pontosnews.gr
Κυριακή, 10/08/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η Τεχεράνη σταθμίζει, το Τελ Αβίβ αγωνιά

Του Σάββα Καλεντερίδη

9/08/2024 - 3:21μμ
Ιρανή περπατάει μπροστά από τεράστιο αντιισραηλινό μπάνερ που απεικονίζει πυραύλους, στην Τεχεράνη (φωτ.: 
EPA / Abedin Taherkenareh)

Ιρανή περπατάει μπροστά από τεράστιο αντιισραηλινό μπάνερ που απεικονίζει πυραύλους, στην Τεχεράνη (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Την 1η Απριλίου 2024 η ισραηλινή πολεμική αεροπορία βομβάρδισε το προξενείο του Ιράν στη Δαμασκό, σκοτώνοντας υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης. Τότε η Τεχεράνη αισθάνθηκε την ανάγκη να απαντήσει στο Ισραήλ, για το θάνατο του αξιωματούχου αλλά και για το γεγονός ότι βομβαρδίστηκε το προξενείο που θεωρείται οιονεί ιρανικό έδαφος.

Η απάντηση δόθηκε στις 13-14 Απριλίου, αφού προηγουμένως είχαν γίνει συνεννοήσεις για το χρόνο και το μέγεθος της επιχείρησης, ώστε να υπάρχει περιθώριο για το Ισραήλ, τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ιορδανία, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν να συντονίσουν τις δυνάμεις τους για να αποκρουστεί η ιρανική επίθεση.

Να σημειωθεί ότι οι συνεννοήσεις περιλάμβαναν και την απάντηση του Ισραήλ, η οποία ήταν τέτοιου μεγέθους που δεν υποχρέωσε το Ιράν να ανταπαντήσει.

Ο Ισμαήλ Χανίγια δολοφονήθηκε στην Τεχεράνη τις πρώτες πρωινές ώρες της 31ης Ιουλίου. Βρισκόταν στην ιρανική πρωτεύουσα ως επίσημος προσκεκλημένος του προέδρου και το χτύπημα έγινε σε κατοικία προστατευόμενη από το κράτος, και μάλιστα σε απόσταση 750 μέτρων από την προεδρική κατοικία.

Τη φορά αυτή το Ιράν αισθάνεται υποχρεωμένο να απαντήσει πιο σκληρά στο Ισραήλ, για τους εξής λόγους:

• Πρώτον, γιατί η δολοφονία στην πρωτεύουσά του ενός επισήμου προσκεκλημένου με διπλωματικό διαβατήριο παραβιάζει μια κόκκινη γραμμή.

• Δεύτερον, γιατί οφείλει να αποκαταστήσει την εικόνα του ως κράτος που οφείλουν να σέβονται την εθνική του κυριαρχία και την ίδια την υπόστασή του.

• Τρίτον, για να ενισχύσει την αποτροπή, αφού το προηγούμενο προσυνεννοημένο χτύπημα δεν λειτούργησε αποτρεπτικά, με αποτέλεσμα το δεύτερο χτύπημα του Ισραήλ μόλις μετά από τέσσερις μήνες, αυτό της δολοφονίας του Χανίγια.

Πάντως, παρότι για τους λόγους που προαναφέρθηκαν το Ιράν είναι υποχρεωμένο να απαντήσει πιο σκληρά από την επίθεση της 13-14ης Απριλίου, υπάρχει έντονος προβληματισμός στην Τεχεράνη αφού υπάρχουν παραινέσεις από φιλικές χώρες (Ρωσία, Κίνα) που θεωρούν ότι η δολοφονία Χανίγια είναι εξ αντικειμένου μια παγίδα των Ισραήλ-ΗΠΑ, ώστε η ένταση και το μέγεθος των αντιποίνων να δικαιολογούν μια εξίσου σκληρή ανταπάντηση και έτσι να ανοίξει ένας κύκλος που οδηγεί σε έναν πόλεμο του Ιράν με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.

Και υπάρχουν φόβοι ότι ένας τέτοιος πόλεμος είναι πιθανός, αφού η Ουάσινγκτον όχι μόνον έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι θα πολεμήσει στο πλευρό του Ισραήλ, αλλά έχει μεταφέρει και αναπτύξει επιθετικές δυνάμεις στην περιοχή, κάτι που δεν είχε κάνει στην περίπτωση του Απριλίου.

Γι’ αυτό η Τεχεράνη φέρεται να μετρά πολύ προσεκτικά την απάντησή της στο Τελ Αβίβ, ενώ την ίδια στιγμή η Χεζμπολάχ φέρεται πιο αποφασισμένη να απαντήσει πιο αποφασιστικά για την εξόντωση του στρατιωτικού της ηγέτη Φουάντ Σουκρ, μια αποφασιστικότητα που ίσως την οδηγήσει σε μια κίνηση όχι απολύτως συντονισμένη με αυτήν του Ιράν.

Όσο για τον χρόνο εκδήλωσης της επίθεσης, ειδικά η Τεχεράνη φαίνεται διατεθειμένη να «παίξει» λίγο με το χρόνο, για δύο λόγους. Ο ένας είναι για να προετοιμάσει την άμυνά της για την απάντηση του Ισραήλ. Ο δεύτερος λόγος είναι η διαπίστωση ότι η αγωνία που επικρατεί στο Ισραήλ, στην κυβέρνηση, στις ένοπλες δυνάμεις και στην κοινωνία για το πότε θα εκδηλωθεί η επίθεση είναι ενός είδους φθορά του αντιπάλου.

Εν αναμονή, λοιπόν, της απάντησης της Τεχεράνης.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ελληνική σημαία ανεμίζει με φόντο σύννεφα καταιγίδας στην πόλη των Τρικάλων (φωτ.: EUROKINISSI / Θανάσης Καλλιάρας)
ΓΝΩΜΕΣ

Η Ελλάδα στο περιθώριο

9/08/2025 - 10:58πμ
Ο Ερντογάν υποδέχεται τη Μελόνι πριν από τη Σύνοδο Κορυφής Συνεργασίας Τουρκίας-Ιταλίας-Λιβύης, 1η Αυγούστου 2025 (φωτ.: Προεδρία της Δημοκρατίας της Τουρκίας)
ΓΝΩΜΕΣ

Πώς η Τουρκία έσυρε τη Μελόνι στην Τριμερή

8/08/2025 - 4:53μμ
Ο εξορκισμός του δαιμονισμένου Γερασηνού (ψηφιδωτό στη Βασιλική του Αγίου Απολλινάριου του Νέου, στη Ραβέννα. Πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Σε αυτόν που είχε λεγεώνα δαιμόνων (Μέρος Γ’)

5/08/2025 - 9:24πμ
Στιγμιότυπο από τη Σύνοδο Κορυφής Συνεργασίας Τουρκίας-Ιταλίας-Λιβύης (φωτ.: Προεδρία της Δημοκρατίας της Τουρκίας)
ΓΝΩΜΕΣ

Η Άγκυρα παίζει σε πολλά ταμπλό

3/08/2025 - 3:54μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΓΝΩΜΕΣ

Οι καμπάνες ηχούν επικίνδυνα

2/08/2025 - 10:26πμ
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν στη Χάγη, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ (φωτ.: Προεδρία της Δημοκρατίας της Τουρκίας)
ΓΝΩΜΕΣ

Ο Τραμπ μεταξύ Νετανιάχου και Ερντογάν

1/08/2025 - 3:58μμ
Τρέλα γενική [Διάβολος με αγγελικό πρόσωπο].  Φρανθίσκο Γκόγια υ Λουθιέντες [1864], οξυγραφία και ακουατίντα σε χαρτί (φωτ.: Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου)
ΓΝΩΜΕΣ

Σε αυτόν που είχε λεγεώνα δαιμόνων (Μέρος B’)

29/07/2025 - 10:10πμ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στο Μέγαρο Μαξίμου, Παρασκευή 25 Ιουλίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΓΝΩΜΕΣ

Ο κλοιός στενεύει

26/07/2025 - 9:38πμ
Ο Ιησούς εξορκίζει δαιμονισμένο Γερασηνό. Έργο του Spencer Alexander McDaniel, 2020 (πηγή: Katolophyromai / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Σε αυτόν που είχε λεγεώνα δαιμόνων (Μέρος Α’)

22/07/2025 - 9:23πμ
Τούρκοι διαδηλωτές κρατούν τη σημαία της χώρας τους (φωτ.: EPA / Sedat Suna)
ΓΝΩΜΕΣ

Κοινοπολιτεία Μουσουλμάνων η Τουρκία;

20/07/2025 - 3:42μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Λαυρεωτική: Δορυφορικά δεδομένα δείχνουν την καμένη έκταση – Πάνω από 15.000 στρέμματα

1 ώρα πριν
Αλίεφ, Τραμπ και Πασινιάν επιδεικνύουν την υπογεγραμμένη συμφωνία ειρήνευσης (φωτ.: EPA / Nathan Howard)

Ρωσία: Η Μόσχα «χαιρετίζει επιφυλακτικά» τη συμφωνία Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

EcommBx Cup: Την ήττα με 76-66 γνώρισε η Εθνική μπάσκετ από τη Σερβία

3 ώρες πριν

«Παρχάρια τη Καβακλί» για μια ακόμη χρονιά στον Λευκώνα Σερρών

3 ώρες πριν
Ο Χαράλαμπος Κιαγχίδης (πηγή:  Facebook / Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα)

Χαράλαμπος Κιαγχίδης, ο ευεργέτης – Συνδέθηκε με την Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης και τη Μονή Περιστερεώτα

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

e-ΕΦΚΑ & ΔΥΠΑ: Τα επιδόματα που θα καταβληθούν έως τις 14 Αυγούστου

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign