pontosnews.gr
Τρίτη, 15/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Διβάν (Τιβάν): Το πλούσιο ελληνικό φουντουκοχώρι της Κερασούντας που εξαφανίστηκε από τον χάρτη του Πόντου

Είχε μπει στο στόχαστρο των συμμοριών του Τοπάλ Οσμάν με αρχηγό τον Μπεχλιβάν Τοπτζόγλου

24/01/2026 - 8:28μμ
(Φωτ.: pixabay.com / nazimnadir)

(Φωτ.: pixabay.com / nazimnadir)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Τρεις ώρες με τα πόδια έπρεπε να περπατήσει κανείς, στις αρχές του 20ού αιώνα, για να φτάσει από το Διβάν ή Τιβάν στην Κερασούντα. Το ελληνικό χωριό, ένα από τα πλουσιότερα φουντουκοχώρια της περιοχής, ήταν χτισμένο σε πλαγιά λόφου, κοντά σε παραπόταμο του Ασκάνιου και είχε «οδικό δίκτυο όχι αμαξιτό» όπως χαρακτηριστικά γράφει στο βιβλίο Η ωραία Κερασούντα. Η αλησμόνητη νύφη του Ευξείνου Πόντου ο Σάββας Ασλανίδης, οπότε τροχοφόρα δεν χωρούσαν και η μετακίνηση γινόταν με τα πόδια και με άλογα.

Περίπου 2.000 Έλληνες ζούσαν στο χωριό –ο αριθμός ήταν μικρότερος (500) σύμφωνα με την Εγκυκλοπαίδεια του Ποντιακού Ελληνισμού.

Ασχολούνταν με την κτηνοτροφία, τη γεωργία και το εμπόριο φουντουκιών. Με τη συνδρομή των κατοίκων και την επίβλεψη της κοινότητας είχε χτιστεί και συντηρούνταν εξατάξιο δημοτικό σχολείο που εκτός των έξι αιθουσών διδασκαλίας είχε και γραφείο για τη Διεύθυνση και τους δασκάλους.

Στις καλαμένιες καλαθούνες οι σοδειές (φωτ.: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)

Στο σχολείο δίδαξαν κατά καιρούς οι Αθανάσιος Παπουλίδης, Χαράλαμπος Παπουλίδης, Θεόδωρος Χ., Κωνσταντίνος Ευκαρπίδης, Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος, Θεόδωρος Σωτηρόπουλος, Νικόλαος Καριπίδης και Ιωάννης Μιφλιζίδης. Διευθυντής του σχολείου, κάποια περίοδο, ήταν ο Εξάκουστος με το όνομα, απόφοιτος του Φροντιστηρίου Κερασούντας που πρόσφερε μεγάλες υπηρεσίες στην εκπαιδευτική κοινότητα. Στο σχολείο δίδαξαν θρησκευτικά και οι εφημέριοι της Κοινότητας.

Στο Διβάν υπήρχαν δυο κεντρικοί ναοί, ο Άγιος Γεώργιος και ο Άγιος Χαράλαμπος και δύο παρεκκλήσια ο Άγιος Σάββας ο Θαυματουργός και οι Άγιοι Θεόδωροι.

Ο Άγιος Σάββας είχε και πηγή αγιασμάτων με θαυματουργή δύναμη.

Στους ναούς είχαν ιερουργήσει ο παπα-Γεώργιος Σιδηρόπουλος, ο παπα-Νικόλαος Ευκαρπίδης, ο παπα-Θεόδωρος Παπουλίδης, ο παπα-Θεόδωρος Γαβριηλίδης, ο παπα-Κυριάκος Ευκαρπίδης και ο παπα-Πολυχρόνης Ευκαρπίδης.

Το Διβάν είχε κατ’ επανάληψη δεχθεί επιδρομές των συμμοριών του Τοπάλ Οσμάν υπο την αρχηγία του αιμοβόρου Μπεχλιβάν Τοπτζόγλου. 

Το 1916 εκτοπίστηκαν από τις τουρκικές Αρχές και από τις κακουχίες εξοντώθηκαν σχεδόν όλοι. Οι ελάχιστοι επιζήσαντες ήρθαν στην Ελλάδα με την Ανταλλαγή των πληθυσμών.

Το χωριό σήμερα

Οι περισσότερες πληροφορίες συγκλίνουν στην άποψη ότι το Διβάν δεν υπάρχει πια ως μεμονωμένο χωριό. Εκτός του ότι το μεγαλύτερο τμήμα του ερήμωσε και καταστράφηκε στις αρχές του 20ού αιώνα, αν κάτι απέμεινε όρθιο και σύμφωνα με κάποιες πηγές, «απορροφήθηκε» από το επίσης ελληνικό ορεινό χωριό Γιαγμούρτζα (Yağmurca) που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση και υπάρχει έως σήμερα.

Άποψη του χωριού Γιαγμούρτζα σήμερα (πηγή: facebook.com/yagmurcakoyugiresun)

Για την εξαφάνιση του Διβάν/Τιβάν διαβάζουμε στο βιβλίο Οδοιπορικό στον Πόντο του Χρήστου Σαμουηλίδη. «Για μια στιγμή αποξεχάστηκα και κοίταξα απ’ τη θέση που βρισκόμουν την καταπράσινη απεραντοσύνη που απλωνόταν πέρα από τα φαρδιά κοιλάδα του Ιντζέ-κερίς. Μερικά σκόρπια σπίτια έδειχναν την άσπρη όψη τους αντίκρυ, μακριά. Ρώτησα και μου είπαν ότι εκεί ήταν παλαιότερα το ελληνικό χωριό Τιβάν. Δεξιά σε μεγαλύτερη απόσταση φαινόταν ένα άλλο σκορποχώρι. Σε σχετική ερώτηση μου είπαν ότι ήταν κι αυτό παλαιότερα ελληνικό χωριό, που το έλεγαν Χάχαβλα. Τώρα ονομάζεται Καμπάκιοϊ» διηγείται ο συγγραφέας.

Από την πλευρά του ο Σάββας Καλεντερίδης στον ταξιδιωτικό οδηγό του Ανατολικός Πόντος – Κοτύωρα, Κερασούντα, Τραπεζούντα, Αργυρούπολη, Καρς αναφέρεται στην τριάδα των χωριών Διβάν-Τσαγούλ-Γιαγμούρτζα ως «ελληνικά χωριά του Δερελή» και με εξαίρεση το τελευταίο για τα άλλα δύο χρησιμοποιεί παρελθοντικό χρόνο.

«Δυτικά του Δερελή, σε παραπόταμο του Ασκάνιου βρισκόταν το κεφαλοχώρι Διβάν, με 2.000 κατοίκους, 6τάξιο δημοτικό σχολείο και τις εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Χαραλάμπους. Από το Διβάν καταγόταν η οικογένεια Ευκαρπίδαι, γόνοι της οποίας διέπρεψαν ως επιστήμονες στην Αθήνα. Κοντά στο Διβάν ήταν το ελληνικό χωριό Τσαγούλ, με 300 κατοίκους και το επίσης ελληνικό Γιαγμούρτζα ή Γιαγμουρτζού-ματέν, με 500 κατοίκους, δημοτικό σχολείο και εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Το χωριό Γιαγμούρτζα υπάρχει μέχρι τις μέρες μας», σημειώνει.

Κατά την Ανταλλαγή των πληθυσμών έφυγε κόσμος και απο το Γιαγμούρτζα, κάποιοι από τους οποίους ρίζωσαν στη Νέα Κερασούντα στην Πρέβεζα.

Πηγές

• Εγκυκλοπαίδεια του ποντιακού ελληνισμού, «Ιστορία-Λαογραφία-Πολιτισμός», τόμ. 3, σ. 132, εκδ. Μάλλιαρης-Παιδεία.
• Σάββας Ασλανίδης, Η ωραία Κερασούντα. Η αλησμόνητη νύφη του Ευξείνου Πόντου, σ. 78, Αθήνα 2014,  Εκδ. Σύλλογος Ποντίων «Αργοναύται – Κομνηνοί»
• Χρήστος Σαμουηλίδης, Οδοιπορικό στον Πόντο, 1979, Εκδ. ΔΙΟΓΕΝΗΣ
• Σάββας Καλεντερίδης, Ανατολικός Πόντος – Κοτύωρα, Κερασούντα, Τραπεζούντα, Αργυρούπολη, Καρς, 2006, Εκδ. Ινφογνώμων

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Μεταμόρφωσης «Ο Εύξεινος Πόντος»/Facebook)
ΠΟΝΤΟΣ

Μεταμόρφωση: Το ποντιακό αντάμωμα του «Εύξεινου Πόντου» κράτησε το γλέντι μέχρι το πρωί

15/09/2026 - 3:53μμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Κατερίνη: Η παράσταση στην ποντιακή διάλεκτο «Το νόημαν τη ζωής…» έκανε πρεμιέρα και κέρδισε το κοινό

15/09/2026 - 11:42πμ
Αναμνηστική φωτογραφία της οικογένειας Αλέξανδρου Ακριτίδη. Ο Αλέξανδρος Ακριτίδης είναι καθιστός δεξιά και έχει στην αγκαλιά του την εγγονή του Βαλεντίνη. Πίσω του στέκονται η κόρη του Αυγή και ο γιος του Θεόδωρος. Αριστερά καθιστή η σύζυγός του Κλειώ πλαισιωμένη από τους γιους της Γιάννη (αριστερά) και Γιώργο (δεξιά). Πίσω της στέκονται ο γιος της Παναγιώτης με τη γυναίκα του Φωφώ. Από το αρχείο της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Αλέξανδρος Ακριτίδης: Ο μελλοθάνατος της Αμάσειας και η Κλειώ που έκλαιγε μόνη της

15/09/2026 - 9:54πμ
Πρόσφυγες στο κατάστρωμα του USS Edsall, στα ανοιχτά της Σμύρνης, τον Σεπτέμβριο του 1922. Στη σύνθεση, απόσπασμα της επιστολής της Μέιμπελ Έλιοτ, όπως δημοσιεύεται στο «Certain Samaritans», σ. 175 (φωτ.: Naval History and Heritage Command / NH 85298 · σελίδα: State Library of Pennsylvania / Internet Archive)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μετά τη φωτιά στη Σμύρνη: Ένα κομμάτι ψωμί, ένα δωμάτιο και μια ζωή από την αρχή

14/09/2026 - 11:10μμ
(Φωτ.: Σωματείο Παναγία Σουμελά Δήμου Θέρμης/Facebook)
ΠΟΝΤΟΣ

Σωματείο «Παναγία Σουμελά» Θέρμης: Τα «Σταυρετ’κα 2026» με Εσπερινό και περιφορά της Ιερής Εικόνας

14/09/2026 - 11:32πμ
(Φωτ.: ΠΟΕ)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

ΠΟΕ: Κοινός αγώνας για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας Μικρασιατών και Ποντίων

14/09/2026 - 10:39πμ
Μυτιλήνη. Ο πρόχειρος προσφυγικός καταυλισμός των Φωκιανών κοντά
στο σχολείο, 19 Ιουνίου 1914 (πηγή: Χάρης Γιακουμής / Kallimages, Paris)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

14η Σεπτεμβρίου: Πριν καεί η Σμύρνη, είχε αρχίσει ο αφανισμός

14/09/2026 - 9:19πμ
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων ν. Κιλκίς «Οι Αργοναύτες»)
ΠΟΝΤΟΣ

Κιλκίς: Οι «Αργοναύτες» άνοιξαν τη νέα χορευτική χρονιά με ποντιακή μουσική και χορό

14/09/2026 - 8:52πμ
Το εξώφυλλο του βιβλίου (πηγή: Ένωση Ποντίων Πιερίας)
ΠΟΝΤΟΣ

Στην Πιερία και την Κατερίνη: Οι φωνές των Ποντίων προσφύγων πρώτης γενιάς σε 955 σελίδες

13/09/2026 - 11:03μμ
«Σταυρίτες» 2026, ημέρα πρώτη. Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2026 στην Πλατεία Ευσταθιάδη στην Αργυρούπολη (φωτ.: Δήμος Ελληνικού Αργυρούπολης)
ΠΟΝΤΟΣ

Αργυρούπολη: Οι «Σταυρίτες» έγιναν 20 – Από το ποντιακό πανηγύρι στο θέατρο

13/09/2026 - 6:00μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: pixabay.com/users/pasja1000-6355831)

Καρκίνος του προστάτη: Τα νέα δεδομένα για τη διάγνωση και τα 19 περιστατικά την ημέρα στην Ελλάδα

23 λεπτά πριν
Εικόνα από ορκομωσία 
νεοκαταταγέντων Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) του Στρατού Ξηράς και του
Κοινού Νομικού Σώματος (φωτ. αρχείου: Γρ. Τύπου ΓΕΣ / EUROKINISSI)

Ένοπλες δυνάμεις: Παράταση στην υποβολή δικαιολογητικών για τις προσλήψεις ΕΠΟΠ

48 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Θεσσαλονίκη: Έκκληση για την αναγνώριση σορού άνδρα που βρέθηκε στον Θερμαϊκό

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Μεταμόρφωσης «Ο Εύξεινος Πόντος»/Facebook)

Μεταμόρφωση: Το ποντιακό αντάμωμα του «Εύξεινου Πόντου» κράτησε το γλέντι μέχρι το πρωί

2 ώρες πριν
Άποψη του Συνεδριακού Κέντρου Λάρισας όπου διεξάγεται η δίκη για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη (φωτ.: Λεωνίδας Τζέκας/ EUROKINISSI)

Δίκη για τα Τέμπη: Στην τελική ευθεία η απόφαση για το κινητό του σταθμάρχη – Τι κατέθεσε ο Παύλος Ασλανίδης

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Yuri Kochetkov)

Πόλεμος στην Ουκρανία: Θετικό το Κρεμλίνο για το μορατόριουμ στις ενεργειακές υποδομές

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV