pontosnews.gr
Πέμπτη, 2/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μερικές αμφιβολίες για την επίσκεψη στη Μόσχα

15/04/2015 - 9:00πμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Τα όσα συμφωνήθηκαν κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Μόσχα παραείναι ελάχιστα για να δικαιολογήσουν όχι μόνο το θόρυβο που προκλήθηκε, αλλά κυρίως την επίσπευση του ταξιδιού.

Ακόμα και η πολυδιαφημιζόμενη ενεργειακή συμφωνία δεν είναι κάτι καινούριο, ούτε και η αναθέρμανση των ελληνορωσικών σχέσεων. Και πάντως, ο κ. Τσίπρας δεν θα επίσπευδε την επίσκεψή του στη ρωσική πρωτεύουσα, η οποία αρχικώς είχε προσδιοριστεί για τις 9 Μαΐου, για να πετύχει μια διακρατική αναθέρμανση.

Ένα ταξίδι συζητείται προηγουμένως σε επίπεδο αρμόδιων παραγόντων και το αποτέλεσμά του είναι λίγο πολύ γνωστό. Είναι σπάνιες οι φορές που τα πράγματα εξελίσσονται διαφορετικά, και η δυνατότητα αυτή είναι επίσης γνωστή στους επισήμους που πρόκειται να συναντηθούν.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν θα διακινδύνευε μια επίσκεψη με τα αποτελέσματα που του επέφερε η συνάντησή του με τον Πούτιν αν δεν υπήρχε κάποια σημαντικότερη διακύβευση. Και η διακύβευση αυτή ήταν και είναι ο χειρισμός της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας ώστε να μην φτάσει στη χρεοκοπία. Αυτό που θεωρήθηκε ως κύρια αιτία της επίσκεψης και που υποβαθμίστηκε απότομα στη συνέχεια.

Υπάρχει ακόμη μια παράμετρος που αναφέρθηκε ως περιθώριο και παραπολιτικό της επίσκεψης: η κατ’ ιδίαν συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Βλ. Πούτιν με τη βοήθεια του μεταφραστή του Πούτιν και μόνον.

Αυτή είναι η μία πλευρά των στοιχείων που θα οδηγήσουν στο λογικό συμπέρασμα του σχολίου.

Η άλλη έχει να κάνει με τον τρόπο που η κυβέρνηση χειρίζεται τη διαπραγμάτευση.

Η κυβερνητική φιλοσοφία είναι ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν ανάγκη την Ελλάδα και γι’ αυτό, έστω και την τελευταία στιγμή, θα την βοηθήσουν σ’ αυτά που η Αθήνα ζητάει.

Το θέμα είναι πώς φτάνει κανείς σ’ αυτή την «τελευταία στιγμή» χωρίς να κινδυνεύει την πρόκληση ενός ατυχήματος το οποίο θα τον οδηγήσει ακόμη και σε μια αναγκαστική έξοδο από την Ευρωζώνη. Και αυτός ο κίνδυνος είναι υπαρκτός αν δεν διασφαλίσεις τον ελιγμό της τελευταίας στιγμής.

Ποιος θα μπορούσε να είναι ο ελιγμός αυτός;

Να έχεις τη δυνατότητα την τελευταία, ακριβώς, στιγμή, να εκπληρώσεις τις υποχρεώσεις σου.

Αυτήν τη δυνατότητα επιχείρησε να διασφαλίσει στη Μόσχα ο κ. Τσίπρας. Η εκτίμησή μου είναι ότι τα κατάφερε. Αυτό δείχνει η συμπεριφορά της ελληνικής κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις.

Είναι ευνόητο και στο πλαίσιο του σκληρού διεθνούς παιχνιδιού να δέχεται πιέσεις, ακόμη και ψυχολογικές, από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, να ενδώσει στις απαιτήσεις των δανειστών. Εκείνο που ξαφνιάζει όμως είναι η ψύχραιμη απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης στις ευρωπαϊκές ανησυχίες, όπως εκφράζονται είτε από τους Financial Times είτε από υψηλά ιστάμενα πρόσωπα στην ευρωπαϊκή ιεραρχία, ότι βαδίζει σε εκούσια πορεία εξόδου.

Πράγματι, τα δεδομένα αυτό δείχνουν. Αλλά η κυβέρνηση διαψεύδει τα σενάρια αυτά και δηλώνει πως θα διαψευσθούν όπως διαψεύσθηκαν και άλλα προηγουμένως.

Αυτό όμως προϋποθέτει πως την «τελευταία στιγμή» θα βρεθούν χρήματα. Από πού; Η λογική συνεπαγωγή είναι η υπόσχεση που μπορεί να έδωσε ο Ρώσος πρόεδρος στον Έλληνα πρωθυπουργό. Και εν πάση περιπτώσει θα πρέπει να εξηγηθεί λογικά πώς είναι δυνατόν να υπόσχεται ο Ρώσος πρόεδρος προκαταβολή από τα κέρδη που θα έχει η ελληνική πλευρά όταν λειτουργήσει ο αγωγός! Διπλωματικά, αυτό σημαίνει άμεση βοήθεια στην περίπτωση που η Ελλάδα τη χρειαστεί.

Ο κ. Πούτιν με μια τέτοια υπόσχεση δίνει τα περιθώρια στον κ. Τσίπρα να διαπραγματευτεί σκληρά μέχρι τελευταίας στιγμής, και αν τα πράγματα δεν πάνε καλά να τον βοηθήσει στην καταβολή των άμεσων υποχρεώσεών του για να μην οδηγηθεί η χώρα σε πτώχευση.

Και οι δύο πιστεύουν πως η Ευρώπη στο τέλος θα υποχωρήσει και δεν θα χρειαστεί ο δανεισμός. Είναι, όμως, μια διασφάλιση στο παίγνιο που εξελίσσεται.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

«Η συκοφαντία της γυναικός του Πετεφρή και η κρίση του Ιωσήφ». Διά χειρός Θεόδωρου Πουλάκη, τρία διαδοχικά επεισόδια από τη βιβλική ιστορία του Ιωσήφ: η απόπειρα αποπλάνησής του από τη γυναίκα του Πετεφρή, η συκοφαντία σε βάρος του και η κρίση του από τον αφέντη του. Η φορητή εικόνα του 17ου αι. φυλάσσεται στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη
ΓΝΩΜΕΣ

Στον Ιωσήφ (Μέρος Β’)

30/06/2026 - 9:30πμ
Άποψη της «νεκρής ζώνης» που χωρίζει την Κύπρο, με τα συρματοπλέγματα και τη σημαία του ψευδοκράτους να δεσπόζει στο βουνό πάνω από τη Λευκωσία. Η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη από το 1974, όταν η Τουρκία εισέβαλε και κατέλαβε το βόρειο τμήμα του νησιού
(φωτ.: EPA / Katia Christodoulou)
ΓΝΩΜΕΣ

Ξαναζεσταμένο «Σχέδιο Ανάν» για την Κύπρο

28/06/2026 - 5:41μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΓΝΩΜΕΣ

Η σιωπή της Αθήνας μπορεί να κοστίσει ακριβά

27/06/2026 - 10:21πμ
(Φωτ. αρχείου: freepik.com)
ΓΝΩΜΕΣ

Ένας Τούρκος διδάσκει για το Αιγαίο

26/06/2026 - 9:30μμ
Οι γιοι του Ιακώβ τού δείχνουν το χιτώνα του Ιωσληφ (έργο του Giovanni Andrea de Ferrari, πηγή: Domenico Fiasella / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον Ιωσήφ (Μέρος Α’)

23/06/2026 - 9:47πμ
Από ψηλά, η 6η προβλήτα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης 
(φωτ.: EUROKINISSI)
ΓΝΩΜΕΣ

Η Θεσσαλονίκη στο μεταπολεμικό τοπίο της Μέσης Ανατολής

20/06/2026 - 10:05πμ
Η Ανάσταση του Κυρίου διά χειρός Κωνσταντίνου Παρθένη (πηγή: nationalgallery.gr)
ΓΝΩΜΕΣ

Κοντάκιο Αναστάσιμο (Μέρος ΣΤ’)

16/06/2026 - 10:09πμ
Εικόνα από την επίσκεψη του Κύπριου προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη στο Καζακστάν και την τιμητική διάκριση που του απονεμήθηκε στην Αστάνα (πηγή: youtube.com/euronews)
ΓΝΩΜΕΣ

Η Τουρκία είναι επικίνδυνη αλλά και αντιμετωπίσιμη

13/06/2026 - 9:47πμ
Η εις Άδου κάθοδος σε μικρογραφία βυζαντινού χειρογογράφου. Ο Ιησούς απλώνει το χέρι στον Αδάμ
ΓΝΩΜΕΣ

Κοντάκιο Αναστάσιμο (Μέρος Ε’)

9/06/2026 - 9:32πμ
(Φωτ. αρχείου: EPA)
ΓΝΩΜΕΣ

Η τριγωνική σχέση Τραμπ-Μπάρακ-Ερντογάν

7/06/2026 - 4:03μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η καμένη πιλοτή της πολυκατοικίας όπου διαμένει η οικογένεια της Αφροδίτης Νέστορα, στην περιοχή της Ανάληψης (Χαριλάου) στη Θεσσαλονίκη.
Τετάρτη 1 Ιουλίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αχιλλέας Χήρας)

Εμπρηστική επίθεση στη Θεσσαλονίκη: «Το αυτοκίνητο είχε τυλιχθεί στις φλόγες» – Συγκλονίζει ο χήρος της Βάγιας Νέστορα

23 λεπτά πριν
(Πηγή: facebook.com/isaaksolomou)

«Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ – Σολωμού»: 30 χρόνια από τις στυγερές δολοφονίες των δύο ηρώων το 1996 στην Κύπρο

46 λεπτά πριν
Στον κύκλο ο άνδρας που κολύμπησε για να προλάβει το πλοίο στη γραμμή Ελαφόνησος-Πούντα. Στιγμιότυπο από βίντεο που αναρτήθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ελαφόνησος: Δικογραφία και κυρώσεις για το πλοίο με τον ανοιχτό καταπέλτη – Ποιος ήταν στο νερό

1 ώρα πριν
Κατάρρευση πολυκατοικίας στα Πετράλωνα επί της οδού Αλκμήνης. Επόμενη ημέρα, Τετάρτη 1 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Πετράλωνα: Αγωνία για τη διπλανή πολυκατοικία μετά την κατάρρευση – «Είχε πάρει επικίνδυνη κλίση»

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

ΔΥΠΑ: Πότε θα κάνετε αίτηση για τη δωρεάν φιλοξενία βρέφους/νηπίου σε 28 βρεφονηπιακούς σταθμούς

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Miguel A. Lopes)

Δύσκολες αποστολές για Ισπανία, Πορτογαλία – Το πρόγραμμα και τα αποτελέσματα

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign