pontosnews.gr
Σάββατο, 8/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μέρες πατριωτικής εγρήγορσης

8/11/2014 - 9:00πμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Οι μέρες που ζούμε δεν είναι συνηθισμένες. Εκτός από την οικονομική κρίση που βιώνουμε οι Έλληνες ήδη για κάποια χρόνια, χωρίς να είμαστε βέβαιοι ότι το χειρότερο στάδιό της αποτελεί παρελθόν, οι διεθνείς εξελίξεις στον κοντινό μας περίγυρο, αρχής γενομένης με την έναρξη της «Αραβικής Άνοιξης» τον Δεκέμβριο του 2010 στην Τυνησία, έχουν διαμορφώσει μια απειλητική ατμόσφαιρα και σύννεφα πολέμου γίνονται πλέον ορατά διά γυμνού οφθαλμού.

Το σκηνικό γίνεται μέρα με τη μέρα όλο και πιο πολύπλοκο λόγω του ότι υπάρχει συσσώρευση σύνθετων προβλημάτων, στα οποία εμπλέκονται αλληλοσυγκρουόμενα αλλά και εναλλασσόμενα συμφέροντα πολλών κοντινών και μακρινών χωρών με κύριο χαρακτηριστικό τον ενεργειακό παράγοντα. Από τη Λιβύη μέχρι την Ουκρανία και από τη Συρία μέχρι το Ιράν οι διαμάχες και οι συγκρούσεις διεξάγονται ουσιαστικά για το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο.

Με δεδομένο ότι οι προβληματικές διμερείς σχέσεις των χωρών της περιοχής λειτουργούν σαν συγκοινωνούντα δοχεία, είναι εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι ακατόρθωτο, να προσπαθήσει κανείς να αποσυνδέσει το πρόβλημα κάποιας μεμονωμένης χώρας σε μια προσπάθεια αποφυγής ευρύτερης σύρραξης, όπως αυτή που απειλείται να ξεσπάσει στο άμεσο μέλλον.

Με δεδομένη την επιθετική εξωτερική πολιτική της Τουρκίας στο πλαίσιο μιας ασύνετης μεγαλομανίας, και μετά την ολική ρήξη στις σχέσεις της με τη Συρία, την Αίγυπτο και το Ισραήλ, ενεπλάκη και η Κύπρος στη συγκρουσιακή δίνη στην προσπάθειά της να αξιοποιήσει τον μεγάλης αξίας ορυκτό πλούτο που βρίσκεται εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού πρώτα είχε ενισχύσει τις φιλικές σχέσεις στα νώτα της με το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Η ουσιαστικά νέα ιταμή εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, με το ερευνητικό σκάφος και τα τουρκικά πολεμικά πλοία να παραβιάζουν την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, ωθεί αναγκαστικά σε εξισορροπητικές κινήσεις όχι μόνο την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και τρίτους που κρίνουν ότι τα ευρύτερα τους συμφέροντα θίγονται από την νεο-οθωμανική επεκτατική κίνηση της Τουρκίας.

Ο Ελληνισμός βρίσκεται σε αυτή τη φάση σε ιδιαίτερα μειονεκτική θέση, τόσο λόγω γεωγραφικών αποστάσεων όσο και λόγω οικονομικής αδυναμίας, η οποία σε όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης οδήγησε σε μια σημαντική μείωση της ισχύος των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, ενώ αντίθετα η Τουρκία ενίσχυσε σημαντικά την πολεμική της μηχανή και συνεχίζει, παρά τις όχι λίγες απιστίες της έναντι των συμμάχων της, να απολαμβάνει υποστήριξης από το ευρωατλαντικό πολιτικοστρατιωτικό κατεστημένο.

Παρά το γεγονός ότι η Ελλάς είναι χώρα-μέλος της ΕΕ, οι εταίροι μας έχουν κριτήρια που δεν δίνουν προτεραιότητα στην υποστήριξη των ελληνικών συμφερόντων.

Ως εκ τούτου η Ελλάς οφείλει να προσπαθήσει να αξιοποιήσει στον μέγιστο βαθμό τις όποιες δυνατότητες διαθέτει για να εξασφαλίσει συμμαχίες στρατιωτικές και διπλωματικές που θα της επιτρέψουν να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του Ελληνισμού εκεί που αυτά αναμένεται να απειληθούν. Και τα συμφέροντα του Ελληνισμού εκτιμάται ότι θα απειληθούν σε όλα τα μέτωπα, στην Κύπρο, στο Αιγαίο και στην Θράκη.

Έστω και αυτήν την ύστατη ώρα, πρέπει να υπάρξει πλήρης κινητοποίηση ολόκληρου του Ελληνισμού διότι μόνο με πλήρη πατριωτική εγρήγορση και ενωμένη ψυχική και πνευματική δύναμη μπορούν να καλυφθούν τα υλικά κενά και οι σχετικές με αυτά δυσκολίες.

Η Ελλάς δεν πρέπει να διστάσει να κινηθεί και με νέους συμμάχους εκτός των σημερινών στείρων συμμαχιών, οι οποίες ουσιαστικά μας αδρανοποιούν προς όφελος των τουρκικών επεκτατικών σχεδίων. Αυτό φάνηκε και με την προσπάθεια συρρίκνωσης του Ελληνισμού μέσω του σχεδίου Ανάν, το οποίο οι «σύμμαχοί» μας δείχνουν να μην το έχουν εγκαταλείψει. 

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Πηγή: gisgeography.com)
ΓΝΩΜΕΣ

Το μεσογειακό τρίγωνο και η ανάσχεση της Τουρκίας

8/11/2025 - 9:28πμ
Ο Χρήστος Στυλιανίδης  όταν ήταν υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας   (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Κώστας Τσιρώνης)
ΓΝΩΜΕΣ

Ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις

7/11/2025 - 5:40μμ
Ο Ιησούς και οι δέκα παρθένες σε εικονογράφηση κώδικα που φυλάσσεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας (πηγή: getarchive.net)
ΓΝΩΜΕΣ

Στις δέκα παρθένους (Μέρος Β’)

4/11/2025 - 9:44πμ
Συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση Ερντογάν-Μερτς στην Άγκυρα, 30 Οκτωβρίου 2025 (φωτ.: EPA / Necati Savas)
ΓΝΩΜΕΣ

Περί σχέσεων Γερμανίας-Τουρκίας

3/11/2025 - 10:50πμ
(Εικ. αρχείου)
ΓΝΩΜΕΣ

Οι σχέσεις Αγγλίας-Τουρκίας

31/10/2025 - 4:31μμ
Η παραβολή των Δέκα Παρθένων διά χειρός της Ιρλανδής ζωγράφου Phoebe Anna Traquair, 1852-1936 (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στις δέκα παρθένους (Μέρος Α’)

28/10/2025 - 9:34πμ
Οπαδοί του Τουφάν Ερχιουρμάν, ο οποίος κέρδισε τον εκλεκτό του Ερντογάν στα Κατεχόμενα (φωτ.: EPA / Birol Bebek)
ΓΝΩΜΕΣ

Γιατί η Τουρκία ανησυχεί για την Κύπρο

26/10/2025 - 3:38μμ
Είσοδος του βασιλιά Γεωργίου Α' στην πόλη της Θεσσαλονίκης, το 1912 (πηγή: Ρωμαΐδης-Zeitz/ benaki.org/ΦΑ_9_949)
ΓΝΩΜΕΣ

Θεσσαλονίκη: Από την απελευθέρωση στην εγκατάλειψη

25/10/2025 - 9:59πμ
Μεγάλη η χαρά του Γερμανού ΥΠΕΞ Γιόχαν Βάντεφουλ στη συνάντηση με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν, στις 17 Οκτωβρίου, στην Άγκυρα (φωτ.: EPA/ TURKISH FOREIGN MINISTRY PRESS OFFICE HANDOUT)
ΓΝΩΜΕΣ

Η γερμανική αθλιότητα…

24/10/2025 - 4:12μμ
(Φωτ.: pickpik.com)
ΓΝΩΜΕΣ

Εις προσοχήν των… αρμοδίων

19/10/2025 - 2:32μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης)

Θεσσαλονίκη: Ο Λευκός Πύργος στον κατάλογο με τους «Θησαυρούς της Ευρωπαϊκής Κινηματογραφικής Κληρονομιάς»

10 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

ΕΜΥ: Επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου επιδείνωσης του καιρού – Εκ νέου συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας

46 λεπτά πριν
Ττο χορευτικό της Ποντιακής Εστίας Μελβούρνης έφερε τον Πόντο στο φεστιβάλ (φωτ.: facebook/Saint Dimitrios Orthodox Church)

Ομογένεια: Γιορτές Αγίου Δημητρίου και Αγίου Νεκταρίου με άρωμα Πόντου στη Μελβούρνη

1 ώρα πριν
(Φωτ.: glomex)

Τελευταίο «αντίο» στην Κίλι Σφακιανάκη σε κλειστό κύκλο – Η ηχηρή απουσία του Νότη

2 ώρες πριν
Δεύτερη ημέρα εργασιών της Συνόδου της Σύμπραξης για τη Διατλαντική Συνεργασία για την Ενέργεια στο Ζάππειο Μέγαρο, Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2025. (φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Το νέο τοπίο μετά τις ενεργειακές συμφωνίες: Πώς θα τρέξει ο κάθετος διάδρομος, έρχονται τα Route 2 και 3

2 ώρες πριν
(Βασίλης Παπαδόπουλος/ EUROKINISSI)

Αχαΐα: 13χρονος μαθητής κατέρρευσε στο σχολείο μετά από χρήση ναρκωτικών

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign