pontosnews.gr
Πέμπτη, 27/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Δέσποινα Μεταξά, το γένος Μακριδίδη: Μια φωνή στο σήμερα, από μια ανταλλάξιμη του 1922

Από το Μουσικό Λαογραφικό Αρχείο Μέλπως Μερλιέ, καταγραφή του 1930 από τον Δημήτρη Λουκόπουλο

12/10/2025 - 10:05πμ
Η Δέσποινα Μεταξά με τον εγγονό της και οι χειρόγραφες σημειώσεις του Δημήτρη Λουκόπουλου (φωτ.: Μουσικό Λαογραφικό Αρχείο Μέλπως Μερλιέ / Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών)

Η Δέσποινα Μεταξά με τον εγγονό της και οι χειρόγραφες σημειώσεις του Δημήτρη Λουκόπουλου (φωτ.: Μουσικό Λαογραφικό Αρχείο Μέλπως Μερλιέ / Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

«Στο ξύλινο παράπηγμα μιας δολιχοειδούς στενορρύμης» κάπου στο συνοικισμό Κρεμμυδαρούς στον Πειραιά, το φωνογράφος ξεκινά να γράφει. 1930 – ήδη οκτώ χρόνια μετά τον ξεριζωμό.

2025. Στην ιστοσελίδα του Μουσικού Λαογραφικού Αρχείου Μέλπως Μερλιέ, πατώντας ένα κουμπί ακούς πρώτα τα γρατζουνίσματα της εγγραφής και μετά μια γυναικεία φωνή να λέει ένα τραγούδι με λόγια που δεν καταλαβαίνεις. Αλλά είναι τραγούδι της πατρίδας – και η φωνή αυτή που ακούγεται γερασμένη, αν και βγαίνει από ένα σώμα 40χρονης πάει πίσω, στη Σύλλη της Καππαδοκίας.

Δέσποινα Μεταξά, το γένος Μακριδίδη. Αυτή είναι η γυναίκα. Και το γνωρίζουμε χάρη στον αγώνα και την αγωνία ερευνητών όπως ο Δημήτρης Λουκόπουλος, που μαζί με τη Μέλπω Μερλιπέ πάσχιζαν να καταγράψουν τις φωνές και τις μνήμες των προσφύγων  κόντρα στη νομοτέλεια της φθοράς και της λήθης.

Ο δίσκος με τα τρία τραγούδια της Δέσποινας Μεταξά (φωτ.: Μουσικό Λαογραφικό Αρχείο Μέλπως Μερλιέ / Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών)

Σε δύο κομμάτια χαρτί ο Δημήτρης Λουκόπουλος έγραψε για τη γυναίκα:

Γεννήθηκε στη Σύλλη [σ.σ. στο πρωτότυπο η πόλη είναι γραμμένη Σύλη], στα 1889. Όταν λοιπόν εφωνογραφήθη ήταν 40 χρονών. Αγράμματος. Μένει σήμερα σε ξύλινο παράπηγμα μιας δολιχοειδούς στενορρύμης, ας πούμε παρόδου της οδού Αγίου Διονυσίου Πειραιώς, που ακούεται στο όνομα Ψαρρών 137(;), συνοικισμός Κρεμμυδαρούς.

Είναι ανταλλάξιμος του 1922.

Εύκολα την βρίσκεις αν την ζητήσεις στο εμπορικό του Νικ. Αμφιλοχιάδη, οδός Αγ. Διονυσίου, αριστερά καθώς θα κάμψεις τη γωνία ύστερα από τη σιδερένια γέφυρα που υπερβάλλει τη σιδηροδρομική γραμμή του Σιδηρόδρομου Π.Α. Λαρίσης.

Ο άντρας της είναι εργάτης, και στη Σύλλη εργάτης ήταν. Έχει και γιο που τον μικροπάντρεψε, γι’ αυτό απόχτησε εγγόνι.

Μόνο δουλειά του σπιτιού κάνει η Δέσποινα, και δεν γνωρίζει καλά την ελληνική γλώσσα. Στην πατρίδα της μιλούσε μόνο τη διάλεκτο της Σύλλης και τουρκικά. Τη διάλεκτο στο σπίτι και με τους γείτονες. Έξω όμως τουρκικά, γιατί δεν επέτρεπον, λέει, οι Τούρκοι «αυτά τα αρχαία ελληνικά που μιλούσαν αυτοί».

Δεν το κατάφερα να μου δώσει μια μετάφραση των τραγουδιών που τραγούδησε και που τα άκουσε από το φωνογράφο. Μου δήλωσε αδυναμία για να πει τι θα πουν στα ελληνικά.

Είναι όμως κατά τ’ άλλα καλόβουλη και φιλότιμη πολύ γυναίκα. Η επιθυμία της είναι να είχε έναν δίσκο των τραγουδιών της.

Ακούστε ένα δείγμα από την ηχογράφηση:

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Πλήθος κόσμου και μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας παραβρέθηκαν στην ημερίδα της Έδρας Μικρασιατικών Σπουδών (φωτ.: Γρ. Τύπου Πανεπιστήμιο Μακεδονίας)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Έδρα Μικρασιατικών Σπουδών στο ΠΑΜΑΚ: Με μια ημερίδα με βαρύ επιστημονικό αποτύπωμα η επίσημη έναρξη λειτουργίας της

26/11/2025 - 7:11μμ
Η ορθόδοξη εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης σε καρτ ποστάλ εποχής (πηγή: levantineheritage.com/stcatherine)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Η Αγία Αικατερίνη της Σμύρνης: Μια εκκλησία στη σκιά της Καταστροφής

25/11/2025 - 9:21πμ
Στιγμιότυπο από την προβολή προηγούμενου επεισοδίου του ντοκιμαντέρ «Τα παιδιά του πολέμου» (φωτ.: facebook/Σύνδεσμος Μικρασιατών Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Το τελευταίο επεισόδιο των «Παιδιών του Πολέμου» από τις «Αλησμόνητες Πατρίδες»

23/11/2025 - 5:50μμ
Τιμώντας την Παναγία Μεσοσπορίτισσα, στον  Μικρασιατικό Σύλλογο Πτολεμαΐδας (φωτ.: Facebook / Μαίρη Κεσκιλίδου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Την Παναγία Μεσοσπορίτισσα τίμησε η Πτολεμαΐδα – Ζωντανό το μικρασιατικό έθιμο των «μπορμπολιών»

23/11/2025 - 4:01μμ
Το «Φως Καππαδοκίας» στο Δημοτικό Θέατρο Πεύκης (φωτ.: Facebook / Γιώργος Γαζεπίδης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«Φως Καππαδοκίας»: Μια ανεπανάληπτη βραδιά μνήμης, παράδοσης και πνευματικής κληρονομιάς

23/11/2025 - 11:46πμ
Ατομικό βιβλιάριο της Διεύθυνσης Αστικής Αποκαταστάσεως της ΕΑΠ για πρόσφυγα, αγοραστή οικίας στο συνοικισμό του Βύρωνα (φωτ.: Αρχείο Ιστορικών Εγγράφων ΙΕΕΕ)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Πανιώνιος Στέγη Βύρωνα: Ένας αιώνας δημιουργίας, προσφοράς και ιστορίας

21/11/2025 - 2:26μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αναστασία Καρυπίδου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Βαλουκλή: Συλλήψεις για κύκλωμα πλαστών συνταγών στο ομογενειακό νοσοκομείο – Καταζητείται ένας ύποπτος

21/11/2025 - 1:58μμ
Πρόσφυγες προσπαθούν να διαφύγουν από τη Σμύρνη το 1922 (φωτ.: commons wikipedia)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας: Ημερίδα για τις προοπτικές της Έδρας Μικρασιατικών Σπουδών

20/11/2025 - 3:08μμ
Ο Κωνσταντίνος Ιωαννίδης, συνιδρυτής της «Ξιφίας» (πηγή: kavalapost.gr)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Έφυγε ο τελευταίος των Ιωαννίδηδων – Τέλος εποχής για τον θρυλικό «Ξιφία»

20/11/2025 - 8:38πμ
Η οικογένεια του «Horonevi» (πηγή: facebook.com/AclanSezerGenc)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«Horonevi»: Πόλος έλξης για τους Κωνσταντινουπολίτες που διψούν να μάθουν χορούς και ν’ ακούσουν ήχους του Εύξεινου Πόντου

19/11/2025 - 10:19μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: paokbc)

Νέα εποχή στην ΚΑΕ ΠΑΟΚ – Στα χέρια του Αριστοτέλη Μυστακίδη το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών

22 λεπτά πριν
Η αντιπροσωπεία του Συλλόγου με την αντιπεριφερειάρχη Μαρλια Λιονή (φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων και Φίλων Π.Ε. Ρεθύμνης «Αροθυμία»)

Ρέθυμνο: O Σύλλογος Ποντίων «Αροθυμία» συνάντησε την αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης Μαρία Λιονή

52 λεπτά πριν
Οι διαδηλωτές κραδαίνουν… μαλλί της γριάς, σε ένα διαφορετικό είδος διαμαρτυρίας, εναντίον των αστυνομικών στη διάρκεια πορείας στην πλατεία Ταξίμ, μπροστά από το δημαρχείο της Κωνσταντινούπολης τον περασμένο Μάρτιο (φωτ.: EPA/Erdem Sahin)

Τουρκία: Δικαστήριο αθώωσε τέσσερις δημοσιογράφους που είχαν κατηγορηθεί για παράνομη διαδήλωση

1 ώρα πριν
Εθνοφρουροί και αστυνομικοί ερευνούν την περιοχή όπου σημειώθηκαν οι πυροβολισμοί (φωτ.: EPA/Will Oliver)

ΗΠΑ: Ο Αφγανός που πυροβόλησε τους εθνοφρουρούς είχε εργαστεί στον αμερικανικό στρατό και τη CIA στο Αφγανιστάν

2 ώρες πριν
(Φωτ.:Facebook/ Bruce Lee)

Μπρους Λι: Ο μύθος, ο θάνατος στα 33, η «κατάρα» και τα νέα στοιχεία

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Ελληνική Αστυνομία)

Δύο συλλήψεις για κύκλωμα με 481 πλαστούς πίνακες ζωγραφικής – Φασιανός, Γαΐτης και Παρθένης σε τιμή… ευκαιρίας

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign