pontosnews.gr
Κυριακή, 12/10/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Φασολάδα λευκή και απίθανα νόστιμη – Κατευθείαν από την Κύπρο

Την υπογραφή του Χριστόφορου Πέσκια φέρει η νηστίσιμη συνταγή που ακολουθεί, κι αυτό κάτι λέει!

7/03/2025 - 12:18μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr / Δημήτρης Βλάικος)

(Φωτ.: gastronomos.gr / Δημήτρης Βλάικος)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Εθνικό μας φαγητό η φασολάδα, την έχουμε συνδυάσει σε μεγάλο βαθμό με κρύο χειμωνιάτικο καιρό και… κόκκινο χρώμα (στην ποντιακή εκδοχή της, και με λάχανο), η αλήθεια όμως είναι ότι και οι λευκές φασολάδες έχουν την τιμητική τους σε πολλές περιοχές της χώρας (για παράδειγμα στη Ρούμελη, όπου –όπως λέει ο Χριστόφορος Πέσκιας– που κάθε άνοιξη την ετοιμάζουν «στολισμένη» με τις πρώτες βουνίσιες πρασινάδες και μυρωδικά).

Ο σεφ Πέσκιας γράφοντας γι’ αυτήν την εκδοχή της φασολάδας, η οποία του φέρνει μνήμες από το οικογενειακό τραπέζι των παιδικών του χρόνων, στην Κύπρο, μοιράζεται και κάποια χρήσιμα «μυστικά»:

Για παράδειγμα, ότι ξαφρίζουμε σχολαστικά κατά τις πρώτες βράσεις γιατί «Ο αφρός θολώνει το ζωμό και αφήνει βαριά μυρωδιά», ή ότι προτιμάμε φρέσκα φύλλα δάφνης γιατί «δεν συγκρίνεται το άρωμά της με της ξερής», ή ότι «καθώς βράζουν τα φασόλια, βγάζουν φουσκάλες οι οποίες όσο περνά η ώρα γίνονται πιο μεγάλες, πιο πυκνές και πιο θαμπές, σημάδι ότι τα φασόλια καλοβράζουν και μαλακώνουν»!

Το ότι τα όσπρια θέλουν αλάτισμα στο τέλος του μαγειρέματος δεν το συγκαταλέγουμε στα «μυστικά», καθώς είναι γνωστό ότι αν αλατίσουμε εξαρχής, τα φασόλια (ή τα ρεβίθια κ.ο.κ.) θα αργήσουν πολύ να βράσουν.

ΥΛΙΚΑ

500 γρ. φασόλια μικρά (π.χ. βανίλιες Φενεού) μουλιασμένα αποβραδίς σε μπόλικο κρύο νερό
3 λίτρα νερό ή ζωμός λαχανικών
200 γρ. καρότα, καθαρισμένα, κομμένα στη μέση
400 γρ. ξερά κρεμμύδια, καθαρισμένα και κομμένα στη μέση
2 κλωνάρια σέλερι, κομμένα σε μεγάλα κομμάτια
2-3 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
2-3 φρέσκα φύλλα δάφνης (ή, εν ανάγκη, ξερά)
4 σκελίδες σκόρδου, καθαρισμένες, ολόκληρες, κοπανισμένες
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένο
χυμό από 2-3 λεμόνια
μπόλικο καλό ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ξεπλένουμε καλά τα φασόλια από το πρώτο τους νερό, αυτό του μουλιάσματος.
  2. Τα βάζουμε σε βαθιά κατσαρόλα, ρίχνουμε νερό να τα καλύψει καλά και τα βράζουμε έντονα για 10’.
  3. Στραγγίζουμε τα φασόλια και πετάμε το νερό.
  4. Τα βάζουμε ξανά στη βαθιά κατσαρόλα και ρίχνουμε το μετρημένο νερό, που θα πρέπει να καλύπτει τα φασόλια κατά 3-4 δάχτυλα.
  5. Αφήνουμε το υγρό να κοχλάσει και ξαφρίζουμε όσο βγαίνει αφρός.
  6. Μετά, ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα καρότα, τα κρεμμύδια, το σέλερι, το θυμάρι, το σκόρδο και τη δάφνη.
  7. Βράζουμε τη φασολάδα σε ανοιχτή κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά για περίπου 2 ώρες, μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια, να φουσκώσουν και να σκάσει η φλούδα τους.
  8. Περίπου 10’ πριν από το τέλος ρίχνουμε αλάτι.
  9. Πετάμε τα λαχανικά και τα μυρωδικά και η λευκή φασολάδα είναι έτοιμη.

• Πηγή: gastronomos.gr / Χριστόφορος Πέσκιας.
• Περισσότερες νηστίσιμες συνταγές θα βρείτε εδώ.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: gastronomos.gr / Χριστίνα Γεωργιάδου)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

«Δρα κοφτέδα», ή μπόμπες, ή «καμηλού ττόπα» – Η φαρασιώτικη κουζίνα στα καλύτερά της

26/09/2025 - 4:59μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr / Νίκος Καρανικόλας)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τελί πισία – Τα «τρελά» πιτάκια της ποντιακής κουζίνας

12/09/2025 - 4:26μμ
(Φωτ.: Γιώργος Δρακόπουλος / gastronomos.gr)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ρολό κιμά τυλιγμένο σε κολοκυθάκια – Η τέλεια συνταγή για αναποφάσιστους!

5/09/2025 - 4:13μμ
(Φωτ.: giorgostsoulis.com)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γεμιστά πολίτικα, τα κλασικά – Με σταφιδοκουκούναρα, δυόσμο και βασιλικό

29/08/2025 - 1:10μμ
(Φωτ.: Dianeira / commons.wikimedia.org)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μικρασιάτικη φανουρόπιτα με 9 υλικά: Το ταπεινό αλλά θαυματουργό γλυκό της παράδοσης

22/08/2025 - 12:51μμ
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πουλγούρ’ με κουκουβάκας – Το πιάτο που έδωσε στον Βατόλακκο το γ’ βραβείο στο 8ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας

8/08/2025 - 1:08μμ
Χαλβάς με νισεστέ από το Καρς, διά χειρός Νούλας Φιλιππίδου (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς»)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Νηστίσιμος χαλβάς από το Καρς, όπως τον δοκίμασαν στο Θρυλόριο

1/08/2025 - 12:12μμ
Νεχουτί κιοφτέδες, μαγειρεμένοι από τις γυναίκες του Πολιτιστικού Συλλόγου Νίψας (φωτ.: Fcebook / Πολιτιστικός Σύλλογος Νιψας Έβρου)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Νεχουτί κιοφτέδες από τα Κοτύωρα, όπως τους δοκίμασαν στο Θρυλόριο

25/07/2025 - 12:31μμ
(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς»)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πουρμάς ο γιορτινός από την Τραπεζούντα – Μέσω Παλαγίας και Θρυλορίου!

19/07/2025 - 3:49μμ
(Φωτ.: Χριστίνα Γεωργιάδου / gastronomos.gr)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γαύρος φρικασέ με μαρούλια, ο Αρτακηνός – Με αφορμή το 4ο Φεστιβάλ Μικρασιατικών Γεύσεων

4/07/2025 - 2:05μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: facebook / sevasteia.london)

Με κότσαρι και εμπροπίσ’ συστήνεται η «Σεβάστεια» στο Λονδίνο

24 λεπτά πριν
Ψηφοφόροι περιμένουν τη σειρά τους σε εκλογικό κέντρο που έχει στηθεί στο δημοτικό σχολείο «Άγιος Σάββας» στη βόρεια Μιτρόβιτσα (φωτ.: EPA/Georgi Licovski)

Ομαλά εξελίσσονται οι δημοτικές εκλογές στο Κόσοβο – Ποια είναι τα φαβορί

57 λεπτά πριν
Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κατά τη χειροτονία του επισκόπου Σκιάθου Ιωάννη Καραμούζη (φωτ.: Ιερά Σύνοδος/Χρήστος Μπόνης)

Ήπιο ισχαιμικό επεισόδιο υπέστη ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

2 ώρες πριν
Η Αγγέλα Μυγδαλιά υπήρξε ενεργό μέλος του χορευτικού τμήματος της Ένωσης Ποντίων Μενεμένης (φωτ.: instagram/enwsi_pontiwn_menemenis/ΣΠοΣ Νομού Θεσσαλονίκης)

Η Ένωση Ποντίων Μενεμένης «Ο Εύξεινος Πόντος» θρηνεί για το χαμό της Αγγέλας Μυγδαλιά

2 ώρες πριν
Ξενάγηση και ελληνικός χορός στον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο (φωτ.: facebook/Λύκειον των Ελληνίδων)

Λύκειο Ελληνίδων: Ξεναγήσεις στην Αθήνα και μαθήματα ελληνικών παραδοσιακών χορών σε ομογενείς χοροδιδασκάλους

3 ώρες πριν
Ισραηλινή στην Πλατεία Ομήρων στο Τελ Αβίβ κρατά φωτογραφία του αμερικανού προέδρου Ντ. Τραμπ με τη φράση «Η Λίστα του Τραμπ», εμπνευσμένη από την ταινία «Η Λίστα του Σίντλερ», για τον Γερμανό αξιωματικό των Ναζί, που έσωσε εκατοντάδες Εβραίους στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου (φωτ.: EPA/Abir Sultan)

Μητσοτάκης, Χριστοδουλίδης και Ερντογάν στη διάσκεψη για τη Γάζα

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign