pontosnews.gr
Πέμπτη, 19/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η Βιέννη που ερεύνησε ο Πολυχρόνης Ενεπεκίδης

17/11/2014 - 11:45πμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Μετά τη δεύτερη αποτυχημένη πολιορκία της Βιέννης, το 1683, ακολούθησε το 1697 η ήττα των Τούρκων στη Σέντα της Βοϊβοντίνας και στη συνέχεια υπογράφηκαν το 1699 η Συνθήκη του Κάρλοβιτς και το 1718 η Συνθήκη Ειρήνης του Πασάροβιτς, η οποία προκάλεσε την εγκατάσταση στη Βιέννη ενός μεγάλου κύματος Ελλήνων εμπόρων.

Με τη συνθήκη αυτή και με εμπορική συμφωνία αναγκάστηκε ο σουλτάνος να παραχωρήσει σε υπηκόους της αυστριακής αυτοκρατορίας δικαιώματα ελεύθερου εμπορίου με μικρές μόνο εμπορικές επιβαρύνσεις για ολόκληρη την Εγγύς Ανατολή, τις παραδουνάβιες περιοχές και την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Κυρίως μετά το 1730 εκατοντάδες Έλληνες  έμποροι δραστηριοποιήθηκαν επιτυχώς στην πρωτεύουσα της Αυστρίας, η οποία με πληθυσμό 175.460 κατοίκους το 1754 αποτελούσε το κυριότερο εμπορικό κέντρο της Ευρώπης. Οι περισσότεροι Έλληνες είχαν πάει εκεί από τη Μοσχόπολη, τη Σιάτιστα, την Καστοριά, το Μελένικο, το Αργυρόκαστρο και τα Ιωάννινα. Η από οικονομική άποψη πιο πετυχημένη οικογένεια Ελλήνων εμπόρων στη Βιέννη της εποχής εκείνης ήταν η οικογένεια Σίνα από τη Μοσχόπολη.

Οι πολιτογραφήσεις πολλών Ελλήνων, που είχαν καταφύγει στην Αυστρία ως Οθωμανοί πολίτες, έγιναν με διάταγμα του 1774 και είχαν ως άμεση συνέπεια την αύξηση των φορολογικών εσόδων, διότι το εμπόριο είχε καταστήσει τους Έλληνες εύπορους, σε βαθμό μάλιστα που είχαν κατηγορηθεί ότι προκαλούσαν διαρροή συναλλάγματος στο εξωτερικό. Η φορολόγηση των Ελλήνων εμπόρων είχε επίσης να κάνει και με το γεγονός ότι επί εκατό συνεχή χρόνια η Αυστρία είχε εμπορικό έλλειμμα έναντι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, και το έλλειμμα ήταν αποτέλεσμα της εμπορικής δραστηριότητας των εμπόρων με οθωμανική υπηκοότητα, οι περισσότεροι και σημαντικότεροι των οποίων ήταν Έλληνες.

Πολλοί από τους πλούσιους Έλληνες της Βιέννης διακρίθηκαν για τις κάθε είδους ευεργεσίες τους. Μεταξύ αυτών και ο γιατρός και λόγιος Αναστάσιος Παλλατίδης από το Μελένικο, ο οποίος με διαθήκη άφησε το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του στο ελληνικό σχολείο της γενέτειράς του, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για τα γράμματα που έμαθε σε αυτό και με σκοπό να μπορέσουν και άλλοι νέοι της πατρίδας του να μορφωθούν.

Οι Έλληνες είχαν οργανωθεί και είχαν ιδρύσει από τις αρχές του 18ου αιώνα την Αδελφότητα του Αγίου Γεωργίου. Εφημέριος στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου υπήρξε στην εξαετία 1797-1803 ο Άνθιμος Γαζής, τον οποίο διαδέχθηκε μια επίσης κορυφαία μορφή των Γραμμάτων, ο Ηπειρώτης λόγιος Νεόφυτος Δούκας. Τον Δούκα διαδέχθηκε στη θέση του αρχιμανδρίτη ο Γαζής, ο οποίος επέστρεψε το 1808 για δεύτερη θητεία στη Βιέννη, όπου παρέμεινε ως αρχιμανδρίτης του Αγίου Γεωργίου μέχρι το Πάσχα του 1816. Στη Βιέννη είχε μεταβεί το 1803 μετά από πρόσκληση του Άνθιμου Γαζή και ο Λαρισαίος λόγιος Κωνσταντίνος Κούμας, ο οποίος επιδόθηκε στη μελέτη φυσικομαθηματικών μέχρι το 1809.

Την 1η Ιανουαρίου 1811 εκδόθηκε στη Βιέννη από τον Γαζή το περιοδικό Ερμής ο Λόγιος ή Φιλολογικαί Αγγελίαι, το οποίο έπαψε να εκδίδεται το 1814 για οικονομικούς λόγους, αλλά κυκλοφόρησε εκ νέου το 1815 με εκδότες τον Θεόκλητο Φαρμακίδη, υπεφημέριο του ναού του Αγίου Γεωργίου και μέλος της Φιλικής Εταιρείας, και τον Κωνσταντίνο Κοκκινάκη. Το επίσης σημαντικό περιοδικό Καλλιόπη έπαψε και αυτό να εκδίδεται λίγο μετά την έκρηξη της Ελληνικής Επανάστασης. Το 1814 ιδρύθηκε στη Βιέννη η «Φιλόμουσος Εταιρεία», αόρατος ιδρυτής της οποίας ήταν ο Καποδίστριας, ενώ Επίτροπός της ήταν ο αρχιμανδρίτης Γαζής.

Εκτός της οικονομικής ευημερίας, η εμπορική και εκδοτική δράση των Ελλήνων είχε δημιουργήσει στην πρωτεύουσα της αυστριακής αυτοκρατορίας ένα δυναμικό ελληνικό πνευματικό κέντρο. Ο Κοραής είχε αποκαλέσει τη Βιέννη «εργαστήριο της νέας των Γραικών φιλολογίας». Η πνευματική και οικονομική ευημερία των Ελλήνων της Βιέννης είχαν οδηγήσει εκεί το 1796 και τα βήματα του Ρήγα Βελεστινλή, ο οποίος σε μια φράση περικλείει όλο το νόημα της προσπάθειας που έγινε από τους Έλληνες στη Βιέννη επί σειρά ετών: «Εκ των γραμμάτων γεννάται η προκοπή, με την οποία λάμπουν τα ελεύθερα έθνη».

Ο αείμνηστος Πολυχρόνης Ενεπεκίδης, ο οποίος έφυγε τον περασμένο Οκτώβριο πλήρης ημερών, πραγματοποίησε επί δεκαετίες έρευνες στα ιστορικά αρχεία στη Βιέννη, στην πόλη όπου γράφτηκαν πολλές σελίδες σημαντικής και όμορφης ελληνικής Ιστορίας.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Αδάμ και η Εύα στον Παράδεισο, διά χειρός Θεόφιλου Χατζημιχαήλ (πηγή: nationalgallery.gr)
ΓΝΩΜΕΣ

Στη νηστεία (Μέρος Δ’)

17/03/2026 - 10:03πμ
Ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποχωρούν μετά από κοινή συνέντευξη Τύπου στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Πάφου, στις 9 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA / Gonzalo Fuentes / POOL)
ΓΝΩΜΕΣ

Τα σύνορα της ανατολικής Ευρώπης και η Κύπρος

15/03/2026 - 3:34μμ
Ιρανοί διαδηλωτές  κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης για την Ημέρα Αλ-Κουντς στην Τεχεράνη, 13 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)
ΓΝΩΜΕΣ

Αδιέξοδο

14/03/2026 - 9:38πμ
Υποκατάστημα της Halkbank στην Κωνσταντινούπολη (φωτ.: EPA / Sedat Suna)
ΓΝΩΜΕΣ

Οι ΗΠΑ «κρατούν» τον Ερντογάν

13/03/2026 - 3:35μμ
Το δέντρο της γνώσης, χαραγμένο σε επιτύμβια πλάκα (πηγή: getarchive.net)
ΓΝΩΜΕΣ

Στη νηστεία (Μέρος Γ’)

10/03/2026 - 9:35πμ
Μαχητικό του Ισραήλ κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο (φωτ.: EPA / Atef Safadi)
ΓΝΩΜΕΣ

Ποιος έχει σειρά;

8/03/2026 - 3:53μμ
Αφγανοί διαδηλώνουν εναντίον του Πακιστάν στην Καμπούλ, Παρασκευή 6 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA / Samiullah Popal)
ΓΝΩΜΕΣ

Ο πόλεμος ΗΠΑ-Ιράν αποσταθεροποιεί μια ολόκληρη περιοχή

7/03/2026 - 10:45πμ
(Φωτ.: EPA/ Gailan Haji)
ΓΝΩΜΕΣ

«Παιχνίδια» με τους Κούρδους

6/03/2026 - 3:46μμ
«Ο πειρασμός». Ανάγλυφο βασισμένο σε έργο του Ραφαήλ (πηγή: Metropolitan Museum of Art / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στη νηστεία (Μέρος Β’)

3/03/2026 - 9:58πμ
Ο πρέσβης ε.τ. Selim Kuneralp (πηγή: YouTube/ Serbestiyet)
ΓΝΩΜΕΣ

Εξ ιδίων τα βέλη

1/03/2026 - 5:35μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εικόνα από τις διαδηλώσεις στήριξης στον Εκρέμ Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη, τον Μάρτιο του 2025 (φωτ. αρχείου: EPA/TOLGA BOZOGLU)

Εκρέμ Ιμάμογλου: Ένας χρόνος από τη σύλληψή του – Αβέβαιο παραμένει το πολιτικό του μέλλον

36 λεπτά πριν
Ludovico Lipparini, «Ο θάνατος του Μάρκου Μπότσαρη» (1840, χαλκογραφία από το πρωτότυπο έργο του Civico Museo Sartorio, Τεργέστη). Συλλογή Χρήστου Ζερεφού. (φωτ. αρχείου: Ακαδημία Αθηνών)

Η Επανάσταση του 1821 στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: Δήμητρα Κούτρα/TOKLIK.GR/EUROKINISSI)

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος: Υπερήφανα αποχωρώ – Δεν φοβήθηκα πολιτικό κόστος, δεν διαγράφεται η αλήθεια

2 ώρες πριν
Εικόνα από την έρευνα που έκανε νωρίτερα, σήμερα η Αστυνομία, σε Σύνδεσμο Φιλάθλων του Άρη, στην περιοχή Χαριλάου (φωτ.: Eurokinissi Sports)

Δολοφονία 20χρονου στην Καλαμαριά: Κακουργηματική δίωξη για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη στα δύο άτομα που ήταν μαζί με το θύμα

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook.com/epitropi.meleton.9)

Το νέο ΔΣ της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών

3 ώρες πριν
Πινακίδα ΕΟΠΥΥ (φωτ.: Eurokinissi/Γιάννης Παναγόπουλος)

Προσοχή! Παραπλανητικά μηνύματα SMS σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign