pontosnews.gr
Δευτέρα, 16/06/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σε αχαρτογράφητα νερά

Του Σάββα Καλεντερίδη

5/07/2024 - 9:11μμ
(Φωτ.: pixabay.com/geralt)

(Φωτ.: pixabay.com/geralt)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Σε μια περίοδο που το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας αλλά και της Κύπρου είναι σε βαθιά κρίση, τη σοβαρότερη από την εισβολή στην Κύπρο το 1974 και τη μεταπολίτευση που ακολούθησε, οι εξελίξεις σε γεωπολιτικό επίπεδο είναι τέτοιες, που θα μπορούσαμε να πούμε ότι η ανθρωπότητα ακολουθεί πορεία σε αχαρτογράφητα νερά…

Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και του διπολισμού, ακολούθησε η περίοδος της παντοκρατορίας των ΗΠΑ. Αυτή η παντοκρατορία φαίνεται ότι τα τελευταία χρόνια κλονίζεται και η ανθρωπότητα πορεύεται προς έναν πολυπολικό κόσμο.

Ακριβώς σε αυτήν την κρίσιμη καμπή, έχουμε τις εξελίξεις στις ΗΠΑ, όπου είναι πιθανή η επάνοδος Τραμπ στην εξουσία, σε περίπτωση που ο Μπάιντεν δεν αντικατασταθεί από κάποιον αντίπαλο που θα αμφισβητήσει την εκλογή του. Επίσης, οι εκλογές στη Γαλλία και η πιθανή συγκατοίκηση Μακρόν με Μπαρντελά, σε συνδυασμό με την ενίσχυση των ποσοστών ριζοσπαστικών δυνάμεων σε πολλές χώρες της Ευρώπης, της Γερμανίας συμπεριλαμβανομένης, προοιωνίζονται αλλαγές και στην ίδια την Ευρώπη.

Αυτήν την μεταβατική περίοδο, είναι ενεργά τρία πολεμικά μέτωπα και ένα υποβόσκον. Το ένα είναι αυτό της Ουκρανίας, το άλλο της Μέσης Ανατολής, το τρίτο του Σουδάν και το τέταρτο, το υποβόσκον, της Κίνας-Ταϊβάν-Φιλιππίνων.

Το ίδιο διάστημα, η Ρωσία, η Κίνα και οι χώρες του παγκόσμιου Νότου, συσπειρώνονται γύρω από ένα εγχείρημα, που στόχο έχει ακριβώς αυτό που αναφέρουμε πιο πάνω. Το τέλος της μονοκρατορίας των ΗΠΑ και του δολαρίου. Πρόκειται για τους BRICS, μια φιλόδοξη πρωτοβουλία που ξεκίνησε από πέντε χώρες, από τα αρχικά των οποίων πήρε και το όνομα, δηλαδή τις Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και Νότια Αφρική, και φιλοδοξούν να εντάξει στους κόλπους τους δεκάδες νέες χώρες. Προς το παρόν, εκτός από τις πέντε προαναφερθείσες χώρες, έχουν γίνει δεκτές ως μέλη το Ιράν, η Αίγυπτος, η Αιθιοπία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ υπάρχουν αιτήσεις πολλών άλλων χωρών.

Από την κατάληξη των πολεμικών μετώπων που προαναφέραμε και η πορεία του εγχειρήματος των BRICS, θα καθοριστεί και η μορφή που θα έχει ο πολυπολικός κόσμος τα επόμενα τρία τέταρτα του 21ου αιώνα.

Σε αυτόν τον υπό διαμόρφωση νέο πολυπολικό κόσμο η Τουρκία διεκδικεί τη θέση του ενός ισχυρού πόλου, φιλοδοξώντας να εκφράζει στη διεθνή σκηνή τον λεγόμενο τουρκικό κόσμο, που ήδη έχει οργανωθεί σε μορφή διεθνούς οργανισμού (Οργανισμός Τουρκικών Κρατών / ΟΤΚ), το μεγαλύτερο μέρος αν όχι ολόκληρο τον μουσουλμανικό κόσμο και όσες χώρες της πρώην οθωμανικής επικράτειας καταφέρει να μετατρέψει σε «βιλαέτια» της νεοοθωμανίας.

Για να καταστεί η Τουρκία ένας ισχυρός πόλος στον νέο πολυπολικό κόσμο, έχει καταρτίσει ένα εθνικό σχέδιο και μια εθνική στρατηγική, που αποτελούν οδηγό σε κάθε κίνηση που κάνει στον τομέα της οικονομίας, της αμυντικής της βιομηχανίας, της συγκρότησης των ενόπλων της δυνάμεων, των εθνικών επιχειρησιακών της σχεδίων, της εξωτερικής της πολιτικής και των συμμαχιών που συνάπτει σε Βαλκάνια, Καύκασο, Κεντρική Ασία, Μέση Ανατολή και Αφρική.

Η Τουρκία παραμένει μέλος του ΝΑΤΟ και επιδιώκει να γίνει μέλος της Ε.Ε., όχι για να «υποταχθεί» στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή της, αλλά για να επωφεληθεί και να υποστηρίξει το εθνικό της σχέδιο, να καταστεί ένας από τους πόλους του νέου πολυπολικού συστήματος.

Καλό είναι πάντως, ούτως ή άλλως, η Ελλάδα, που το μοναδικό εθνικό της σχέδιο είναι η συνεχής επίκληση του διεθνούς δικαίου και της παραμονής στη «σωστή πλευρά της Ιστορίας», να αναλύει την κατάσταση και να προβάλλει συνεχώς τις πιθανές εξελίξεις στο χρόνο, για να υπολογίσει τους κινδύνους που συνεπάγονται της πιθανής επιτυχίας του τουρκικού σχεδίου, ένας από τους οποίους είναι να μετατραπεί σταδιακά η χώρα σε ένα νέο «βιλαέτιο» και οι Έλληνες σε… νεοραγιάδες.

Και μια που μιλάμε για νέο βιλαέτιο και νεοραγιάδες, αλήθεια ποιος είχε τη φαεινή ιδέα η Ελλάδα να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του σκληρού εθνικιστή τουρκοφασίστα Φεριντούν Σινιρλίογλου, του φανατικού υποστηρικτή του τουρκολυβικού μνημονίου, της Γαλάζιας Πατρίδας και της ολοκληρωτικής κατοχής της Κύπρου, για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΟΑΣΕ;

Εμείς απλώς να υπενθυμίσουμε ότι στην αποστολή του ΟΑΣΕ περιλαμβάνονται «ζητήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, πρόληψης συγκρούσεων, διαχείρισης κρίσεων, ελέγχου των εξοπλισμών, καταπολέμησης της τρομοκρατίας, της εγκληματικότητας και της εμπορίας ανθρώπων, κυβερνοασφάλειας, ζητήματα προστασίας περιβάλλοντος, κλιματικής κρίσης, καταπολέμησης οργανωμένης εγκληματικότητας, διαφθοράς και ξεπλύματος χρήματος, η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η ελευθερία των ΜΜΕ, η παρατήρηση εκλογικών αναμετρήσεων, η καταπολέμηση των διακρίσεων και η προώθηση του Κράτους Δικαίου και της ανεκτικότητας.

Η Τουρκία είναι η πρωταθλήτρια στις παραβιάσεις των περισσοτέρων τομέων που αφορούν την ίδια την ύπαρξη του ΟΑΣΕ. Είναι δυνατόν να παραδίδουμε εμείς οι Έλληνες τη διοίκηση του οργανισμού αυτού στον συγκεκριμένο διπλωμάτη, της συγκεκριμένης χώρας. Δηλαδή βάζουμε το λύκο να φυλάει τα πρόβατα.

Είναι δυνατόν η Ελλάδα να ξεπλένει την Τουρκία;

Είναι δυνατόν οι υπεύθυνοι αυτής της απόφασης να παραμένουν στις θέσεις τους;

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν τα αφορά αυτό το εθνικών αλλά και διεθνών διαστάσεων σκάνδαλο του υπουργείου Εξωτερικών και της κυβέρνησης;

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: EPA / Abir Sultan)
ΓΝΩΜΕΣ

Προς γενικευμένη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή;

14/06/2025 - 2:21μμ
Ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα Τομ Μπάρακ και ο πρόεδρος της Συρίας Αχμέντ αλ Σαράα (πηγή: x.com/USAMBTurkiye)
ΓΝΩΜΕΣ

Μια νέα αρχιτεκτονική

13/06/2025 - 3:34μμ
Ο Ιησούς και η Σαμαρείτιδα διά χειρός Cornelis Schut, 1650 (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στη Σαμαρείτιδα (Μέρος Γ’)

10/06/2025 - 9:35πμ
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (φωτ.: Προεδρία της Δημοκρατίας της Τουρκίας)
ΓΝΩΜΕΣ

Προς γνώσιν

8/06/2025 - 3:32μμ
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τη σύζυγό του Εμινέ (πηγή: Χ / rterdogan)
ΓΝΩΜΕΣ

Κάποια στιγμή δεν θα έρθει ο γαλατάς, αλλά ο Επισκέπτης από τον Γαλατά…

7/06/2025 - 9:53πμ
Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκίας Τομ Μπάρακ (φωτ.:  https://tr.usembassy.gov/wp-content/uploads/ sites/169/2022/06/ADA_8063-Headshot4.jpg)
ΓΝΩΜΕΣ

Μια στο καρφί και μια στο πέταλο

6/06/2025 - 5:20μμ
Ο Ιησούς και η Σαμαρείτιδα στο πηγάδι. Έργο του σπουδαίου Κρητικού αγιογράφου Εμμανουήλ Τζάνε, 17ος αι. (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στη Σαμαρείτιδα (Μέρος Β’)

3/06/2025 - 9:40πμ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε παλαιότερη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο (φωτ. αρχείου: EPA/Erik S. Lesser)
ΓΝΩΜΕΣ

Οι… μπίζνες Τραμπ-Ερντογάν

1/06/2025 - 3:24μμ
Η Μονή της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΓΝΩΜΕΣ

Οι σφαλιάρες πέφτουν σαν χαλάζι

31/05/2025 - 10:24πμ
(Φωτ.: pixabay.com)
ΓΝΩΜΕΣ

Η Συρία, οι ΗΠΑ και η Τουρκία

30/05/2025 - 3:14μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η είσοδος της έδρας του Συμβουλίου της ΕΕ (φωτ.: European Union)

Η ΕΕ συσκέπτεται για τη νέα κρίση στη Μέση Ανατολή

22 λεπτά πριν
Κωνσταντίνος Καλλιγιαννάκης, ιδιοκτήτης καταστήματος ΟΠΑΠ επί της Λεωφ. Λοχαγού Χρονοπούλου 52, στον Άλιμο (φωτ.: ΟΠΑΠ)

Νέα οικογένεια λαχνών ΣΚΡΑΤΣ «24 ΜΗΝΕΣ ΤΥΧΗ»

50 λεπτά πριν
Φωτιά στο Άνω Σούλι Μαραθώνα, Δευτέρα 16 Ιουνίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Θανάσης Δημόπουλος)

Μεγάλη φωτιά στο Άνω Σούλι Μαραθώνα – Μήνυμα από το 112 για εκκένωση

1 ώρα πριν
Η Κλαυδία στον ημιτελικό της EUROVISION (φωτ.: EBU / Sarah Louise Bennett)

Η Εύξεινος Λέσχη Αθηνών τιμά την Κλαυδία με μια μεγάλη εκδήλωση

2 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από τη «στέψη» στην Παλαγία Αλεξανδρούπολης (φωτ.: Facebook / Γιώργος Γκουντινάκης)

Ένας ποντιακός γάμος από τα παλιά στην Παλαγία Αλεξανδρούπολης

2 ώρες πριν
Η αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Προανακριτική για τα Τέμπη: Την Τετάρτη η συζήτηση στη Βουλή, στήνονται 14 κάλπες

2 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign