pontosnews.gr
Δευτέρα, 2/11/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

UNESCO: Σταθερό αίτημα η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα – Διεθνής στήριξη στην Ελλάδα

Nέα σύσταση της UNESCO που αναγνωρίζει ότι τα Γλυπτά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς

22/05/2026 - 8:57μμ
Το κεφάλι του αλόγου περιλαμβάνεται στη συλλογή των Γλυπτών του Παρθενώνα που εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο (φωτ.: EPA / Facundo Arrizabalaga)

Το κεφάλι του αλόγου περιλαμβάνεται στη συλλογή των Γλυπτών του Παρθενώνα που εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο (φωτ.: EPA / Facundo Arrizabalaga)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Με το ζήτημα της οριστικής επιστροφής και επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης να βρίσκεται στο επίκεντρο ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 25ης Συνόδου της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την Επιστροφή των Πολιτιστικών Αγαθών στις Χώρες Προέλευσης (ICPRCP).

Η ελληνική αντιπροσωπεία υπογράμμισε το δίκαιο του αιτήματός της, τονίζοντας την παράνομη απόκτηση των Γλυπτών από τον Λόρδο Έλγιν και την απουσία σουλτανικού φιρμανιού.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις καταστροφικές συνέπειες της βίαιης απόσπασης, στις άστοχες μετέπειτα επεμβάσεις και στην έλλειψη σεβασμού από το Βρετανικό Μουσείο.

Αναδείχθηκε η πρόσφατη προσπάθεια της βρετανικής κυβέρνησης να εξαιρέσει 16 εθνικά μουσεία από τον Νόμο περί Ιδρυμάτων (Charities Act 2022), εμποδίζοντάς τα να επιστρέψουν αντικείμενα για ηθικούς λόγους. Η ελληνική πλευρά επισήμανε ότι η πρόοδος καθυστερεί λόγω της εμμονής του Λονδίνου για λύση βασισμένη αποκλειστικά στον δανεισμό.

Βασιλική Παπαγεωργίου, Νικόλαος Σταμπολίδης, Άρτεμις Παπαθανασίου, Γιώργος Διδασκάλου εκπροσώπησαν την Ελλάδα στην 25η Σύνοδο της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την Επιστροφή των Πολιτιστικών Αγαθών στις Χώρες Προέλευσης (ICPRCP)(φωτ.: ΥΠΠΟ)

Το Ηνωμένο Βασίλειο, από την πλευρά του, επέμεινε στις πάγιες θέσεις του, ισχυριζόμενο ότι τα Γλυπτά αποκτήθηκαν νόμιμα, ότι το εγχώριο νομικό πλαίσιο απαγορεύει την επιστροφή τους και ότι η υψηλή επισκεψιμότητα του μουσείου διασφαλίζει την παγκόσμια πρόσβαση σε αυτά.

Η πλειοψηφία των κρατών-μελών και παρατηρητών στήριξε σθεναρά την Ελλάδα.

Ιδιαίτερη βαρύτητα είχε η τοποθέτηση της Τουρκίας που επιβεβαίωσε κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει κανένα έγγραφο ή φιρμάνι που να νομιμοποιεί τις ενέργειες του Έλγιν, καλώντας τη Βρετανία να σταματήσει να χρησιμοποιεί αυτό το επιχείρημα.

Νέα σύσταση της UNESCO

Η Διακυβερνητική Επιτροπή υιοθέτησε νέα Σύσταση, όπου:

  • Για πρώτη φορά αναγνωρίζεται επίσημα ότι τα Γλυπτά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς και συνδέονται άρρηκτα με την ελληνική πολιτιστική ταυτότητα.
  • Εκφράζεται βαθιά ανησυχία για τη μακροχρόνια εκκρεμότητα του ζητήματος.
  • Καλεί τις δύο πλευρές να πυκνώσουν τις επαφές τους, λαμβάνοντας υπόψη τις ιστορικές, νομικές και ηθικές διαστάσεις.
  • Ζητείται από τον Γενικό Διευθυντή του οργανισμού να βοηθήσει στη διοργάνωση συναντήσεων για την επίτευξη μιας κοινά αποδεκτής λύσης.
  • Το ζήτημα εγγράφηκε επίσημα στην ατζέντα της επόμενης (26ης) Συνόδου της Επιτροπής.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Τρεις από τους συμμετέχοντες στο φετινό Lyre Camp (Φωτ.: Θεόδωρος Κουμαρτζής / ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Lyre Camp»: Πενήντα άτομα από 11 χώρες συναντήθηκαν στον Όλυμπο για να γνωρίσουν την αρχαία ελληνική λύρα

1/11/2026 - 10:53πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δωρεάν Κυριακή στα μουσεία – Πού ισχύει η ελεύθερη είσοδος την 1η Νοεμβρίου

31/10/2026 - 11:48μμ
(Φωτ.: ΥΜΑΘ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΥΜΑΘ: Έκθεση αφιερωμένη στο Έπος του ’40 – Πώς κατέγραψε ο Τύπος τις συγκλονιστικές 219 ημέρες του πολέμου

29/10/2026 - 2:35μμ
Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη η εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με θέμα «Ανοίγοντας τον Πανάγιο Τάφο στον Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα (φωτ.: Ραφαήλ Γεωργιάδης/ EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δέκα χρόνια από το ιστορικό άνοιγμα του Παναγίου Τάφου – Η μοναδική εμπειρία της διεπιστημονικής ομάδας του ΕΜΠ

28/10/2026 - 1:39πμ
Διαμαρτυρία με αίτημα το μποϊκοτάζ της Eurovision λόγω της συμμετοχής του Ισραήλ, έξω από το AFAS Live στο Άμστερνταμ, στις 13 Απριλίου 2024 (φωτ.: EPA / Remko de Waal)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Eurovision 2027: Η Ολλανδία παίρνει πίσω το «ναι» – Αποχώρηση λόγω Ισραήλ

27/10/2026 - 3:28μμ
Ο Διονύσης Φερεντίνος
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Διονύσης Φερεντίνος: Πέθανε αιφνιδίως ο σκηνοθέτης της «Μουρμούρας» και του «Έχω παιδιά»

26/10/2026 - 9:00μμ
Σύγχρονη φωτογραφική αναπαράσταση από το έργο της Lucia Choulakian για τη μνήμη της Γενοκτονίας των Αρμενίων (φωτ.: UQAM / Lucia Choulakian)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γενοκτονία των Αρμενίων: Μάνα και κόρη επιστρέφουν στους τόπους του εγκλήματος – Η μαρτυρία από την Αμισό

25/10/2026 - 8:01μμ
Τα εκθέματα «Hagia Sophia» (φωτ.: Dice Kayek)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αγία Σοφία Κωνσταντινούπολης: Το μνημείο-σύμβολο στο επίκεντρο μεγάλης έκθεσης του Μουσείου V&A στο Λονδίνο

25/10/2026 - 9:48πμ
Ο Φίλιππος Σοφιανός ως Τσιτσάνης και ο Τάσος Χαλκιάς ως Βαμβακάρης σε μια σκηνή της παράστασης «Εγώ ο "Σερ", Γρηγόρης Μπιθικώτσης» (φωτ.: Μάνος Βλαστός)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Εγώ ο “Σερ”, Γρηγόρης Μπιθικώτσης»: Μια μουσικοθεατρική παράσταση αφιερωμένη στον σπουδαίο ερμηνευτή – Διά χειρός Δημήτρη Μαλισσόβα

23/10/2026 - 5:44μμ
(Φωτ.: Αρχείο Μουσείου Ακρόπολης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μουσείο Ακρόπολης: Επανεκτίθεται αρχαίο άγαλμα ιππέα μετά τη συντήρησή του

22/10/2026 - 11:03μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δρόμος του Αρχάγελλου μετά την κακοκαιρία που έπληξε τη Ρόδο, Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Λευτέρης Δαμιανίδης)

Κακοκαιρία Agneta: Πλημμύρες και απεγκλωβισμοί – Ποιες περιοχές βρίσκονται στο «κόκκινο»

12 λεπτά πριν
Η νέα πρόεδρος της Βουλγαρίας Ιλιάνα Γιότοβα μιλά σε δημοσιογράφους, στη Σόφια. Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Borislav Troshev)

Βουλγαρία: Πρώτη εκλεγμένη γυναίκα πρόεδρος η Ιλιάνα Γιότοβα

36 λεπτά πριν
Καταψύκτες σε κατάστημα της σουηδικής αλυσίδας ICA, μίας από τις μεγαλύτερες αλυσίδες σουπερμάρκετ στη χώρα (πηγή: X / @InsiderGeo)

Χάκαραν και τα… ψυγεία: Κυβερνοεπιθέσεις σε ευρωπαϊκά σουπερμάρκετ

59 λεπτά πριν
(Φωτ.: Pan-Macedonian Association of Western Australia/Facebook)

Περθ: Τα Δημήτρια ένωσαν την ελληνική Ομογένεια της Δυτικής Αυστραλίας

1 ώρα πριν
Η νήσος Βέγκα στην Ανταρκτική, όπως καταγράφηκε από τον Landsat 9 στις 10 Οκτωβρίου 2026 (πηγή: NASA Earth Observatory / Lauren Dauphin)

Ανταρκτική: Το παγωμένο «κρανίο» στις δορυφορικές εικόνες της NASA

2 ώρες πριν
Γραφείο στην πολεοδομία της Κατερίνης (φωτ. αρχείου: Δήμος Κατερίνης)

Κατερίνη: Στις 11 οι συλλήψεις στην Πολεοδομία – Η ανακοίνωση του δήμου

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV