pontosnews.gr
Τρίτη, 14/10/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αυστραλία: Η ομογενής Διονυσία Βασιλειάδη έγινε 100 ετών και τα γιόρτασε με κέφι!

Συμπλήρωσε έναν αιώνα ζωής στις 23 Δεκεμβρίου

29/12/2023 - 1:44μμ
(Φωτ.: neoskosmos.com / Αρχείο οικογένειας Βασιλειάδη)

(Φωτ.: neoskosmos.com / Αρχείο οικογένειας Βασιλειάδη)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Γεννήθηκε στην Αδελαΐδα το 1923 από Έλληνες μετανάστες από το Καστελλόριζο, τον Ιάκωβο και την Αναστασία Μπόλκα, οι οποίοι ήρθαν στην Αυστραλία για μια νέα αρχή με τον γιο τους Μιχαήλ, αφού είχαν χάσει τις τρεις κόρες τους. Το ζευγάρι αφότου εγκαταστάθηκε απέκτησε άλλες τρεις κόρες: τη Διονυσία, που ήταν η μεγαλύτερη, την Chrissie και τη Reenie.

Η Διονυσία είναι η μόνη εναπομείνασα από τα τέσσερα αδέρφια.

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου οι γονείς της διατηρούσαν μια επιχείρηση στην οποία η Διονυσία χρειάστηκε να εργαστεί εγκαταλείποντας το σχολείο, όταν η μητέρα της αρρώστησε από καρκίνο.

Από αριστερά, η Διονυσία, η αδελφή της Reene, η φίλη τους Chrissie Tsopanis και η τρίτη αδελφή, η Chrissie, έξω από το κατάστημα των γονέων τους στην Waymouth Street στην Αδελαΐδα (φωτ.: neoskosmos.com / Αρχείο οικογένειας Βασιλειάδη)

Το 1949 μετακόμισε στη Μελβούρνη και παντρεύτηκε τον αιγυπτιακής καταγωγής Βασίλη Βασιλειάδη, οι γονείς του οποίου ήταν επίσης από το Καστελλόριζο. Απέκτησαν τρία παιδιά (την Ειρήνη, τον Ντάγκλας και την Αν) και διατηρούσαν ένα καφέ και στη συνέχεια μια μικτή επιχείρηση, ενώ η Διονυσία ασχολούνταν με τη ραπτική.

Η Αν θυμάται ότι η μητέρα της πάντα εργαζόταν. Πήγαινε στο σπίτι στις 7-8 το απόγευμα μέχρι τα 60 της χρόνια, και όταν δεν δούλευε ασχολιόταν με την κηπουρική. Η Διονυσία πάντα διατηρούσε τη φόρμα της –μέχρι και σήμερα–, και μάλιστα χωρίς φαρμακευτική αγωγή.

Ο Βασίλης και η Διονυσία-Ευνίκη Βασιλειάδη την ημέρα του γάμου τους, στις 5 Ιουνίου 1949 (φωτ.: neoskosmos.com / Αρχείο οικογένειας Βασιλειάδη)

Της άρεσε το περπάτημα και περπατούσε κάθε πρωί, πέντε μέρες την εβδομάδα –μέχρι τα 90 της χρόνια–, και το πιο εκπληκτικό ήταν ότι ακόμα και στα 90 της εξακολουθούσε να κουρεύει το γρασίδι. Σταμάτησε μόνο όταν ένας γείτονας την αμφισβήτησε, και από τότε ντράπηκε να συνεχίσει.

Όταν τα εγγόνια της ήταν μικρά, συνήθιζε να παίζει μαζί τους στο μονόζυγο (τότε ήταν… μόλις 80!).

Αν και ζει πλέον σε οίκο ευγηρίας, «η μητρική της φύση δεν την έχει εγκαταλείψει» λέει η Αν, καθώς μιλάει σε όλους, συμπεριλαμβανομένων των φροντιστών, οι οποίοι όλοι «την αγαπούν επειδή είναι αστεία».

Τα προβλήματα μνήμης που αντιμετωπίζει λόγω ηλικίας δεν είναι ικανά να μειώσουν τη λάμψη της προσωπικότητάς της. Μπορεί καμιά φορά να ξεχνά με ποιον μίλησε πριν από λίγο, αλλά η Διονυσία εξακολουθεί να είναι «φωτεινή και λαμπερή και έχει χαρούμενη και ευγενική φύση».

(Φωτ.: neoskosmos.com / Αρχείο οικογένειας Βασιλειάδη)

Στις 23 Δεκεμβρίου συμπλήρωσε έναν αιώνα ζωής, και όπως είθισται σε στην Αυστραλία, έλαβε ευχετήριες κάρτες από τον βασιλιά Κάρολο Γ’ και τη βασίλισσα Καμίλα, τον γενικό κυβερνήτη της Αυστραλίας David Hurley, την κυβερνήτη της Βικτώριας Margaret Gardner, τον πρωθυπουργό Anthony Albanese και την πρωθυπουργό της Βικτώριας Jacinta Allan.

Σύμφωνα με τα όσα είπε η Αν, η αιωνόβια Διονυσία ήταν τόσο ευτυχισμένη και υγιής, που δεν στάθηκε ούτε ένα λεπτό όλο το Σάββατο. «Ήταν μια πραγματικά ξεχωριστή και ευτυχισμένη μέρα, και κατά διαστήματα προσπαθούσαμε να την πείσουμε να κάνει ένα διάλειμμα αλλά δεν ήθελε», λέει η κόρη της στο neoskosmos.com, συμπληρώνοντας ότι η μητέρα της δεν ήθελε να απομακρυνθεί από τις συζητήσεις και να αφήσει τους ανθρώπους μόνους τους.

«Όλη την ημέρα η αντοχή της ήταν καταπληκτική, και μάλιστα σηκώθηκε και αποχαιρέτησε τον κόσμο».

Αυτή η ενεργητικότητα πιθανότατα έχει τις ρίζες της στα παλιά χρόνια, όταν βοηθούσε στο οικογενειακό γαλακτοπωλείο φροντίζοντας τα μικρότερα αδέλφια της, αλλά και αργότερα, όταν απέκτησαν το δικό τους κατάστημα με τον σύζυγό της, ενώ παράλληλα μεγάλωνε τα παιδιά τους.

• Πληροφορίες: neoskosmos.com.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Αναμνηστική φωτογραφία μπροστά στο άγαλμα του Τζορτζ Τρελόαρ με τη μικρή Λεμόνα (φωτ.: facebook/St Patrick's College, Ballarat)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: Το έργο και η παρακαταθήκη του Τζορτζ Τρελόαρ εμπνέουν τη νέα γενιά

14/10/2025 - 8:36πμ
Ξενάγηση και ελληνικός χορός στον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο (φωτ.: facebook/Λύκειον των Ελληνίδων)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Λύκειο Ελληνίδων: Ξεναγήσεις στην Αθήνα και μαθήματα ελληνικών παραδοσιακών χορών σε ομογενείς χοροδιδασκάλους

12/10/2025 - 3:00μμ
Ο Βλαντίμιρ Κωνσταντινίδης με φόντο το έμβλημα του υπουργείου Εξωτερικών της Γεωργίας (πηγή: mfa.gov.ge)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Βλαντίμιρ Κωνσταντινίδης: Ένας Έλληνας επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Γεωργίας

11/10/2025 - 9:35μμ
Αριστερά, το άγαλμα του Τζορτζ Τρελόαρ με τη μικρή Λεμόνα σε ένα γραφικό της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Ωκεανίας (φωτ.: facebook/Merimna Pontion Kyrion of Oceania)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Τελετή στη μνήμη του Τζορτζ Τρελόαρ και των χιλιάδων προσφύγων που έσωσε

11/10/2025 - 5:19μμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση της Ένωσης Φίλων ΑΕΚ για τα Σεπτεμβριανά του 1955 (φωτ.: Ένωσις Φίλων ΑΕΚ)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

«Καμπανάκι» από την Ένωση Φίλων ΑΕΚ για την «δραματική πραγματικότητα» της ομογένειας στην Πόλη

10/10/2025 - 11:47πμ
To παραδοσιακό συγκρότημα ελληνικού τραγουδιού και χορού «Παναΰρ» στην εκδήλωση της 4ης Οκτωβρίου 2025 (πηγή: Σελίδα των Ελλήνων του Αζόφ στο Telegram)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ρωσία: Ο ελληνικός πολιτισμός ζει και γιορτάζει στο Ντονέτσκ – Πραγματοποιήθηκαν και φέτος οι εκδηλώσεις «Καλημέρα»

10/10/2025 - 10:45πμ
Εύζωνες στην παρέλαση της Νέας Υόρκης (φωτ.: facebook/Archbishop Elpidophoros of America)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Οι ομογενείς στη Νέα Υόρκη σχεδιάζουν διπλό εορτασμό για την 205η επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης

9/10/2025 - 10:37πμ
(Φωτ.: facebook/Pan-Pontian Federation of U.S.A and Canada)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Όλα έτοιμα για τo συνέδριο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ και Καναδά στη Βοστόνη

8/10/2025 - 6:10μμ
(Φωτ.: facebook/Brotherhood Pontion Toronto «Panagia Soumela»)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Καναδάς: Αφιέρωμα στον Στέλιο Καζαντζίδη με την ταινία «Υπάρχω» και ποντιακούς χορούς από την «Παναγία Σουμελά» Τορόντο

8/10/2025 - 2:48μμ
Ο ιερός ναός του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια (φωτ.: facebook/Saint Demetrios Cathedral of Astoria)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Αστόρια: Αντιδράσεις για την απόφαση της Αρχιεπισκοπής να ορίσει νέα ηγεσία στον ναό του Αγίου Δημητρίου

7/10/2025 - 7:48μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στιγμιότυπο από τη
συναυλία με τίτλο «Στα βήματα των ηρώων: Από την Τραπεζούντα στην Πάφο, Νίκος Καπετανίδης – Ευαγόρας Παλληκαρίδης», που συνδιοργανώθηκε από το υπουργείο Παιδείας Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου και το Σωματείο Δράσης «Νίκος Καπετανίδης». Το Σωματείο Ελλήνων Ποντίων Πάφου στήριξε το πολιτιστικό γεγονός 
(φωτ.: facebook.com/profile.php?id/ Σωματείο Ελλήνων Ποντίων Πάφου)

Σωματείο Ελλήνων Ποντίων Πάφου: Νέος πολιτιστικός φορέας με αξιώσεις στην Κύπρο

13 λεπτά πριν
(Φωτ. Facebook/ Αργύρης Πανταζάρας)

Αργύρης Πανταζάρας: Ηθοποιός νέας κοπής και νέας εποχής – Από το «Κόκκινο ποτάμι» στο «Σασμό», ένα ταλέντο δρόμος

45 λεπτά πριν
Εικόνα από τα εγκαίνια του Τμήματος Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας στο Θεαγένειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, τον Νοέμβριο του 2018 (φωτ.: MOTION TEAM/ ΦΑΝΗ ΤΡΥΨΑΝΗ)

Θεσσαλονίκη: Καταδίκη ογκολόγου για «φακελάκι» 100 ευρώ – Βρίσκεται ήδη στη φυλακή για υπόθεση χρηματισμού και απάτη

1 ώρα πριν
(Φωτ.: opap.gr)

Ο Ρογκαβόπουλος και ο Τολιόπουλος βάζουν τρίποντα στο ΟΠΑΠ Game Time

1 ώρα πριν
(Πηγή: facebook.com/EnosiPontionPeiraios)

Μαθήματα πολιτισμού από την Ένωση Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας

2 ώρες πριν
Από αριστερά ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, κατά την προηγούμενη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο, τον περασμένο Αύγουστο (φωτ.: Γραφείο Τύπου της Αμερικανικής Προεδρίας)

Ουκρανία: Νέα συνάντηση Τραμπ-Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign