pontosnews.gr
Δευτέρα, 16/06/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τουρκία: Μήνυμα Οτζαλάν για επίλυση του Κουρδικού αναμένεται την Πέμπτη

Ο ηγέτης του PKK θα συναντηθεί εκ νέου με αντιπροσωπεία του φιλοκουρδικού κόμματος DEM

26/02/2025 - 9:26μμ
Στιγμιότυπο από φιλοκουρδική διαδήλωση στη Γενεύη (φωτ. αρχείου: EPA / Salvatore di Nolfi)

Στιγμιότυπο από φιλοκουρδική διαδήλωση στη Γενεύη (φωτ. αρχείου: EPA / Salvatore di Nolfi)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Διευρυμένη αντιπροσωπεία του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών και Ισότητας (DEM) θα επισκεφθεί αύριο τον φυλακισμένο ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) Αμπντουλάχ Οτζαλάν, προκειμένου να παραλάβει, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, την αναμενόμενη δήλωσή του για διευθέτηση του Κουρδικού ζητήματος στην Τουρκία.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης έδωσε άδεια στην αντιπροσωπεία του DEM να επισκεφθεί για τρίτη φορά τον Οτζαλάν στο νησί Ιμραλί όπου κρατείται από το 1999, εκτίοντας ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το κόμμα, αναφέρεται ότι μετά την επίσκεψη της αντιπροσωπείας το πρωί της Πέμπτης, θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη στις 17:00 τοπική ώρα (16:00 ώρα Ελλάδας) ολοκληρωμένη ενημέρωση για τη συνάντηση και τα αποτελέσματά της.

Αξιωματούχος του DEM δήλωσε, σύμφωνα με το Reuters, ότι το μήνυμα του Οτζαλάν θα δοθεί στη δημοσιότητα είτε σε γραπτή μορφή είτε σε μορφή βίντεο. Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας Γιλμάζ Τουντς είπε, ωστόσο, ότι η ύπαρξη βίντεο στη συνάντηση της αντιπροσωπείας του DEM με τον Οτζαλάν αντίκειται στον κανονισμό της φυλακής. «Ο τρόπος με τον οποίο οι καταδικασθέντες συναντώνται στη φυλακή, ο τρόπος με τον οποίο συναντώνται με τους δικηγόρους τους, ο τρόπος με τον οποίο συναντώνται με τους συγγενείς τους, είναι σαφής στη νομοθεσία μας.

»Ως εκ τούτου, η νομοθεσία μας δεν είναι κατάλληλη για τη συνάντηση των καταδίκων μέσω βίντεο από τη φυλακή», δήλωσε ο Τουντς.

Στην αντιπροσωπεία που θα μεταβεί αύριο στο Ιμραλί συμμετέχουν εκτός από τους δύο βουλευτές και ηγετικές προσωπικότητες του DEM, Περβίν Μπουλντάν και Σιρί Σουρεγιά Οντέρ, οι οποίοι επισκέφθηκαν και τις δύο προηγούμενες φορές τον Οτζαλάν, ο Κούρδος βετεράνος πολιτικός και καθαιρεθείς δήμαρχος της επαρχίας Μαρντίν, Αχμέτ Τουρκ, οι συμπρόεδροι του κόμματος, Τουλάι Χατίμογουλαρι και Τουντζέρ Μπακιρχάν καθώς και δύο δικηγόροι του Οτζαλάν.

Ο 75χρονος ηγέτης του PKK αναμένεται στη δήλωσή του να απευθύνει έκκληση για επίλυση του Κουρδικού ζητήματος στην Τουρκία μέσω της «δημοκρατίας και της ειρήνης» και πολιτικοί αναλυτές εκφράζουν την άποψη ότι ο Οτζαλάν ενδέχεται να ζητήσει από την οργάνωση να καταθέσει τα όπλα. Ωστόσο, ανοικτό παραμένει το ερώτημα αν τα ένοπλα μέλη του ΡΚΚ, που έχουν καταφύγει κυρίως στο βόρειο Ιράκ, θα λάβουν υπόψη τους μια τέτοια έκκληση, ενώ ορισμένα στελέχη της οργάνωσης φαίνεται να υποστηρίζουν ότι οι αυστηρά περιοριστικές συνθήκες υπό τις οποίες κρατείται ο Οτζαλάν υπονομεύουν τον δυνητικό αντίκτυπο του μηνύματός του.

Στις 22 Οκτωβρίου πέρυσι, ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, βασικού πολιτικού φορέα των ακροδεξιών Γκρίζων Λύκων, προς έκπληξη όλων, είχε καταθέσει πρόταση για αποφυλάκιση του Οτζαλάν υπό περιοριστικούς όρους, αν αυτός αποκηρύξει δημοσίως στην Εθνοσυνέλευση την ένοπλη δράση και καλέσει τα μέλη του ΡΚΚ να διαλύσουν την οργάνωση που ο ίδιος ίδρυσε το 1978.

Η πρόταση έτυχε της στήριξης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο ιδρυτής του PKK απηύθυνε παρόμοια έκκληση για επίλυση του Κουρδικού μέσω εκδημοκρατισμού της Τουρκίας, και μετατόπιση του κινήματος από την ένοπλη πάλη στο πολιτικό πεδίο και κατά τη διάρκεια μιας αποτυχημένης ειρηνευτικής διαδικασίας, πριν από μια δεκαετία.

• Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Μανδαλίδης.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Πηγή φωτ.: x.com/Mdais)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ-Ιράν: Νέα εκατέρωθεν πλήγματα μέσα στη νύχτα

16/06/2025 - 8:38πμ
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγιας Κάλας (φωτ.: EPA / Julien Warnand)
ΚΟΣΜΟΣ

Έκτακτη Σύνοδος των ΥΠΕΞ της ΕΕ με θέμα την κατάσταση στη Μέση Ανατολή

16/06/2025 - 12:12πμ
Το ισραηλινό σύστημα άμυνας «Iron Dome» δεν επέτρεψε σε πολλούς από τους ιρανικούς πυραύλους να πλήξουν την ισραηλινή επικράτεια. Παρόλα αυτά κάποιοι πύραυλοι βρήκαν τους στόχους τους (φωτ.:  EPA/ Atef Safadi)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν κατά Ισραήλ: Νέα ομοβροντία πυραύλων – Πλήγματα σε αρκετές περιοχές

15/06/2025 - 10:00μμ
ΚΟΣΜΟΣ

Έκτακτο: Σειρήνες ηχούν στην Ιερουσαλήμ

15/06/2025 - 8:53μμ
O πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης στις Βρυξέλλες (φωτ. αρχείου: EPA / Christopher Neundorf)
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ιράν διαψεύδει τον Χριστοδουλίδη: Δεν ζητήσαμε διαμεσολάβηση

15/06/2025 - 5:23μμ
Το πολυώροφο κτήριο στην Μπατ Γιαν που χτυπήθηκε από ισραηλινό βαλλιστικό πύραυλο (φωτ.: EPA / Abir Sultan)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ και Ιράν σε πόλεμο πυραύλων: «Θα πληρώσουν βαρύ τίμημα» λένε και οι δύο πλευρές

15/06/2025 - 4:34μμ
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης (φωτ.: Χ / NikosChristodoulides)
ΚΟΣΜΟΣ

Διαμεσολαβήτρια η Κύπρος: Ο Χριστοδουλίδης μεταφέρει μήνυμα του Ιράν στον Νετανιάχου

15/06/2025 - 3:18μμ
Συντρίμμια και καταστροφές στη Ρεχοβότ, πόλη στο Κεντρικό Διαμέρισμα του Ισραήλ που χτυπήθηκε από ισραηλινό βαλλιστικό πύραυλο (φωτ.: EPA / Abir Sultan)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ και Ιράν μόλις πέρασαν όλες τις κόκκινες γραμμές: Ο εφιάλτης άρχισε για Μέση Ανατολή και τιμές ενέργειας

15/06/2025 - 12:42μμ
Καπνός υψώνεται στη νότια Γάζα μετά από ισραηλινό βομβαρδισμό, ενώ εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι παρακολουθούν από καταυλισμό στη Χαν Γιουνίς (φωτ.: EPA / Haitham Imad)
ΚΟΣΜΟΣ

Λωρίδα της Γάζας: Συνεχίζονται οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί – Σκοτώθηκαν άνθρωποι που περίμεναν να πάρουν τρόφιμα

15/06/2025 - 10:40πμ
(Πηγή φωτ.: x.com/Israel)
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισραήλ μετρά νεκρούς από τις πυραυλικές επιθέσεις του Ιράν

15/06/2025 - 8:39πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στιγμιότυπο από εκδήλωση της ΟΣΕΠΕ στο Βερολίνο (φωτ.: Facebook /

Η ΟΣΕΠΕ απαντά: Διαστρεβλώθηκε η δήλωση της Αναστασίας Ντικ, καμία συγγνώμη από τα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων

21 λεπτά πριν
Το Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά Βερμίου (φωτ.: Γραφείο Τύπου ΙΜΒΝΚ)

Εκδρομή στην Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο οργανώνουν οι «Τραντέλλενες» της Ξάνθης

50 λεπτά πριν

Το παραθέρισμα στα Κοτύωρα – Το θέρετρο που διάλεγαν Έλληνες, Αρμένιοι και Τούρκοι

1 ώρα πριν
(Φωτ.: glomex)

Ημαθία: Τροχαίο με έναν νεκρό και έξι τραυματίες στην Εγνατία Οδό

2 ώρες πριν

Ποντιακή βραδιά με τον Ματθαίο Τσαχουρίδη στο Κ. Σχολάρι

2 ώρες πριν
(Πηγή φωτ.: x.com/Mdais)

Ισραήλ-Ιράν: Νέα εκατέρωθεν πλήγματα μέσα στη νύχτα

3 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign