pontosnews.gr
Κυριακή, 1/11/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Οι Πόντιοι στο μέτωπο του Ελληνοϊταλικού – Το συγκλονιστικό κάλεσμα όταν ξέσπασε ο πόλεμος

Επιφανείς Πόντιοι της εποχής υπογράφουν την προκήρυξη των «Αργοναυτών-Κομνηνών» – «Προτιμήστε το θάνατο στις θέσεις σας από τη δειλία, τη λιποταξία και τη λιποψυχία»

28/10/2025 - 10:03πμ
Χρωμοσελίδa από τις γελοιογραφίες του '40. Από τη Συλλογή λαϊκών εικόνων και γελoιογραφιών του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου

Χρωμοσελίδa από τις γελοιογραφίες του '40. Από τη Συλλογή λαϊκών εικόνων και γελoιογραφιών του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Να κάνουν αυτό που γνώριζαν ήδη όσο βρίσκονταν στο στόχαστρο των Νεότουρκων και των Οθωμανών κατά τη διάρκεια της Γενοκτονίας, κλήθηκαν να ξανακάνουν οι Πόντιοι:

«Κατεβείτε με χαρά στην ιερή άμιλλα των Ελλήνων. Ξαναγεννηθείτε πνευματικά στον Αγώνα για όλα και με όλα, στην υπέροχη αυτή μεταρσίωση. Προτιμήστε το θάνατο στις θέσεις σας από τη δειλία, τη λιποταξία και τη λιποψυχία».

Με αυτές τις προτροπές το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί» και η ειδική επιτροπή που συστάθηκε μόλις 20 μέρες μετά την εισβολή των Ιταλών και την έναρξη του πολέμου καλούν τους Πόντιους της Ελλάδας και του εξωτερικού να στηρίξουν τα εθελοντικά σώματα, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, να παραμείνουν στις επάλξεις και να αγωνιστούν ηρωικά ο καθένας από το δικό του μετερίζι.

Την προκήρυξη υπογράφουν επιφανείς Πόντιοι της εποχής, ενώ μέλος της επιτροπής που δημιουργήθηκε ήταν και ο οπλαρχηγός Ευάγγελος Ιωαννίδης, ένα από τα σημαντικότερα στελέχη του αντάρτικου στον Πόντο.

Στην πρώτη σύσκεψη, μάλιστα, πρότεινε να συσταθούν εθελοντικά σώματα με τη συνδρομή Ποντίων οπλαρχηγών που είχαν εγκατασταθεί στη βόρεια Ελλάδα, και για τον εξοπλισμό τους να γίνει έρανος μεταξύ των Ποντίων. Η πρότασή του έγινε ομόφωνα δεκτή.

Η προκήρυξη συντάχθηκε και υπεγράφη στη δεύτερη συνεδρίαση των «Αργοναυτών-Κομνηνών».

Απευθυνόταν σε άνδρες και γυναίκες όλων των ηλικιών, στους πνευματικούς ανθρώπους, στους κατοίκους της πρωτεύουσας και της περιφέρειας. Όπως επισημαίνεται ήταν μια ευκαιρία να αποδείξουν την αγάπη τους για τον μητροπολιτικό ελληνισμό, όπως άλλωστε έκαναν πάντα ζώντας στα βάθη της Ανατολής ή στις μακρινές ακτές και στα βουνά του Πόντου.

«Ας δώσουμε στον Αγώνα ό,τι φέραμε από κει, από τις εσχατιές του ελληνισμού πολυτιμότερο, ό,τι δεν μπορέσανε να κλονίσουν χιλιετηρίδες περιπετειών, ό,τι δεν αρνήθηκαν σ’ εμάς και οι χειρότεροι εχθροί του ελληνισμού, το αίσθημα της εθνικής ενότητας, την αφοσίωση, την Ιδέα την Ελληνική, την Ελληνικότητά μας, τη σφυρηλατημένη από τη νοσταλγία της πατρίδας, λαχτάρα για το κάθε τι το ελληνικό, πολύ περισσότερο για την ύπαρξη, την τιμή και τη δόξα της», αναφέρεται.

Πατήστε πάνω στην εικόνα για να διαβάσετε την προκήρυξη

Μετά από την έκδοση της προκήρυξης ακολούθησαν επανειλημμένες συσκέψεις της ειδικής επιτροπής των «Αργοναυτών-Κομνηνών». Ωστόσο σύντομα έγινε σαφές ότι η προσπάθεια οργάνωσης σωμάτων Ποντίων οπλαρχηγών έπρεπε να εγκαταλειφθεί εξαιτίας των απαγορευτικών διατάξεων του υπουργείου Δημοσίας Ασφαλείας.

Παρ’ όλα αυτά αποφασίστηκε να αποσταλεί ένα δέμα σε κάθε στρατιώτη, γι’ αυτό και δημοσιεύτηκε στον Τύπο της εποχής ένα κάλεσμα για οικονομική ενίσχυση. Τα μισά από τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν διατέθηκαν αμέσως για την αποστολή 800 δεμάτων στους Πόντιους στρατιώτες αλλά και σε συναδέλφους τους μη ποντιακής καταγωγής που πολεμούσαν στο αλβανικό μέτωπο τον βαρύ χειμώνα του 1940-1941.


Περισσότερες πληροφορίες για τη δράση του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί» στο επετειακό λεύκωμα που κυκλοφόρησε το 2010 με αφορμή τα 80 χρόνια λειτουργίας του ιστορικού σωματείου.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Pontos News / Βαλεντίνα Ουσταμπασίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Νοέμβριος στον Πόντο: Ο έρωτας ήθελε… τέχνη – Το τραγούδι που μετρούσε το χρόνο

1/11/2026 - 8:35πμ
Παιδιά ετοιμάζονται να αναχωρήσουν με άμαξες από το ορφανοτροφείο της Near East Relief στη Σεβάστεια, 1922-1923 (φωτ.: Little Traverse History Museum / Συλλογή Harry C. Moffett)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Δώδεκα μέρες στα χιόνια: Τα καραβάνια των ορφανών από τη Σεβάστεια

31/10/2026 - 10:12μμ
Η Μονή του Αγίου Ιωάννη Βαζελώνα ανάμεσα στα δέντρα δάσους της Ματσούκας (φωτ.: Anadolu)
ΠΟΝΤΟΣ

Φθινόπωρο στον Βαζελώνα – Το ιστορικό μοναστήρι του Πόντου στην αγκαλιά του δάσους

31/10/2026 - 9:49μμ
Η πινακίδα «Ρωμανία» στα Πετρωτά Ροδόπης, στον τόπο όπου ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης οραματίστηκε τη δημιουργία μιας νέας πόλης, σε αρχειακή φωτογραφία (φωτ.: ale3andro / Greece.com)
ΠΟΝΤΟΣ

Ρωμανία: Νέα παρέμβαση για την πόλη που έμεινε στα σχέδια – Πρόταση για προτομή του Μιχάλη Χαραλαμπίδη

31/10/2026 - 8:39μμ
Ο Τόμας Άλεν χορεύει με εργαζομένους των μεταλλείων Λιτζεσί, κοντά στη Νικόπολη του Πόντου. Στο κέντρο της φωτογραφίας διακρίνεται ο λυράρης, Μάιος 1891 (φωτ.: συλλογή Γουίλιαμ Σάχτλεμπεν / UCLA Library, μέσω Jelle Verheij)
ΠΟΝΤΟΣ

Όταν ένας Αμερικανός χόρεψε με λύρα στα μεταλλεία της Γαράσαρης

31/10/2026 - 3:58μμ
Η 92χρονη Παρθένα Χαραλαμπίδου (στιγμιότυπο από το βίντεο του OpenTV)
ΠΟΝΤΟΣ

Θεσσαλονίκη: Αντιμέτωπη με την απειλή έξωσης βρέθηκε η υπερήλικη Πόντια Παρθένα Χαραλαμπίδου, με αναπηρία 87%

31/10/2026 - 8:57πμ
Αρμενικό σπίτι με σπασμένα παράθυρα στο Ερζερούμ, μετά τη σφαγή της 30ής Οκτωβρίου 1895. Η λήψη χρονολογείται περίπου την 1η Νοεμβρίου (φωτ.: συλλογή William Sachtleben / UCLA Library)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Ερζερούμ 1895: Αμερικανός που αναζητούσε έναν ποδηλάτη κατέγραψε τη σφαγή των Αρμενίων – Οι πολύ σκληρές φωτογραφίες

30/10/2026 - 8:36μμ
Η εικόνα της Παναγίας Σουμελά στο στρατόπεδο του Ρεθύμνου, Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου)
ΠΟΝΤΟΣ

Παναγία Σουμελά: Αναχώρησε από την Κρήτη η εικόνα – Τελευταία στάση στο στρατόπεδο Ρεθύμνου

30/10/2026 - 5:26μμ
Στιγμιότυπο από το ποντιακό αντάμωμα νεολαίας που διοργάνωσαν οι «Αξέχαστες Πατρίδες» Μπαμπαλιού. Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Φάνης Κοντοχρήστος)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Οι νέοι των «Αξέχαστων Πατρίδων» έστησαν το δικό τους ποντιακό αντάμωμα στη Νίκαια

30/10/2026 - 3:24μμ
(Φωτ.: Σωματείο «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Τρία τ’ Αεργίτε 2026»: Θεία Λειτουργία και Πάνδημο Μνημόσυνο στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα

30/10/2026 - 11:24πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρεις από τους συμμετέχοντες στο φετινό Lyre Camp (Φωτ.: Θεόδωρος Κουμαρτζής / ΑΠΕ-ΜΠΕ)

«Lyre Camp»: Πενήντα άτομα από 11 χώρες συναντήθηκαν στον Όλυμπο για να γνωρίσουν την αρχαία ελληνική λύρα

28 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΕΛΑΣ)

Δημογλίδου για το κύκλωμα ΜΚΟ: Μόνο ένα από 4 εκατ. πήγε σε οικογένειες παιδιών

55 λεπτά πριν
Ο Τζον Τσίλια, η σύζυγός του και τα τέσσερα παιδιά τους, σε φωτογραφία διαβατηρίου στη Μάλτα, όπου η οικογένεια κατέφυγε από τη Σμύρνη στις 18 Σεπτεμβρίου 1922 (φωτ.: Εθνικά Αρχεία της Μάλτας)

Από τη Σμύρνη στη Μάλτα και από εκεί στην Κοκκινιά: Οι πρόσφυγες που αναζητούσαν μια νέα πατρίδα

1 ώρα πριν
(Φωτ.: x.com/thanosplevris)

Θάνος Πλεύρης: Στόχος εμπρηστικής επίθεσης με γκαζάκια το πολιτικό γραφείο του στο Κολωνάκι

2 ώρες πριν
Η λιτάνευση του Αγίου Σπυρίδωνα στη Σπιανάδα, σε πίνακα του Joseph Cartwright (περ. 1821)

Κέρκυρα: Το «Πρωτοκύριακο» του Νοεμβρίου – Η λιτανεία του Αγίου Σπυρίδωνα και η μνήμη της μαθητικής αντιφασιστικής διαδήλωσης

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Pontos News / Βαλεντίνα Ουσταμπασίδου)

Νοέμβριος στον Πόντο: Ο έρωτας ήθελε… τέχνη – Το τραγούδι που μετρούσε το χρόνο

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV