pontosnews.gr
Κυριακή, 29/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Δημήτρης Ποταμίτης: Ο μεγάλος αδικημένος του ελληνικού θεάτρου – Πολύ μπροστά από την εποχή του αλλά και πολύ μόνος του

Γεννήθηκε σαν σήμερα, το 1945, στην Κύπρο. Γράφει ο Σπύρος Δευτεραίος

13/03/2024 - 2:04μμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

1994. Στο θέατρο «Έρευνας» στου Ζωγράφου έχει αρχίσει να μαζεύεται για την παράσταση. Στον τοίχο κυριαρχούν φωτογραφίες από παραστάσεις προηγούμενων ετών. Και κάπου στο βάθος κάποιες κορνίζες με την παρουσίαση του τωρινού έργου σ’ ένα μικρό κανάλι και μια-δυο κριτικές σε μικρές, άγνωστες εφημερίδες.  Αυτές οι λίγες αναφορές στον Δημήτρη Ποταμίτη ήταν μια κάπως μελαγχολική εξέλιξη καθώς βρισκόμαστε ση δεκαετἰα του ’90, όπου ο καθένας μπορούσε να ανεβάσει ένα έργο σ’ ένα δωμάτιο και να έχουν γράψει κριτικές οι πάντες. Θα πει κάποιος, οι καταχωρήσεις κάνουν τις παραστάσεις; Όχι βέβαια, εξού και 3,5 ώρες μετά οι θεατές που έβγαιναν από το φινάλε της παράστασης ήταν συγκλονισμένοι.

Το έργο ήταν «Οι άγγελοι στην Αμερική» που μια δεκαετία μετά έγινε αμερικανική βραβευμένη μίνι σειρά και το καλοκαίρι του 2011 ανέβηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών, χωρίς να αναφέρεται το πρώτο ανέβασμα του.

Από την παράσταση «Άγγελοι στην Αμερική» (φωτ.: Facebook/ ΘΕΑΤΡΑ ΠΟΥ ΕΚΛΕΙΣΑΝ)

Τη δεκαετία του ’90, το θέατρο στην Αθήνα γιγαντώθηκε, άλλαξε και έγινε μια νέα «ζούγκλα». Κάτι που όπως φάνηκε δεν ταίριαζε σε ένα ξεχωριστό άτομο, όπως ο Κύπριος δημιουργός.

Οι αναζητήσεις και η ΕΟΚΑ

Γεννιέται σαν σήμερα στη Λεμεσό, το 1945, αλλά είχε μεγαλώσει στην Αμμόχωστο, την οποία θεωρούσε  ιδιαίτερη πατρίδα του. Ασχολήθηκε με το θέατρο από την παιδική του ηλικία (στο σχολείο), αλλά ταυτόχρονα αγωνίστηκε, ως νέος, στο πλευρό της πρώτης ΕΟΚΑ εναντίον των Άγγλων. Οι δυο όψεις ενός ξεχωριστού εφήβου. Από τη μια η μελέτη, από την άλλη ο αγώνας.

Όταν τελειώνει το σχολείο έρχεται στην Αθήνα για να σπουδάσει. Μπαίνει στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου όπου είχε καθηγητές μεταξύ άλλων τους Αλέξη Μινωτή, Κατίνα Παξινού, Αλέξη Σολομό, Λυκούργο Καλλέργη, Στέλιο Βόκοβιτς, Άγγελο Τερζάκη. Το ταλέντο «φωνάζει» από την αρχή και  τελειώνοντας τη Σχολή τού γίνεται πρόταση από τον σκηνοθέτη Τάκη Μουζενίδη να παίξει στην Επίδαυρο τον Εύμηλο, στην τραγωδία Άλκηστις του Ευριπίδη. Ακολουθεί η συνεργασία του με τον Μάνο Κατράκη και μετά η συνεργασία του με τον Θεατρικό Οργανισμό «Προσκήνιο» του Αλέξη Σολομού όπου θα εμφανιστεί σε διάφορα έργα τού διεθνούς ρεπερτορίου,.

(Φωτ.: Facebook/ Μικρή και μεγάλη οθόνη)

Παρόλο που ο ελληνικός κινηματογράφος ήταν στην ακμή του, τον ίδιο δεν τον ενδιέφερε η ενασχόλησή του με αυτόν. Ούτε όμως και στο σινεμά της εποχής, ακόμα και το πιο ψαγμένο, είχε θέση ένας εμφανίσιμος μεν νεαρός με όμως εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά και αρκετά αδύνατος. Θα παίξει σε δύο ταινίες (Γεύση από Έρωτα (1966) του Φράνσις Κάραμποτ και Ολοκαύτωμα (1971) του Δημήτρη Παπακωνσταντή) και τέρμα.

Ο Ποταμίτης ζει και αναπνέει για το θέατρο. Και όχι μόνο σαν ηθοποιός. Βρίσκεται σε μια περίοδο που γίνονται σπουδαία πράγματα στο εξωτερικό –εδώ είχαμε χούντα, οπότε…–, βλέπει παραστάσεις στο εξωτερικό, μπορεί και μεταφράζει και είναι 25-26 χρονών. Τότε παίρνει τη μεγάλη απόφαση: Να στήσει ένα δικό του θέατρο, μακριά από το κέντρο αλλά και σε μια περιοχή που ο κόσμος ήθελε να δει κάτι διαφορετικό. Βρίσκει τον κινηματογράφο «Ρέα» στου Ζωγράφου και ξεκινάει να το μετατρέπει σε θέατρο. Η περιοχή –και λόγω των φοιτητών– προσφερόταν, ενώ είχε προγηθεί το 1971 το άνοιγμα του θεάτρου «Στοά» των Θανάση Παπαγεωργίου και Λήδας Πρωτοψάλτη. Οπότε ξεκινάει η σκληρή δουλειά και γίνεται το Θέατρο Έρευνας,στην οδό Ιλισίων 21, στου Ζωγράφου. Το ημερολόγιο έγραφε: Νοέμβριος 1973.

(Φωτ.: Facebook/ Μικρή και μεγάλη οθόνη)

Τα θαύματα γίνονται και στου Ζωγράφου

Έχοντας κάποιον στο μυαλό του την θεατρική Αθήνα, όπου από τους Αμπελοκήπους μέχρι το Φάληρο, υπάρχει έστω και μια σκηνή, ενημερώνουμε ότι τότε το 90% των σκηνών ήταν στο κέντρο της πρωτεύουσας. Ούτε Γκάζι, ούτε Ψυρρή, ούτε τίποτα. Το πιο μακρινό ίσως και να ήταν το θέατρο «Καλουτά» στην Πατησίων. Παράλληλα με την ενήλικη σκηνή, ο Ποταμίτης δημιούργησε και το παιδικό του θεάτρου Έρευνας, όπου σύμφωνα με τους μελετητές είχαν ανέβει σπουδαίες παραστάσεις. Μάλιστα κάποιες από αυτές, όπως τα Παραμύθια του παππού Αριστοφάνη ανέβηκαν και στο εξωτερικό.

Στις πρὀβες της παράστασης «Άνθρωπος Ελέφαντας» (φωτ.: Facebook/ ΘΕΑΤΡΑ ΠΟΥ ΕΚΛΕΙΣΑΝ)

Στην «ενήλικη» σκηνή πάντως κυριαρχούσε το σύγχρονο δραματολόγιο με αποκορύφωμα δύο τεράστιες επιτυχίες: Τον Άνθρωπο Ελέφαντα πριν γίνει ταινία από τον Ντεϊβιντ Λιντς, ενώ νωρίτερα είχε σπάσει τα ταμεία και το Έκβους. Μάλιστα το τελευταίο ο Ποταμίτης το ανέβασε ξανά το 1986. Τότε μάλιστα για το promo της παράστασης είχε φωτογραφηθεί γυμνός μαζἰ με την παρτενέρ του Άννα Ανδριανού στο περιοδικό PLAYBOY. Εκεί είχε δηλώσει μεταξύ άλλων: «Σ’ εκείνη την πρώτη παράσταση υπήρχε γυμνό, όσο υπάρχει και σήμερα, και εν τω μεταξύ το 1975 κανέναν δεν σοκάρισε. Συνέβη, μάλιστα, το αντίθετο. Κάποιος θεατής, μετά από μια παράσταση είχε έρθει στο καμαρίνι και διαμαρτυρήθηκε: “Με ξεγελάσατε. Ήρθα να δω τσόντα και αισθάνθηκα ότι βρισκόμουν σε εκκλησία”».

Ο «κουλτουριάρικος χαβαλές»

Από τα μέσα της δεκαετίας του 80, ο θεατρικός χάρτης αλλάζει ξανά. Πλέον οι μικρές εναλλακτικές σκηνές αρχίζουν να σηκώνουν κεφάλι. Από την άλλη ο Ποταμίτης, θέλει νέα έργα, διαφορετικά, κάτι που κοστίζει. Ο ίδιος προτιμά να σκηνοθετεί και εκτός Ζωγράφου και μάλιστα πιο κόντρα παραστάσεις. Ο άνθρωπος που το χειμώνα ανέβαζε Σάφερ ή Μολιέρο, τα καλοκαίρια μπορούσε να σκηνοθετήσει επιθεωρήσεις στο Δελφινάριο. Η κατάσταση με τα ΜΜΕ και την εξουσία παραμένει το βατερλώ του.

Ο Ποταμίτης δεν δίσταζε να συγκρουστεί πολλές φορές με το υπουργείο Πολιτισμού κατηγορώντας το για το πώς δίνονται οι επιχορηγήσεις. Ονειρευόταν και υποστήριζε δημόσια, ότι το θέατρο θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μορφή έμπνευσης για τους μελλοντικούς πολιτικούς. Ανήκε στους καλλιτέχνες που ήθελε να τονίζει τις ανεπάρκειες και τα τραύματα της κοινωνίας.

(Φωτ.: Facebook/ ΘΕΑΤΡΑ ΠΟΥ ΕΚΛΕΙΣΑΝ)

Λίγο πριν πεθάνει έστειλε επιστολή λέγοντας ότι εγκαταλείπει τη θεατρική δραστηριότητα του θεάτρου Έρευνας ύστερα από 29 χρόνια. Τότε μάλιστα είχε μιλήσει για την «αισθητική του κουλτουριάρικου χαβαλέ ως θεατρική πρωτοπορία».

Οικονομικά βρίσκεται σε αδιέξοδο. Έχοντας να παλέψει και με τον καρκίνο, το 2002 κλείνει το θέατρο, ένα χρόνο πριν κλείσει τα 30 χρόνια λειτουργίας.

Ο Δημήτρη Ποταμίτης, έφυγε πικραμένος από τη ζωή στις 26 Φεβρουαρίου 2003. Έφυγε μόνος, γράφοντας όμως μέχρι το τέλος ποιήματα που τα είχε παραδώσει σε εκδότη για δημοσίευση. Δυστυχώς δεν κατάφερε να επιστρέψει στη σκηνή, όπως είχε γραψει, όταν βέβαια «η μυθολογία ξαναδώσει τη θέση της στην ιστορία». «Ως ιδεολόγος και κυπριακό μουλάρι, δεν με ενδιέφερε αν θα πεινάσω».

Σπύρος Δευτεραίος

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου EPA)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Γιούρι Γκαγκάριν: Ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο διάστημα, σκοτώθηκε σαν σήμερα σε συντριβή αεροπλάνου

27/03/2026 - 4:17μμ
Το 2002 σε εμφάνισή του σε νυχτερινό κέντρο (φωτ.:Eurokinissi)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ο Λευτέρης Πανταζής του Πόντου, των λαϊκών επιτυχιών και της προσφυγιάς, σήμερα έχει γενέθλια

27/03/2026 - 10:55πμ
Στιγμιότυπο από την κηδεία του Αλί Σουκρού μπέη (φωτ.: Αρχείο Οσμάν Καγιά)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Αλί Σουκρού: Μία από τις πρώτες πολιτικές δολοφονίες στην Τουρκία οδήγησε στο τέλος του Τοπάλ Οσμάν

27/03/2026 - 10:00πμ
(Φωτ.: Facebook / PAOK BC)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

ΠΑΟΚ: Σαν σήμερα το 1991 κατακτούσε τον πρώτο του ευρωπαϊκό τίτλο στη Γενεύη

26/03/2026 - 11:30πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Παπανικολάου)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Γιώργος Μαργαρίτης: Μικρασιατικής καταγωγής, αυθεντικός και διαχρονικός – Σήμερα γιορτάζει τα γενέθλιά του

25/03/2026 - 6:10μμ
Χάρτης της Ελλάδας από γαλλικό άτλαντα του 19ου αιώνα, έργο του M. Lapie (1832), με  επιχρωματισμό στο χέρι (πηγή: umanismo.com)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

22 Μαρτίου 1829: Το Πρωτόκολλο του Λονδίνου που έφερε την Ελλάδα ένα βήμα πριν από την ανεξαρτησία

22/03/2026 - 12:11μμ
Ο Μιχάλης Κουινέλης στον τελικό του Κυπέλου Ελλάδος 2024-5, ανάμεσα στον ΟΦΗ και στον Ολυμπιακό. 17 Μαΐου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Μιχάλης Κουινέλης: Εναλλακτικός, Θρακιώτης, ευτυχισμένος και στον τόπο του

22/03/2026 - 11:00πμ
(Φωτ.: konstantinos_tsahouridis/Instagram)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης: Ο εθνομουσικολόγος που έδωσε νέα πνοή στην ποντιακή μουσική

19/03/2026 - 3:50μμ
(Φωτ.: Facebook/ Πρόσωπα)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Νίκος Βασταρδής: Ο ηθοποιός, ο αγωνιστής, ο δάσκαλος

18/03/2026 - 6:52μμ
Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου2026 στην Παιανία (φωτ.: Θωμαΐς Αντωνιάδου/ EUROKINISSI)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ο Μίλτος Τεντόγλου έχει γενέθλια – Η περηφάνια για την ποντιακή καταγωγή του και η διαδρομή από το παρκούρ στα Γρεβενά μέχρι την κορυφή του κόσμου

18/03/2026 - 11:30πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το τελωνείο των Κήπων (φωτ.: Έλλη Τσολάκη)

Τελωνειακή συνεργασία Ελλάδας – Τουρκίας με στόχο διμερές εμπόριο ύψους 10 δισ. δολαρίων

28 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook/Pontic Greek Community of Armenia)

Διαγωνισμός φωτογραφίας από την Ποντιακή Ελληνική Κοινότητα της Αρμενίας

1 ώρα πριν
Όπλο το οποίο κατασχέθηκε στη διάρκεια των ερευνών για το κύκλωμα απάτης σε βάρος του ΕΦΚΑ (φωτ.: Ελληνική Αστυνομία)

Κύκλωμα απάτης στον ΕΦΚΑ: Προφυλακίστηκαν δύο λογιστές, ένας διαφημιστής κι ένας πρώην παίκτης ριάλιτι

2 ώρες πριν
Ιρανή δημοσιογράφος σε κατεστραμμένο οίκημα στην Τεχεράνη, μετά από ισραηλινό πλήγμα (φωτ.: EPA/Abedin Taherkenareh)

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Απειλές για τα αμερικανικά πανεπιστήμια στη Μέση Ανατολή – Εξαντλούνται τα αποθέματα του Ισραήλ

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)

Ο καλλιτεχνικός κόσμος αποχαιρετά τη Μαρινέλλα – «Σ’ ευχαριστώ για όλα, ΜΑΝΑ…», «Θα σε τραγουδάω για πάντα»

3 ώρες πριν
Τα γραφεία του ΕΦΚΑ (φωτ.: EUROKINISSI/Κώστας Τζούμας)

Πάνω από 94 εκατ. ευρώ θα μοιράσουν ως τις 3 Απριλίου e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign