pontosnews.gr
Δευτέρα, 12/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

‘Σ σον Ιορδανοπόταμον ο ουρανόν ενοί(γ)εν! Θεοφάνια στον Πόντο

6/01/2015 - 9:15πμ
Θεοφάνια 2018: Ο Μέγας Αγιασμός στα Δωδεκάνησα
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Τα Φώτα ή Θεοφάνια ήταν και είναι μία από τις πιο λαμπρές γιορτές της Χριστιανοσύνης. Με τη γιορτή αυτή κλείνει και το Δωδεκαήμερο, που στον Πόντο το έλεγαν: τα Καλαντόφωτα. Στον Πόντο, όταν επρόκειτο να δηλώσουν κάποια γνωστά πράγματα σε κάποιον που απορούσε, του απαντούσαν: «’Σ σην έμπαν είναι τα Κάλαντα και ‘ς σ’ έξ τα Φώτα», δηλαδή: Στην είσοδο του Γενάρη είναι η Πρωτοχρονιά και στις έξι τα Θεοφάνια.

Στον Πόντο, όπως και στη μητροπολιτική Ελλάδα, στις 5 Γενάρη, παραμονή των Φώτων, ο αγιασμός των υδάτων γινότανε μέσα στην εκκλησία. Πίστευαν δε ότι αυτή τη μέρα στον Ιορδάνη ποταμό άνοιξε ο ουρανός και το άγιο φως κατέβηκε σαν πουλί πάνω από το Χριστό.

‘Σ σον Ιορδανοπόταμον ο ουρανόν ενοί(γ)εν
και τ’ αεφώς άμον πουλίν ‘ς σον Χριστόν εκατήβεν
.

Στον Πόντο, ανήμερα τα Φώτα, θα γινότανε ο φωτισμός των υδάτων στην ύπαιθρο. Με μεγάλη λαμπρότητα γινότανε αυτό στις παράλιες πόλεις.

Αυτή τη μέρα όλος ο πληθυσμός των πόλεων της ενδοχώρας κατέβαινε στη θάλασσα για να παρακολουθήσει την κατάδυση του Σταυρού, και είχε ένα ασύγκριτο και επιβλητικό μεγαλείο η πομπή, η τελετή, η παράσταση, το θέαμα.

Η μέρα αυτή και στον Πόντο είχε ξεχωριστή σημασία και ήταν και είναι μια από τις σπουδαιότερες Δεσποτικές γιορτές της Χριστιανοσύνης. Πρώτον, γιατί γίνεται αναπαράσταση του λυτρωτικού γεγονότος της Βάφτισης του Κυρίου, και δεύτερον, της Αποκάλυψης (Θεοφανίας και Επιφανίας) του τριαδικού Θεού.

Με την κατάδυση του Σταυρού αμολούσανε περιστέρια και σε αρκετά μέρη έριχναν «φουσέκια» (ρουκέτες). Οι νέοι έπεφταν στη θάλασσα για να πιάσουν το Σταυρό. Αυτός που έπιανε το Σταυρό τον έδινε στον Παπά και στη συνέχεια τον περιέφεραν στα σπίτια ή οι επίτροποι της εκκλησίας ή ομάδα νέων ή κατ’ άλλους τρόπους (που δεν είναι του παρόντος). Τα χρήματα, που μάζευαν, συνήθως πήγαιναν στο κοινοτικό ταμείο ή αλλού, για το καλό του τόπου, ή κάπου διαφορετικά.

Τα Θεοφάνια στο Νοβοροσίσκ

Κατά πληροφορίες του ποιητού μας Ηλία Α. Τσιρκινίδη, με τον ίδιο τρόπο γινότανε ο εορτασμός των Θεοφανίων και στη Ρωσία, και συγκεκριμένα στο Νοβοροσίσκ, όπου πέρασε τα παιδικά του χρόνια.

Όπως λοιπόν θυμάται «ασ’ σα παιδότας ή μικροθέας», δηλαδή από τα παιδικά του χρόνια, στο Νοβοροσίσκ, τη μέρα των Θεοφανίων, τον πήρε ο πατέρας του και πήγαν στην παραλία. Θυμάται ότι τη μέρα εκείνη είχε φοβερή παγωνιά, η θάλασσα ήταν πολύ τρικυμισμένη από έναν τρομερό σορόκο.

Η τοποθεσία που θα έριχναν το Σταυρό στη θάλασσα ήταν κοντά σε μια αποθήκη για ναυαγοσωστικές βάρκες. Εκεί βέβαια υπήρχαν και οι σχετικοί υπάλληλοι, που τότε τους είδε, με τα παιδικά του μάτια, χοντρούς, υψηλούς, θεόρατους, σαν κύκλωπες, που είχαν ετοιμαστεί να πέσουν την κατάλληλη στιγμή στο νερό για να πιάσουν το Σταυρό.

Πράγματι, όταν έριξε ο παπάς το Σταυρό στη θάλασσα, τότε έπεσε ένας θεόρατος άντρακλας τσάτσαλος (γυμνός, κατά την έκφραση του ποιητή) και πήρε το Σταυρό.

Αυτό το γεγονός έγινε πηγή έμπνευσης για τον ποιητή και μας έδωσε το υπέροχο θρησκευτικό του ποίημα «Θεοφάνια».

Εμέν ψηλά εκράτ’νε με ο κύρη μ’, να ελέπω
τα πέραν και τη θάλασσαν άσ’ σην πολυκοσμίαν
και πώς θ’ αγιάζ’νε τα νερά με το «Εν Ιορδάνη…».

[…]

  • Έλσα Γαλανίδου-Μπαλφούσια Λαογραφικά Πόντου – Απ’ όσα μου είπαν και… άλλα, εκδ. Κυριακίδη,
    Θεσσαλονίκη 2010, σ. 159-161.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το προικοσύμφωνο βρίσκεται στον «Κώδικα της Ελληνικής Ορθοδόξου Κοινότητας Καβάλλας» (πηγή: gak.kav.sch.gr)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Σπάνιο προικοσύμφωνο του 1901: Εργοδότης προίκισε την οικιακή του βοηθό με 6.974 γρόσια και 15 χρυσές λίρες

8/10/2026 - 3:46μμ
Κάτοικοι των Γανοχώρων της Ανατολικής Θράκης με τις οικοσκευές τους στην ακτή, καθώς ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν τον τόπο τους, το 1922 (φωτ.: Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, Φωτογραφική Συλλογή Μιχάλη Τσάγκαρη / Γιώργος Λυκίδης)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Μουδανιά: Οι Σύμμαχοι πιέζουν, ο Βενιζέλος τηλεγραφεί – Η Ανατολική Θράκη αλλάζει χέρια

4/10/2026 - 8:41μμ
Φωτογραφίες από το οικογενειακό αρχείο του Χουσεΐν Γιλμάζ (φωτ.: Kuşadası Mübadele Derneği / αρχείο Χουσεΐν Γιλμάζ)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Ανταλλαγή πληθυσμών: Το σπίτι όπου συναντήθηκαν δύο ξεριζωμοί

4/10/2026 - 1:14μμ
Η Τραπεζούντα από τη θάλασσα στις αρχές του 20ού αιώνα. Στο ένθετο, απόσπασμα της δημοσιευμένης προξενικής αναφοράς για την κορύφωση της επιδημίας χολέρας στις 25 Σεπτεμβρίου 1910 (φωτ.: αδελφοί Κακούλη / Wikimedia Commons· ένθετο: Public Health Reports / CDC)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Τραπεζούντα: Η χολέρα κορυφώνεται – 352 νεκροί ως τον Δεκέμβριο

25/09/2026 - 6:24μμ
Πρόσφυγες αμέσως μετά την αποβίβασή τους από πλοία που τους μετέφεραν από τη Μικρά Ασία στη Θεσσαλονίκη, το 1922 (φωτ.: American National Red Cross photograph collection / Library of Congress)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Θεσσαλονίκη: Όταν 20.000 πρόσφυγες έφτασαν μέσα σε δύο ημέρες

16/09/2026 - 11:08μμ
Κατηγορούμενοι ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου στη Γιασί Αντά (φωτ.: Devlet Başkanlığı Cumhuriyet Arşivi / Independent Türkçe)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Σεπτεμβριανά 1955: Ποιοι δικάστηκαν και ποιοι έμειναν στο απυρόβλητο

6/09/2026 - 9:39μμ
Η Σμύρνη στις φλόγες, σε καρέ από το επεισόδιο «Έξοδος» της σειράς ιστορικών ντοκιμαντέρ «Το Ρίζωμα». Η εικόνα έχει υποστεί τεχνική επεξεργασία ως προς τα χρώματα και την ποιότητα (πηγή: Αρχείο ΕΡΤ)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Κρύφτηκαν σε νεκροταφεία, μεταμφιέστηκαν σε γυναίκες: Μαρτυρίες από τη φλεγόμενη Σμύρνη

31/08/2026 - 5:40μμ
Ο Αναστάσιος Μελετίου Πέππας και δίπλα πλοίο στο λιμάνι της Σμύρνης τον Σεπτέμβριο του 1922 (φωτ.: Αρχείο οικογένειας Πέππα / Wikimedia Commons)
ΙΣΤΟΡΙΑ

«Κρατούν τα χέρια σου, τσολιά;»: Η συγκλονιστική διάσωση δύο στρατιωτών από τη Σμύρνη

29/08/2026 - 5:31μμ
Καρτ ποστάλ για την επέτειο της Επανάστασης των Νεότουρκων της 24ης Ιουλίου 1908, με το σύνθημα «Ζήτω η πατρίδα, ζήτω το έθνος, ζήτω η ελευθερία» στα οθωμανικά τουρκικά και τα γαλλικά, και μια φωτογραφία του Ενβέρ Πασά (πηγή: commons. wikimedia.org/wiki/File:1908-mesrutiyet.jpg)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Οι Ρωμιοί βουλευτές στην Οθωμανική Βουλή και οι τρεις εκλογικές αναμετρήσεις (1908-1918)

21/08/2026 - 10:22πμ
Στιγμιότυπο από την υποδοχή του ελληνικού στρατού στη Σμύρνη, 1919 (πηγή: Γενικά Αρχεία του Κράτους - Τμήμα Σύρου / Συλλογή Μάνου Ελευθερίου)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Μικρασιατική Καταστροφή: «Οι Έλληνες δεν οφείλουν να απολογηθούν»

17/08/2026 - 8:46μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Νέος Κόσμος)

Αυστραλία: Κυπελλούχος η Ελλάς Μελβούρνης – Ιστορική νίκη επί της Melbourne Victory σε γαλανόλευκη εξέδρα

16 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook.com/enosipontionnikaiaskoridallou)

Ένωση Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού: «Ποντιακά Ιχνογραφήματα» για παιδιά

42 λεπτά πριν
(Φωτ.: European Union)

Ευρωπαϊκή Ένωση: Ανοίγουν νέα διαπραγματευτικά κεφάλαια για Ουκρανία και Μολδαβία

1 ώρα πριν
Αρχαιολογικά κατάλοιπα στην κορυφή του Κουρούλ, στην περιοχή των Κοτυώρων (φωτ.: ordu.ktb.gov.tr)

Ο Πόντος πριν από τους Ρωμαίους: Κάστρα και σήραγγες αποκαλύπτουν έναν αρχαίο κόσμο

1 ώρα πριν
(Σύλλογος Ποντίων Μεταμόρφωσης «Ο Εύξεινος Πόντος»/Facebook)

Σύλλογος Ποντίων Μεταμόρφωσης «Ο Εύξεινος Πόντος»: Υποδέχτηκε τα Ιερά Λείψανα των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης

2 ώρες πριν
Η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ στο Μέγαρο Μαξίμου (φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/ EUROKINISSI)

Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Ο Έρικ Ντίτερς μού χρωστάει 150.000 δολάρια για συνεργασία πριν αναλάβω τα διπλωματικά καθήκοντά μου

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV