pontosnews.gr
Παρασκευή, 4/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

4 συνταγές με μπακαλιάρο για την 25η Μαρτίου

23/03/2014 - 10:55πμ
4 συνταγές με μπακαλιάρο για την 25η Μαρτίου
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Μπακαλιάρος κροκέτες με σκορδαλιά

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κιλό μπακαλιάρο παστό (φιλέτο ή ολόκληρο)
  • 1½ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουτάκι μπίρα (330 ml)
  • 1 αυγό 
  • πιπέρι, ελάχιστο αλάτι 
  • ​ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Πλένουμε τον μπακαλιάρο να φύγει το πολύ αλάτι, τον κόβουμε σε κομμάτια και τον βάζουμε να ξαλμυρίσει σε άφθονο κρύο νερό για 24 ώρες ή και περισσότερο, αν τα κομμάτια είναι χοντρά. Αλλάζουμε συχνά το νερό.
  2. Όταν είναι έτοιμος, αφαιρούμε την πέτσα και τα κόκαλα και τον στραγίζουμε για να στεγνώσει.
  3. Για να φτιάξουμε το χυλό ανακατεύουμε σε φαρδύ, βαθύ σκεύος το αλεύρι με λίγο αλάτι και πιπέρι. Ρίχνουμε τα ¾ της μπίρας, λίγη-λίγη, ανακατεύοντας με τον αυγοδάρτη μέχρι να γίνει ένας λείος, πηχτός, ομοιογενής χυλός. Προσθέτουμε το ασπράδι που έχουμε χτυπήσει σε ελαφριά μαρέγκα και ανακατεύουμε ελαφρά. Τον αφήνουμε για λίγη ώρα στο ψυγείο, να παγώσει. 
  4. Σε βαρύ, αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε αρκετό ελαιόλαδο μέχρι να κάψει. Αλευρώνουμε τα κομμάτια του ψαριού, τα τινάζουμε καλά, τα βυθίζουμε στο κουρκούτι και τα ρίχνουμε στο τηγάνι λίγα-λίγα, ώστε να μην πέσει η θερμοκρασία του λαδιού. Τα πιάνουμε ελαφρά με πιρούνι και τα γυρίζουμε από την άλλη πλευρά μόνο όταν βεβαιωθούμε ότι ξεροψήθηκε καλά η κρούστα. Τα ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί μέχρι να τα σερβίρουμε. Δεν ρίχνουμε λεμόνι, για να μην πανιάσει η κρούστα.

Σκορδαλιά

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κιλό πατάτες
  • 4 σκελίδες σκόρδο (αυξάνετε κατά προτίμηση)
  • 1 φλ. ελαιόλαδο (περίπου)
  • χυμός από 1-2 λεμόνια (κατά προτίμηση)
  • αλάτι, πιπέρι 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Βράζουμε τις πατάτες και τις πολτοποιούμε. 
  2. Λιώνουμε το σκόρδο και το προσθέτουμε στις πατάτες προσθέτοντας σιγά-σιγά το ελαιόλαδο και το λεμόνι.
  3. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Μπακαλιάρος στιφάδο

ΥΛΙΚΑ

  • 2 μπακαλιάροι, περίπου 1½ κιλό 
  • 2 κρεμμύδια χοντροκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο σε φέτες
  • 2 ντομάτες τριμμένες
  • χυμός ντομάτας
  • ½ ποτηράκι λευκό κρασί
  • 2 δαφνόφυλλα
  • αλάτι, πιπέρι
  • λίγο ξίδι
  • ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Πλένουμε τους μπακαλιάρους και τους κόβουμε σε φέτες, ή τους αφαιρούμε το κόκκαλο και τους ανοίγουμε στη μέση κάθετα.
  2. Βάζουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και ροδίζουμε το κρεμμύδι.
  3. Ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 5΄, για να δέσει λίγο η σάλτσα.
  4. Τοποθετούμε μέσα στην κατσαρόλα τους μπακαλιάρους και τους αφήνουμε να σιγοψηθούν, χωρίς να ανακατεύουμε, για 20 -25΄ περίπου.

Μπακαλιάρος στη λαδόκολλα

  • 2 μπακαλιάροι, περίπου 1½ κιλό 
  • 10 φύλλα μαρουλιού
  • 2 κρεμμύδια σε λωρίδες
  • 1 λεμόνι σε λωρίδες
  • 170 ml κρασί λευκό ξηρό
  • κόκκοι πιπεριού
  • 2 φύλλα δάφνης
  • ½ φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. χυμός λεμονιού
  • 1 κ.σ. μαργαρίνη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ζεματάμε τα μαρούλια και τα τοποθετούμε σε ταψί στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα.
  2. Καθαρίζουμε τους μπακαλιάρους και γεμίζουμε την κοιλιά τους με τις λωρίδες λεμονιού και το ένα κρεμμύδι. Αλατίζουμε και τους τυλίγουμε με τα μαρουλόφυλλα.
  3. Ρίχνουμε ½ ποτήρι νερό, το κρασί, το κρεμμύδι, τους κόκκους πιπεριού και το δαφνόφυλλο γύρω από το ψάρι και τα τυλίγουμε όλα μαζί με τη λαδόκολλα.
  4. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° για περίπου 30΄ ή έως ότου ψηθεί. Βγάζουμε τους μπακαλιάρους και τους τοποθετούμε σε πιατέλα.
  5. Σουρώνουμε το ζουμί και το βράζουμε σε κατσαρολάκι μέχρι να μείνει το μισό. Ρίχνουμε το βούτυρο και ανακτεύουμε πολύ καλά μέχρι να γίνει σάλτσα. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και περιχύνουμε τα ψάρια ή την κρατάμε ξεχωριστά. Συνοδεύουμε με ψητά ή βραστά λαχανικά.

Μπακαλιάρος με μπίρα

ΥΛΙΚΑ

  • 1½ κιλό φιλέτο μπακαλιάρου
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι σε φέτες
  • μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο σε ροδέλες
  • 1 κουτάκι μπύρα
  • 1 κιλό πατάτες κομμένες σε στρογγυλές φέτες
  • αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
  • ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Πλένουμε τον μπακαλιάρο και τον τοποθετούμε σε ταψί.
  2. Τον καλύπτουμε με τις πατάτες και αλατοπιπερώνουμε.
  3. Σκορπίζουμε μέσα στο ταψί και τα υπόλοιπα μυρωδικά και περιχύνουμε με τη μπίρα και το λάδι.
  4. Ψήνουμε στους 200° για μία ώρα περίπου, κι αν χρειαστεί στη διάρκεια του ψησίματος προσθέτουμε νερό.

Καλή σας όρεξη!

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: gastronomos.gr /  Θεοδόσης Γεωργιάδης. Food styling: Σταυρούλα Φουτσά)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γιαννούτσια: Τα ζουμερά και μυρωδάτα ποντιακά κιμαδοπιτάκια

20/06/2025 - 1:16μμ
(Φωτ.: pxhere.com)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Αραβική πίτα φτιαγμένη στο σπίτι – Με τα τρία απλούστερα υλικά

6/06/2025 - 1:57μμ
(Φωτ.: Στέλλα Σπανού)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Παστουρμαδόπιτα Καππαδοκίας μέσω Κιλκίς

30/05/2025 - 1:29μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr / Νίκος Καρανικόλας)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τσιριχτά με αυγά – Οι ποντιακοί λουκουμάδες σε μια πιο σπάνια εκδοχή

23/05/2025 - 2:37μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr / Γιώργος Δρακόπουλος. Food styling: Tina Webb)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ποντιακοί κεφτέδες με πλιγούρι – Όπως τους φάγαμε «Τη Θωμά ’ς σα Σούρμενα» από την κυρία Μαρίνα

9/05/2025 - 1:08μμ
(Φωτ.: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή. Πηγή: olivemagazine.gr)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ρουμελιώτικη αυγόπιτα για το τραπέζι της Λαμπρής – Γιατί «ρουμελιώτικο Πάσχα» δεν είναι μόνο ο οβελίας

18/04/2025 - 11:39πμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ρυζόγαλο νηστίσιμο, αρωματικό, δοκιμασμένο και εγγυημένο

11/04/2025 - 8:12μμ
(Φωτ.: argiro.gr)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Χαλβάς σιμιγδαλένιος με σοκολάτα – Της νηστείας και της… αμαρτίας

4/04/2025 - 2:06μμ
(Φωτ.: Σάββας Καρίπογλου)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Νηστίσιμοι εργολάβοι με μους σοκολάτας

21/03/2025 - 3:30μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr / Δημήτρης Βλάικος)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μουσακάς νηστίσιμος από το Άγιον Όρος, όπως τον έφτιαχνε ο μοναχός Επιφάνιος

14/03/2025 - 12:29μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Σύρ’ το (γ)αίμαν!»: Οι Αργοναύται-Κομνηνοί χορεύουν και συστήνονται στο Μουσείο Λαϊκών Μουσικών Οργάνων

8 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EPA / Qudratullah Razwan)

Ρωσία: Αναγνώρισε την κυβέρνηση των Ταλιμπάν – Προσβλέπει σε παραγωγική διμερή συνεργασία

8 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/ Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Μαρίνας «Η Ρωμανία»)

Γλέντι μέχρι το πρωί από την Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Μαρίνας Νάουσας «Η Ρωμανία»

9 ώρες πριν
(Φωτ.: ©The Vindolanda Trust)

Βρετανία: Τεράστια ρωμαϊκά σανδάλια βρέθηκαν σε ανασκαφή – Οι αρχαιολόγοι αναρωτιούνται σε ποιους ανήκαν

9 ώρες πριν
(Φωτ.: ΚΟΕ)

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα πόλο κορασίδων: «Ασημένια» η Εθνική

10 ώρες πριν
(Φωτ.: pixabay / Anna-f)

Ζώα συντροφιάς: Τετράμηνη παράταση για αποστολή DNA ή στείρωση – Τι προβλέπεται για σκύλους αναγνωρισμένων ελληνικών φυλών

10 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign