pontosnews.gr
Πέμπτη, 27/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Γιώργος Κουβελίδης: Προσφυγόπουλο από τη Σμύρνη, μόλις στα 19 έπεσε στη Μάχη της Κρήτης

Με καθυστέρηση, η Λέσβος τιμά τον νεαρό ήρωα που διάλεξε το χρέος αντί για την ασφάλεια, και πέθανε για την ελευθερία

27/10/2025 - 10:08πμ
(Φωτ.: Δήμος Δυτικής Λέσβου)

(Φωτ.: Δήμος Δυτικής Λέσβου)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Συμπληρώνονται 85 χρόνια από το έπος του 1940, και η Λέσβος αποδίδει φόρο τιμής σε έναν από τους νεότερους ήρωες εκείνης της εποχής – τον Γιώργο Κουβελίδη, το 19χρονο προσφυγόπουλο από τη Σμύρνη, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πολιχνίτο.

(Φωτ.: Facebook / Δήμος Δυτικής Λέσβου)

Αντί να ακολουθήσει τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην οποία είχε εισαχθεί, αποφάσισε  στις 2 Οκτωβρίου 1940, μόλις 26 ημέρες πριν από την έναρξη του πολέμου, να παρουσιαστεί στη Σχολή Ευελπίδων, δηλώνοντας πως το κάνει «επειδή η πατρίδα κινδυνεύει».

Έπεσε στη Μάχη της Κρήτης, στο αεροδρόμιο του Μάλεμε, αντικρίζοντας πρώτος το θάνατο, σχεδόν παιδί ακόμη, πολεμώντας τα ναζιστικά στρατεύματα που αποβιβάζονταν στο νησί.

Σήμερα, Δευτέρα 27 Οκτωβρίου, στις 5 το απόγευμα, στην πλατεία του Ηρώου του Πολιχνίτου, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση τιμής για το έπος του ’40, παρουσία αντιπροσωπίας της Σχολής Ευελπίδων και συναδέλφων του ήρωα.

Στο πλαίσιο της τελετής, ο Γιώργος Κουβελίδης θα περάσει «αφηρωισμένος» στην αιωνιότητα με τα αποκαλυπτήρια του μνημειακού χώρου και της προτομής του – έργο του Δήμου Δυτικής Λέσβου, που υλοποιήθηκε από τη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, υπό την επιστημονική επιμέλεια του καθηγητή Χάρη Κοντοσφύρη. Η προτομή είναι δημιούργημα του γλύπτη και καθηγητή Χρήστου Τσώτσου.

Στο χώρο του μνημείου δεσπόζουν οι στίχοι του Κωνσταντίνου Καβάφη: «…και περισσότερη τιμή τούς πρέπει όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν) πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος, κι οι Μήδοι επιτέλους θα διαβούνε».

Ο καθηγητής Χάρης Κοντοσφύρης περιγράφοντας το έργο, σημειώνει: «Η σύνθεση του γλυπτικού συνόλου, δίπλα στο μνημείο πεσόντων, και η ελαφρά προς δυσμάς στροφή του βάθρου οδηγούν το βλέμμα του ήρωα προς την ανηφόρα του Καρδώνα, την κατοικία Κουβελίδη και το πρατήριο καυσίμων του πατρός του, αμέσως μετά το ξενοδοχείο, προκειμένου να συνδεθούν με τον επανατοποθετημένο τοπικό λευκό βράχο ιγνιμβρίτη του Πολυχνίτου. Το εξαιρετικό τεμάχιο λευκής κίσσηρης. Φέρει έναν διακριτικό σπειροειδή σχηματισμό πορφυρού ιζήματος, στην παλμικότητα της καρδιάς του ήρωα τη στιγμή του πυροβολισμού».

Για την προτομή, ο ίδιος προσθέτει: «Φιλοτεχνημένη από τον γλύπτη Χρήστο Τσώτσο, δεν είναι απλή αναθηματική γλυπτική. Ο γλύπτης δεν εξωράισε το βλέμμα, αλλά συνέθεσε την κακοτοπιά του θανάτου σαν μια στιγμή που βιώνουμε ξανά και ξανά. Το μνημείο επιτρέπει στον θεατή να αντιληφθεί τον ήρωα ως ενήλικο, πλήρη ημερών, παρά τη νεαρή του ηλικία – ένα μοναδικό εύρημα για μνημείο νέου ήρωα».

(Φωτ.: Facebook / Δήμος Δυτικής Λέσβου)

Και ολοκληρώνει λέγοντας: «Η σύνθεση στο χώρο και το φως, δίνει τη δυνατότητα η παρουσία του Κουβελίδη να γίνεται αισθητή από κάθε γωνιά. Η θυσία του παραμένει ζωντανή και σήμερα, όχι ως αφηρημένο γεγονός, αλλά ως ενεργό μήνυμα ηθικής και ιστορικής μνήμης».

Μετά τα αποκαλυπτήρια, θα ακολουθήσει ομιλία στο Πολύκεντρο Πολιχνίτου από τον συνταγματάρχη (ΠΖ) Παναγιώτη Νάκο, ιστορικό της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού του ΓΕΣ, με θέμα «Η μάχη της Κρήτης και ο ήρωας εύελπις Γιώργος Κουβελίδης».

Ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος σε δήλωσή του για το έργο, σημειώνει: «Τιμάμε με καθυστέρηση των τοπικών κοινωνιών ομολογουμένως, τον εύελπη Γιώργο Κουβελίδη. Ωραίος ως Έλληνας,  καταπώς λέει ο ποιητής. Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου καταθέτει ένα δάφνινο στεφάνι μνήμης στο μνημειακό χώρο για τον δικό μας “μικρό ήρωα”. Και τον παραδίδει στη νέα γενιά ως αφορμή έμπνευσης και πίστης στη συνέχεια ενός τόπου που γεννά ήρωες».

Να σημειωθεί ότι το στρατόπεδο του Πολιχνίτου φέρει το όνομα του Γιώργου Κουβελίδη, ενώ το πατρικό του σπίτι έχει παραχωρηθεί στο Δήμο για να στεγάσει τη Λαογραφική Συλλογή Πολιχνίτου και να ανακαινιστεί ως μουσείο μνήμης της οικογένειας.

Τον περασμένο Μάιο, ο Δήμος Δυτικής Λέσβου προχώρησε σε ανακομιδή των λειψάνων του ήρωα και των γονέων του, τα οποία τοποθετήθηκαν σε νέο μνήμα.

• Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον Στρατή Μπαλάσκα.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Πλήθος κόσμου και μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας παραβρέθηκαν στην ημερίδα της Έδρας Μικρασιατικών Σπουδών (φωτ.: Γρ. Τύπου Πανεπιστήμιο Μακεδονίας)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Έδρα Μικρασιατικών Σπουδών στο ΠΑΜΑΚ: Με μια ημερίδα με βαρύ επιστημονικό αποτύπωμα η επίσημη έναρξη λειτουργίας της

26/11/2025 - 7:11μμ
Η ορθόδοξη εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης σε καρτ ποστάλ εποχής (πηγή: levantineheritage.com/stcatherine)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Η Αγία Αικατερίνη της Σμύρνης: Μια εκκλησία στη σκιά της Καταστροφής

25/11/2025 - 9:21πμ
Στιγμιότυπο από την προβολή προηγούμενου επεισοδίου του ντοκιμαντέρ «Τα παιδιά του πολέμου» (φωτ.: facebook/Σύνδεσμος Μικρασιατών Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Το τελευταίο επεισόδιο των «Παιδιών του Πολέμου» από τις «Αλησμόνητες Πατρίδες»

23/11/2025 - 5:50μμ
Τιμώντας την Παναγία Μεσοσπορίτισσα, στον  Μικρασιατικό Σύλλογο Πτολεμαΐδας (φωτ.: Facebook / Μαίρη Κεσκιλίδου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Την Παναγία Μεσοσπορίτισσα τίμησε η Πτολεμαΐδα – Ζωντανό το μικρασιατικό έθιμο των «μπορμπολιών»

23/11/2025 - 4:01μμ
Το «Φως Καππαδοκίας» στο Δημοτικό Θέατρο Πεύκης (φωτ.: Facebook / Γιώργος Γαζεπίδης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«Φως Καππαδοκίας»: Μια ανεπανάληπτη βραδιά μνήμης, παράδοσης και πνευματικής κληρονομιάς

23/11/2025 - 11:46πμ
Ατομικό βιβλιάριο της Διεύθυνσης Αστικής Αποκαταστάσεως της ΕΑΠ για πρόσφυγα, αγοραστή οικίας στο συνοικισμό του Βύρωνα (φωτ.: Αρχείο Ιστορικών Εγγράφων ΙΕΕΕ)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Πανιώνιος Στέγη Βύρωνα: Ένας αιώνας δημιουργίας, προσφοράς και ιστορίας

21/11/2025 - 2:26μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αναστασία Καρυπίδου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Βαλουκλή: Συλλήψεις για κύκλωμα πλαστών συνταγών στο ομογενειακό νοσοκομείο – Καταζητείται ένας ύποπτος

21/11/2025 - 1:58μμ
Πρόσφυγες προσπαθούν να διαφύγουν από τη Σμύρνη το 1922 (φωτ.: commons wikipedia)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας: Ημερίδα για τις προοπτικές της Έδρας Μικρασιατικών Σπουδών

20/11/2025 - 3:08μμ
Ο Κωνσταντίνος Ιωαννίδης, συνιδρυτής της «Ξιφίας» (πηγή: kavalapost.gr)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Έφυγε ο τελευταίος των Ιωαννίδηδων – Τέλος εποχής για τον θρυλικό «Ξιφία»

20/11/2025 - 8:38πμ
Η οικογένεια του «Horonevi» (πηγή: facebook.com/AclanSezerGenc)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«Horonevi»: Πόλος έλξης για τους Κωνσταντινουπολίτες που διψούν να μάθουν χορούς και ν’ ακούσουν ήχους του Εύξεινου Πόντου

19/11/2025 - 10:19μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Αργυρώ Αναστασίου)

Champions League: Πάλεψε αλλά υποκλίθηκε στη Ρεάλ ο Ολυμπιακός

7 ώρες πριν
(Φωτ.: Ελληνική Ομοσπονδία Πυγμαχίας)

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα πυγμαχίας U23: Τρία μετάλλια για την Ελλάδα

7 ώρες πριν
Πράκτορες του FBI στο σημείο όπου δύο μέλη της Εθνοφρουράς δέχθηκαν πυροβολισμούς. Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2025 (φωτ.: EPA / Will Oliver)

Πυροβολισμοί στη σκιά του Λευκού Οίκου: Νεκροί δύο εθνοφρουροί – Οργή Τραμπ

8 ώρες πριν
Η εμφάνιση του νησιού στη Λίμνη Μαραθώνα υποδηλώνει χαμηλή στάθμη των υδάτων. 23 Οκτωβρίου 2025 (φωτ.: Γεωργία Βορύλλα)

Σε «κόκκινο συναγερμό» Πάτμος και Λέρος λόγω λειψυδρίας – Ακολουθεί η Αττική

8 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Euroleague: Μπλακ άουτ στο Βελιγράδι και ήττα για τον Ολυμπιακό

8 ώρες πριν
Πρώτες βοήθειες σε έναν από τους τραυματίες (πηγή: Χ)

ΗΠΑ: Πυροβολισμοί κοντά στον Λευκό Οίκο – Στο στόχαστρο μέλη της Εθνοφρουράς

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign