Πλησιάζει η 27η Αυγούστου, η μέρα που η Εκκλησία τιμά τον Άγιο Φανούριο και τα σπίτια μυρίζουν κανέλα και γαρίφαλο. Η φανουρόπιτα, το …ταπεινό νηστίσιμο κέικ με το ιδιαίτερο τελετουργικό που διαχρονικά γνωρίζει μεγάλες δόξες, παρασκευάζεται και μοιράζεται για να φανερώσει ο Άγιος ό,τι επιθυμεί και έχει «μελετήσει» αυτή/ός που την έφτιαξε.
Φτιαγμένη με μονό αριθμό υλικών –παραδοσιακά 7 ή 9–, η φανουρόπιτα είναι νηστίσιμη, γεμάτη άρωμα, και φτιάχνεται με συνοδεία μιας ευχής. Άλλοι την προσφέρουν ως ευχαριστία, άλλοι ζητούν να «φανερωθεί» κάτι στη ζωή τους.
Απαραίτητο «συστατικό», πριν κοπεί και μοιραστεί, να την έχει ευλογήσει παπάς στην εκκλησία. Η συνταγή για τη φανουρόπιτα που ακολουθεί είναι η παραδοσιακή μικρασιάτικη, με 9 υλικά. Αφαιρώντας δύο από αυτά η πίτα γίνεται πιο απλή, αλλά το ίδιο νόστιμη.
ΥΛΙΚΑ
1 φλ. σπορέλαιο |
3 (περίπου) φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του |
1 φλ. ζάχαρη |
1 φλ. φυσικό χυμό πορτοκάλι |
1 κ.γ. μαγειρική σόδα* |
½ φλ. καρύδι κομμένο μέτριο |
½ φλ. σταφίδα ξανθή |
½ κ.γ. γαρίφαλο |
¾ κ.γ. κανέλα |
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Χτυπάμε το λάδι μαζί με τη ζάχαρη, μέχρι να λιώσει όσο περισσότερο γίνεται η ζάχαρη. Σε αυτό το μίγμα ρίχνουμε το πορτοκάλι, όπου έχουμε ήδη διαλύσει τη σόδα. Συνεχίζουμε το χτύπημα για 3-4’. (Σε αυτό το στάδιο αν θέλουμε χρησιμοποιούμε μίξερ).
- Σε ένα μπολ έχουμε βάλει το αλεύρι μαζί με το γαρίφαλο, την κανέλα, το καρύδι και τη σταφίδα. Ανακατεύουμε/ζυμώνουμε το μίγμα με τα χέρια μας.
- Σε λαδωμένο ταψάκι νούμερο 28 απλώνουμε το μίγμα. Βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-170°C, ανάλογα το φούρνο, για 40-60’.
- Αφήνουμε τη φανουρόπιτα να κρυώσει και μετά την κόβουμε σε κομμάτια μονού αριθμού.