκος Γεωργιάδης (Κιόλιαλης): Ένας σύγχρονος Πόντιος ποιητής και μυθογράφος

3/01/2022 - 9:28πμ
Νεοκαισάρεια, ο τόπος καταγωγής του Αγίου Βασιλείου. Άποψη της πόλης από το κάστρο (φωτ.: Θ. Κιζιρίδου)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Άγιος Βασίλειος ο Μέγας, ο καταγόμενος από τη Νεοκαισάρεια του Πόντου

1/01/2022 - 11:04πμ
Εξωτερική άποψη του στούντιο που δεν ήταν  παρά μια παράγκα. Στην είσοδο φωτογραφίζεται οΧρήστος Τσιγγιρίδης (κέντρο) με μερικούς συνεργάτες του (πηγή: radiomuseum.gr/tsiggiridis)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Χρίστος Τσιγγιρίδης: Ο πρωτοπόρος της ραδιοφωνίας στα Βαλκάνια που πέθανε άνεργος, χωρίς αποζημίωση αλλά κηδεύτηκε με… όλες τις τιμές!

17/12/2021 - 4:59μμ
Ο Μπάρκλεϊ Άτσεσον με παιδιά σε κάποιο από τα ορφανοτροφεία που είχε ιδρύσει το Ίδρυμα Εγγύς Ανατολής (πηγή: Αρχείο Near East Relief Foundation)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Μπάρκλεϊ Άτσεσον: Ο Αμερικανός του Near East Relief που ήθελε να κάνει τα ορφανά από τον Πόντο, τη Μικρά Ασία, τον Καύκασο και τη Συρία να γελούν

14/12/2021 - 11:11πμ
Πόντιος και Αρμένιος από τους δύο γονείς του, ο Χριστόφορος Τριανταφύλλοφ ήταν ένας αληθινός Έλληνας (φωτ.: Αρχείο Χ. Τριανταφύλλοφ)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Χριστόφορος Τριανταφύλλοφ: O σκηνοθέτης που αγωνιούσε για τη διαιώνιση της ιστορίας των Ελλήνων στη Ρωσία (photos)

14/10/2021 - 9:44πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η βίλα του επιχειρηματία, στην αυλή της οποίας έβαλε τέρμα στη ζωή του (φωτ.:  gegonota.news)

Αυτοκτονία επιχειρηματία στη Σκιάθο: Κατονόμασε τοκογλύφο ο 55χρονος

31 λεπτά πριν
Εικόνα από το μνημείο γενοκτονίας στην Επισκοπή Νάουσας

«Παμποντιακόν Πανοΰρ 2022»: Με την αφρόκρεμα του ποντιακού τραγουδιού στη Νάουσα

57 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Έλεγχοι της ΑΑΔΕ σε επιχειρήσεις εστίασης: Μόλις 14 απέκρυψαν εισόδημα 5,15 εκατ. ευρώ

2 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από την επιχείρηση μετακίνησης μεταναστών από το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων του Ελαιώνα (φωτ.: Μιχάλης Καραγιάννης / EUROKINISSI)

Ελαιώνας: Ένταση το πρωί στον καταυλισμό φιλοξενίας μεταναστών – Έγιναν πέντε προσαγωγές

2 ώρες πριν
(Φωτ.: International Gemini Observatory NOIRlab)

Διάστημα: Η καλύτερη μέχρι σήμερα φωτογραφία του R136a1, του μεγαλύτερου άστρου στο σύμπαν

3 ώρες πριν
(Πηγή: opap.gr)

Kώστας Σλούκας στον ΟΠΑΠ: «Θέλω να πιστεύω ότι εφέτος θα ζήσουμε όλοι μαζί κάτι μεγάλο»

3 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2022 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2022 pontosnews.gr
Made by minoanDesign