pontosnews.gr
Τετάρτη, 27/08/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σκεπαστή ποντιακή πατατόπιτα με τυριά

Η πίτα που συνδυάζει τα αγαπημένα υλικά των Ποντίων

27/01/2023 - 5:00μμ
(Φωτ.: icookgreek.com)

(Φωτ.: icookgreek.com)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στα αγαπημένα φαγητά των Ποντίων θα μπορούσαμε σίγουρα να συμπεριλάβουμε τις πατάτες, τα τυριά και τα κάθε είδους ζυμάρια (είτε είναι σε πίτες, είτε λαβάσια, πιροσκί, πεϊνιρλί κτλ.), άρα αυτή η πατατόπιτα είναι ο τέλειος συνδυασμός!

Ως προς τα τυριά, θα μπορούσαμε σίγουρα να αυτοσχεδιάσουμε ανάλογα με τις προτιμήσεις μας αλλά και τη… διαθεσιμότητα των υλικών.

ΥΛΙΚΑ

για τη ζύμη

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4-5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
αλάτι
νερό όσο πάρει η ζύμη (περίπου 1 ποτήρι)

για τη γέμιση

1 λίτρο γάλα
6 αυγά
300 γρ. φέτα τριμμένη
250 γρ. ανθότυρο τριμμένο
2 πατάτες, μέτριες και καθαρισμένες
πιπέρι φρεσκοτριμμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Κόβουμε τις πατάτες σε κύβους, τις βράζουμε για 5΄ σε αλατισμένο νερό και τις στραγγίζουμε (αν θέλουμε μπορούμε να τις τρίψουμε σε χοντρό τρίφτη, οπότε δεν χρειάζεται να τις βράσουμε).
  2. Σε μια λεκάνη βάζουμε τις πατάτες και όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης μαζί και τα ανακατεύουμε.
  3. Σε άλλη λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, το λάδι, λίγο αλάτι και λίγο νερό και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή και ελαστική.
  4. Προσθέτουμε νερό αν η ζύμη είναι σφιχτή, ή αλεύρι αν είναι πολύ μαλακή.
  5. Μόλις η ζύμη είναι έτοιμη, κρατάμε λίγη για να κάνουμε σχέδια στην επιφάνεια της πίτας και την υπόλοιπη την χωρίζουμε σε τρία μπαλάκια.
  6. Αλευρώνουμε μια επιφάνεια, βάζουμε πάνω το ένα μπαλάκι, και με έναν πλάστη αρχίζουμε σιγά-σιγά να ανοίγουμε φύλλο, αλευρώνοντας συχνά για να μην κολλήσει η ζύμη.
  7. Αλείφουμε με λάδι ένα ταψί ή ένα πυρίμαχο σκεύος (οβάλ ή στρογγυλό), και βάζουμε το πρώτο φύλλο επάνω στο σκεύος.
  8. Το λαδώνουμε ελάχιστα και συνεχίζουμε ανοίγοντας τη δεύτερη μπαλίτσα σε φύλλο με την ίδια διαδικασία.
  9. Μόλις βάλουμε και το δεύτερο φύλλο, ρίχνουμε τη γέμιση και την απλώνουμε.
  10. Ανοίγουμε το τρίτο φύλλο με λίγο μικρότερη διάμετρο από τα προηγούμενα και το τοποθετούμε πάνω από τη γέμιση.
  11. Με τη ζύμη που κρατήσαμε στην αρχή φτιάχνουμε πλεξούδες ζύμης και στολίζουμε –αν θέλουμε– την επιφάνεια της πίτας.
  12. Αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας με ελαιόλαδο, ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε για περίπου 70΄ στους 180° σε προθερμασμένο φούρνο.

Καλη επιτυχία!

• Πηγή: icookgreek.com.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Dianeira / commons.wikimedia.org)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μικρασιάτικη φανουρόπιτα με 9 υλικά: Το ταπεινό αλλά θαυματουργό γλυκό της παράδοσης

22/08/2025 - 12:51μμ
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πουλγούρ’ με κουκουβάκας – Το πιάτο που έδωσε στον Βατόλακκο το γ’ βραβείο στο 8ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας

8/08/2025 - 1:08μμ
Χαλβάς με νισεστέ από το Καρς, διά χειρός Νούλας Φιλιππίδου (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς»)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Νηστίσιμος χαλβάς από το Καρς, όπως τον δοκίμασαν στο Θρυλόριο

1/08/2025 - 12:12μμ
Νεχουτί κιοφτέδες, μαγειρεμένοι από τις γυναίκες του Πολιτιστικού Συλλόγου Νίψας (φωτ.: Fcebook / Πολιτιστικός Σύλλογος Νιψας Έβρου)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Νεχουτί κιοφτέδες από τα Κοτύωρα, όπως τους δοκίμασαν στο Θρυλόριο

25/07/2025 - 12:31μμ
(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς»)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πουρμάς ο γιορτινός από την Τραπεζούντα – Μέσω Παλαγίας και Θρυλορίου!

19/07/2025 - 3:49μμ
(Φωτ.: Χριστίνα Γεωργιάδου / gastronomos.gr)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γαύρος φρικασέ με μαρούλια, ο Αρτακηνός – Με αφορμή το 4ο Φεστιβάλ Μικρασιατικών Γεύσεων

4/07/2025 - 2:05μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr /  Θεοδόσης Γεωργιάδης. Food styling: Σταυρούλα Φουτσά)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γιαννούτσια: Τα ζουμερά και μυρωδάτα ποντιακά κιμαδοπιτάκια

20/06/2025 - 1:16μμ
(Φωτ.: pxhere.com)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Αραβική πίτα φτιαγμένη στο σπίτι – Με τα τρία απλούστερα υλικά

6/06/2025 - 1:57μμ
(Φωτ.: Στέλλα Σπανού)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Παστουρμαδόπιτα Καππαδοκίας μέσω Κιλκίς

30/05/2025 - 1:29μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr / Νίκος Καρανικόλας)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τσιριχτά με αυγά – Οι ποντιακοί λουκουμάδες σε μια πιο σπάνια εκδοχή

23/05/2025 - 2:37μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Χρυσόστομος Καλαφάτης με φόντο τη φλεγόμενη Σμύρνη. Σε πρώτο πλάνο η αρχιερατική υπογραφή του ως μητροπολίτη Δράμας (εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

27 Αυγούστου 1922: Ο Μητροπολίτης Σμύρνης Χρυσόστομος βαδίζει προς τον μαρτυρικό θάνατο

11 λεπτά πριν
Σημαίες στην πρεσβεία της Τουρκίας στο Τελ Αβίβ (φωτ.: EPA / Abir Sultan)

Τουρκία κατά Νετανιάχου για την αναγνώριση της Γενοκτονίας Αρμενίων, Ποντίων, Ασσυρίων

36 λεπτά πριν
Τρόλεϊ στην Αθήνα (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Κυρανάκης: Τέλος τα τρόλεϊ σε δύο στάδια – Από τον ΟΣΕ η άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο

60 λεπτά πριν
Καπνός από τη φωτιά στο Θορικό Λαυρίου (φωτ.: Facebook / Πυροπροστασία Δασών Λαυρεωτικής)

Την πρόλαβαν τη φωτιά στο Λαύριο – Μεγάλη κινητοποίηση

1 ώρα πριν
Πόντιοι και Αρμένιοι μαζί, στην εκδήλωση του «Μιθριδάτη» στο Λαύριο (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Λαυρίου «Ο Μιθριδάτης»)

Κοζάνη: «Αρμενία-Πόντος, δύο λαοί, μία διαδρομή»

2 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από την παρουσίαση της εφαρμογής MyStreet κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο Μαξίμου (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)

MyStreet, η νέα εφαρμογή για την προστασία του δημόσιου χώρου

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign