Η Κύπρος είναι το νησί που υποδέχθηκε Πόντιους πρόσφυγες της Γενοκτονίας αλλά και απογόνους τους, Έλληνες της πρώην ΕΣΣΔ. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μία από τις ελάχιστες χώρες που έχουν αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Ποντίων (1994) και έκτοτε τιμά τη μνήμη των θυμάτων, και όχι μόνο. Ο πρόεδρος κάθε χρόνο δίνει το παρών σε εκδηλώσεις – η εκπροσώπηση είναι στον ανώτατο βαθμό, κάτι που δεν ισχύει στην Ελλάδα.
Σε αυτή τη χώρα λοιπόν φαίνεται πως ωρίμασαν οι συνθήκες ώστε η 19η Μαΐου, ημέρα του 1919 που ξεκίνησε η πιο σκληρή φάση της Γενοκτονίας των Ποντίων, να καθιερωθεί ως εθνική ημέρα μνήμης.
Η σχετική πρόταση νόμου του βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων Χαράλαμπου Θεοπέμπτου αναμένεται σύντομα να εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, καθώς ολοκληρώθηκε η συζήτησή της στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς έκανε λόγο για «μια πολύ θετική εξέλιξη», σημειώνοντας ότι «πολύ σωστά την προωθήσαμε μετά από αίτημα και πολλών συλλόγων Ποντίων στην Κύπρο».
Από την πλευρά του, ο εισηγητής Χαράλαμπος Θεοπέμπτου ευχαρίστησε τον Παύλο Μυλωνά για την πρωτοβουλία, σημειώνοντας ότι το συγκεκριμένο νομοθέτημα είναι κατατεθειμένο στη Βουλή από το 2012. Εξέφρασε ακόμη την ικανοποίησή του για το ότι το θέμα έληξε σήμερα μετά από πολλά χρόνια.
Από τη μεριά του ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Κάρουλλας δήλωσε ότι η εν λόγω πρόταση είναι προς την ορθή κατεύθυνση, προσθέτοντας το εξής: «Αντιλαμβανόμαστε τη λογική της και τη γεωπολιτική της διάσταση».