pontosnews.gr
Τετάρτη, 26/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πώς αλλάζει το Μεγάλο Παιχνίδι

5/12/2014 - 9:00πμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Οι δηλώσεις του Πούτιν για τον αγωγό South Stream και η συμφωνία με τον Ερντογάν για έκπτωση στην τιμή του φυσικού αερίου προς την Τουρκία φαίνονται, καταρχάς, αμυντικές κινήσεις, αλλά μάλλον πρόκειται για επιβεβλημένο ελιγμό του Ρώσου προέδρου.

Η πτώση της τιμής του πετρελαίου και το εμπάργκο προς τη Ρωσία επηρέασαν τη ρωσική οικονομία, αλλά είναι σίγουρο πως η ηγεσία της χώρας, όπως έκανε διαχρονικά, πλην της παρακμιακής περιόδου Γιέλτσιν, προτάσσει το γεωπολιτικό συμφέρον της χώρας έναντι του οικονομικού.

Ο South Stream ήταν μια επιλογή που λόγω της αμερικανικής αντίδρασης και της ευρωπαϊκής υπακοής σ’ αυτήν δεν προχωρούσε. Η δήλωση Πούτιν επιβεβαίωσε, απλώς, τη στασιμότητα του σχεδίου.

Οι όποιες συμφωνίες, οικονομικού χαρακτήρα, με τον Ερντογάν, ενισχύουν την Άγκυρα στο ρόλο της ως κακού παιδιού του ΝΑΤΟ, σε μια κρίσιμη συγκυρία, και δίνουν ανάσα στον εφοδιασμό της Ρωσίας με γεωργικά προϊόντα μέσω Τουρκίας. Στο αδιέξοδο που βρίσκεται ο Ερντογάν, δόθηκε ανάσα και στην Τουρκία.

Σχέση στρατηγικής σημασίας με την Άγκυρα η Μόσχα δεν μπορεί να συνάψει διότι τα ευρύτερα συμφέροντά τους είναι ανταγωνιστικά. Την ίδια ώρα που συμφωνούσαν στα προειρημένα, οι δύο ηγέτες διαφωνούσαν και στο θέμα της Συρίας και της Αιγύπτου και της Ουκρανίας και του Ισλαμικού Κράτους.

Η ρωσοτουρκική αντιπαλότητα είναι διαχρονική και ανάγεται στα πρώτα χρόνια ίδρυσης του κράτους της Μοσκοβίας, όταν οι Μεγάλοι Ρώσοι αναζητούσαν διέξοδο προς τις θάλασσες του Νότου και τους εμπόδιζε η Οθωμανική Αυτοκρατορία. Για τον ίδιο λόγο, αναζήτησης δηλαδή διεξόδου από τη Βαλτική, οι Ρώσοι πολέμησαν με τους Σουηδούς ενώ φρόντισαν να διασφαλίσουν και τα δυτικά τους σύνορα, μέσω Ουκρανίας, και για λόγους ασφάλειας και διότι επιθυμούσαν μια στενή επαφή με τον Δυτικό πολιτισμό.

Αυτός ο πολιτισμός, ο Δυτικός δηλαδή, χρωστάει στη Ρωσία διότι ήταν αυτή που ανέκοπτε, λόγω της γεωγραφικής θέσης, τα κύματα των Ασιατών προς τα δυτικά.

Η Ρωσία βρίσκεται σε μια θέση στην υδρόγειο (Heartland) για την οποία ο μεγάλος γεωπολιτικός Μακίντερ είπε πως όποιος την κατέχει δυνάμει μπορεί να εξουσιάσει τον κόσμο. Αυτή τη δυναμική της Ρωσίας προσπαθούν να ανακόψουν οι αγγλοσαξονικές ναυτικές δυνάμεις, δημιουργώντας μια ζώνη αποκλεισμού, την επονομαζόμενη και Rimland.

Και είναι ευνόητο ότι αυτόν τον αποκλεισμό προσπαθεί να διαρρήξει η Μόσχα. Το παιχνίδι βρίσκεται σε εξέλιξη και είναι άγνωστο πού θα ισορροπήσει. Πάντως, η περίπτωση να βρεθεί η Ρωσία απομονωμένη στα γεωγραφικά της όρια, χωρίς διέξοδο προς τον Νότο, τον Βορρά ή και τη Δύση, μέσω της Ουκρανίας, είναι αδιανόητη για οποιονδήποτε Ρώσο ιθύνοντα. Θα σημάνει το θάνατο της χώρας λόγω ασφυξίας.

Από την άλλη, αφού διαμόρφωσαν το κατάλληλο κλίμα και τις εντυπώσεις στη διεθνή κοινή γνώμη περί μιας επιθετικής Ρωσίας, λόγω Κριμαίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται να προκρίνουν ένα νέο πολιτικό δόγμα το οποίο είδε το φως της δημοσιότητας στο περιοδικό Foreign Affairs και μιλά και πάλι για ανάσχεση.

Να υπενθυμίσουμε πως για ανάσχεση της Σοβιετικής Ένωσης μιλούσε και ο Τζορτζ Κέναν στο περίφημο άρθρο του που σήμανε την ιδεολογική έναρξη του Ψυχρού Πολέμου, που δημοσιεύθηκε το 1947 στο ίδιο περιοδικό, το Foreign Affairs.

Η πρόταση που γίνεται σήμερα θεωρεί τη διαιρεμένη Ουκρανία στο ρόλο τής τότε διαιρεμένης Γερμανίας και μιλά για ενίσχυση μιας σειράς χωρών στην περιφέρεια της Ρωσίας για να ανακοπεί η ρωσική «επιθετικότητα», κατά την αμερικανική ανάλυση.

Μέχρι ποίου σημείου, όμως, είναι διατεθειμένες να τραβήξουν το σχοινί οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους; Μπαίνουμε, πράγματι, σε μια περίοδο νέου ψυχρού πολέμου;

Οι ΗΠΑ είναι δύσκολο να συνηθίσουν στην ιδέα ότι χάνουν σιγά-σιγά την απόλυτη πρωτοκαθεδρία διεθνώς και ότι τείνουν να γίνουν primus inter pares (πρώτες μεταξύ ίσων). Και οι Ευρωπαίοι βρίσκονται σε μια διαδικασία σταδιακής αποδόμησης της Ευρώπης που ήθελαν οι ιδρυτές της.

Υπάρχουν και άλλες εξελίξεις που ανατρέπουν τα μέχρι σήμερα σταθερά δεδομένα με βάση τα οποία γινόταν η παγκόσμια ανάλυση.

Ο πρώην αμερικανός υφυπουργός άμυνας William J. Lynn III σε άρθρο του στο ίδιο περιοδικό, το Foreign Affairs, μιλά για παγκόσμια διάχυση της δυνατότητας παραγωγής, ή συμμετοχής στην παραγωγή, εξελιγμένων με τεχνητή νοημοσύνη οπλικών συστημάτων. Και αναφέρει το παράδειγμα της Google που απέκτησε την Boston Dynamics, μια εταιρεία μηχανικής και ρομποτικής περισσότερο γνωστή για την δημιουργία του BigDog, ενός τετράποδου ρομπότ που μπορεί να συνοδεύει τους στρατιώτες σε ανώμαλο έδαφος.

Παρά το γεγονός ότι η Google συμφώνησε να τιμήσει τις υφιστάμενες αμυντικές δεσμεύσεις της Boston Dynamics, συμπεριλαμβανομένων των συμβάσεών της με τον αμερικανικό στρατό, η εταιρεία ανέφερε ότι δεν μπορεί να συνεχίσει οποιαδήποτε πρόσθετη εργασία για το στρατό. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι το Υπουργείο Άμυνας θα μπορούσε να χάσει το πλεονέκτημα στον αναδυόμενο τομέα των αυτόνομων ρομπότ, που κάποτε βρισκόταν σχεδόν αποκλειστικά στον τομέα του. Και αυτή τη δυνατότητα θα μπορεί να την έχει, στον παγκοσμιοποιημένο κόσμο, οποιαδήποτε δύναμη. Ας μην ξεχνάμε πως η ισχύς του αμερικανού στρατού εν πολλοίς οφείλεται στην προηγμένη τεχνολογία του. Αν αυτή η τεχνολογία δεν αποτελεί αποκλειστικό προνόμιό του, τότε είναι ευνόητο ότι αλλάζει ο παγκόσμιος συσχετισμός.

Παρ’ όλα αυτά, οι ΗΠΑ έχουν αποφασίσει να εντείνουν τη στρατιωτική παρουσία τους και το ενδιαφέρον τους και στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία, και όλα δείχνουν πως στο παρασκήνιο της αμερικανικής πρωτεύουσας κυριάρχησαν οι δυνάμεις που θέλουν ένα είδος ψυχρού πολέμου.

Το παιχνίδι στη Μεγάλη Σκακιέρα συνεχίζεται, και δυστυχώς εμείς, όχι ως Ελλάδα αλλά εν πολλοίς και ως Ευρώπη, βρισκόμαστε στη θέση του παρατηρητή.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Την ώρα που συζειτείται το σχέδιο Τραμπ, οι ρωσικές επιθέσεις συνεχίζονται (φωτ.: EPA / Maxym Marusenko)
ΓΝΩΜΕΣ

Το Σχέδιο Τραμπ για την Ουκρανία και η πολιτική της Αθήνας

22/11/2025 - 10:04πμ
Η Παλιά Πόλη της Ξάνθης από ψηλά (αεροφωτ.: Βασίλης Βερβερίδης/MotionTeam)
ΓΝΩΜΕΣ

Αγοραπωλησίες γης και εθνική ασφάλεια

21/11/2025 - 4:45μμ
Η παραβολή των Δέκα Παρθένων σε τοιχογραφία της μονής Αγίου Νικολάου Φιλανθρωπηνών (πηγή: antifono.gr)
ΓΝΩΜΕΣ

Στις δέκα παρθένους (Μέρος Δ’)

18/11/2025 - 9:37πμ
(Φωτ.: EPA / Sem van der Wal)
ΓΝΩΜΕΣ

Περί «ΝΑΤΟϊκού Τουρανισμού»

16/11/2025 - 3:58μμ
Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ στο Μέγαρο Μαξίμου (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΓΝΩΜΕΣ

Θηλυκός Πιουριφόι

15/11/2025 - 9:45πμ
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν  κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Προεδρικό Μέγαρο στην Άγκυρα (φωτ.: EPA/ NECATI SAVAS)
ΓΝΩΜΕΣ

Πού το πάει ο Ερντογάν

14/11/2025 - 3:41μμ
Ο Χριστός απεικονίζεται στο κέντρο, όρθιος και ολόσωμος σε στάση τριών τετάρτων προς τις θύρες του Παραδείσου. Στα δεξιά η πλούσια βλάστηση παραπέμπει στον Παράδεισο, στον οποίο εισήλθαν οι φρόνιμες παρθένες. Σκούρο μπλε είναι το βάθος πίσω από τις μωρές παρθένες. Μέρος φορητής εικόνας του 1899 (πηγή: Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης / Υπουργείο Πολιτισμού)
ΓΝΩΜΕΣ

Στις δέκα παρθένους (Μέρος Γ’)

11/11/2025 - 9:34πμ
(Φωτ.: AI Generated)
ΓΝΩΜΕΣ

«Αγκάθια» στις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ

9/11/2025 - 3:47μμ
(Πηγή: gisgeography.com)
ΓΝΩΜΕΣ

Το μεσογειακό τρίγωνο και η ανάσχεση της Τουρκίας

8/11/2025 - 9:28πμ
Ο Χρήστος Στυλιανίδης  όταν ήταν υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας   (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Κώστας Τσιρώνης)
ΓΝΩΜΕΣ

Ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις

7/11/2025 - 5:40μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Από την Κωνσταντινούπολη στη Νίκαια: Το ιστορικό ταξίδι του πάπα Λέοντα και η συνάντηση με τον πατριάρχη Βαρθολομαίο

3 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Φωτό Αρχείου)

Πόλεμος Ρωσία-Ουκρανία: Διπλωματικά παζάρια, ρωσική κλιμάκωση και αβέβαιη εκεχειρία

32 λεπτά πριν
Σαμψούντα. Κάτοικοι με τοπικές ενδυμασίες (πηγή: Φωτογραφικό Αρχείο Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών)

Σαν σήμερα, 26 Νοεμβρίου 1916 – Η ημέρα που καταγράφηκε η πρόθεση εξόντωσης των Ελλήνων του Πόντου

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)

Λαγκαδάς: Ανήλικοι κατήγγειλαν ιερέα για σεξουαλική παρενόχληση

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: facebook.com/enosipontionnikaiaskoridallou)

Χριστουγεννιάτικο παζάρι από την Ένωση Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI - ILIALIVE / Γιάννης Σπυρούνης)

Το ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας ξεκίνησε από την Αρχαία Ολυμπία για την Ιταλία

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign