Η κουζίνα του pontosnews.gr σάς προτείνει σήμερα ποντιακά γιουμουρταλούγια, τα οποία είναι πιτούλες σε σχήμα βάρκας, σαν πεϊνιρλί, γεμισμένες με καβουρμά.
ΥΛΙΚΑ
για τα πιτάκια
| 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις |
| 30 γρ. φρέσκια μαγιά ή ένα φακελάκι ξηρή |
| ½ φλ. βούτυρο γάλακτος ή μαργαρίνη |
| 50 ml χλιαρό γάλα |
| ½ κ.σ. αλάτι |
για τη γέμιση
| 250 γρ. παρχαροτύρι χοντροτριμμένο, ή άλλο μαλακό τυρί Το παρχαροτύρι είναι αγελαδινό καπνιστό τυρί που θα βρείτε στα καταστήματα με ποντιακά προϊόντα. |
| 250 γρ. καβουρμάς** ψιλοκομμένος |
| 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο Ο καβουρμάς είναι κρέας τεμαχισμένο σε μικρά κομμάτια, που τσιγαρίζονται σε πολύ σιγανή φωτιά με το λίπος τους. |
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα, αν είναι φρέσκια.
- Σε μια λεκανίτσα βάζουμε το αλεύρι και ρίχνουμε μέσα τη διαλυμένη μαγιά, το βούτυρο λιωμένο και το αλάτι.
- Προσθέτουμε χλιαρό νερό όσο χρειάζεται για να γίνει μια αφράτη ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια μας.
- Αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Βάζουμε σε τηγάνι τον ψιλοκομμένο καβουρμά και το κρεμμύδι.
- Ανακατεύουμε, και μόλις μαραθεί το κρεμμύδι αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 15-20 μπαλάκια, ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε να έχουν τα πιτάκια μας, τα οποία ανοίγουμε με τα χέρια μας και τους δίνουμε σχήμα βάρκας.
- Γεμίζουμε με τον καβουρμά και από πάνω βάζουμε από λίγο παρχαροτύρι.
- Τα τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί και τα αφήνουμε να σταθούν για 15΄.
- Ψήνουμε στους 190° για 20΄ περίπου, μέχρι να ροδίσουν.
















