pontosnews.gr
Πέμπτη, 1/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Γιατί δεν υπήρχαν δεινόσαυροι σε μέγεθος ποντικιού – Οι «ένοχοι» ήταν τα θηλαστικά

Νέα μελέτη επιχειρεί να λύσει ένα από τα παράδοξα της προϊστορικής ζωής – Ο αθέατος ανταγωνισμός που κράτησε τους δεινόσαυρους μεγάλους και τα θηλαστικά μικρά

6/08/2026 - 11:34μμ
Εκμαγείο απολιθώματος του Μικροράπτορα, ενός από τους μικρότερους μη πτηνούς δεινοσαύρους που έχουν εντοπιστεί, στο Horniman Museum του Λονδίνου (φωτ.: Tom Page / Wikimedia Commons)

Εκμαγείο απολιθώματος του Μικροράπτορα, ενός από τους μικρότερους μη πτηνούς δεινοσαύρους που έχουν εντοπιστεί, στο Horniman Museum του Λονδίνου (φωτ.: Tom Page / Wikimedia Commons)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Οι δεινόσαυροι κατέκτησαν σχεδόν κάθε γωνιά της Γης και έφτασαν σε μεγέθη που δύσκολα χωρά ο ανθρώπινος νους. Γιατί, όμως, δεν υπήρξε ποτέ ένας δεινόσαυρος τόσο μικρός όσο ένα ποντίκι;

Ο Αργεντινόσαυρος, ένας από τους μεγαλύτερους μακρύλαιμους φυτοφάγους, έφτανε σε μήκος περίπου τα 30 μέτρα και πιθανότατα ζύγιζε έως και 90 τόνους. Στην άλλη άκρη της κλίμακας, όμως, οι δεινόσαυροι φαίνεται ότι συναντούσαν ένα αόρατο όριο: κανένα γνωστό μη πτηνό είδος δεν κατέβηκε σε πραγματικά μικροσκοπικές διαστάσεις.

Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Evolution, προτείνει μια απρόσμενη εξήγηση. Το δρόμο προς τον κόσμο των πολύ μικρών ζώων ενδέχεται να είχαν ήδη κλείσει τα πρώτα θηλαστικά.

Μικροί για δεινόσαυροι, γίγαντες μπροστά σε ένα κολιμπρί

Ο Μικροράπτορας, ένας φτερωτός δεινόσαυρος στο μέγεθος κορακιού, ζύγιζε περίπου 430 γραμμάρια. Ο Αγχιορνίς έφτανε περίπου τα 530 γραμμάρια και ο Φρουτάδενς τα 730.

Ακούγονται μικροσκοπικοί, μέχρι να συγκριθούν με τα μικρότερα ζώα που ζουν σήμερα. Το κολιμπρί-μέλισσα ζυγίζει μόλις 1,75 γραμμάρια, η νανομυγαλή περίπου 1,8 γραμμάρια και ο νάνος-γκέκο μόλις 0,15 του γραμμαρίου.

Ακόμη και οι μικρότεροι γνωστοί μη πτηνοί δεινόσαυροι ήταν, επομένως, εκατοντάδες ή και χιλιάδες φορές βαρύτεροι από τα μικρότερα σημερινά σπονδυλωτά.

«Τα περισσότερα ζώντα είδη είναι μικρά, πολύ μικρότερα από εμάς και μικρότερα ακόμη και από τους μικρότερους δεινόσαυρους», εξήγησε ο παλαιοντολόγος Ρότζερ Μπένσον, έφορος Παλαιοβιολογίας Δεινοσαύρων στο Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης.

Περίπου το 90% των σημερινών ειδών πτηνών και το 75% των θηλαστικών είναι μικρότερα από τους μικρότερους μη πτηνούς δεινόσαυρους που γνωρίζουμε.

Τα θηλαστικά είχαν καταλάβει τον κόσμο των μικρών

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μαθηματικά μοντέλα για να εξετάσουν πώς η πρόσληψη ενέργειας, ο μεταβολισμός και η αναπαραγωγή επηρεάζουν την εξέλιξη του μεγέθους ενός ζώου.

Τα μοντέλα εξηγούν ικανοποιητικά τα μεγέθη των θηλαστικών, των ιπτάμενων πτηνών και των χελωνών. Στην περίπτωση των δεινοσαύρων, όμως, απέτυχαν: προέβλεπαν την ύπαρξη ειδών με βάρος ακόμη και 100 έως 300 γραμμάρια, τα οποία απουσιάζουν από το αρχείο των απολιθωμάτων.

Η εξήγηση πιθανότατα δεν βρίσκεται στη φυσιολογία των δεινοσαύρων, αλλά στον ανταγωνισμό μέσα στα οικοσυστήματα.

Τα πρώτα θηλαστικά ήταν κατά κανόνα μικρά, συχνά στο μέγεθος μυγαλής. Είχαν ήδη καταλάβει τις οικοθέσεις των εντομοφάγων, των σπερμοφάγων και άλλων μικρόσωμων ζώων, αφήνοντας ελάχιστο χώρο στους δεινόσαυρους να εξελιχθούν προς ακόμη μικρότερα μεγέθη.

«Ένα μικρό ζώο χρειάζεται λιγότερους πόρους και μπορεί να φτάσει σε αναπαραγωγική ηλικία γρηγορότερα από ένα μεγαλύτερο», σημείωσε η παλαιοντολόγος Στέφανι Λέτσκι, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον και επικεφαλής της μελέτης.

Μια προϊστορική «μοιρασιά» της Γης

Η σχέση φαίνεται ότι λειτουργούσε και προς τις δύο κατευθύνσεις. Τα μικρόσωμα θηλαστικά εμπόδιζαν τους δεινόσαυρους να μικρύνουν, ενώ οι μεγάλοι δεινόσαυροι δεν άφηναν τα θηλαστικά να μεγαλώσουν.

Για εκατομμύρια χρόνια επικράτησε μια ιδιότυπη οικολογική ισορροπία: οι δεινόσαυροι κυριαρχούσαν στις μεσαίες και μεγάλες διαστάσεις, ενώ τα θηλαστικά ευημερούσαν στον κόσμο των μικρών ζώων.

Η ισορροπία ανατράπηκε πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια, όταν η πρόσκρουση του αστεροειδούς προκάλεσε τη μαζική εξαφάνιση των μη πτηνών δεινοσαύρων. Απαλλαγμένα πλέον από τους μεγάλους ανταγωνιστές τους, τα θηλαστικά άρχισαν να αυξάνονται σε μέγεθος και να καταλαμβάνουν οικοθέσεις φυτοφάγων αλλά και κορυφαίων θηρευτών.

Μήπως υπήρχαν, αλλά δεν βρήκαμε τα απολιθώματά τους;

Μία διαφορετική εξήγηση θα μπορούσε να είναι ότι οι μικροσκοπικοί δεινόσαυροι υπήρξαν, αλλά τα εύθραυστα οστά τους δεν διατηρήθηκαν ή δεν έχουν ακόμη ανακαλυφθεί.

Οι επιστήμονες θεωρούν αυτό το σενάριο μάλλον απίθανο. Σε σημαντικές τοποθεσίες απολιθωμάτων, όπως ο σχηματισμός Τζεχόλ στην Κίνα και ο σχηματισμός Τζαντόχτα στη Μογγολία, έχουν βρεθεί εξαιρετικά διατηρημένα λείψανα πολύ μικρών θηλαστικών, σαυρών, αμφιβίων και πτηνών.

Αν υπήρχαν ενήλικοι δεινόσαυροι με βάρος λίγων γραμμαρίων, θα αναμενόταν να έχει εντοπιστεί τουλάχιστον κάποιο ίχνος τους στις ίδιες περιοχές.

Η πτήση άλλαξε τους κανόνες

Υπήρξε, πάντως, μία ομάδα δεινοσαύρων που κατάφερε τελικά να σπάσει το όριο του μεγέθους: τα πτηνά.

Τα πουλιά εξελίχθηκαν από μικρούς, φτερωτούς θηριόποδους δεινόσαυρους. Όταν ανέπτυξαν τις προσαρμογές που απαιτούνταν για την πτήση, πριν από περίπου 130 εκατομμύρια χρόνια, άρχισαν σχεδόν αμέσως να μικραίνουν.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η πτήση τούς επέτρεψε να ξεφύγουν από τον ανταγωνισμό στο έδαφος και να κατακτήσουν εντελώς νέες οικοθέσεις. Αυτή η εξελικτική «έξοδος κινδύνου» μπορεί να εξηγεί γιατί σήμερα υπάρχουν περισσότερα από 12.000 είδη πτηνών – από τεράστιες στρουθοκαμήλους μέχρι κολιμπρί που ζυγίζουν λιγότερο από δύο γραμμάρια.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το κρανίο του αρχαίου ρινόκερου
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ηράκλειο: Ρινόκερος ηλικίας 8 εκατομμυρίων ετών βρέθηκε στο Γεωπάρκο της Σητείας

29/09/2026 - 7:30μμ
(Φωτ.: Sergei Tokmakov / Pixabay.com)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Αυστραλία: Πράκτορας τεχνητής νοημοσύνης της OpenAI διείσδυσε σε κυβερνητικό ιστότοπο

24/09/2026 - 2:49μμ
(Φωτ.: pixabay)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Social media: Αύξηση της προβληματικής χρήσης από εφήβους – Από 36,1% το 2015, στο 48% το 2024

23/09/2026 - 6:17μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείο)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Κυτταρική γήρανση: Τα «γερασμένα» κύτταρα στο μικροσκόπιο της επιστήμης

22/09/2026 - 4:30μμ
(Φωτ.: Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΕΜΠ: Σε λειτουργία ο νέος υπερυπολογιστής «ICARUS» – Ο ισχυρότερος σε ελληνικό πανεπιστήμιο

19/09/2026 - 2:00μμ
(Φωτ.: City of Hope/ΑΠΕ ΜΠΕ)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Νέα εξέταση αίματος εντοπίζει τον καρκίνο του παγκρέατος σε πρώιμο στάδιο και δίνει ελπίδα

19/09/2026 - 10:38πμ
Υψηλές θερμοκρασίες καταγράφονται στο κέντρο της Αθήνας (φωτ.: Τατιάνα Μπόλαρη/ EUROKINISSI)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Αττική έως το 2060: «Πολύ υψηλός» κίνδυνος καύσωνα από την Αθήνα έως τα Μέγαρα

12/09/2026 - 11:49πμ
Ο έναστρος ουρανός πάνω από την Κρήτη (φωτ.: Unsplash / Evgeni Tcherkasski).
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Πέντε πλανήτες και η «Πανσέληνος της Συγκομιδής» στον ελληνικό ουρανό

11/09/2026 - 4:55μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Έμβρυο που είχε κρυοσυντηρηθεί για 22 χρόνια οδήγησε στη γέννηση ενός υγιέστατου κοριτσιού

9/09/2026 - 3:42μμ
Ο Κρόνος και, δεξιά, πολική προβολή του νότιου πόλου του. Το περίγραμμα αναδεικνύει τη δεκάπλευρη ατμοσφαιρική κυματομορφή που κατέγραψε το Hubble στις 29 Αυγούστου 2025 (φωτ.: NASA, ESA, STScI / Agustín Sánchez-Lavega, Amy Simon, Michael Wong – επεξεργασία εικόνας: Alyssa Pagan)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Κρόνος: Το Hubble κατέγραψε ένα γιγάντιο «δεκάγωνο» στον νότιο πόλο

7/09/2026 - 9:31μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αγιογραφίες και επιγραφές στον ελληνορθόδοξο ναό του Αγίου Ευσταθίου στο Ιντζέσου της Καισάρειας (φωτ.: Anadolu)

Καππαδοκία: Ο Άγιος Ευστάθιος της Καισάρειας ετοιμάζεται να ανοίξει ως μουσείο

6 λεπτά πριν
(Φωτ.: Εθνικός Κήρυκας)

Νέος μητροπολίτης Νέας Ιερσέης ο επίσκοπος Ναζιανζού Αθηναγόρας

33 λεπτά πριν
(Φωτ.: Διεύθυνση Ενημέρωσης/Υπουργείο Εθνικής Άμυνας/Ευάγγελος Καραΐσκος/ EUROKINISSI)

Κύπρος: Τα ελληνικά F-16 Viper και τα νέα οπλικά συστήματα στην παρέλαση για τα 66 χρόνια ανεξαρτησίας

60 λεπτά πριν
Γκράφιτι του Γιώργου Μαζωνάκη σε τοίχο στην ανατολική Θεσσαλονίκη, από τον street artist Hayate (φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης_

Υπόθεση Μαζωνάκη: Νέα αλλαγή στην υπεράσπιση της γιατρού

1 ώρα πριν
Το κύμα κακοκαιρίας χτύπησε και τις Γούβες, στο Δήμο Χερσονήσου. Πέμπτη 1 0κτωβρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Στέφανος Ραπάνης)

Κακοκαιρία στην Κρήτη: Ποτάμια λάσπης, απεγκλωβισμοί και μπαράζ 112 – Ένας νεκρός στο Ρέθυμνο

2 ώρες πριν
Φωτογραφία του Σμιτ Ματσάρ που ανάρτησε στο x.com το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών

FlyDubai: Ποιος είναι ο Σμιτ Ματσάρ, ο πιλότος που απέτρεψε τη «νέα 11η Σεπτεμβρίου» και έσωσε 170 ζωές

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV