pontosnews.gr
Τετάρτη, 21/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σιλβάνα Μάνγκανο: Η Ιταλίδα ντίβα που έζησε στο χρυσό κλουβί – Η μεγάλη τραγωδία της σύντομης ζωής της

Οι ρόλοι που πάλεψε να παίξει, και η χρυσή ωριμότητα. Γράφει ο Σπύρος Δευτεραίος

21/04/2023 - 6:44μμ
(Φωτ.: Facebook / Silvana Mangano – Il Mito)

(Φωτ.: Facebook / Silvana Mangano – Il Mito)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Οι οπαδοί της Σοφίας Λόρεν και (κυρίως) της Τζίνα Λολομπρίτζιντα είχαν τη Σιλβάνα Μάνγκανο στο στόχαστρο. Ειδικά της Λολό, γιατί –όπως και με τη Λόρεν– την κατηγορούσαν ότι χρωστά την καριέρα της στον παραγωγό σύζυγό της. Ναι, υπήρχε, και ήταν ο Ντίνο Ντε Λαουρέντις, όμως όπως θα διαπιστώσετε παρακάτω δεν ήταν αυτός η αιτία που έκανε τη σπουδαία καριέρα που έκανε.

Γιατί η Σιλβάνα ήταν ίσως η πιο ντίβα από τη χρυσή φουρνιά των Ιταλίδων μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Από τον Μαρτσέλο στο Ρύζι

Η ιστορία είναι η κλασική ιστορία των περισσοτέρων σταρ εκείνων των χρόνων που έβγαλε η γειτονική χώρα. Φτωχό κορίτσι –που γεννήθηκε στις 21 Απριλίου 1930 στη Ρώμη– προσπαθεί να ορθοποδήσει οικονομικά μαζί με την οικογένειά της στον πόλεμο. Και επειδή είναι νέα, δεν σταματά να ονειρεύεται ακόμα και στις πιο αντίξοες συνθήκες. Έτσι σπουδάζει χορό για επτά χρόνια, και κατόπιν ακολούθησε η επιλογή της να γίνει μοντέλο. Γιατί μεγαλώνει και γίνεται πανέμορφη.

Το 1946 κέρδισε το βραβείο Μις Ρώμη και ακολούθησε η ανάμιξή της στα καλλιστεία για την ανάδειξη της Μις Ιταλία. Το βραβείο της βασίλισσας της ομορφιάς το κέρδισε η Λουτσία Μποζέ – όμως και η ίδια, και ορισμένες συμμετέχουσες, έγιναν κατόπιν ηθοποιοί του σινεμά: Τζίνα Λολομπρίτζιντα, Ελεονόρα Ρόσι Ντράγκο και Τζάνα-Μαρία Κανάλε.

(Φωτ.: Facebook / Silvana Mangano – Il Mito)

Η Ιταλία προσπαθεί να επουλώσει, όσο γίνεται, τα τραύματα του πολέμου, και αρχίζει σιγά-σιγά να γίνεται ξανά μια από τις ευρωπαϊκές μητροπόλεις του θεάματος. Οι κυνηγοί ταλέντων ψάχνουν παντού για νεαρές στάρλετ – ακόμα και στα καλλιστεία. Και η νεαρή Σιλβάνα είναι γεννημένη για να πετύχει.

Κάπου εκεί προκύπτει ένα μίνι ειδύλλιο με τον ζεν πρεμιέ της εποχής, Μαρτσέλο Μαστρογιάνι. Όμως το ρόλο που την εκτόξευσε τον κέρδισε με το σπαθί της, και με πολύ κινηματογραφικό τρόπο.

1949. Η ταινία Πικρό ρύζι είναι ένας συνδυασμός κοινωνικού και αστυνομικού δράματος. Η Μάνγκανο εμφανίστηκε σε ακρόαση μαζί με μια φίλη της• και οι δυο ήταν ντυμένες απαίσια και με υπερβολικό μακιγιάζ, ακριβώς το αντίθετο από αυτό που έψαχνε ο σκηνοθέτης, ο οποίος τις έδιωξε.

Μερικές μέρες αργότερα ο Τζουζέπε Ντε Σάντις (ο σκηνοθέτης) την συνάντησε τυχαία στη γωνία των οδών Βένετο και Σιτσίλια στη Ρώμη. Η μέρα ήταν βροχερή κι ο ένας έπεσε πάνω στον άλλο τυχαία. Η Μάνγκανο ήταν ντυμένη λιτά και φτωχικά, τα μαλλιά της ήταν βρεγμένα, και κρατούσε στα χέρια της ένα τριαντάφυλλο. Ο Ντε Σάντις δεν την θυμόταν, αλλά εκείνη του θύμισε την ακρόαση από την οποία πέρασε κι έμειναν εκεί να μιλάνε κάτω από τη βροχή για πάνω από μια ώρα. Τότε κατάλαβε ότι αυτή επρόκειτο να αναλάβει το ρόλο. Και τον ανέλαβε. Η εμφάνισή της σχολιάστηκε αρνητικά από μερικούς πουριτανούς δημοσιογράφους, αλλά χειροκροτήθηκε από το κοινό.

Η ευτυχία του εξώφυλλου

Είναι 19 χρόνων, είναι σταρ, και ανάμεσα στους υποψήφιους γαμπρούς είναι και ένας νεαρός παραγωγός, ο Ντίνο Ντε Λαουρέντις. Τελικά παντρεύονται, και προκύπτουν θρίαμβοι τόσο επί οθόνης όσο και εκτός αυτής.

Στη μεγάλη οθόνη ποιος μπορεί να την ξεχάσει π.χ. στην Άννα του 1951, σε μια εμφάνιση και ένα τραγούδι που μεταφέρθηκε και στα ελληνικά.

Εκτός οθόνης, προκύπτουν τέσσερα παιδιά: τρία κορίτσια και ένα αγόρι. Οι συγκρίσεις με τη Λόρεν δίνουν και παίρνουν, ειδικά όταν η δεύτερη μπαίνει σε τροχιά διεθνούς καριέρας. Αλλά η Σιλβάνα επιλέγει το «κάλλιο από τις πρώτες στο χωριό, παρά δεύτερη στη Ρώμη».

Μόνο που μεγαλώνει. Και ωριμάζει. Και ως άνθρωπος και ως ηθοποιός. Θέλει άλλου είδους ρόλους πλέον. Παράλληλα, αισθάνεται ασφυκτικά τη λουστραρισμένη εξωφυλλάτη ευτυχία, και αρχίζει να ψάχνει για άλλους ρόλους.

Κάπως έτσι προκύπτουν συνεργασίες με σκηνοθέτες όπως ο Λουκίνο Βισκόντι στο Θάνατος στη Βενετία, ή νωρίτερα ο Πιερ Πάολο Παζολίνι στο Θεώρημα. Αρχικά το κοινό και οι κριτικοί σοκάρονται, όμως η ίδια το παλεύει και δικαιώνεται – έστω και αν στο σπίτι δεν είναι όλα ιδανικά.

Η τραγωδία και οι επιστροφές

15 Ιουλίου 1981. Ο γιος της Φεντερίκο σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα στην Αλάσκα. Η ηθοποιός δεν μπορεί να διαχειριστεί την τραγωδία και τα παρατάει όλα. Δύο χρόνια μετά, το 1983 τελειώνει ανεπίσημα ο γάμος με τον Ντε Λαουρέντις και εκείνη εγκαταλείπει και τη χώρα και το σινεμά. Πηγαίνει στη Μαδρίτη να σπουδάσει ταπισερί. Στην ουσία, μετά την απώλεια του γιου της είναι σαν να σβήνει την προηγούμενη ζωή.

(Φωτ.: Facebook / Silvana Mangano – Il Mito)

Στο σινεμά θα επιστρέψει λίγο αργότερα, και για λίγο. Το 1984 συνδράμει την κόρη της Ραφαέλα Ντε Λαουρέντις στην πρώτη της ταινία, το Dune. Εκεί εμφανίζεται με ξυρισμένο κεφάλι, σοκάροντας το κοινό. Στην ουσία, μέχρι το 2021 που ξαναγυρίστηκε η ταινία και θριάμβευσε, η εμφάνιση της Μάνγκανο ήταν το μόνο αξιομνημόνευτο σκηνικό από την ταινία του 1984.

Τρία χρόνια αργότερα, το 1987 –σαν κλείσιμο ματιού– υποδύεται τη σύζυγο του πρώην εραστή της, του Μαρτσέλο Μαστρογιάνι στα θαυμάσια Μαύρα μάτια του Νικίτα Μιχάλκοφ.

Ήδη όμως έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση. Η Μάνγκανο διαγιγνώσκεται με καρκίνο. Μετά από μια εγχείρηση, έμεινε σε κώμα και πέθανε στις 16 Δεκεμβρίου 1989 στη Μαδρίτη, σε ηλικία 59 ετών.

Υπήρξε ξεχωριστή, μοναδική, και μια γυναίκα που δεν μπήκε σε καλούπια. Ασχέτως ότι θα μπορούσε. Και μαζί με την εκπληκτική γοητεία και ομορφιά της νιότης της, κρατάμε και τη χρυσή ωριμότητά της, τόσο ερμηνευτικά όσο και ως περσόνας.

Σπύρος Δευτεραίος

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η Καίτη Γκρέυ σε νεαρή ηλικία (φωτ.: facebook/Finos Film Official)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Καίτη Γκρέυ: Από τη φτώχεια και τον πόλεμο, στο μύθο και στη σκιά μιας διαθήκης

19/01/2026 - 2:32μμ
Η Μπέτυ Βαλάση, που ενσάρκωσε τον ομώνυμο ρόλο, σε σκηνή από τη σειρά «Λωξάντρα» (πηγή: Wikipedia)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα, το 1980, μαγείρεψε για πρώτη φορά η «Λωξάντρα» – Στη μικρή οθόνη

19/01/2026 - 12:43μμ
Ψηφιδωτή παράσταση από τη Βασιλική του Αγίου Βιτάλιου στη Ραβέννα που απεικονίζει τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό Α' στον αυλικό του κύκλο. Στο κέντρο φαίνεται ο Ιουστινιανός, δεξιά του στέκεται ο Αρχιεπίσκοπος Μαξιμιανός, ενώ αριστερά εμφανίζονται οι αυλικοί αξιωματούχοι και οι Πραιτοριανοί φρουροί (φωτ.: wikipedia.org)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα, το 532 μ.Χ., ο Ιουστινιανός καταστέλλει τη Στάση του Νίκα και σώζει τον βυζαντινό θρόνο

18/01/2026 - 4:42μμ
Μια από τις χαρακτηριστικές φωτογραφίες σύλληψης του Αλ Καπόνε (πηγή: Miami Police Department / Jonathan Eig Gallery / commons.wikimedia.org)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Αλ Καπόνε: Ο γκάνγκστερ που έγινε μύθος – Η σύντομη και εγκληματική ζωή του

17/01/2026 - 1:26μμ
(Φωτ.: Instagram)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Άλκης Κούρκουλος: Ο γοητευτικός αντιστάρ έχει σήμερα γενέθλια

15/01/2026 - 9:26μμ
(Φωτ.: Facebook/Πάνος Μιχαλόπουλος)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ο Πάνος Μιχαλόπουλος γίνεται 77 ετών – Πού είναι και τι κάνει σήμερα ο γόης των ’80s

15/01/2026 - 4:00μμ
Το μοναδικό στην Ελλάδα ολόσωμο ομοίωμα του Αγίου Παϊσίου βρίσκεται στο ναό Ευαγγελίστριας στον οικισμό Πρόνοια του Ναυπλίου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα: Η αγιοκατάταξη του Αγίου Παϊσίου, του Καππαδόκη ασκητή από τα Φάρασα

13/01/2026 - 5:46μμ
«Ο θάνατος της Γκούραινας». G. Oppitz. Επιχρωματισμένη λιθογραφία (πηγή: Εθνικό Ιστορικό Μουσείο |Συλλογή Χαρακτικών ΕΙΜ / Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Η Ασήμω Γκούρα της Ακρόπολης: Ομορφιά, έρωτας και τραγικός θάνατος το 1827

12/01/2026 - 12:25μμ
Ο μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης το 2002 (φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ιωάννης Ζηζιούλας, μητροπολίτης Περγάμου: Ο Κοζανίτης κληρικός και θεολόγος που άφησε εποχή

10/01/2026 - 4:59μμ
Η Μπέτυ Λιβανού κατά τη βράβευσή της στο 66ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, μαζί με τον Άκη Σακελλαρίου. 4 Νοεμβρίου 2025 (φωτ.: Facebook / Finos Film Official)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Η διαχρονική σαγήνη της Μπέτυς Λιβανού

9/01/2026 - 2:41μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εικόνα από τη συνέλευση των αγροτών του μπλόκου της Νίκαιας στο πολιτιστικό κέντρο της Νίκαιας (φωτ.: OFFNETWORK.GR/EUROKINISSI)

Αποχωρούν οι αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας και των Μαλγάρων

24 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέλιος Στεφάνου)

Euroleague: Ξέσπασε με τους Έλληνες κόντρα στη Μπασκόνια ο Παναθηναϊκός

25 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχεία: EUROKINISSI/Μιχάλης Καραγιάννης)

Δυτική Μακεδονία: Την Τετάρτη δεν θα λειτουργήσουν όλες οι σχολικές μονάδες

44 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Νάσος Σιμόπουλος)

EuroCup: Ζωντανός για την πρόκριση μετά από δύο παρατάσεις ο Άρης

1 ώρα πριν
Το κτήριο της ΑΑΔΕ (φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)

ΑΑΔΕ: Το χαρτζιλίκι δεν είναι δωρεά και δεν δηλώνεται μέσω IRIS

1 ώρα πριν
(Φωτ.: facebook.com/lesxipontionnkavalas)

Λέσχη Ποντίων Ν. Καβάλας – Κοπή βασιλόπιτας 2026 με μουσική, χορό και ευχές

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign