pontosnews.gr
Δευτέρα, 17/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Άκουγιου: Σε φάση δοκιμών και πιστοποίησης το πυρηνικό εργοστάσιο, το πρώτο της Τουρκίας

Ερντογάν και Πούτιν στην τελετή, αλλά μέσω τηλεδιάσκεψης

27/04/2023 - 10:30πμ
Ερντογάν και Πούτιν σε τηλεδιάσκεψη για το πυρηνικό εργοστάσιο στο Άκουγιου (φωτ.: Προεδρία της Δημοκρατίας της Τουρκίας)

Ερντογάν και Πούτιν σε τηλεδιάσκεψη για το πυρηνικό εργοστάσιο στο Άκουγιου (φωτ.: Προεδρία της Δημοκρατίας της Τουρκίας)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Επισήμως σε καθεστώς πυρηνικής εγκατάστασης τίθεται από σήμερα το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Άκουγιου, στην τουρκική επαρχία της Μερσίνας, μια… ανάσα από την Κύπρο, μόλις 90 χλμ βορειότερα.

Την τελετή τροφοδοσίας με πυρηνικό καύσιμο, με την οποία θα ξεκινήσει η φάση δοκιμών και πιστοποίησης, θα την παρακολουθήσουν μέσω τηλεδιάσκεψης οι Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο πρώτος γιατί ακύρωσε όλες τις δημόσιες εμφανίσεις με εντολή των γιατρών του μετά την αδιαθεσία που ένιωσε κατά τη διάρκεια ζωντανής τηλεοπτικής συνέντευξης, και ο δεύτερος διότι –σύμφωνα με Τούρκους αναλυτές– μοιάζει να αποφεύγει την Τουρκία πριν από τις εκλογές της 14ης Μαΐου, κρατώντας ανοιχτή την πόρτα και στην αντιπολίτευση σε περίπτωση που νικητής αναδειχθεί ο κοινός υποψήφιος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Ο πυρηνικός σταθμός του Άκουγιου είναι ο πρώτος της Τουρκίας και ο πρώτος που κατασκευάζεται από τη Ρωσία, και συγκεκριμένα από θυγατρική της κρατικής Rosatom, εκτός της χώρας. Η συμφωνία υπεγράφη τον Μάιο του 2010 – βάσει χρονοδιαγράμματος, ο πρώτος από τους τέσσερις αντιδραστήρες συνολικής ισχύος 4,8 GW θα τεθεί σε λειτουργία φέτος. Το έργο δεν αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί πριν από το 2025.

Με προϋπολογισμό που φτάνει τα 20 δισ. δολάρια, τη διαχείριση του εργοστασίου –για τουλάχιστον 60 χρόνια, με δικαίωμα παράτασης για άλλα 20– θα αναλάβει η θυγατρική της Rosatom, η Akkuyu Nukleer JSC με έδρα την Τουρκία, σε συνεργασία με εγχώριες κατασκευαστικές εταιρείες. Στόχος να παράγεται το 10% της ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή να καλύπτονται οι ανάγκες που υπάρχουν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη.

Παρά τις ενστάσεις, τις ανησυχίες και τις αντιδράσεις, το έργο βρίσκεται στο σημερινό του σημείο καθώς έχουν δοθεί διαβεβαιώσεις ότι έχουν ελεγχθεί τρία βασικά ζητήματα: η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή –το εργοστάσιο θα αντέχει σεισμό ως 6,5 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ–, τα μέτρα ασφαλείας –όπως καθορίστηκαν μετά τις τραγωδίες στο Τσερνόμπιλ το 1986 και στη Φουκουσίμα το 2011–, και ο ανθρώπινος δόλος.

Και αυτό έχει, απ’ ό,τι φαίνεται, ανοίξει την όρεξη της Άγκυρας για δημιουργία και δεύτερου πυρηνικού εργοστασίου, στη Σινώπη.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Έκρηξη ηφαιστειου στην Γουατεμάλα
ΚΟΣΜΟΣ

Μεγάλες εκρήξεις στο ηφαίστειο Σακουρατζίμα: Δεκάδες πτήσεις ακυρώθηκαν στη δυτική Ιαπωνία

16/11/2025 - 5:53μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείου)
ΚΟΣΜΟΣ

Κλιμάκωση σε δύο μέτωπα: Ρωσικές προελάσεις στη Ζαπορίζια – Ουκρανικό πλήγμα σε ρωσικό διυλιστήριο

16/11/2025 - 1:37μμ
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν στην Κωνσταντινούπολη (φωτ.: EPA/Erdem Sahin)
ΚΟΣΜΟΣ

Χ. Φιντάν: «Ιστορική παραίσθηση» το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα δεν αποδέχεται τη λύση των δύο κρατών στην Κύπρο

16/11/2025 - 12:00μμ
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη διάρκεια παλιότερου ευρωπαϊκού συμβουλίου (φωτ.: Pool Photo/Ευρωπαϊκή Ένωση)
ΚΟΣΜΟΣ

Β. Ζελένσκι: Η Ουκρανία θα εισάγει φυσικό αέριο από την Ελλάδα

16/11/2025 - 11:30πμ
Ουκρανή αγκαλιάζει τον γιο της, μετά από ανταλλαγή αιχμαλώτων με τη Ρωσία τον περασμένο Οκτώβριο (φωτ.: EPA/Maria Senovilla)
ΚΟΣΜΟΣ

Μόσχα και Κίεβο ετοιμάζονται να ανταλλάξουν αιχμαλώτους ενόψει Χριστουγέννων

16/11/2025 - 9:12πμ
Γονείς και συγγενείς των 63 θυμάτων της φωτιάς διαδηλώνουν στο κέντρο των Σκοπίων, ενόψει της δίκης που αρχίζει την Τετάρτη (φωτ.: EPA/Georgi Licovski)
ΚΟΣΜΟΣ

Χιλιάδες διαδήλωσαν στα Σκόπια για τους νεκρούς του Κότσανι – «Δεν ζητάμε έλεος, αλλά αλήθεια και δικαιοσύνη»

15/11/2025 - 7:04μμ
Αστυνομικοί και μέλη σωστικών συνεργείων το απόγευμα της Παρασκευής στο σημείο του δυστυχήματος (φωτ.: EPA/Henrik Montgomery/TT)
ΚΟΣΜΟΣ

Στοκχόλμη: «Δυστύχημα» η φονική πρόσκρουση του λεωφορείου στη στάση

15/11/2025 - 5:52μμ
(Φωτ.: EPA / Aaron Schwartz)
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ προχωρά σε αγωγή κατά του BBC, παρά τη συγγνώμη του βρετανικού δικτύου

15/11/2025 - 3:39μμ
Εκτόξευση πυραύλου Neptune (πηγή: Χ)
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ουκρανία πλήττει την «καρδιά» της Ρωσίας, το πετρέλαιο – Πύραυλοι Neptune στο Νοβοροσίσκ

15/11/2025 - 11:22πμ
Αριστερά ο εισαγγελέας Πιτ Σκανδαλάκης και δεξιά ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ (φωτ.: Συμβούλιο Εισαγγελέων της Τζόρτζια/ΕΡΑ/Aaron Schwartz POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

Ομογενής εισαγγελέας εναντίον του Ντ. Τραμπ για την παράνομη απόπειρα ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος το 2020

14/11/2025 - 11:30μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Πηγή: bnr.bg)

Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο: Η βουλγαρική πρεσβεία παρουσιάζει την έκθεση «Το Άγιον Όρος σε σχέδια και φωτογραφίες»

7 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Στον απόηχο της επίσκεψης Ζελένσκι: Το ενεργειακό deal, τα μηνύματα, τα «ευχαριστώ» και το παρασκήνιο

7 ώρες πριν
Κατάθεση στεφάνων για την 52η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου στη Θεσσαλονίκη (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / Βασίλης Βερβερίδης)

Θεσσαλονίκη: Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου

8 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: Φίλιππος Φασούλας)

ΠΟΕ: Αντίστροφη μέτρηση για το 19ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών – Η σειρά εμφάνισης των Συνδέσμων Ποντιακών Σωματείων

8 ώρες πριν
Άποψη της έκθεσης της αφιερωμένης στον Β. Σαρηγιαννίδη

Επιτροπή Ποντιακών Μελετών: Έκθεση και βιβλιοπαρουσίαση για το έργο του σπουδαίου Πόντιου αρχαιολόγου Βίκτωρα Σαρηγιαννίδη

9 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: ΧΚ)

Hellenic Train: Απεργία για 24 ώρες προκήρυξαν εργαζόμενοι και μηχανοδηγοί – Τι ζητούν

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign