pontosnews.gr
Κυριακή, 10/08/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Χατζήκας Τάραλης, ένας ατρόμητος του ποντιακού αντάρτικου – Το σχέδιο που προδόθηκε

Πώς από έμπιστος των Οθωμανών με περιουσία, κατέληξε πολιορκημένος από τσέτες και χωροφύλακες

11/03/2025 - 3:39πμ
Ο οπλαρχηγός Χατζήκας Τάραλης και ο βοηθός του (εικ.: ΧΚ)

Ο οπλαρχηγός Χατζήκας Τάραλης και ο βοηθός του (εικ.: ΧΚ)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Από το χωριό Σύλλη της περιφέρειας Κερασούντας καταγόταν ο οπλαρχηγός Σάββας Παπαδόπουλος, γνωστός με το ψευδώνυμο Χατζήκας (αλλού: Χατζίκας) Τάραλης.

Εργάστηκε στα ξυλοπριονιστήρια του Ζαρίφη, καταλαμβάνοντας πολύ σύντομα διευθυντική θέση. Από το πόστο αυτό απέκτησε σημαντική περιουσία, διευρύνοντας ταυτόχρονα τον κύκλο των γνωριμιών του ανάμεσα στους Οθωμανούς αξιωματικούς τους περιοχής, οι οποίοι συναίνεσαν στο διορισμό του ως αποθηκάριος του τουρκικού στρατού στην Κουλάκ-καγιά, την κρίσιμη περίοδο του Α’ Παγκοσμίου.

Από τη θέση αυτή βοήθησε τα μέγιστα τους συμπατριώτες του, ενώ ταυτόχρονα εξασφάλισε τον απαραίτητο εξοπλισμό στους φυγόστρατους Κερασούντιους για τη δημιουργία ένοπλων αντάρτικων ομάδων.

Για ένα διάστημα ήταν ο εν κρυπτώ αρχηγός τους, μέχρι να συλληφθεί. Κατά τη μεταγωγή του στην Κερασούντα, οι αντάρτες του τον απελευθέρωσαν και σύσσωμη η δύναμη του Κιρίκ διέσχισε τις τουρκικές γραμμές και έφτασε στη ρωσοκρατούμενη Τραπεζούντα. Από εκεί πέρασε στο Σοχούμι όπου είχαν καταφύγει αρκετοί συμπατριώτες του.

Το 1918 επέστρεψε στην Κερασούντα και κατόρθωσε να βοηθήσει 1.485 κατατρεγμένους από τους τσέτες του Τοπάλ Οσμάν συμπατριώτες του.

Το 1919 αποβιβάστηκε με 25 ένοπλους αντάρτες στην παραλία μεταξύ της Κασσιόπης και της Κερασούντας, για περαιτέρω εθνική δράση. Πέθανε προτού βάλει καν το μηχανισμό σε κίνηση, προδομένος.

Γράφει ο Σάββας Ασλανίδης έργο του Η ωραία Κερασούντα:

Δεν παραλείπω επιπλέον να περιγράψω και το παρακάτω επεισόδιο το οποίο στοίχισε τη ζωή του αρχηγού της ομάδος ανταρτών, του αείμνηστου οπλαρχηγού Χατζήκα Τάραλη με τους τέσσερις συναδέλφους του που κατάγονταν όλοι από την περιφέρεια Κερασούντας, και οι οποίοι ομολογουμένως συγκρότησαν αντάρτικες ομάδες στην περιφέρεια Κερασούντας.

Ίδρυσαν τις ομάδες για να καταπολεμήσουν τους τσέτες το Τοπάλ Οσμάν, να εκδικηθούν τα πολλαπλά και ποικίλα κακουργήματα που διέπρατταν αυτοί η καθημερινά στην περιφέρεια Κερασούντας, Σαμψούντας, Μπάφρας και Τοκάτης.

Εξηγούμαι: Με απόφαση ποντιακών σωματείων που βρίσκονται στη Ρωσία, και με αντικειμενικό σκοπό τη δημιουργία πυρήνων εθνικής αντίστασης, στον αλύτρωτο Πόντο στάλθηκε η ομάδα του οπλαρχηγού Χατζήκα Τάραλη (Παπαδόπουλου Σάββα του Ιωάννη), με 25 αντάρτες, οι οποίοι ξεκινώντας από την παραλιακή πόλη Σοχούμι κατευθύνθηκαν με βενζινόπλοιο προς την Κερασούντα και αποβιβάστηκαν σε σημεία της περιφέρειάς της.

Αντικειμενικό σκοπός τους ήταν να προχωρήσουν στο εσωτερικό για να αναγνωρίσουν το έδαφος και να βρουν τα κατάλληλα κρησφύγετα και λημέρια, με την ελπίδα ότι θα τους ενίσχυαν και οι Έλληνες της περιφέρειας, σύμφωνα με πρόγραμμα καλά καταρτισμένο.

Πριν όμως θέσουν σε εφαρμογή το σχέδιο τους προδόθηκαν, άγνωστο από ποιον, και το σπίτι ενός εξαίρετου πατριώτη στο οποίο είχαν κρυφτεί ο Χατζήκας με τέσσερα παλικάρια βρέθηκε πολιορκημένο από τσέτες και χωροφύλακες. Οι υπόλοιποι 20 ήταν κρυμμένοι σε άλλα σπίτια στη συνοικία Σάι-Τας και στην τοποθεσία Καπάκ-Κουρουσί.

Δεν δέχτηκε την πρόταση να παραδοθεί, γιατί γνώριζε ποια τύχη τον περίμενε και έφερε αντίσταση με πυροβολισμούς.  Η μάχη κράτησε δύο ώρες με αποτέλεσμα να φονευτεί ο ίδιος, δύο αντάρτες και ένας από τους τσέτες. Οι άλλοι δύο αντάρτες συνελήφθησαν και εκτελέστηκαν.

Ευτυχώς οι υπόλοιποι, αφού για κάποιο χρονικό διάστημα κρύφτηκαν, κατόρθωσαν και επέστρεψαν στη Ρωσία. Μεταξύ των μεταξύ των ανταρτών ήταν και το πρωτοπαλίκαρό του, Αθανάσιος Ραμφόπουλος. Αυτός όταν ήρθε στην Ελλάδα εγκαταστάθηκε σε χωριό που βρισκόταν στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, το Περιθώρι. Ο δε αδερφός του Κυριάκος εγκαταστάθηκε στο χωριό Μπονάρ-Πάσι. Αυτοί απεβίωσαν τελευταία.

Αυτό το οικτρό τέλος έλαβε η απόπειρα της δημιουργίας αντάρτικων ομάδων κατά του Τοπάλ Οσμάν, λόγω της προδοσίας που έγινε ασφαλώς από Έλληνα.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Χαράλαμπος Κιαγχίδης (πηγή:  Facebook / Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Χαράλαμπος Κιαγχίδης, ο ευεργέτης – Συνδέθηκε με την Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης και τη Μονή Περιστερεώτα

9/08/2025 - 9:53μμ
Ο Σαράντης Παπαδόπουλος (φωτ.: Αρχείο Αρχοντίας Παπαδοπούλου)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Σαράντης Παπαδόπουλος, ο αγωνιστής: Ο Πόντιος δάσκαλος της Νίκαιας που έβγαινε πάντα μπροστά

30/07/2025 - 6:40μμ
Η Φιλιώ Σιδέρη-Χαϊδεμένου (φωτ.: Συλλογή Χριστίνας Χαραλαμποπούλου)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Φιλιώ Χαϊδεμένου: Η ζωντανή μαρτυρία, η ασίγαστη λαλιά των Μικρασιατών προσφύγων

6/06/2025 - 7:00μμ
Ο Μίμης Τσελεπίδης το 2016, στην Αγροσυκιά Πέλλας  (φωτ. αρχείου.: Φίλιππος Φασούλας)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Μίμης Τσελεπίδης: Πέθανε ένας ποιητής και υμνητής του Πόντου

1/06/2025 - 10:00μμ
(Πηγή: russiangiant.ru)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Βλαδίμηρος Τριανταφύλλοβ: Ο στρατιωτικός θεωρητικός της πολεμικής τέχνης της Σοβιετικής Ένωσης είχε ρίζες στην Τσάλκα και την Αργυρούπολη του Πόντου

9/05/2025 - 4:53μμ
Ο Στέλιος Καζαντζίδης με την κιθάρα του (φωτ. από το λεύκωμα «Τ' αχνάρια ενός μύθου» / Γεωργία Βορύλλα)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Η Καλογρέζα του Στέλιου Καζαντζίδη: «Ερχόταν τόσο συχνά που κανείς δεν ξαφνιαζόταν όταν τον συναντούσε»

3/05/2025 - 10:10μμ
(Εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Ο Κωνστάντιος Α’ στον μητροπολιτικό θρόνο της Τραπεζούντας για μισό αιώνα (1830-1879)

29/04/2025 - 9:17μμ
«Το μαρτύριο του Πατριάρχη Γρηγορίου». Γεώργιος Ροϊλός, λάδι σε μουσαμά (πριν από το 1925). Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Πατριάρχης Γρηγόριος Ε’: Αφόρισε την Επανάσταση, όμως δεν εγκατέλειψε το Φανάρι και κατέληξε στην αγχόνη

10/04/2025 - 2:47μμ
Εργαζόμενοι στην Τράπεζα των Αδελφών Φωστηρόπουλου σε εκδρομή. Αριστερά, πίσω από τον λυράρη, ο Κώστας Καπετανίδης (πηγή: Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού Δήμου Καλαμαριάς / Συλλογή Άννας Θεοφυλάκτου)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Οι αστοί της Τραπεζούντας: Αδελφοί Φωστηρόπουλοι, οι τραπεζίτες

26/03/2025 - 10:15πμ
Ο Στέλιος Καζαντζίδης μπροστά από τη Βουλή. Η φωτογραφία περιλαμβάνεται στο λεύκωμα «Τ’ αχνάρια ενός μύθου» (φωτ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Ο Στέλιος Καζαντζίδης και η Θεσσαλονίκη: Το σίγουρο βουλευτιλίκι, το Φεστιβάλ Τραγουδιού, το ούζο «Υπάρχω»

24/02/2025 - 12:17μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Λαυρεωτική: Δορυφορικά δεδομένα δείχνουν την καμένη έκταση – Πάνω από 15.000 στρέμματα

49 λεπτά πριν
Αλίεφ, Τραμπ και Πασινιάν επιδεικνύουν την υπογεγραμμένη συμφωνία ειρήνευσης (φωτ.: EPA / Nathan Howard)

Ρωσία: Η Μόσχα «χαιρετίζει επιφυλακτικά» τη συμφωνία Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

EcommBx Cup: Την ήττα με 76-66 γνώρισε η Εθνική μπάσκετ από τη Σερβία

2 ώρες πριν

«Παρχάρια τη Καβακλί» για μια ακόμη χρονιά στον Λευκώνα Σερρών

2 ώρες πριν
Ο Χαράλαμπος Κιαγχίδης (πηγή:  Facebook / Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα)

Χαράλαμπος Κιαγχίδης, ο ευεργέτης – Συνδέθηκε με την Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης και τη Μονή Περιστερεώτα

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

e-ΕΦΚΑ & ΔΥΠΑ: Τα επιδόματα που θα καταβληθούν έως τις 14 Αυγούστου

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign