Ένας Ουκρανός, ο οποίος μαχαίρωσε και σκότωσε τη Γαλλορωσίδα γειτόνισσά του στο Εβρέ της βόρειας Γαλλίας, κατηγορείται για ανθρωποκτονία ωστόσο δεν προφυλακίστηκε. Όπως εξήγησε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τοπικός εισαγγελέας Ρεμί Κουτέν, ένα ζευγάρι Ουκρανών και μια φίλη τους δέχτηκαν επίθεση από τη Γαλλορωσίδα, η οποία κρατούσε ένα μαχαίρι με λάμα μήκους 20 εκ., γύρω στις 05:00 τα ξημερώματα της Τρίτης.
Ο συνταξιούχος Ουκρανός, 69 ετών, κατάφερε να στρέψει το μαχαίρι εναντίον της γειτόνισσας και την χτύπησε τρεις φορές. Το ένα τραύμα, στον μηρό, αποδείχθηκε μοιραίο.
«Θεωρούμε ότι το θύμα, η γυναίκα που δέχτηκε τα χτυπήματα με το μαχαίρι και πέθανε το πρωί της Τρίτης, ήταν εκείνη που πήγε τουλάχιστον δύο φορές εκείνη τη νύχτα να επιτεθεί στους Ουκρανούς που ζούσαν στο διαμέρισμα πάνω από το δικό της», είπε ο Κουτέν, εξηγώντας γιατί ο 69χρονος δεν προφυλακίστηκε.
Σύμφωνα με την εισαγγελία, η γυναίκα επιδείκνυε επιθετική συμπεριφορά και εκτόξευε «απειλές θανάτου» εναντίον των Ουκρανών γειτόνων της που έφτασαν στη Γαλλία τον Μάρτιο του 2022 για να γλιτώσουν από τον πόλεμο. Το θύμα, που είχε γεννηθεί το 1967 στο Καζακστάν της τότε Σοβιετικής Ένωσης, είχε εγκατασταθεί στη Γαλλία το 2004.
Ένας άλλος γείτονας αφηγήθηκε ότι πέρασε το βράδυ μαζί της πίνοντας μπίρες, μέχρι που εκείνη αποφάσισε «να ανεβάσει την ένταση της μουσικής και να χτυπήσει με το κοντάρι της σκούπας το ταβάνι, για να ενοχλήσει τους γείτονες από πάνω». Αμέσως μετά, πήγε στο σπίτι τους, για μια πρώτη αντιπαράθεση.
Ένας ένοικος της πολυκατοικίας είπε ότι ο ίδιος είχε καλέσει δύο φορές την αστυνομία, στις 22 και τις 30 Ιουνίου, επειδή το θύμα χτυπούσε με τις γροθιές της την πόρτα του διαμερίσματος των Ουκρανών γειτόνων της.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρώην σύζυγος της Γαλλορωσίδας υποστήριξε ότι η αιτία της διένεξης ήταν ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, καθώς η γυναίκα επέμενε ότι η Ρωσία όφειλε «να αμυνθεί, να εκδιώξει τους Ουκρανούς ναζιστές και να αγωνιστεί κατά του ΝΑΤΟ».