pontosnews.gr
Τετάρτη, 4/11/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Άλντο Μόρο: Η απαγωγή και η δολοφονία που άλλαξαν την πορεία της Ιταλίας

Στις 16 Μαρτίου 1978 οι Ερυθρές Ταξιαρχίες απήγαγαν τον πρώην πρωθυπουργό, ο οποίος βρέθηκε δολοφονημένος 55 μέρες αργότερα

16/03/2023 - 11:37πμ
Το άψυχο σώμα του Άλντο Μόρο (φωτ.: αρχείο ΑΝSA)

Το άψυχο σώμα του Άλντο Μόρο (φωτ.: αρχείο ΑΝSA)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Λιγότερο από 3 λεπτά κράτησε η επιχείρηση απαγωγής, αλλά τα σενάρια συνωμοσιολογίας με κατασκόπους και μυστικές υπηρεσίες, κομάντος, μαφία και συμφέροντα, πολιτικά πρόσωπα και κυβερνήσεις, διαρκούν μέχρι σήμερα. Στις 16 Μαρτίου 1978 είχε ξημερώσει μια σημαντική ημέρα για την Ιταλία, καθώς επρόκειτο να ζητηθεί από το κοινοβούλιο ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας υπό τον Τζούλιο Αντρεότι, με την ενεργό συμμετοχή για πρώτη φορά των κομμουνιστών. Τελικά η εξέλιξη των γεγονότων οδήγησε σε ένα νέο δεξιό υπουργικό συμβούλιο υπό τον σταθερό έλεγχο των Χριστιανοδημοκρατών.

Εκείνη η μέρα έμεινε στην Ιστορία για την αρπαγή του πρώην πρωθυπουργού Άλντο Μόρο από τις Ερυθρές Ταξιαρχίες.   

Το (στρατιωτικής ακρίβειας) σχέδιο αποδείχθηκε αλάνθαστο: οι κομάντο των Ερυθρών Ταξιαρχιών εγκλώβισαν και ακινητοποίησαν τα αυτοκίνητα του πρώην πρωθυπουργού και της συνοδείας του στην οδό Φάνι της Ρώμης. Με αυτόματα στα χέρια «γάζωσαν» τους πέντε σωματοφύλακες (καραμπινιέρους και αστυνομικούς) με 91 σφαίρες. Μόνο ένας πρόλαβε να τραβήξει όπλο, ωστόσο δευτερόλεπτα αργότερα έπεσε και αυτός νεκρός. Οι εκτελεστές έδωσαν σε όλους και τη χαριστική βολή.

Νεκρός σωματοφύλακας του Άλντο Μόρο (φωτ.: αρχείο ΑΝSA)

Ο σχεδόν…αλώβητος Άλντο Μόρο (η σορός του έφερε ένα τραύμα στο μηρό, που ίσως να ήταν από την ημέρα της απαγωγής) μεταφέρθηκε στο σπίτι όπου κρατήθηκε όμηρος για 55 ημέρες. Την ευθύνη ανέλαβαν αμέσως οι Ερυθρές Ταξιαρχίες με τηλεφώνημα στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA. Ο στόχος θεωρείται ότι επελέγη λόγω του διαμεσολαβητικού ρόλου ανάμεσα στους Χριστιανοδημοκράτες και τους κομμουνιστές, τα δύο κυρίαρχα τότε κόμματα στην Ιταλία.

Κατά μια εκδοχή, η επικείμενη άνοδος των κομμουνιστικών δυνάμεων στην εξουσία άλλαζε τα δεδομένα σε έναν επαναστατικό πόλεμο ενάντια στον καπιταλισμό. Κατά μια άλλη, το σχέδιο ήταν να χτυπηθεί όλο το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα, απλά ο Άλντο Μόρο επελέγη αντί του Τζούλιο Αντρεότι διότι είχε πιο «τρωτή» αστυνομική παρουσία – είναι χαρακτηριστικό, όπως κατέθεσε η χήρα του Μόρο, Ελεονόρα Τσιαβαρέλι, ότι οι σωματοφύλακες δεν κουβαλούσαν τα όπλα τους, αλλά τα είχαν στο πορτ μπαγκάζ γιατί δεν ήξεραν να τα χρησιμοποιούν.

Ακόμα και η τοποθεσία όπου κρατήθηκε η Άλντο Μόρο έχει προκαλέσει πλήθος σεναρίων. Εντούτοις, πρωταγωνιστικό πρόσωπο παραμένει η Άννα Λάουρα Μπραγκέτι, η οποία είχε γίνει μέλος των Ερυθρών Ταξιαρχιών έναν χρόνο πριν από την απαγωγή. Είχε αγοράσει το σπίτι για λογαριασμό της οργάνωσης και επίσης είχε αναλάβει τη φροντίδα του κρατούμενου· φαγητό σε δίσκο και τραπεζομάντιλο, τα αγαπημένα του μπισκότα για πρωινό. Παράλληλα συνέχιζε να πηγαίνει κανονικά στη δουλειά της για να μην κινήσει υποψίες.

Σε συνέντευξη που είχε δώσει στη Λώρη Κέζα με αφορμή το βιβλίο Άλντο Μόρο: Η ομηρία, η Άννα Λάουρα Μπραγκέτι είχε τονίσει ότι υπάρχει συλλογική ευθύνη για τη δολοφονία, και βαρύνει ακόμα και την ίδια που ήταν αντίθετη.

Οι Ερυθρές Ταξιαρχίες ζήτησαν την απελευθέρωση 13 φυλακισμένων συντρόφων που ανήκαν στην πρώτη γενιά. Ιδιόχειρες επιστολές του Άλντο Μόρο, συνολικά 86, είχαν αποδέκτες πολιτικούς, κομματικά στελέχη, τον Πάπα Παύλο ΣΤ’ και τα μέλη της οικογένειάς του. Κάποιες εστάλησαν, άλλες βρέθηκαν αργότερα σε γιάφκα των Ερυθρών Ταξιαρχιών. Φαίνεται ότι ποτέ δεν έπεσε θύμα βασανισμού· η αυθεντικότητα των επιστολών δεν αμφισβητείται, όμωςθεωρείται ότι το περιεχόμενό τους να αντανακλά ένα Σύνδρομο της Στοκχόλμης.

(Φωτ.: αρχείο ANSA)

Ιστορική είναι πλέον η φωτογραφία του χριστιανοδημοκράτη ηγέτη που τραβήχτηκε στις 20 Απριλίου 1978 με φόντο το αστέρι ανάμεσα στις λέξεις Brigate Rosse.

Με τον απαχθέντα να ζητά να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωσή του, η πολιτική σκηνή της Ιταλίας χωρίστηκε στα δύο, με κύριο ζητούμενο εάν νομιμοποιείται ή όχι η τρομοκρατική βία. Κατά των διαπραγματεύσεων τάχθηκε η ιταλική κυβέρνηση, θέση που εισηγήθηκαν και οι Αμερικανοί σύμβουλοι που μετέβησαν στη Ρώμη.

Ο Άλντο Μόρο βρέθηκε νεκρός στις 9 Μαΐου 1978 στο πορτ μπαγκάζ ενός κόκκινου Renault 4L. Η «ποινή» του στο σύντομο λαϊκό δικαστήριο των Ερυθρών Ταξιαρχιών ήταν εκτέλεση με 10 σφαίρες – ως φυσικός αυτουργός καταδικάστηκε αργότερα το ηγετικό στέλεχος Μάριο Μορέτι.

Τα ίδια ρούχα που είχε επιλέξει ο πρώην πρωθυπουργός την ημέρα της απαγωγής, ήταν στο άψυχο σώμα· ίχνη άμμου που βρέθηκαν στις τσέπες και τις κάλτσες, όπως και ίχνη λαχανικών. Τελικά οι τρομοκράτες δήλωσαν ότι τα είχαν σκόπιμα είχαν προσθέσει, για να παραπλανήσουν τους ανακριτές. Στο πορτ μπαγκάζ υπήρχαν επίσης μερικά από τα προσωπικά αντικείμενα, ένα βραχιόλι και το ρολόι του, και μερικά άδεια φυσίγγια.

Το άψυχο σώμα του Άλντο Μόρο (φωτ.: αρχείο ΑΝSA)

Παρά τις εξονυχιστικές έρευνες και μεγάλες δίκες, οι ακριβείς λεπτομέρειες της απαγωγής και της δολοφονίας δεν είναι ακόμη γνωστές. Σύμφωνα με την κυρίαρχη θεωρία συνωμοσίας, οι Ερυθρές Ταξιαρχίες ήταν ο εκτελεστικός βραχίονας ενός σχεδίου που εξυφάνθηκε από μυστικές υπηρεσίες ή τη μαφία προκειμένου να μην υπάρξει ο ιστορικός συμβιβασμός με το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Γεγονός πάντως παραμένει ότι την προσέγγιση Μόρο-κομμουνιστών δεν την έβλεπαν με θετικό μάτι ούτε οι ΗΠΑ ούτε η Σοβιετική Ένωση.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Πορτρέτο της Αλίκης Διπλαράκου στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, Αθήνα
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Αλίκη Διπλαράκου: Η «Μις Ευρώπη 1930» που παραβίασε το άβατο του Αγίου Όρους

30/10/2026 - 1:11μμ
Βενιζέλος και Ινονού υπογράφουν το Σύμφωνο Φιλιάς υπό το βλέμμα του Μουσταφά Κεμάλ (πηγή: venizelos-foundation.gr)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

30 Οκτωβρίου 1930: Υπογράφεται το Σύμφωνο Φιλίας και Σταθερότητας, Διαλλαγής και Διαιτησίας – Η ταφόπλακα της Μεγάλης Ιδέας

30/10/2026 - 10:35πμ
(Πηγή: greek-genocide.net)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Οκτώβριος 1922: Η μαρτυρική θυσία του Χρυσοστόμου Σμύρνης αγγίζει το αμερικανικό κοινό – Το δημοσίευμα που κατέγραψε τη φρίκη της Μικρασιατικής Καταστροφής

29/10/2026 - 9:45μμ
Σε μια από τις τελευταίες της τηλεοπτικές εμφανίσεις (Φωτ.: ΕΡΤ)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Μαίρη Μαράντη: Τρία χρόνια χωρίς τη «βασίλισσα της πίστας»

28/10/2026 - 9:30μμ
(Φωτ.: Αρχείο ΕΡΤ/Βασίλης Τσιτσάνης–
18 Ιανουαρίου 1984)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

«Συννεφιασμένη Κυριακή»: Το τραγούδι που γεννήθηκε μέσα στη δίνη της Κατοχής

28/10/2026 - 6:02μμ
Το έργο «Η είσοδος του ένδοξου Ελληνικού Στρατού στο Αργυρόκαστρο»  αποτυπώνει τη Μάχη  του Αργυροκάστρου στις 4 Δεκεμβρίου 1940. Είναι χρωμολιθογραφία του Μιχαήλ Σαλιβέρου, που φυλάσσεται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (πηγή: searchculture.gr/ creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.el)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Έπος του ’40: Πόντιοι, Μικρασιάτες και Αρμένιοι στην πρώτη γραμμή της ελευθερίας

28/10/2026 - 8:48πμ
Σύνθεση από το πορτρέτο του Λέστερ Τζέιμς Ράιτ και φωτογραφία πορείας ορφανών προς τη Συρία, δημοσιευμένα στο «Mid-Week Pictorial» στις 16 Νοεμβρίου 1922 (φωτ.: Near East Relief / Rockefeller Archive Center)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Λέστερ Ράιτ: Ο Αμερικανός που έσωζε τα Ελληνόπουλα της Μικρασίας και σκοτώθηκε σε ενέδρα

27/10/2026 - 4:17μμ
Πλήθος περιμένει την έναρξη της πώλησης νάιλον καλτσών, στις 15 Μαΐου 1940 (φωτ.: Hagley Museum and Library / DuPont Company External Affairs Department)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Νάιλον: Το υλικό που προκάλεσε ουρές, για ένα ζευγάρι κάλτσες

27/10/2026 - 12:40μμ
Ο ναός του Αγίου Δημητρίου Λουμπαρδιάρη (φωτ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Άγιος Δημήτριος ο Λουμπαρδιάρης και το θαύμα στην Τουρκοκρατία

26/10/2026 - 9:17πμ
(Φωτ.: facebook / ΣΚΗΝΗΣ & ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΑΠΟΝΤΕΣ)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Νάκυ Αγάθου: Η παρουσιάστρια-φετίχ της ελληνικής τηλεόρασης και το διακριτικό φευγιό της

25/10/2026 - 5:16μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Πηγή: facebook.com/profile.php/Τρισευγενη Δημοπουλου)

Τα παιδιά «κάλεσαν» τη βροχή στη Νίκαια: Η Ένωση Μαγνησίας Μ. Ασίας αναβίωσε το αρχαίο έθιμο της Περπερούνας

7 λεπτά πριν
(Πηγή: facebook.com/profile/ Θεατρικός Μουσικοχορευτικός Σύλλογος Δήμου Παρανεστίου)

«Δυτικός Πόντος: Η Ιστορία, ο Πολιτισμός και οι Ρίζες μας» – Εκδήλωση μνήμης στον Νικηφόρο Δράμας

37 λεπτά πριν
(Φωτ.: astynomia.gr)

Θεσσαλονίκη: 16χρονος ήταν ο παραλήπτης δεμάτων με 7,4 κιλά υδροπονικής κάνναβης

1 ώρα πριν
(Φωτ.: pixabay.com)

Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας: Μελέτη προβλέπει αύξηση 20% στα νέα περιστατικά έως το 2050

2 ώρες πριν
Τηλεοπτική οθόνη στον σταθμό της Σεούλ, στη Νότια Κορέα, προβάλλει ειδησεογραφικό ρεπορτάζ για την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα προς την Ανατολική Θάλασσα, στις 4 Νοεμβρίου 2026 (φωτ.: EPA/JEON HEON-KYUN)

Βόρεια Κορέα: Νέα πυραυλική δοκιμή εν μέσω οξυμένης έντασης με τις ΗΠΑ

2 ώρες πριν
Η γιαγιά Παρέσσα Ορφανίδου με τον γιο της Γιάννη, στην αυλή του σπιτιού της στο Λιβαδοχώρι Σερρών, το 2021 (φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)

Παρέσσα Ορφανίδου: Στα 111 της, με τις μνήμες του Πόντου και το αγαπημένο της περιβόλι

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV