pontosnews.gr
Δευτέρα, 16/06/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Νίκος Καζαντζάκης και Κόσουκε Φουκούντα ξανά «μαζί» στην Ιαπωνία – Συνέδριο για τον κορυφαίο Κρητικό λογοτέχνη που σκιαγράφησε τους Πόντιους με μοναδικό τρόπο

Με αφορμή το άγνωστο στην Ιαπωνία έργο του «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» – Προβολή της ομότιτλης ταινίας του Ζιλ Ντασέν

3/08/2023 - 7:52μμ
Ο τάφος του Νίκου Καζαντζάκη βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του Ηρακλείου, πάνω στα ενετικά τείχη στον προμαχώνα Μαρτινένγκο, με θέα όλη την πόλη του Ηρακλείου (φωτ.: facebook.com/kosuke.fukuda.3)

Ο τάφος του Νίκου Καζαντζάκη βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του Ηρακλείου, πάνω στα ενετικά τείχη στον προμαχώνα Μαρτινένγκο, με θέα όλη την πόλη του Ηρακλείου (φωτ.: facebook.com/kosuke.fukuda.3)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Το έργο του Νίκου Καζαντζάκη Ο Χριστός ξανασταυρώνεται που αποτέλεσε για τον Ιάπωνα της καρδιάς μας, τον φιλέλληνα και φιλοπόντιο Κόσουκε Φουκούντα την αφορμή για να ενδιαφερθεί για τη σύγχρονη Ελλάδα, θα αποτελέσει τον πυρήνα συνεδρίου για τον σπουδαίο Κρητικό λογοτέχνη, στo Τόκιο.

Θέμα του συνεδρίου, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 5 Αυγούστου, στο Μικρό Θέατρο του Πανεπιστημίου Μέισεϊ, είναι η προβολή και συζήτηση με αφορμή την ταινία του Ζιλ Ντασέν «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» («Celui qui doit mourir») που βασίζεται στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη.

Το πολιτισμικό συνέδριο συνδιοργανώνεται από το Παράρτημα Ιαπωνίας της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ), το Κέντρο Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μέισεϊ και την The Society of Area Studies on Eastern Christianity ενώ υποστηρίζεται από την ελληνική πρεσβεία στο Τόκιο, τον Ελληνοϊαπωνικό Σύνδεσμο Φιλίας, τη Japan Society of Greek Linguistics and Literature (Πανεπιστήμιο Χιροσίμας), το greecejapan.com και το Welcome Japan (general incorporated association).

Η ταινία του Ζιλ Ντασέν «O Χριστός ξανασταυρώνεται» («Celui qui doit mourir»), βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη, με ιαπωνικούς υπότιτλους (φωτ.: facebook.com/ kosuke.fukuda.3)

Συντονιστές είναι ο Χιροάκι Γιοσικάουα και ο Κόσουκε Φουκούντα ενώ χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο πρόεδρος της ΔΕΦΝΚ Γιώργος Στασινάκης, ο αναπληρωτής πρέσβης της Ελλάδας στο Τόκιο Στυλιανός Χουρμουζιάδης και ο Χιροάκι Γιοσικάουα από το Πανεπιστήμιο Μέισεϊ.

Σαγιάκα και Κοσούκε Φουκούντα. Δύο φιλέλληνες Ιάπωνες που λατρεύουν τον Πόντο, την παράδοση και τη μουσική του (φωτ.: facebook.com/ kosuke.fukuda.3)

Οι συμμετέχοντες θα παρακολουθήσουν την ταινία με ιαπωνικούς υπότιτλους. Όπως σημειώνουν οι διοργανωτές «Μολονότι η ταινία προβλήθηκε στην Ιαπωνία, το 1957, και ο Νίκος Καζαντζάκης επισκέφτηκε τη χώρα μας τότε, αυτή η ταινία θεωρείται ξεχασμένη στην Ιαπωνία. Αντιθέτως είναι αρκετά γνωστές οι ταινίες The Last Temptation of Christ / Ο τελευταίος πειρασμός του Μάρτιν Σκορτσέζε και Zorba the Greek / Αλέξης Ζορμπάς του Μιχάλη Κακογιάννη. Αυτό συμβαίνει διότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει προβολή με ιαπωνικούς υπότιτλους της ταινίας, ούτε σε DVD, ούτε σε κασέτα VHS. Βρήκαμε, όμως, σε ένα παλιό τεύχος του κινηματογραφικού περιοδικού Κίνεμα Σούμπο (Kinema Shumpo) τους παλιούς ιαπωνικούς υπότιτλους, οι οποίοι είχαν χρησιμοποιηθεί το 1957. Με χρήση αυτών των υποτίτλων μπορούμε τώρα να δώσουμε στους καλεσμένους ευκαιρία να παρακολουθήσουν αυτή την αρκετά άγνωστη ταινία υποτιτλισμένη στα ιαπωνικά».

Η αφίσα του πολιτισμικού συνεδρίου (πηγή: facebook.com/kosuke.fukuda.3)

Πρόγραμμα

  • Χαιρετισμοί.
  • Ακαδημαϊκή Παρουσίαση: Ο Καζαντζάκης και η ταινία από τον Γιοσίκι Σατό.
  • Προβολή της ταινίας.
  • Ανοιχτή συζήτηση με το κοινό για τη σχέση του συνολικού έργου του Νίκου Καζαντζάκη με τις Τέχνες (κινηματογράφος, θέατρο, κ.ά.). Η συζήτηση θα επεκταθεί και στο σύγχρονο παγκόσμιο προσφυγικό ζήτημα με αφορμή την ταινία.

Στο συνέδριο θα μιλήσουν οι:

  • Kosuke Fukuda Phd, Μεταδιδακτορικός Ειδικός Ερευνητής της Ιαπωνικής Κοινωνίας για την Προώθηση της Επιστήμης, Τομέας Ανθρωπιστικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οσάκας, Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Κιότο.
  • Hiroaki Yoshikawa, Specially appointed lecturer, Κέντρο Διεθνών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Μέισεϊ.
  • Yoshiki Sato, Επισκέπτης Ερευνητής, Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών & Ανατολικών Σπουδών / Εργαστήριο Ιστορίας Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Πετρολούκας Χαλκιάς στο Ηρώδειο, στις 8 Οκτωβρίου 2024, στη συναυλία της Μητρόπολης Νέας Ιωνίας - Φιλαδελφείας για τα 50 χρόνια από την ίδρυσή της (φωτ.: Αρχιεπισκοπή Αθηνών / Χρήστος Μπόνης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πετρολούκας Χαλκιάς: Όταν υποκλίθηκαν οι Λούις Άρμστρονγκ και Μπένι Γκούντμαν

15/06/2025 - 7:20μμ
(Φωτ.: facebook.com/Πετρολούκας Χαλκιάς)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέθανε ο σπουδαίος Πετρολούκας Χαλκιάς, μορφή της ηπειρώτικης μουσικής παράδοσης

15/06/2025 - 11:13πμ
Η Κατερίνα Γιουλάκη τη χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κατερίνα Γιουλάκη: «Η κυρία του κυρίου» δεν ζει πια στο ρετιρέ…

13/06/2025 - 4:03μμ
(Φωτ.: facebook.com/groups/ Gone with the Wind Fans)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Όσα παίρνει ο άνεμος»: Ο μύθος, το βιβλίο, η ταινία και τα δύο ελληνικά θεατρικά ανεβάσματα

12/06/2025 - 1:14πμ
Οι φυλακές της Σινώπης, μέσα στο φρούριο της πόλης του Εύξεινου Πόντου (φωτ.: Χ / Mehmet Nuri Ersoy)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τουρκία: Φυλακές της Σινώπης, το Αλκατράζ της Ανατολίας

9/06/2025 - 12:21μμ
(Φωτ.: EPA / Andy Rain)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γλυπτά Παρθενώνα: Διαψεύδει «δανεισμό» το Βρετανικό Μουσείο

8/06/2025 - 5:30μμ
Ο Τούρκος υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Μεχμέτ Νουρί Ερσόι βλέπει από κοντά τον ταφικό θάλαμο με την ξύλινη κατασκευή (φωτ.: Χ / 
Mehmet Nuri Ersoy)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Τουρκία αναζητά την (αρχαιολογική) κληρονομιά της – Βρέθηκε βασιλικός τάφος στο Γόρδιον

8/06/2025 - 11:31πμ
Ντίνος Ηλιόπουλος και Ρένα Βλαχοπούλου στην κινηματογραφική μεταφορά του "Φωνάζει ο Κλέφτης" σε σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη, Φίνος Φίλμ 1962 (αρχείο Λένα Νίτσου-Ψαθά)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Φωνάζει ο κλέφτης»: Η κωμωδία του Πόντιου συγγραφέα Δημήτρη Ψαθά ανεβαίνει στον Πολύγυρο για καλό σκοπό

30/05/2025 - 6:00μμ
Ο Χρήστος Μάστορας με την Κλέλια Ρενέση (φωτ.: instagram/xmastoras)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στέλιος Καζαντζίδης: Το «Υπάρχω» από σήμερα στην Τουρκία

23/05/2025 - 12:42μμ
Αναμνηστική φωτογραφία από την εκδήλωση (φωτ.: Μέριμνα Ποντίων Κυριών)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Αφιέρωμα στη συμβολή των Μικρασιατών προσφύγων από τη Μέριμνα Ποντίων Κυριών

18/05/2025 - 1:25μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στιγμιότυπο από τη «στέψη» στην Παλαγία Αλεξανδρούπολης (φωτ.: Facebook / Γιώργος Γκουντινάκης)

Ένας ποντιακός γάμος από τα παλιά στην Παλαγία Αλεξανδρούπολης

7 λεπτά πριν
Η αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Προανακριτική για τα Τέμπη: Την Τετάρτη η συζήτηση στη Βουλή, στήνονται 14 κάλπες

37 λεπτά πριν
Ιρανοί σε διαδήλωση κατά του Ισραήλ στην Τεχεράνη, 14 Ιουνίου 2025 (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)

Ιράν-Ισραήλ: Γιατί η Αθήνα φοβάται την ανατροπή των μουλάδων

1 ώρα πριν
Σέρρα στον «26ο Ακριτικό Κύκλο» (φωτ.: «Ακρίτες» Σταυρούπολης)

28ος Ακριτικός Κύκλος: Έρχεται το φετινό «ταξίδι» στον Πόντο – Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

1 ώρα πριν
Ο Εκρέμ Ιμάμογλου κατά την απολογία του (πηγή: Χ)

Τουρκία: Δικάζεται ξανά ο Ιμάμογλου, για νέες κατηγορίες

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Θεσσαλονίκη: Δαρμένος και… δαγκωμένος από σκύλο κατέληξε 39χρονος μετά από καβγά με δύο Αφγανούς

2 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign