pontosnews.gr
Τετάρτη, 20/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μέρες πατριωτικής εγρήγορσης

8/11/2014 - 9:00πμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Οι μέρες που ζούμε δεν είναι συνηθισμένες. Εκτός από την οικονομική κρίση που βιώνουμε οι Έλληνες ήδη για κάποια χρόνια, χωρίς να είμαστε βέβαιοι ότι το χειρότερο στάδιό της αποτελεί παρελθόν, οι διεθνείς εξελίξεις στον κοντινό μας περίγυρο, αρχής γενομένης με την έναρξη της «Αραβικής Άνοιξης» τον Δεκέμβριο του 2010 στην Τυνησία, έχουν διαμορφώσει μια απειλητική ατμόσφαιρα και σύννεφα πολέμου γίνονται πλέον ορατά διά γυμνού οφθαλμού.

Το σκηνικό γίνεται μέρα με τη μέρα όλο και πιο πολύπλοκο λόγω του ότι υπάρχει συσσώρευση σύνθετων προβλημάτων, στα οποία εμπλέκονται αλληλοσυγκρουόμενα αλλά και εναλλασσόμενα συμφέροντα πολλών κοντινών και μακρινών χωρών με κύριο χαρακτηριστικό τον ενεργειακό παράγοντα. Από τη Λιβύη μέχρι την Ουκρανία και από τη Συρία μέχρι το Ιράν οι διαμάχες και οι συγκρούσεις διεξάγονται ουσιαστικά για το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο.

Με δεδομένο ότι οι προβληματικές διμερείς σχέσεις των χωρών της περιοχής λειτουργούν σαν συγκοινωνούντα δοχεία, είναι εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι ακατόρθωτο, να προσπαθήσει κανείς να αποσυνδέσει το πρόβλημα κάποιας μεμονωμένης χώρας σε μια προσπάθεια αποφυγής ευρύτερης σύρραξης, όπως αυτή που απειλείται να ξεσπάσει στο άμεσο μέλλον.

Με δεδομένη την επιθετική εξωτερική πολιτική της Τουρκίας στο πλαίσιο μιας ασύνετης μεγαλομανίας, και μετά την ολική ρήξη στις σχέσεις της με τη Συρία, την Αίγυπτο και το Ισραήλ, ενεπλάκη και η Κύπρος στη συγκρουσιακή δίνη στην προσπάθειά της να αξιοποιήσει τον μεγάλης αξίας ορυκτό πλούτο που βρίσκεται εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού πρώτα είχε ενισχύσει τις φιλικές σχέσεις στα νώτα της με το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Η ουσιαστικά νέα ιταμή εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, με το ερευνητικό σκάφος και τα τουρκικά πολεμικά πλοία να παραβιάζουν την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, ωθεί αναγκαστικά σε εξισορροπητικές κινήσεις όχι μόνο την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και τρίτους που κρίνουν ότι τα ευρύτερα τους συμφέροντα θίγονται από την νεο-οθωμανική επεκτατική κίνηση της Τουρκίας.

Ο Ελληνισμός βρίσκεται σε αυτή τη φάση σε ιδιαίτερα μειονεκτική θέση, τόσο λόγω γεωγραφικών αποστάσεων όσο και λόγω οικονομικής αδυναμίας, η οποία σε όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης οδήγησε σε μια σημαντική μείωση της ισχύος των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, ενώ αντίθετα η Τουρκία ενίσχυσε σημαντικά την πολεμική της μηχανή και συνεχίζει, παρά τις όχι λίγες απιστίες της έναντι των συμμάχων της, να απολαμβάνει υποστήριξης από το ευρωατλαντικό πολιτικοστρατιωτικό κατεστημένο.

Παρά το γεγονός ότι η Ελλάς είναι χώρα-μέλος της ΕΕ, οι εταίροι μας έχουν κριτήρια που δεν δίνουν προτεραιότητα στην υποστήριξη των ελληνικών συμφερόντων.

Ως εκ τούτου η Ελλάς οφείλει να προσπαθήσει να αξιοποιήσει στον μέγιστο βαθμό τις όποιες δυνατότητες διαθέτει για να εξασφαλίσει συμμαχίες στρατιωτικές και διπλωματικές που θα της επιτρέψουν να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του Ελληνισμού εκεί που αυτά αναμένεται να απειληθούν. Και τα συμφέροντα του Ελληνισμού εκτιμάται ότι θα απειληθούν σε όλα τα μέτωπα, στην Κύπρο, στο Αιγαίο και στην Θράκη.

Έστω και αυτήν την ύστατη ώρα, πρέπει να υπάρξει πλήρης κινητοποίηση ολόκληρου του Ελληνισμού διότι μόνο με πλήρη πατριωτική εγρήγορση και ενωμένη ψυχική και πνευματική δύναμη μπορούν να καλυφθούν τα υλικά κενά και οι σχετικές με αυτά δυσκολίες.

Η Ελλάς δεν πρέπει να διστάσει να κινηθεί και με νέους συμμάχους εκτός των σημερινών στείρων συμμαχιών, οι οποίες ουσιαστικά μας αδρανοποιούν προς όφελος των τουρκικών επεκτατικών σχεδίων. Αυτό φάνηκε και με την προσπάθεια συρρίκνωσης του Ελληνισμού μέσω του σχεδίου Ανάν, το οποίο οι «σύμμαχοί» μας δείχνουν να μην το έχουν εγκαταλείψει. 

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Εικόνα από την επιθετική διακλαδική άσκηση μεγάλης κλίμακος EFES-2026 της Τουρκίας (πηγή: x.com/ tcsavunma)
ΓΝΩΜΕΣ

Για… εσωτερική κατανάλωση

17/05/2026 - 4:45μμ
Ένα παιδί που κρατά τις σημαίες των ΗΠΑ και της Κίνας παρακολουθεί πριν από την τελετή υποδοχής για τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού στο Πεκίνο, Κίνα (φωτ.: EPA/MAXIM SHEMETOV/POOL)
ΓΝΩΜΕΣ

Τραμπ-Σι στο Πεκίνο: Πολλή σκηνοθεσία, λίγη ουσία

16/05/2026 - 9:32πμ
(Φωτ.: pixabay.com/el/users/marclou)
ΓΝΩΜΕΣ

Ποιος άνοιξε το δρόμο;

15/05/2026 - 4:09μμ
Η Ανάσταση διά χειρός Ελ Γκρέκο (πηγή: commons.wikimedia.org. Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΓΝΩΜΕΣ

Κοντάκιο Αναστάσιμο (Μέρος B’)

12/05/2026 - 9:32πμ
Τούρκος φίλαθλος κρατά σημαία μέσα από μια γιγαντιαία τουρκική σημαία (φωτ.: EPA / Tolga Bozoglu)
ΓΝΩΜΕΣ

Τουρκία, το νέο «Ιράν»

10/05/2026 - 5:07μμ
Τουρίστες μπροστά από την Αγια-Σοφιά στην Κωνσταντινούπολη (φωτ.: EPA / Erdem Sahin)
ΓΝΩΜΕΣ

Οι νεοφώτιστοι της Τουρκίας και το δύσκολο ερώτημα της ρωμαίικης συνέχειας

9/05/2026 - 9:57πμ
Ο Άγιος Ρωμανός ο Μελωδός σε τοιχογραφία της Μονής Αράκου, στη Λαγουδέρα της Κύπρου (φωτ.: 
Sonia Halliday)
ΓΝΩΜΕΣ

Κοντάκιο Αναστάσιμο (Μέρος Α’)

5/05/2026 - 9:35πμ
Από την πρόσφατη επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα (φωτ.: INTIME / Νίκος Χαλκιόπουλος / EUROKINISSI)
ΓΝΩΜΕΣ

Τεκτονικές μετατοπίσεις

1/05/2026 - 4:00μμ
Λεπτομέρεια από εικονογράφηση χειρογράφου (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Του Αποστόλου Θωμά (Μέρος Γ’)

28/04/2026 - 9:32πμ
Φωτογραφία που προβλήθηκε στην εκδήλωση που έγινε στο Ωδείο Αθηνών, για τα 111 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Κυριακή 26 Απριλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΓΝΩΜΕΣ

Όταν οι γενοκτόνοι απολογηθούν

26/04/2026 - 4:16μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αλλαγή φρουράς για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, Τρίτη 19 Μαΐου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)

Πόντιοι Εύζωνες στην αλλαγή φρουράς για τη Γενοκτονία των Ποντίων – 19η Μαΐου 2026

15 λεπτά πριν
Σημαίες στο κτήριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο (φωτ.: Flickr / European Parliament)

Ιστορική στιγμή στο Στρασβούργο: Στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας

49 λεπτά πριν
(Φωτ.: Allwyn)

Ποιο είναι το απόλυτο φαγητό του καλοκαιριού;

1 ώρα πριν
Πυρριχιστές του ΣΠοΣ Νοτίου Ελλάδος και Νήσων στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, Τρίτη 19 Μαΐου 2026 (φωτ.: Γεωργία Βορύλλα)

Σέρρα υπό καταρρακτώδη βροχή στο Σύνταγμα: Η στιγμή που «πάγωσε» την πλατεία μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη

1 ώρα πριν

Η Ένωση Ποντίων Πιερίας έστειλε μήνυμα μνήμης και διεκδίκησης από τη Θεσσαλονίκη έως την Κατερίνη

2 ώρες πριν
Από αριστερά ο Ιάκωβος Κωστίδης, ο Γιώργος Κικώτης, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Γιώργος Γεωργιάδης και ο Γιώργος Νικολέττος μπροστά στο μνημείο (φωτ.: Έλλη Τσολάκη)

Ν. Χριστοδουλίδης: Αιώνιο σύμβολο αδελφικής σχέσης με τους Έλληνες του Πόντου το Εθνικό Μνημείο της Γενοκτονίας στο Παραλίμνι

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign