pontosnews.gr
Κυριακή, 22/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Το μήνυμα από τις συγκεντρώσεις για τα Τέμπη

Του Παντελή Σαββίδη

1/03/2025 - 9:22πμ
Νέοι και νέες συμμετέχουν στο συλλαλητήριο για τα Τέμπη, στην Κόρινθο (φωτ.: ΑΠΕ- ΜΠΕ / Βασίλης Ψωμάς)

Νέοι και νέες συμμετέχουν στο συλλαλητήριο για τα Τέμπη, στην Κόρινθο (φωτ.: ΑΠΕ- ΜΠΕ / Βασίλης Ψωμάς)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ήταν μια πρωτοφανής συγκέντρωση αυτή στην Αθήνα, η μητέρα των συγκεντρώσεων από τη Μεταπολίτευση ως σήμερα. Ούτε ο Ανδρέας, ούτε ο Καραμανλής, ούτε ο Χριστόδουλος, ούτε η Μακεδονία συγκέντρωσαν τόσο κόσμο.

Και αυτή τη μεγαλειώδη συγκέντρωση η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχείρησε να την αμαυρώσει, τεχνηέντως, με τη δράση παρακρατικών.

Δήθεν την υποστήριξε, δήθεν έκανε δηλώσεις και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αλλά στόχος ήταν η διαβολή της. Δεν τους βγήκε το σχέδιο. Τόσος κόσμος δεν προσφέρεται για κυβερνητικά σχέδια ανωμαλίας. Θα καταρρεύσουν.

Όσοι προκάλεσαν τα επεισόδια δεν ήταν οι συνήθεις μπαχαλάκηδες. Ήταν οργανωμένοι παρακρατικοί, από αυτούς που πολλοί γνωρίζουν ότι υπάρχουν και χρησιμοποιούνται από τις κυβερνήσεις για ειδικές αποστολές. Και αυτοί είναι εκπαιδευμένοι για ειδικές αποστολές. Βεβαίως αποστολές εκ του ασφαλούς, σαν και τις χθεσινές.

Η αστυνομία είχε διακριτικό ρόλο διότι αυτό προέβλεπε το σχέδιο. Τη βρόμικη δουλειά την ανέλαβε το παρακράτος.

Ευτυχώς δεν την έφερε εις πέρας, διότι αποκαλύφθηκε με τα βίντεο και τις φωτογραφίες που κυκλοφορούν  στο διαδίκτυο. Αλλά και δυστυχώς, διότι δεν έχουν πρόβλημα να αποκαλυφθούν. Που σημαίνει πως κάποιο σχέδιο εκτροπής τεκταίνεται. Αν υπάρχει κάποια εκτροπή για την οποία μίλησαν τα κυβερνητικά στελέχη τις προηγούμενες ημέρες, είναι η εκτροπή που σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Καθώς η υπόθεση των Τεμπών εξελίσσεται, εξελίσσεται παράλληλα το κυβερνητικό σχέδιο. Απέναντι στο βίντεο που παρουσίασαν οι συγγενείς των θυμάτων λίγο πριν από την πρώτη συγκέντρωση με την κραυγή «Δεν έχω οξυγόνο», η κυβέρνηση παρουσίασε –χωρίς να φαίνεται η ίδια και χωρίς να το υποστηρίζει δημοσίως–, το fake βίντεο της ιταλικής εταιρείας που διαχειρίζεται το σιδηρόδρομο.

Την παραμονή των τεράστιων συγκεντρώσεων παρουσιάσθηκε το πόρισμα της Επιτροπής του ΕΟΔΑΣΑΑΜ (Εθνικός Οργανισμός Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων), ένα πόρισμα που όπως υποστηρίζουν πεπειραμένα στελέχη με εμπειρίες στο είδος, μοιάζει με έκθεση ιδεών.

Η συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης –από την οποία έχω άμεση εμπειρία– είχε και το εξής χαρακτηριστικό το οποίο θα διέκρινε και τις άλλες συγκεντρώσεις. Η συμμετοχή των νέων ήταν συντριπτική. Ο μέσος όρος ηλικίας κυμαινόταν μεταξύ 20 και 40 χρονών. Που σημαίνει ότι μια νέα γενιά, τα εγγόνια της μεταπολιτευτικής γενιάς, βγήκε στους δρόμους και αξιώνει να πάρει τις τύχες της στα χέρια της.

Οι πολιτικές εμπειρίες της γενιάς αυτής καθορίζονται από τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, και αυτό δεν είναι καλό μήνυμα για τη Νέα Δημοκρατία.

Αν δεν αντιδράσει εγκαίρως, η Νέα Δημοκρατία θα υποστεί ό,τι υπέστη το ΠΑΣΟΚ με τα μνημόνια. Θα καταρρεύσει. Το πολιτικό φάσμα έχει ελεύθερους χώρους για νέους πολιτικούς σχηματισμούς αρκεί να βρεθούν τα κατάλληλα πρόσωπα τα οποία θα εμπιστευθεί η κοινωνία. Διαφορετικά η κρίση θα παραταθεί και μετά από ενδεχόμενες νέες εκλογές.

Οι διαδηλώσεις είχαν ως κύριο αίτημα την απόδοση δικαιοσύνης στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, αλλά τα Τέμπη αποτέλεσαν τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι σε μια κλιμακούμενη δυσαρέσκεια της κοινωνίας από την πολιτική του κ. Μητσοτάκη.

Τίποτε δεν λειτουργεί στη χώρα, όλα έχουν απαξιωθεί, με κυρίαρχο πρόβλημα τη διαφθορά που έχει διαβρώσει όλους τους θεσμούς.

Η κοινωνία ζει καθημερινά τα παράγωγα αυτής της τραγωδίας, αλλά δεν έχει πού να στραφεί.

Η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, διέψευσαν τις ελπίδες της. Και οι πολίτες έφθασαν να αμφισβητούν όχι απλώς την κυβέρνηση, αλλά το κομματικό σύστημα. Ψάχνουν και δεν βρίσκουν διέξοδο.

Δεν πιστεύουν σε κανένα κόμμα. Και σε όποιο έδωσαν ακόμη και τελευταία εμπιστοσύνη, τους διέψευσε.

Πιστεύουν όμως στη δημοκρατία, όπως καταγράφεται στον κοινωνικό και ιστορικό τους γενετικό κώδικα. Ο τόπος αυτός και ο λαός που βίωσε εδώ τις εμπειρίες του έχουν βαθιά συναίσθηση του τι είναι δημοκρατία. Το νεοελληνικό κράτος που προέκυψε από τη μεγαλειώδη Επανάσταση πριν από 200 χρόνια, καθοδηγούμενο από απολυταρχικές ηγεσίες και νοοτροπίες και υποδουλωμένο στους προστάτες του, εγκατέλειψε τις παραδοσιακές δομές του. Αυτές που ήταν δικές του και θα μπορούσε να προσαρμόσει στα νέα δεδομένα που έφερε η Δύση. Η κυρίαρχη ιδεολογία του αμφισβητούσε την ιστορική του συνέχεια.

Η χώρα έχει ανάγκη ριζοσπαστικών αλλαγών, αλλά αυτές τις αλλαγές δεν μπορεί να τις προσφέρει μια κυβέρνηση που αμφισβητείται σε τόσο μεγάλο βαθμό.

Οι μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις απονομιμοποίησαν ηθικά και κοινωνικά τον κ. Μητσοτάκη. Και αυτή η απονομιμοποίηση θα έχει συνέπειες και στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό της χώρας.

Τη λύση πρέπει να την δώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, με υπεύθυνη στάση απέναντι στην κρισιμότητα των στιγμών. Περιμένουμε να το δούμε.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Τεχεράνη, 18 Μαρτίου 2026: Χιλιάδες Ιρανοί συμμετέχουν στην νεκρική πομπή για τον Αλί Λαριτζανί και τον υποστράτηγο Γολαμρεζά Σολεϊμανί, που σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)
ΓΝΩΜΕΣ

Μέση Ανατολή: Το τέλος των βεβαιοτήτων και η ελληνική αμηχανία

21/03/2026 - 10:13πμ
Στιγμιότυπο από την 1η Συνάντηση της Τουρκικής Κοινότητας των Βαλκανίων, η οποία φιλοξενήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2025 στα Σκόπια (πηγή:   Humanitarian Relief Foundation)
ΓΝΩΜΕΣ

Η επικίνδυνη στρατηγική της Τουρκίας

20/03/2026 - 7:23μμ
Ο Αδάμ και η Εύα στον Παράδεισο, διά χειρός Θεόφιλου Χατζημιχαήλ (πηγή: nationalgallery.gr)
ΓΝΩΜΕΣ

Στη νηστεία (Μέρος Δ’)

17/03/2026 - 10:03πμ
Ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποχωρούν μετά από κοινή συνέντευξη Τύπου στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Πάφου, στις 9 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA / Gonzalo Fuentes / POOL)
ΓΝΩΜΕΣ

Τα σύνορα της ανατολικής Ευρώπης και η Κύπρος

15/03/2026 - 3:34μμ
Ιρανοί διαδηλωτές  κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης για την Ημέρα Αλ-Κουντς στην Τεχεράνη, 13 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)
ΓΝΩΜΕΣ

Αδιέξοδο

14/03/2026 - 9:38πμ
Υποκατάστημα της Halkbank στην Κωνσταντινούπολη (φωτ.: EPA / Sedat Suna)
ΓΝΩΜΕΣ

Οι ΗΠΑ «κρατούν» τον Ερντογάν

13/03/2026 - 3:35μμ
Το δέντρο της γνώσης, χαραγμένο σε επιτύμβια πλάκα (πηγή: getarchive.net)
ΓΝΩΜΕΣ

Στη νηστεία (Μέρος Γ’)

10/03/2026 - 9:35πμ
Μαχητικό του Ισραήλ κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο (φωτ.: EPA / Atef Safadi)
ΓΝΩΜΕΣ

Ποιος έχει σειρά;

8/03/2026 - 3:53μμ
Αφγανοί διαδηλώνουν εναντίον του Πακιστάν στην Καμπούλ, Παρασκευή 6 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA / Samiullah Popal)
ΓΝΩΜΕΣ

Ο πόλεμος ΗΠΑ-Ιράν αποσταθεροποιεί μια ολόκληρη περιοχή

7/03/2026 - 10:45πμ
(Φωτ.: EPA/ Gailan Haji)
ΓΝΩΜΕΣ

«Παιχνίδια» με τους Κούρδους

6/03/2026 - 3:46μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή: Πλήγματα στο νότιο Ισραήλ, διπλωματική ρήξη με Σαουδική Αραβία και διεθνείς πιέσεις στο Ιράν

4 λεπτά πριν
(Φωτ.: Facebook/Ποντιακός Σύλλογος Φερών «Παναγία Σουμελά»)

Εκδήλωση μνήμης για την εγκατάσταση των Ποντίων στην περιοχή των Φερών

33 λεπτά πριν
Τη φωτογραφία ανάρτησε η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία στους δημόσιους λογαριασμούς της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το μεγαλύτερο έγκλημα δηλητηρίασης σπάνιων πτηνών των τελευταίων ετών στο δάσος της Δαδιάς

1 ώρα πριν
Ο Adam Ekiz (φωτ.: Instagram/beskoyluademekiz)

«Ένα ταξίδι στη Μαύρη Θάλασσα»: Μια κινηματογραφική διαδρομή με επίκεντρο τον Πόντο

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)

Ασημένιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα ο Καραλής – Χρυσό ο Ντουπλάντις

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)

Greek Basketball League: Τέταρτο το Περιστέρι – Νίκες για Άρη, Κολοσσό, Μύκονο

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign