pontosnews.gr
Παρασκευή, 17/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Πρόταση δανείου 90 δισ. ευρώ παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η Ουκρανία πρέπει να βρίσκεται σε «θέση ισχύος» είπε η πρόεδρος της Κομισιόν

14/01/2026 - 3:15μμ
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη συνέντευξη Τύπου για την πρόταση της Κομισιόν να δοθεί νέο δάνειο στην Ουκρανία, για τη διετία 2026-2027 (φωτ.: EPA/OLIVIER HOSLET)

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη συνέντευξη Τύπου για την πρόταση της Κομισιόν να δοθεί νέο δάνειο στην Ουκρανία, για τη διετία 2026-2027 (φωτ.: EPA/OLIVIER HOSLET)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Την ανάγκη η Ουκρανία να βρίσκεται «σε θέση ισχύος» υπογράμμισε, σήμερα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, παρουσιάζοντας την πρόταση της Επιτροπής για το δάνειο στήριξης της Ουκρανίας, ύψους 90 δισ. ευρώ, για το 2026 και το 2027.

«Με αυτήν τη στήριξη, διασφαλίζουμε ότι η Ουκρανία μπορεί αφενός να ενισχύσει την άμυνά της στο πεδίο της μάχης και να ενισχύσει τις αμυντικές της δυνατότητες –δηλαδή, τις στρατιωτικές της ανάγκες– και αφετέρου να διατηρήσει σε λειτουργία του κράτους και των βασικών υπηρεσιών», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η πρόταση επιβεβαιώνει την ακλόνητη δέσμευση της Ευρώπης για την ασφάλεια, την άμυνα και τη μελλοντική ευημερία της Ουκρανίας.

Με αφορμή την επικείμενη συμπλήρωση τεσσάρων ετών από την έναρξη του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εκτίμησε ότι «σήμερα η Ρωσία δεν δείχνει κανένα σημάδι υποχώρησης και μεταμέλειας, ούτε καμία πρόθεση επιδίωξης της ειρήνης».

Δέσμη τριών νομοθετικών προτάσεων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε δέσμη τριών νομοθετικών προτάσεων για την εξασφάλιση του δανείου στήριξης, ύψους 90 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ουκρανία για το 2026 και το 2027, με την υποστήριξη του προϋπολογισμού της ΕΕ, σύμφωνα με τις αποφάσεις που έλαβε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου.

Το νομοθετικό πακέτο αποτελείται από:

  • πρώτον, μια νέα πρόταση για τη θέσπιση δανείου στήριξης για την Ουκρανία, ύψους 90 δισεκατομμυρίων ευρώ
  • δεύτερον, μια πρόταση για την τροποποίηση του Μέσου Διευκόλυνσης για την Ουκρανία – το πακέτο μακροοικονομικής βοήθειας της ΕΕ, αξίας 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2024-2027
  • τρίτον, μια πρόταση για την τροποποίηση του κανονισμού για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ), ώστε να καταστεί δυνατή η κάλυψη του δανείου προς την Ουκρανία από το «περιθώριο» του προϋπολογισμού της ΕΕ.

Η συμφωνία ελήφθη στο πλαίσιο της «ενισχυμένης συνεργασίας» μεταξύ 24 κρατών μελών, πλην της Ουγγαρίας, της Σλοβακίας και της Τσεχίας που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία. Αυτές οι τρεις χώρες έχουν συμφωνήσει να μην αντιταχθούν στην τροποποίηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου.

Παράλληλα, όπως αποφασίστηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, η ΕΕ διατηρεί το δικαίωμά της να χρησιμοποιήσει τα ακινητοποιημένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για την αποπληρωμή του δανείου, καθώς η Ουκρανία αναμένεται να αποπληρώσει το δάνειο μόνο αφού η Ρωσία καταβάλει τις πολεμικές αποζημιώσεις.

Σε περίπτωση αθέτησης πληρωμών, ο προϋπολογισμός της ΕΕ θα λειτουργήσει ως δίχτυ ασφαλείας.

Το «Δάνειο Στήριξης», ύψους 90 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ουκρανία για το 2026 και το 2027 θα διαρθρωθεί ως εξής:

  • περίπου τα δύο τρίτα, ύψους 60 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα διατεθούν για στρατιωτική βοήθεια
  • το υπόλοιπο ένα τρίτο, που αντιστοιχεί σε 30 δισεκατομμύρια ευρώ, θα παρασχεθεί ως γενική δημοσιονομική στήριξη.

Σχετικά με τη διάθεση των περίπου 60 δισ. ευρώ για τη στρατιωτική βοήθεια της Ουκρανίας, η Φον ντερ Λάιεν, διευκρίνισε ότι ο μηχανισμός θα λειτουργήσει λίγο-πολύ όπως με το «SAFE», δίνοντας προτεραιότητα στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας.

«Τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για την αγορά εξοπλισμού κυρίως από την Ουκρανία, από την ΕΕ και από τους εταίρους μας στον ΕΟΧ/ΕΖΕΣ», ανέφερε, σημειώνοντας ωστόσο ότι, εάν ο απαραίτητος εξοπλισμός δεν είναι εγκαίρως διαθέσιμος σε αυτήν την περιοχή, θα είναι δυνατή η προμήθειά του και από χώρες εκτός ΕΕ και ΕΟΧ/ΕΖΕΣ. Αναφορικά με τη δημοσιονομική στήριξη, ύψους 30 δισ. ευρώ, η Πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε ότι «θα βοηθήσει την Ουκρανία να προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις της, να εκσυγχρονίσει τη χώρα και να την φέρει πιο κοντά στην ένταξή της στην ΕΕ».

Στόχος είναι να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των θεσμικών οργάνων της ΕΕ κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, ώστε οι πρώτες πληρωμές προς το Κίεβο να μπορούν να γίνουν στις αρχές της άνοιξης.

Υπενθυμίζεται ότι το πακέτο στήριξης των 90 δισ. ευρώ καλύπτει τα δύο τρίτα των συνολικών χρηματοδοτικών αναγκών της Ουκρανίας για τα επόμενα δύο χρόνια, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Συνεπώς, η συνεχής και συντονισμένη υποστήριξη από διεθνείς εταίρους παραμένει απαραίτητη, συμπεριλαμβανομένης της έγκαιρης υλοποίησης των δεσμεύσεων της G7 για το 2026 και μετά, ιδίως στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας δανείων ERA υπό την ηγεσία της G7.

Σημειώνεται, τέλος, ότι από την έναρξη του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η ΕΕ και τα κράτη μέλη της έχουν παράσχει 193,3 δισεκατομμύρια ευρώ σε συνολική υποστήριξη στην Ουκρανία και τους Ουκρανούς, συμπεριλαμβανομένων 3,7 δισεκατομμυρίων ευρώ από τα έσοδα των ακινητοποιημένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων –περισσότερα από οποιονδήποτε άλλον.

• Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Μαρία Αρώνη.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: EPA / Aaron Schwartz)
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Το Ιράν συμφώνησε να παραδώσει το απόθεμα εμπλουτισμένου ουρανίου – «Πολύ κοντά» σε συμφωνία

16/04/2026 - 10:05μμ
Λιβανέζοι στρατιώτες δίπλα σε κατεστραμμένη γέφυρα, 16/4/26 (φωτ.: EPA)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ-Λίβανος: Συμφωνήθηκε 10ήμερη κατάπαυση του πυρός – Το ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ

16/04/2026 - 7:01μμ
Ο Πάπας Λέων ΙΔ' με το προεδρικό ζεύγος του Καμερούν (φωτ.: EPA / Luca Zennaro)
ΚΟΣΜΟΣ

Πάπας Λέων: «Ο κόσμος ρημάζεται από μια χούφτα τυράννους»

16/04/2026 - 5:00μμ
(Φωτ.: ertnews.gr/truth social)
ΚΟΣΜΟΣ

Ντόναλντ Τραμπ: Νέα πρόκληση με εικόνα ΑΙ δίπλα στον Ιησού

16/04/2026 - 3:08μμ
(Φωτ.: ertnews.gr/Orhan ERKILIC / AFP)
ΚΟΣΜΟΣ

Μακελειό σε σχολείο στην Τουρκία: O 14χρονος που άνοιξε πυρ και σκότωσε 9 ανθρώπους, ήταν θαυμαστής Αμερικανού μακελάρη

16/04/2026 - 11:24πμ
(Φωτ.: ertnews.gr)
ΚΟΣΜΟΣ

Σε κρίσιμη κατάσταση η Ιρανή φυλακισμένη νομπελίστρια ειρήνης Ναργκίς Μοχαμαντί μετά από καρδιακή προσβολή

16/04/2026 - 10:56πμ
(Φωτ.: European Union)
ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωκοινοβούλιο: «Φρένο» στην Τουρκία – Στο επίκεντρο παραβιάσεις σε Ελλάδα και Κύπρο

15/04/2026 - 11:59μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ EPA/TIBOR ILLYES)
ΚΟΣΜΟΣ

Ουγγαρία: Ριζικές αλλαγές στα ΜΜΕ προαναγγέλλει ο Πέτερ Μάγιαρ μετά τη νίκη του

15/04/2026 - 11:34μμ
Ο Ντόναλντ Τραμπ στο Νταβός (φωτ.: EPA / Gian Ehrenzeller)
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ ανάρτησε εικόνα AI με τον Ιησού εν μέσω αντιδράσεων – Νέα επίθεση στον Πάπα Λέοντα

15/04/2026 - 8:28μμ
Κόσμος και ασθενοφόρο έξω από το σχολείο στο Καχραμανμαράς της Τουρκίας, όπου 14χρονος άνοιξε πυρ. 15 Απριλίου 2026 (φωτ.: Anadolu)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Διπλό σοκ με επιθέσεις σε σχολεία – 9 νεκροί στο Καχραμανμαράς

15/04/2026 - 7:16μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Δημήτρης Μπίρνταχας)

Conference League: Πάλεψε γενναία αλλά αποχαιρέτησε την Ευρώπη η ΑΕΚ

2 ώρες πριν

Πρωτοβουλία «Οι απ’ εδώ»: 3η Πανελλήνια Ημερίδα-Διαβούλευση για το μέλλον της Βορείου Ηπείρου

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Η δημοκρατία στη σκηνή: Μαθητές από την Καλιφόρνια ζωντανεύουν το έργο του Ανδρέα Φλουράκη στην ιστορική αίθουσα «Παρνασσός»

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Euroleague: Πρώτος στην κανονική περίοδο ο Ολυμπιακός

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)

Μέση Ανατολή: Τηλεφωνικές επικοινωνίες του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του Λιβάνου και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ

3 ώρες πριν
(Φωτ.: ΥΠΠΟ)

Μυκηναϊκή ακρόπολη Γλα: Σημαντική αποκατάσταση στη Νότια Πύλη και το κυκλώπειο τείχος

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign