pontosnews.gr
Παρασκευή, 1/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

100 χρόνια Νέα Καρβάλη, «το Ιερό Κέντρο των Καππαδοκών σε όλη την υφήλιο»

Για αυτή την επέτειο του ενός αιώνα από την εγκατάσταση των Καππαδοκών προγραμματίζεται πλήθος εκδηλώσεων

24/08/2024 - 10:40πμ
Νέα Καρβάλη. Η φωτογραφία είναι από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος»

Νέα Καρβάλη. Η φωτογραφία είναι από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος»

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Το 2024 είναι η χρονιά που πάρα πολλές προσφυγικές πόλεις γιορτάζουν τα 100 χρόνια από την ίδρυσή τους, κυρίως τιμώντας τους πρώτους οικιστές, τους πρόσφυγες που κουβάλησαν το τραύμα και το πείσμα τους και ξεκίνησαν μια νέα ζωή, συχνά αντιμετωπίζοντας τη δυσπιστία και την εχθρότητα από τον ντόπιο πληθυσμό.

Ένας από τους τόπους όπου οι ξεριζωμένοι της Μικρασιατικής Καταστροφής και της Ανταλλαγής βρήκαν νέα πατρίδα είναι η Νέα Καρβάλη.

Χτισμένη 11 χλμ ανατολικά από την πόλη της Καβάλας, αποτελεί συνέχεια της παλαιάς καππαδοκικής Καρβάλης (Γκέλβερι). Στην περιοχή οι πρόσφυγες έφτασαν τον Αύγουστο του 1924. Αρχικά «στεγάστηκαν» σε σκηνές και μετά από δύο χρόνια 406 οικογένειες μετεγκαταστάθηκαν στη σημερινή πόλη που συνδέεται όχι μόνο με τους Καππαδόκες αλλά και με τον Άγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο, το σκήνωμα του οποίου έφεραν στην Ελλάδα.

Για αυτή την επέτειο του ενός αιώνα από την εγκατάσταση των Καππαδοκών προγραμματίζεται πλήθος εκδηλώσεων. Παρουσιάστηκαν την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του δημάρχου Θεόδωρου Μουριάδη και των εκπροσώπων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας-Θάσου, του Ερευνητικού Κέντρου ΜΟΗΑ, του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών και της Δημοτικής Κοινότητας Νέας Καρβάλης.

Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη Τύπου (φωτ.: Δήμος Καβάλας)

Στις 4 Σεπτεμβρίου θα εγκαινιαστεί στην Οικία-Μουσείο Μεχμέτ Αλή περιοδική έκθεση κειμηλίων. Στην Καβάλα θα βρεθεί μεγάλη αντιπροσωπεία από το Δήμο Ικονίου με επικεφαλής τον δήμαρχο και τον πρύτανη του Πανεπιστημίου. Πρόκειται για ένα ακόμα κεφάλαιο στις σχέσεις των δύο πόλεων, οι οποίες έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να υπογράψουν πρωτόκολλο αδελφοποίησης.

Στη συνέχεια, στις 9 Νοεμβρίου, θα γίνουν τα εγκαίνια έκθεσης εκκλησιαστικών αντικειμένων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας. Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί συμπόσιο με τίτλο: «Η Καππαδοκία των ζώντων μνημείων».

Ο κύκλος των εκδηλώσεων θα κλείσει στις 17 Νοεμβρίου με τον εορτασμό της Ημέρας Εγκατάστασης των Καππαδοκών στη Νέα Καρβάλη.

«Θα ακολουθήσουν βεβαίως και άλλες εκδηλώσεις την επόμενη χρονιά, προκειμένου η ιστορία των Καππαδοκών να φτάσει σε διάφορες γωνιές του πλανήτη» διαβεβαίωσε ο δήμαρχος Θεόδωρος Μουριάδης, ο οποίος χαρακτήρισε τη Νέα Καρβάλη «το Ιερό Κέντρο των Καππαδοκών σε όλη την υφήλιο».

Τα κειμήλια που θα εκτεθούν στην Καβάλα συγκεντρώθηκαν για το Μουσείο Νέας Καρβάλης, ενώ θα περιληφθούν και «στον ψηφιακό κατάλογο των μνημείων του ελληνισμού, μετά την πρόσφατη απόφαση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη» ανέφερε ο Καπλάνης Ιωσηφίδης, πρόεδρος του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών.

Σημαντικό ρόλο στον κύκλο εκδηλώσεων έχει και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας-Θάσου. Η προϊσταμένη Σταυρούλα Δαδάκη εξήγησε: «Η Καππαδοκία είναι από τις περιοχές στην Τουρκία που οι πρόσφυγες έφυγαν έναν χρόνο πριν την υπογραφή της συνθήκης της Λοζάνης. Μαζί τους επέλεξαν να μεταφέρουν πολλά από τα κειμήλια που είχαν στα σπίτια τους και στις εκκλησίες της περιοχής. Τα περισσότερα από αυτά αποτελούν κτήμα της μεγάλης συλλογής του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών και αντιπροσωπεύουν επάξια όλες τις εκφάνσεις του καππαδοκικού πολιτισμού».

Κατά τη δική του τοποθέτηση, ο εκπρόσωπος του Ερευνητικού Κέντρου MOHA Βαγγέλης Αρεταίος τόνισε ότι η συλλογή που θα φιλοξενηθεί στην Οικία-Μουσείο Μεχμέτ Αλή «έχει τη δική της ιστορία, διότι αφενός μεν ήταν περιπλανώμενη και άστεγη για πολλά χρόνια και αφετέρου γιατί έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το πώς έφτασαν αυτά τα κειμήλια από την Καππαδοκία στη Νέα Καρβάλη».

Τέλος ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Νέας Καρβάλης Νίκος Καρακεΐσογλου θέλησε να ευχαριστήσει όλους τους φορείς που συνεργάστηκαν για την ανάδειξη της ιστορίας της πόλης. «Στις 17 Νοεμβρίου, μετά το μνημόσυνο για την ανάπαυση των ψυχών των προγόνων μας που έχασαν τη ζωή τους στα ορεινά της Λεύκης, θα γίνει μια μεγάλη γιορτή για τα 100 χρόνια από την εγκατάσταση των πρώτων προσφύγων» ανέφερε.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΥΜΑΘ)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«Η Καππαδοκία των Ζώντων Μνημείων» στη Θεσσαλονίκη: Ένα ταξίδι μνήμης και πολιτισμού

29/04/2026 - 8:20μμ
Η Μπέττυ Χαρλαύτη στην Αίθουσα Τελετών του Αυστριακού Προξενείου, 25 Απριλίου 2025 (φωτ.: Ελληνική Κοινότητα Νεοχωρίου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Καβάφης στην Κωνσταντινούπολη: Όταν η ποίηση «συναντά» τη μνήμη της Πόλης

29/04/2026 - 2:12μμ
Άποψη της Σμύρνης, γύρω στο 1800 (πηγή: tr.pinterest.com/hulyaozar/)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Το Ρεμπελιό της Σμύρνης του 1797: Η σφαγή των Γενίτσαρων που συγκλόνισε την Ανατολή

28/04/2026 - 10:00πμ
Ο Αράπ' Γιώργης (φωτ.: facebook / Στέφανος Πασβάντης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Αράπ’ Γιώργης: Ένας πρόσφυγας Ανατολικοθρακιώτης άγιος στη Νέα Ηράκλεια Χαλκιδικής – Η όμορφη ιστορία της θαυματουργής εικόνας του

23/04/2026 - 8:37πμ
Ο «Λόφος των Μύλων» στο Κιουτσούκ-κιοϊ, όπως λέγεται σήμερα το Γενιτσαροχώρι (πηγή: Ali Gür/tr.pinterest.com /pin/540291286553610423/)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Γενιτσαροχώρι: Ένα αμιγώς ελληνικό προάστιο των Κυδωνιών στη Μικρά Ασία

21/04/2026 - 1:31μμ
Σκαλωσιές έξω από τον Άγιο Γεώργιο στην ελληνική Σπάρτη της Τουρκίας, στη Μικρά Ασία (φωτ.: ΙΗΑ)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Στη Σπάρτη της Μικράς Ασίας: Ο ελληνορθόδοξος ναός που από τόπος λατρείας γίνεται πολιτιστικό κέντρο

20/04/2026 - 10:25πμ
Από την αφίσα του ιστορικού ντοκιμαντέρ «Μνήμη γλυκείας πατρίδας»
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μνήμη γλυκείας πατρίδας: Οι ιστορίες των Μικρασιατών προσφύγων ζωντανεύουν στη Λευκωσία

18/04/2026 - 11:21πμ
Από την αφίσα της εκδήλωσης.
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Χρόνης Αηδονίδης: Μικρά Ασία, Σμύρνη, Κωνσταντινούπολη και Θράκη συναντιούνται σε μια μεγάλη μουσική βραδιά στον Λυκαβηττό

16/04/2026 - 4:32μμ
Ο Επιτάφιος του Αγίου Δημητρίου στην Πρίγκηπο (πηγή: facebook.com/groups/ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ: Η ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ /Ender Pınarbaşı)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Πρίγκηπος: «Η Ζωή εν Τάφω» στον Άγιο Δημήτριο – Παρουσία εκατοντάδων πιστών η Ακολουθία του Επιταφίου

11/04/2026 - 7:49μμ
Ο Βαραββάς στην πυρά, όπως ορίζει το μικρασιατικό έθιμο που αναβιώνει κάθε χρόνο στη Νέα Κίο Αργολίδας τη Μεγάλη Παρασκευή.  10 Απριλίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Νέα Κίος: Το μικρασιατικό έθιμο της καύσης του Βαραββά αναβίωσε τη Μεγάλη Παρασκευή

11/04/2026 - 4:59μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Κρήτη: Τρεις άνδρες τραυμάτισαν με μαχαίρι 57χρονο αλλοδαπό έξω από μπαρ στο Ηράκλειο

28 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: Νίκος Μαγγίνας / Οικουμενικό Πατριαρχείο)

«Ο δάσκαλος της Ίμβρου»: Μεγάλη φιλανθρωπική συναυλία υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου

55 λεπτά πριν
Ο αντιπρύτανης Διεθνών Σχέσεων, Εξωστρέφειας, Δια Βίου Μάθησης και Φοιτητικής Μέριμνας
Καθηγητής Ιάκωβος Μιχαηλίδης (πηγή: auth.gr/rect/)

Θύματα επίθεσης ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ Ιάκωβος Μιχαηλίδης και η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ Βάνα Νικολαΐδου-Κυριανίδου

1 ώρα πριν
(Πηγή: Diaplous)

Θρίλερ στον Κόλπο του Άντεν: Drone με εκρηκτικά «καρφώθηκε» σε πλοίο χωρίς να εκραγεί

2 ώρες πριν
Το δημαρχείο της Θεσσαλονίκης (φωτ. αρχείου: ΧΚ)

Θεσσαλονίκη: Γιάννης Μπουτάρης και Διονύσης Σαββόπουλος θα αποκτήσουν πάρκα προς τιμήν τους

2 ώρες πριν

Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης: Διαδικτυακή διάλεξη για τη διαμεσολάβηση ως εναλλακτική μέθοδο επίλυσης διαφορών

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign