Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μέσα σε λίγες ημέρες εξαιτίας των πρωτοφανών πλημμυρών που πλήττουν τέσσερις χώρες της Ασίας, ενώ εκατοντάδες παραμένουν αγνοούμενοι καθώς οι επιχειρήσεις διάσωσης συνεχίζονται κάτω από δύσκολες συνθήκες.
Σρι Λάνκα, Ινδονησία, νότια Ταϊλάνδη και βόρεια Μαλαισία βρίσκονται αντιμέτωπες με ακραία καιρικά φαινόμενα που έχουν προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές, κατολισθήσεις και καταστροφές υποδομών.
Στη Σουμάτρα της Ινδονησίας και σε μεγάλα τμήματα της Σρι Λάνκα, οι καταρρακτώδεις βροχές απομόνωσαν ολόκληρες περιοχές, οδηγώντας τις κυβερνήσεις των δύο χωρών στην ανάγκη να αναπτύξουν στρατό για την ενίσχυση των επιχειρήσεων διάσωσης.
Ο πρόεδρος της Ινδονησίας, Πραμπόβο Σουμπιάντο, έφθασε στη βόρεια Σουμάτρα υπογραμμίζοντας ότι «η προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η άμεση αποστολή βοήθειας», ενώ ανακοίνωσε τη χρήση αεροσκαφών και ελικοπτέρων για πρόσβαση σε αποκλεισμένα χωριά. Παρά την πίεση που δέχεται, μέχρι στιγμής δεν έχει απευθύνει αίτημα για διεθνή συνδρομή.
Ο απολογισμός στην Ινδονησία ξεπερνά τους 500 νεκρούς, με άλλους τόσους αγνοούμενους, σε μια από τις πιο βαριές φυσικές καταστροφές της χώρας μετά το τσουνάμι και τον σεισμό του 2018. Η κυβέρνηση έχει ήδη αναπτύξει τρία πολεμικά πλοία για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας σε περιοχές όπου οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε λασπόνερα και μπάζα.
Στη Σρι Λάνκα, όπου η βροχή εξασθένισε προσωρινά, οι αρχές συνεχίζουν μαζικές επιχειρήσεις διάσωσης. Στρατιωτικά ελικόπτερα μεταφέρουν πολίτες από αποκλεισμένες περιοχές, με ένα από αυτά να συντρίβεται χθες βόρεια του Κολόμπο.
Ο επίσημος απολογισμός ανέρχεται σε 334 νεκρούς, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι. Ο πρόεδρος Ανούρα Κουμάρα Ντισαναγιάκε δήλωσε ότι η χώρα βιώνει «την πιο μεγάλη και δύσκολη καταστροφή της ιστορίας της» μετά το τσουνάμι του 2004 και κήρυξε τη Σρι Λάνκα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Η νότια Ταϊλάνδη καταγράφει τουλάχιστον 176 θανάτους, αντιμετωπίζοντας τις πιο φονικές πλημμύρες της τελευταίας δεκαετίας, ενώ οι επικρίσεις για την κρατική διαχείριση της κρίσης αυξάνονται. Δύο τοπικοί αξιωματούχοι απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους.
Στη Μαλαισία, οι πλημμύρες στο κρατίδιο Περλίς στοίχισαν τη ζωή σε δύο ανθρώπους.
Καθώς οι διασώστες προσπαθούν να φτάσουν σε αποκλεισμένες περιοχές, οι αρχές όλων των χωρών προειδοποιούν ότι ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, με τις πλημμύρες να αφήνουν πίσω τους ανθρώπινες απώλειες, καταστροφές και έναν δύσκολο δρόμο ανοικοδόμησης.
















