pontosnews.gr
Σάββατο, 14/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Γιατί ο Νετανιάχου αναγνώρισε τώρα τη Γενοκτονία Αρμενίων, Ποντίων και Ασσυρίων – Η νέα Μέση Ανατολή και οι κόκκινες γραμμές

Με την ιστορική πλέον φράση «Μόλις το έκανα» ο πρωθυπουργός του Ισραήλ έσπασε τη σιωπή και τις γενικόλογες διατυπώσεις τόσων χρόνων

27/08/2025 - 2:26μμ
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου και οι σημαίες του Ισραήλ και του κόμματός του, του Λικούντ (φωτ.: EPA / Jim Hollander)

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου και οι σημαίες του Ισραήλ και του κόμματός του, του Λικούντ (φωτ.: EPA / Jim Hollander)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Παρά το γεγονός ότι κατά καιρούς βουλευτές της αντιπολίτευσης κατέθεταν σχέδια νόμου στη Βουλή του Ισραήλ για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, χρειάστηκε να φτάσουν στο ναδίρ οι σχέσεις με την Τουρκία ώστε ο ίδιος ο επικεφαλής του εβραϊκού κράτους να δηλώσει ότι αναγνωρίζει ως γενοκτονία το σχέδιο εθνοκάθαρσης των Αρμενίων, των Ποντίων και των Ασσυρίων από τους Τούρκους στις αρχές του 20ού αιώνα.

Μέχρι σήμερα το Ισραήλ επέλεγε τη «σιωπή» ή γενικόλογες διατυπώσεις επικαλούμενο τη μοναδικότητα του Ολοκαυτώματος, αλλά κυρίως τον παράγοντα Τουρκία.

Αλλά έφτασε η ώρα και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε «Μόλις το έκανα», κατά τη διάρκεια podcast με τον παρουσιαστή Πάτρικ Μπετ-Ντέιβιντ, ο οποίος προέρχεται από ασσυριακή οικογένεια.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Zartonk Media (@zartonkmedia)

Γιατί τώρα

Η χρονική συγκυρία δεν είναι τυχαία, όπως σχολιάζουν και οι Times of Israel. Οι σχέσεις Ιερουσαλήμ-Άγκυρας βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο εδώ και δεκαετίες.

Από την αρχή του πολέμου στη Γάζα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ταχθεί αναφανδόν στο πλευρό της Χαμάς, χαρακτηρίζοντας την τρομοκρατική οργάνωση «κίνημα αντίστασης», αλλά και καταδικάζοντας τις ισραηλινές επιχειρήσεις ως «γενοκτονία». Δεν έχει αποφύγει ακόμη και το να συγκρίνει τον Νετανιάχου με τον Χίτλερ, ενώ έχει ευρύτερα επιλέξει τη ρητορική πλήρους ρήξης με το εβραϊκό κράτος.

Σε αυτό το πλαίσιο, η δημόσια αναγνώριση από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό λειτουργεί ως πολιτικό μήνυμα προς την Άγκυρα: το Ισραήλ δεν έχει πλέον κανέναν λόγο να κρατά «διπλωματικές ισορροπίες», αντιθέτως προχωρά σε μια κίνηση με ισχυρό συμβολισμό, γνωρίζοντας ότι θα προκαλέσει τη σφοδρή αντίδραση της τουρκικής ηγεσίας.

Τι έχει γίνει έως τώρα

Η στάση της ισραηλινής πολιτικής ηγεσίας απέναντι στη Γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας υπήρξε για δεκαετίες διχαστική.

Από τον Σιμόν Πέρες που το 2001 μίλησε για «τραγωδία, όχι γενοκτονία», μέχρι τον πρώην πρόεδρο Ρεουβέν Ρίβλιν που είχε εκφράσει δημοσίως την ανάγκη αναγνώρισης, υπήρξαν προσπάθειες αλλά ποτέ πολιτική βούληση για επίσημη υιοθέτηση.

Το δίλημμα ήταν πάντα το ίδιο: Η προστασία των δεσμών με μια στρατηγική περιφερειακή δύναμη ή ηθική υποχρέωση αναγνώρισης, ειδικά από το κράτος που δημιουργήθηκε στη σκιά του Ολοκαυτώματος.

Τι σημαίνει η δήλωση

Η δήλωση του Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν συνιστά ακόμη θεσμική πράξη – δεν υπάρχει επίσημη αναγνώριση από την Κνεσέτ. Μένει λοιπόν να φανεί εάν το επόμενο διάστημα θα έχουμε μια επίσημη κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση.

Σε κάθε περίπτωση όμως, σηματοδοτεί πολιτική στροφή με πιθανές συνέπειες στην περιφερειακή εξίσωση.

Από τη μία, οριστικοποιεί την πλήρη ρήξη ανάμεσα σε Ισραήλ-Τουρκίας. Από την άλλη, φέρνει το Ισραήλ πιο κοντά στην Αρμενία, στην Ελλάδα και στην ασσυριακή διασπορά που εδώ και χρόνια επιζητούν τη διεθνή αναγνώριση.

Ουσιαστικά με την ιστορική πλέον φράση «Μόλις το έκανα» ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δείχνει ότι η διαμορφούμενη πραγματικότητα της Μέσης Ανατολής και η σύγκρουση με την Άγκυρα αρχίζουν να σβήνουν τις παλιές κόκκινες γραμμές.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Έξω από το Δημοτικό του Αγίου Γεωργίου Ημαθίας (πηγή: inveria.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Μαθητές φτιάχνουν ταινία για τη Γενοκτονία των Ποντίων – Μνήμη και ιστορία στον Άγιο Γεώργιο Ημαθίας

13/03/2026 - 4:59μμ
Περιμένοντας το συσσίτιο της οργάνωσης American Women's Hospitals στη Μακρόνησο (πηγή: Αρχειακές συλλογές του Πανεπιστημίου Drextel, American Women's Hospitals Records)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Ιγνάτιου Ορφανίδη: Εμείς ιδρύσαμε τη Μακρόνησο. Απ’ τους οχτώ χιλιάδες που έφερε το «Κίος», μείναμε στο τέλος δύο χιλιάδες

13/03/2026 - 10:26πμ
(Φωτ.: Facebook/Εύξεινος Λέσχη Αλμωπίας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Εύξεινος Λέσχη Αλμωπίας έμπρακτα στο πλευρό της νεολαίας

13/03/2026 - 9:58πμ
Το βιβλίο παρουσίασαν ο συγγραφέας Κώστας Μπαλαχούτης και ο εκδότης Σάββας Καλεντερίδης. Τετάρτη 4 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Facebook / Μαρία Κοσμίδη)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Στέλιος Καζαντζίδης: «Δεν με σβήνει κανένας» – Παρουσιάστηκε στο Μαρούσι το βιβλίο του Κώστα Μπαλαχούτη

12/03/2026 - 5:59μμ
Το νέο ΔΣ του «Εύξεινου Πόντου» Κορυδαλλού (φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Κορυδαλλού «Εύξεινος Πόντος»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Χωρίς μεγάλες αλλαγές το νέο ΔΣ του Συλλόγου Ποντίων Κορυδαλλού

12/03/2026 - 4:49μμ
Από την αφίσα της ημερίδας
ΠΟΝΤΟΣ

Ημερίδα στην Οινόη Καστοριάς για τον Στάθη Πελαγίδη – Τιμούν τον σπουδαίο ιστορικό του ποντιακού ελληνισμού

12/03/2026 - 2:49μμ
(Φωτ.: Facebook/Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης)
ΠΟΝΤΟΣ

Πρεμιέρα για το ντοκιμαντέρ «Παραδοσιακοί ποντιακοί χοροί» από την Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης

12/03/2026 - 11:28πμ
Στιγμιότυπο από παλαιότερο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών Παιδιών & Εφήβων (φωτ.: Facebook / Ένωση Ποντίων Πιερίας)
ΠΟΝΤΟΣ

Η Κατερίνη στο επίκεντρο του ποντιακού πολιτισμού – Έρχεται το 15ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών Παιδιών & Εφήβων

11/03/2026 - 6:52μμ
Η Ιφιγένεια Πανίδου στην εκδήλωση «Γυναίκες της Μακεδονίας 2026», Τρίτη 10 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Facebook / Μέριμνα Ποντίων Κυριών)
ΠΟΝΤΟΣ

Η Ιφιγένεια Πανίδου της «Μέριμνας Ποντίων Κυριών» τιμήθηκε στις «Γυναίκες της Μακεδονίας 2026»

11/03/2026 - 6:04μμ
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Αμπελοκήπων)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Το παιδικό τμήμα της Ένωσης Ποντίων Αμπελοκήπων έλαμψε στο 31ο Φεστιβάλ Παιδικών Χορευτικών Συγκροτημάτων

11/03/2026 - 3:44μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στιγμιότυπο από βίντεο στο οποίο αποτυπώνεται η εξουδετέρωση στόχου στο Ιράν από τις αμερικανικές δυνάμεις (φωτ.: Χ/Square profile picture
U.S. Central Command)

Χιλιάδες πεζοναύτες και τρία πολεμικά πλοία στέλνει ο Τραμπ στη Μέση Ανατολή – Βομβαρδιστικά B-2 πάνω από το Ιράν

1 ώρα πριν
Πλατφόρμα εξόρυξης φυσικού αερίου στον κόλπο του Γκουαγιακίλ, στον Ισημερινό (φωτ. αρχείου: EPA/Gerardo Menoscal)

Η Κύπρος θα μπορούσε να εξάγει φυσικό αέριο από το 2028

2 ώρες πριν
Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος (κέντρο) στη διάρκεια της Ακολουθίας των Χαιρετισμών (φωτ.: EUROKINISSI/Ραφαήλ Γεωργιάδης)

Θεσσαλονίκη: Ακολουθία Χαιρετισμών με χορωδία 1.000 μαθητών παρουσία του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου – Μήνυμα στους νέους να αντιταχθούν στην παρακμή

2 ώρες πριν
Αστυνομικοί ερευνούν το σημείο όπου σωριάστηκε νεκρός ο άτυχος 20χρονος (φωτ.: EUROKINISSI)

Καλαμαριά: Υπό κράτηση ο 23χρονος που μαχαίρωσε θανάσιμα τον 20χρονο – Η ανακοίνωση του ΠΑΟΚ

3 ώρες πριν
Μικροί ομογενείς στην περσινή παρέλαση (φωτ.: Greektown Chicago)

Ομογένεια: Παρέλαση με Εύζωνες την Κυριακή 19 Απριλίου στο Greektown του Σικάγο

4 ώρες πριν
Ιρανοί πατούν πάνω σε αφίσα του Ντόναλντ Τραμπ στη διάρκεια συγκέντρωσης στην Τεχεράνη (φωτ.: EPA/Abedin Taherkenareh)

ΗΠΑ: Επικήρυξαν την ιρανική ηγεσία για 10 εκατ. δολ. – «Θα πλήξουμε πολύ σκληρά το Ιράν»

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign