Με τα πιο απλά υλικά που υπάρχουν σε κάθε σπίτι μπορούμε να φτιάξουμε τις δικές μας αραβικές πίτες, είτε για σάντουιτς είτε για βάση εύκολης και γρήγορης πίτσας, είτε ακόμα και αντί για ψωμί – για όλες τις χρήσεις δηλαδή που θα αγοράζαμε αραβικές πίτες του εμπορίου.
Θα χρειαστούμε μόνο αλεύρι, αλάτι και νερό, καθώς στην αραβική πίτα (όπως και σε όλα τα αρτοσκευάσματα του τύπου flat bread) δεν προσθέτουμε διογκωτικά, π.χ. μαγιά.
Λίγη προσοχή απαιτείται στο ψήσιμο: τις αφήνουμε στο τηγάνι το πολύ 2’ από κάθε πλευρά, ώστε να γίνουν ευλύγιστες. Αν παραψηθούν γίνονται άκαμπτες, σπάνε και δεν μπορούμε να τις τυλίξουμε (μπορούμε όμως να τις σερβίρουμε σε κομμάτια, με τζατζίκι ή κάποιο ντιπ).
ΥΛΙΚΑ
2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις |
1 κ.γ. αλάτι |
νερό όσο πάρει (περίπου ⅔ του φλιτζανιού) |
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Βάζουμε το αλεύρι με το αλάτι σε ένα μπολ και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
- Προσθέτουμε το νερό και ζυμώνουμε.
- Μόλις μαζευτεί η ζύμη σε μπάλα την βγάζουμε στον πάγκο εργασίας.
- Την ζυμώνουμε για 5’ μέχρι να γίνει λεία και απαλή, και να μην κολλάει στα χέρια.
- Βάζουμε τη ζύμη σε ένα μπολ. Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε να σταθεί 30’ για να ξεκουραστεί.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 μπαλάκια και ανοίγουμε το καθένα σε λεπτό φύλλο, με τον πλάστη (όποτε νιώθουμε ότι κολλάει η πίτα, πασπαλίζουμε ελάχιστο αλεύρι στον πάγκο εργασίας).
- Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και όταν ζεσταθεί καλά ακουμπάμε την πίτα (τις ψήνουμε μία-μία). Ψήνουμε χωρίς λιπαρή ουσία για 2’ και γυρίζουμε.
Στο βίντεο που ακολουθεί, η Αντιγόνη Οζλούτας-Κόλλια (από το κουρδικό εστιατόριο Hayat) δείχνει την παρασκευή μαζί με την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.