pontosnews.gr
Τετάρτη, 2/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μια φωτογραφία, μια ιστορία: Προύσα, Πάσχα του 1921 και η Γ’ Μοίρα Αεροπλάνων

Ένα στιγμιότυπο από τη Μικρασιατική Εκστρατεία φωτίζει το ρόλο της ελληνικής αεροπορίας στο μέτωπο

12/04/2026 - 3:20μμ
Φωτογραφία εορτασμού του Πάσχα στο μικρασιατικό μέτωπο, Γ΄ Μοίρα Αεροπλάνων. Από το αρχείο του Κωνσταντίνου Ποιμενίδη (πηγή: ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ / Θεσσαλονίκη)

Φωτογραφία εορτασμού του Πάσχα στο μικρασιατικό μέτωπο, Γ΄ Μοίρα Αεροπλάνων. Από το αρχείο του Κωνσταντίνου Ποιμενίδη (πηγή: ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ / Θεσσαλονίκη)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Μια ασπρόμαυρη φωτογραφία. Στο πάνω μέρος της, μια λιτή επιγραφή: «Προύσσα, Πάσχα 19 Απριλίου 1921». Είναι από το αρχείο του Κωνσταντίνου Ποιμενίδη και γνωρίζουμε ότι αφορά τη  Γ’ Μοίρα Αεροπλάνων.

Πίσω από αυτή τη φαινομενικά απλή εικόνα κρύβεται ένα ολόκληρο κεφάλαιο της ελληνικής παρουσίας στη Μικρά Ασία.

Η Γ’ Μοίρα Αεροπλάνων ήταν μία από τις βασικές μονάδες της ελληνικής αεροπορίας κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας (1919-1922). Με έδρα την Προύσα, βρισκόταν στην «καρδιά» των επιχειρήσεων, σε μια περίοδο όπου η αεροπορία άρχιζε να παίζει όλο και πιο καθοριστικό ρόλο στο πεδίο της μάχης.

Η μονάδα είχε ενισχυθεί με προσωπικό και μέσα από άλλες μοίρες, όπως τη Β’ Μοίρα και τη Ναυτική Μοίρα, στο πλαίσιο της συνολικής αναδιοργάνωσης της ελληνικής αεροπορίας. Χρησιμοποιούσε βομβαρδιστικά αεροσκάφη τύπου Airco De Havilland D.H.9, τα οποία αξιοποιήθηκαν σε αποστολές αναγνώρισης αλλά και βομβαρδισμού.

Τον Μάρτιο του 1921 διοικητής της ήταν ο λοχαγός Πέτρος Οικονομάκος, ενώ η δράση της συνδέεται με κρίσιμες επιχειρήσεις εκείνης της χρονιάς.

Και όμως, η συγκεκριμένη φωτογραφία δεν αποτυπώνει μια μάχη. Αντίθετα, καταγράφει μια στιγμή ανάπαυλας – το Πάσχα του 1921. Σε μια ξένη γη, μακριά από την πατρίδα, οι άνδρες της μοίρας κρατούν ζωντανό ένα κομμάτι κανονικότητας μέσα στον πόλεμο.

Στα Γενικά Αρχεία του Κράτους σώζονται και άλλα φωτογραφικά ντοκουμέντα από τη δράση της μονάδας στην Προύσα την περίοδο 1921-1922, επιβεβαιώνοντας τον ενεργό ρόλο της ελληνικής αεροπορίας στο μικρασιατικό μέτωπο.

⇒ Δείτε και άλλα ιστορικά τεκμήρια στην ενότητα Μια φωτογραφία, μια ιστορία.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η Σμύρνη στις φλόγες, σε καρέ από το επεισόδιο «Έξοδος» της σειράς ιστορικών ντοκιμαντέρ «Το Ρίζωμα». Η εικόνα έχει υποστεί τεχνική επεξεργασία ως προς τα χρώματα και την ποιότητα (πηγή: Αρχείο ΕΡΤ)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Κρύφτηκαν σε νεκροταφεία, μεταμφιέστηκαν σε γυναίκες: Μαρτυρίες από τη φλεγόμενη Σμύρνη

31/08/2026 - 5:40μμ
Ο Αναστάσιος Μελετίου Πέππας και δίπλα πλοίο στο λιμάνι της Σμύρνης τον Σεπτέμβριο του 1922 (φωτ.: Αρχείο οικογένειας Πέππα / Wikimedia Commons)
ΙΣΤΟΡΙΑ

«Κρατούν τα χέρια σου, τσολιά;»: Η συγκλονιστική διάσωση δύο στρατιωτών από τη Σμύρνη

29/08/2026 - 5:31μμ
Καρτ ποστάλ για την επέτειο της Επανάστασης των Νεότουρκων της 24ης Ιουλίου 1908, με το σύνθημα «Ζήτω η πατρίδα, ζήτω το έθνος, ζήτω η ελευθερία» στα οθωμανικά τουρκικά και τα γαλλικά, και μια φωτογραφία του Ενβέρ Πασά (πηγή: commons. wikimedia.org/wiki/File:1908-mesrutiyet.jpg)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Οι Ρωμιοί βουλευτές στην Οθωμανική Βουλή και οι τρεις εκλογικές αναμετρήσεις (1908-1918)

21/08/2026 - 10:22πμ
Στιγμιότυπο από την υποδοχή του ελληνικού στρατού στη Σμύρνη, 1919 (πηγή: Γενικά Αρχεία του Κράτους - Τμήμα Σύρου / Συλλογή Μάνου Ελευθερίου)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Μικρασιατική Καταστροφή: «Οι Έλληνες δεν οφείλουν να απολογηθούν»

17/08/2026 - 8:46μμ
Άνδρες της 9ης Μεραρχίας Πεζικού βαδίζουν στην Αλμυρά Έρημο κατά την προέλαση προς τον Σαγγάριο, τον Αύγουστο του 1921 (φωτ.: Ελληνικός Στρατός / Wikimedia Commons)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Μάχη του Σαγγαρίου 1921: Μια στρατιά χωρίς ψωμί, 65 χιλιόμετρα από την Άγκυρα

9/08/2026 - 1:42μμ
Οι δύο όψεις της σημαίας του Ελληνικού Τάγματος Πεζικού της Μπαλακλάβας το 1779, με την επιγραφή σε Ελληνικά και Ρωσικά «Υπέρ Πίστεως και Ελευθερίας» (πηγή: А.В. Висковатов, «Историческое описание...»)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Κριμαία: Το Ελληνικό Τάγμα Πεζικού της Μπαλακλάβας – Ο διττός ρόλος και η δράση του στα 80 χρόνια της ιστορίας του

5/08/2026 - 8:15μμ
Ο Ισμέτ Πασάς (αριστερά) στη Συνδιάσκεψη της Λοζάνης, στις 21 Νοεμβρίου 1922 (φωτ.: Agence Rol / Bibliothèque nationale de France / Wikimedia Commons)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Λοζάνη: Όταν ο Ισμέτ Πασάς επιστράτευσε τον Βολταίρο για την «οθωμανική ανεκτικότητα»

5/08/2026 - 10:09πμ
17/30 Ιουλίου 1916: Ο δήμαρχος Τραπεζούντας Ιωάννης Τριφτανίδης προσφωνεί τον μεγάλο δούκα Νικολάι Νικολάγιεβιτς. Δίπλα του ο μητροπολίτης Χρύσανθος (φωτ.: Αρχείο Επιτροπής Ποντιακών Μελετών / Wikimedia Commons)
ΙΣΤΟΡΙΑ

«Οθωμανός κατάσκοπος» ο Χρύσανθος; Η εντολή του Ρώσου αρχιστράτηγου που έβαλε στο στόχαστρο τον μητροπολίτη Τραπεζούντας

30/07/2026 - 7:32μμ
Η «Πριγκίπισσα της Τραπεζούντας» όπως πέρασε στη δυτική φαντασία: λεπτομέρεια από την τοιχογραφία του Πιζανέλλο, «Άγιος Γεώργιος και η πριγκίπισσα της Τραπεζούντας», στη Sant’Anastasia της Βερόνας (πηγή: Wikimedia Commons / Public Domain)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Πώς οι πριγκίπισσες της Τραπεζούντας έγιναν η μυστική διπλωματία των Μεγάλων Κομνηνών

10/07/2026 - 9:16πμ
Πώς έμοιαζε η Ζωή-Σοφία Παλαιολογίνα, βάσει της μελέτης των οστών της (πηγή: Sergey Nikitin)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Ζωή-Σοφία Παλαιολογίνα: Βυζαντινή πριγκίπισσα και πρώτη τσαρίνα της Ρωσίας

8/07/2026 - 9:44πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οικογένειες σε καταυλισμό στην Ερμούπολη. Από τις πρώτες μέρες της εγκατάστασης (φωτ.: Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου)

Μικρασιάτες Νέας Φιλαδέλφειας & Νέας Χαλκηδόνας: Έκκληση για συγκέντρωση φωτογραφικού υλικού – Στόχος η δημιουργία μιας μεγάλης Έκθεσης Μνήμης και Τιμής

50 λεπτά πριν
(Φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί»)

«Αργοναύται-Κομνηνοί»: Η νέα πολιτιστική περίοδος ξεκινά – Ραντεβού στις 21 Σεπτεμβρίου

1 ώρα πριν
Το ουκρανικό Antonov κοντά στο οποίο βρέθηκε το drone (φωτ.: EPA / Filip Singer)

Γερμανία: Δύο συλλήψεις για τις επιθέσεις με drone στη Λειψία

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία)

Μεσογειακοί Αγώνες 2026: Ακόμα τέσσερα μετάλλια για τα ελληνικά κουπιά

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Maxim Malinovsky)

Ο χειμώνας ακριβαίνει πριν έρθει: Στα ύψη το φυσικό αέριο

3 ώρες πριν
Στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων ο 43χρονος άνδρας και η 38χρονη γυναίκα (φωτ.:  EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)

Νεκρό βρέφος στην Κυψέλη: Δίωξη για ανθρωποκτονία στο ζευγάρι και για γενετήσιες πράξεις με ανήλικη στον 26χρονο

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV