pontosnews.gr
Παρασκευή, 2/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Γιώργος Κουβελίδης: Προσφυγόπουλο από τη Σμύρνη, μόλις στα 19 έπεσε στη Μάχη της Κρήτης

Με καθυστέρηση, η Λέσβος τιμά τον νεαρό ήρωα που διάλεξε το χρέος αντί για την ασφάλεια, και πέθανε για την ελευθερία

27/10/2025 - 10:08πμ
(Φωτ.: Δήμος Δυτικής Λέσβου)

(Φωτ.: Δήμος Δυτικής Λέσβου)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Συμπληρώνονται 85 χρόνια από το έπος του 1940, και η Λέσβος αποδίδει φόρο τιμής σε έναν από τους νεότερους ήρωες εκείνης της εποχής – τον Γιώργο Κουβελίδη, το 19χρονο προσφυγόπουλο από τη Σμύρνη, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πολιχνίτο.

(Φωτ.: Facebook / Δήμος Δυτικής Λέσβου)

Αντί να ακολουθήσει τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην οποία είχε εισαχθεί, αποφάσισε  στις 2 Οκτωβρίου 1940, μόλις 26 ημέρες πριν από την έναρξη του πολέμου, να παρουσιαστεί στη Σχολή Ευελπίδων, δηλώνοντας πως το κάνει «επειδή η πατρίδα κινδυνεύει».

Έπεσε στη Μάχη της Κρήτης, στο αεροδρόμιο του Μάλεμε, αντικρίζοντας πρώτος το θάνατο, σχεδόν παιδί ακόμη, πολεμώντας τα ναζιστικά στρατεύματα που αποβιβάζονταν στο νησί.

Σήμερα, Δευτέρα 27 Οκτωβρίου, στις 5 το απόγευμα, στην πλατεία του Ηρώου του Πολιχνίτου, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση τιμής για το έπος του ’40, παρουσία αντιπροσωπίας της Σχολής Ευελπίδων και συναδέλφων του ήρωα.

Στο πλαίσιο της τελετής, ο Γιώργος Κουβελίδης θα περάσει «αφηρωισμένος» στην αιωνιότητα με τα αποκαλυπτήρια του μνημειακού χώρου και της προτομής του – έργο του Δήμου Δυτικής Λέσβου, που υλοποιήθηκε από τη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, υπό την επιστημονική επιμέλεια του καθηγητή Χάρη Κοντοσφύρη. Η προτομή είναι δημιούργημα του γλύπτη και καθηγητή Χρήστου Τσώτσου.

Στο χώρο του μνημείου δεσπόζουν οι στίχοι του Κωνσταντίνου Καβάφη: «…και περισσότερη τιμή τούς πρέπει όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν) πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος, κι οι Μήδοι επιτέλους θα διαβούνε».

Ο καθηγητής Χάρης Κοντοσφύρης περιγράφοντας το έργο, σημειώνει: «Η σύνθεση του γλυπτικού συνόλου, δίπλα στο μνημείο πεσόντων, και η ελαφρά προς δυσμάς στροφή του βάθρου οδηγούν το βλέμμα του ήρωα προς την ανηφόρα του Καρδώνα, την κατοικία Κουβελίδη και το πρατήριο καυσίμων του πατρός του, αμέσως μετά το ξενοδοχείο, προκειμένου να συνδεθούν με τον επανατοποθετημένο τοπικό λευκό βράχο ιγνιμβρίτη του Πολυχνίτου. Το εξαιρετικό τεμάχιο λευκής κίσσηρης. Φέρει έναν διακριτικό σπειροειδή σχηματισμό πορφυρού ιζήματος, στην παλμικότητα της καρδιάς του ήρωα τη στιγμή του πυροβολισμού».

Για την προτομή, ο ίδιος προσθέτει: «Φιλοτεχνημένη από τον γλύπτη Χρήστο Τσώτσο, δεν είναι απλή αναθηματική γλυπτική. Ο γλύπτης δεν εξωράισε το βλέμμα, αλλά συνέθεσε την κακοτοπιά του θανάτου σαν μια στιγμή που βιώνουμε ξανά και ξανά. Το μνημείο επιτρέπει στον θεατή να αντιληφθεί τον ήρωα ως ενήλικο, πλήρη ημερών, παρά τη νεαρή του ηλικία – ένα μοναδικό εύρημα για μνημείο νέου ήρωα».

(Φωτ.: Facebook / Δήμος Δυτικής Λέσβου)

Και ολοκληρώνει λέγοντας: «Η σύνθεση στο χώρο και το φως, δίνει τη δυνατότητα η παρουσία του Κουβελίδη να γίνεται αισθητή από κάθε γωνιά. Η θυσία του παραμένει ζωντανή και σήμερα, όχι ως αφηρημένο γεγονός, αλλά ως ενεργό μήνυμα ηθικής και ιστορικής μνήμης».

Μετά τα αποκαλυπτήρια, θα ακολουθήσει ομιλία στο Πολύκεντρο Πολιχνίτου από τον συνταγματάρχη (ΠΖ) Παναγιώτη Νάκο, ιστορικό της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού του ΓΕΣ, με θέμα «Η μάχη της Κρήτης και ο ήρωας εύελπις Γιώργος Κουβελίδης».

Ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος σε δήλωσή του για το έργο, σημειώνει: «Τιμάμε με καθυστέρηση των τοπικών κοινωνιών ομολογουμένως, τον εύελπη Γιώργο Κουβελίδη. Ωραίος ως Έλληνας,  καταπώς λέει ο ποιητής. Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου καταθέτει ένα δάφνινο στεφάνι μνήμης στο μνημειακό χώρο για τον δικό μας “μικρό ήρωα”. Και τον παραδίδει στη νέα γενιά ως αφορμή έμπνευσης και πίστης στη συνέχεια ενός τόπου που γεννά ήρωες».

Να σημειωθεί ότι το στρατόπεδο του Πολιχνίτου φέρει το όνομα του Γιώργου Κουβελίδη, ενώ το πατρικό του σπίτι έχει παραχωρηθεί στο Δήμο για να στεγάσει τη Λαογραφική Συλλογή Πολιχνίτου και να ανακαινιστεί ως μουσείο μνήμης της οικογένειας.

Τον περασμένο Μάιο, ο Δήμος Δυτικής Λέσβου προχώρησε σε ανακομιδή των λειψάνων του ήρωα και των γονέων του, τα οποία τοποθετήθηκαν σε νέο μνήμα.

• Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον Στρατή Μπαλάσκα.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Αγιογραφίες και επιγραφές στον ελληνορθόδοξο ναό του Αγίου Ευσταθίου στο Ιντζέσου της Καισάρειας (φωτ.: Anadolu)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Καππαδοκία: Ο Άγιος Ευστάθιος της Καισάρειας ετοιμάζεται να ανοίξει ως μουσείο

1/10/2026 - 6:42μμ
Οικογενειακή φωτογραφία της Δέσποινας Μουστάνη με την κόρη της Βικτώρια, τη νύφη της Κωνσταντία (σύζυγο του Γιώργου) και την εγγονή της Ελευθερία στη Θεσσαλονίκη, γύρω στο 1964 (πηγή: 100sources.gr)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μαρτυρία Δέσποινας Μουστάνη: Από την πλούσια ζωή στο Αϊβαλί, στον αγώνα για την επιβίωση στη Νέα Ιωνία Βόλου

29/09/2026 - 9:59μμ
Στιγμιότυπο από τα εγκαίνια της έκθεσης «Ευαγγελίστρια Νέας Ιωνίας Βόλου: Ένας αιώνας ιστορίας, πίστης και προσφοράς». Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: Flickr / Μητρόπολη Δημητριάδος)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ευαγγελίστρια Νέας Ιωνίας: Ο αγώνας της Νίκης Βόλου και τα «μπαούλα» των προσφύγων

28/09/2026 - 6:56μμ
Ελένη Ράπτη και Δημήτριος Δρόσος στην παρουσίαση του βιβλίου «Σμύρνη, το καύχημα της Ιωνίας – Η εκπαίδευση των Ελλήνων». Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Σμύρνη: Η πόλη των σχολείων και των γραμμάτων μέσα από το βιβλίο της Ελένης Ράπτη

28/09/2026 - 3:20μμ
(Φωτ.: Γραφείο Τύπου Μ. Χαρακόπουλου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Χαρακόπουλος: Τιμή στους 50 σφαγιασθέντες Σουλουτζοβαλήδες με τον εθνομάρτυρα Χρυσόστομο Σμύρνης

27/09/2026 - 7:17μμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση. Στο βήμα ο Χρήστος Τριανταφύλλου. Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Σύνδεσμος Μικρασιατών Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Νέα Φιλαδέλφεια: Πάνω από 150 φωτογραφίες, μαρτυρίες προσφύγων και ένα μυθιστόρημα για τη Σμύρνη

25/09/2026 - 7:59μμ
Πάσχα στον προσφυγικό συνοικισμό της Νέας Ιωνίας, 1927
(φωτ. ΥΠΠΟΑ / Συλλογή Δημήτρη Κωνσταντάρα-Σταθαρά)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Νέα Ιωνία Βόλου: Η Ευαγγελίστρια των προσφύγων σε έκθεση για τα 100 χρόνια της

25/09/2026 - 6:00μμ
Καθιστός ο Αργύρης Μυλωνάς, κατά την εκδήλωση στο Μνημείο της Μικρασιάτισσας Μάνας στη Λιβαδειά. Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: Μητρόπολη Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«Η μαρτυρία μου είναι η μαρτυρία των γονιών μου»: Ο Αργύρης Μυλωνάς είναι ο μακροβιότερος εν ζωή Μικρασιάτης δεύτερης γενιάς

25/09/2026 - 9:43πμ
Ο καθηγητής Δ. Σταματόπουλος (στιγμιότυπο από το βίντεο της εκδήλωσης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Παναγία Μπαλίνου: Διάλεξη στον ιστορικό ναό με θέμα «Ο εθνικισμός και η πορεία στα Βαλκάνια από τις αυτοκρατορίες στα έθνη-κράτη»

24/09/2026 - 4:12μμ
Η παρασκευή του κεσκεκιού στα «Ξύλινα» της Καισαριανής (φωτ.: Δήμος Καισαριανής)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Καισαριανή: Η μικρασιατική μνήμη μπήκε στα καζάνια – Το κεσκέκι ένωσε πάνω από 1.500 ανθρώπους

22/09/2026 - 1:58μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ αρχείου: EUROKINISSI / Στέφανος Ραπάνης)

Λαύριο: Επίθεση με βαριοπούλα στο σπίτι της πρώην συντρόφου του – Δύο τραυματίες από μαχαίρι μπροστά σε ανήλικα παιδιά

2 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Βροχές και καταιγίδες στα ανατολικά και νότια της χώρας – Ισχυροί βοριάδες στο Αιγαίο έντονα τοπικά φαινόμενα στην Κρήτη

29 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)

Flydubai – Ο Τραμπ προειδοποιεί σε περίπτωση εμπλοκής του Ιράν: «Θα δεχτούν πολύ σκληρό πλήγμα»

8 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Nations League: Ισόπαλη η Εθνική με την Ολλανδία στην Τούμπα

9 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Euroleague: Ο Καρ «εκτέλεσε» τον Ολυμπιακό στο φινάλε για τη Βίρτους

9 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)

«Αέναο Πυρ»: Στην Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης παρουσιάστηκε το μυθιστόρημα για τη χαμένη γνώση της Αλεξάνδρειας

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV