Η Βαρβάρα είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά γλυκά της Θράκης και της Ανατολικής Ρωμυλίας, συνδεδεμένο στενά με τη γιορτή της Αγίας Βαρβάρας στις 4 Δεκεμβρίου. Πρόκειται για ένα ζεστό, θρεπτικό και βαθιά συμβολικό έδεσμα, φτιαγμένο από σιτάρι, ξηρούς καρπούς, ξερά φρούτα και αρωματικά.
Στην παράδοση των παλιών Θρακιωτών, η Βαρβάρα παρασκευαζόταν ως προσφορά για την προστασία της οικογένειας από αρρώστιες και κακοτυχίες – ειδικά από τις παιδικές ασθένειες, καθώς η Αγία θεωρούνταν προστάτιδα των παιδιών.
Σε πολλά χωριά συνηθιζόταν να μοιράζεται στις γειτονιές, ώστε το καλό και η ευλογία να «γυρίζουν πίσω» στο σπίτι που την έφτιαξε. Γι’ αυτό και η Βαρβάρα δεν είναι απλώς μια συνταγή· είναι ένα κομμάτι ζωντανής παράδοσης που κουβαλά μνήμες, ιστορίες και την αίσθηση της συλλογικότητας που χαρακτήριζε τις παλιές κοινότητες.
ΥΛΙΚΑ
| 500γρ. σκληρό σιτάρι |
| 1 φλιτζάνι καρύδια |
| 1 κουταλιά κανέλα |
| 5-6 ξερά σύκα |
| 1 κουταλάκι αλάτι |
| 1 φλιτζάνι ζάχαρη |
| 1 φλιτζάνι σταφίδες |
| 2 κουταλιές σουσάμι |
| 2 κουταλιές αλεύρι |
για το σερβίρισμα
| σπόροι ροδιού |
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
-
- Μουλιάζουμε από το βράδυ το σιτάρι. Την επόμενη μέρα το βράζουμε σε χαμηλή φωτιά με μπόλικο νερό μέχρι οι σπόροι να «ανοίξουν».
- Ρίχνουμε τη ζάχαρη, τις σταφίδες, την κανέλα, το αλάτι και τα σύκα και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να χυλώσουν.
- Τρίβουμε τα καρύδια και σε λίγο ζουμάκι διαλύουμε το αλεύρι.
- Ψήνουμε ελαφρά το σουσάμι σε τηγάνι, μέχρι να αλλάξει χρώμα.
- Προσθέτουμε όλα τα παραπάνω στη Βαρβάρα και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
















