pontosnews.gr
Σάββατο, 31/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Το πακέτο των 5,5 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε στη ΔΕΘ ο Μητσοτάκης – Δείτε τα μέτρα και ποιους αφορούν

Όπως είπε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός είναι έκτακτα και μόνιμου χαρακτήρα και θα εφαρμοστούν σε δύο δόσεις

11/09/2022 - 9:37πμ
Στιγμιότυπο από την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, πέρυσι στα εγκαίνια της 86ης ΔΕΘ, στο «Βελλίδειο» Συνεδριακό Κέντρο (φωτ.: Motion Team/Βασίλης Βερβερίδης)

Στιγμιότυπο από την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, πέρυσι στα εγκαίνια της 86ης ΔΕΘ, στο «Βελλίδειο» Συνεδριακό Κέντρο (φωτ.: Motion Team/Βασίλης Βερβερίδης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Παρέμβαση του κράτους για τη μείωση του κόστους του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία ενόψει του δύσκολου χειμώνα, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της 86ης ΔΕΘ, ενώ παράλληλα εξήγγειλε τον διπλασιασμό του συνολικού ποσού που θα διατεθεί εφέτος (σε 300 εκατ. ευρώ από 174 εκατ. ευρώ την περασμένη περίοδο). Το επίδομα θα αφορά σε 1.300.000 νοικοκυριά της χώρας, ενώ θα δίδεται διπλάσιο επίδομα σε όλους όσοι καταναλώσουν για πρώτη φορά εφέτος πετρέλαιο ή άλλες μορφές καυσίμου, πλην φυσικού αερίου.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, τα 21 έκτακτα και μόνιμου χαρακτήρα μέτρα (τα πρώτα έως το τέλος του 2022 και τα δεύτερα από το 2023) κοστολογούνται σε 5,5 δισ. ευρώ συνολικά, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η μηνιαία επιδότηση του ρεύματος.

Μεταξύ αυτών, είναι τα εξής:

-Θα δοθεί τον Δεκέμβριο «επιταγή ακρίβειας» ύψους 250 εκατ. ευρώ σε 2.300.000 δικαιούχους (χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες, άτομα με αναπηρία, μακροχρόνια άνεργους).

-Σε όσους λαμβάνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα δοθεί μία επιπλέον μηνιαία δόση, ενώ για το επίδομα παιδιού θα δοθεί 1,5 επιπλέον δόση.

-Το φοιτητικό επίδομα στέγασης αυξάνεται σε 1.500 ευρώ από 1.000 ευρώ. Ειδικά για τους φοιτητές που θα επιλέξουν τη συγκατοίκηση, το επίδομα αυξάνεται σε 2.000 ευρώ ανά άτομο.

-Θα δοθεί έκτακτη ενίσχυση 60 εκατ. ευρώ στους αγρότες για το κόστος των λιπασμάτων και 89 εκατ. ευρώ σε 50.000 κτηνοτρόφους για το κόστος των ζωοτροφών.

-Θα ενταχθούν επιπλέον 200.000 δικαιούχοι στο «Ανακυκλώνω» με την αύξηση του προγράμματος κατά 140 εκατ. ευρώ μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Παράλληλα, θα χρηματοδοτηθούν 250.000 μικρά φωτοβολταϊκά σε στέγες κατοικιών, σε επιχειρήσεις και σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

-Έως τέλη του 2023 όσες επιχειρήσεις μετατρέψουν σε μόνιμες τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης των εργαζομένων τους, θα απαλλάσσονται από το 40% των ασφαλιστικών εισφορών αυτών των εργαζόμενων. Ενώ, οι επιτηδευματίες και οι μικρές επιχειρήσεις που σχεδιάζουν κάποια νέα πρόσληψη, εάν αυξάνουν το μέσο ετήσιο αριθμό υπαλλήλων πλήρους απασχόλησης, δεν θα πληρώνουν τέλος επιτηδεύματος εκείνο το έτος.

–Διευρύνεται το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους», ώστε να καλύψει ακόμη 200.000 νέους δικαιούχους. Προκειμένου να επεκταθεί η τουριστική περίοδος και τον χειμώνα, θα εγκριθούν πρόσθετα κονδύλια και θα διατεθούν προκειμένου η Ελλάδα να διαφημιστεί από κοινού με τον ΕΟΤ, με αεροπορικές εταιρείες, με tour operators, για το διάστημα έως τον Μάρτιο του 2023.

–Διευθετούνται μια σειρά από αιτήματα των Ενόπλων Δυνάμεων: η μισθολογική εξέλιξη Εθελοντών Μακράς Διάρκειας και Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης. H επέκταση της Μάχιμης 5ετίας και η νυχτερινή αποζημίωση. Ενώ θεσπίζεται πρόσθετη αμοιβή στα πληρώματα των πολεμικών πλοίων που βρίσκονται σε αποστολή.

Στη δέσμη των μόνιμων μέτρων, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε τα εξής:

–Καταργείται για δημοσίους, ιδιωτικούς υπαλλήλους και συνταξιούχους η Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης. Παράλληλα, στο Δημόσιο καταργείται και η μη ανταποδοτική Εισφορά υπέρ του πρώην Ταμείου Πρόνοιας Υπαλλήλων.

–Αυξάνονται οι συντάξεις 1.500.000 συνταξιούχων με χαμηλή ή μηδενική προσωπική διαφορά. Το ύψος της αύξησης θα προκύπτει κατά 50% από την αύξηση του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή στον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Για εφέτος υπολογίζεται ότι θα είναι πάνω από 6%. Οι συνταξιούχοι που έχουν υψηλή προσωπική διαφορά θα δουν αύξηση στα εισοδήματά τους, όχι από την αύξηση των συντάξεων, η οποία θα περιορίσει το ύψος της προσωπικής διαφοράς, αλλά από την κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης.

–Αναμορφώνεται από 1/1/2023 το ειδικό μισθολόγιο των 20.000 γιατρών του ΕΣΥ, με αύξηση του βασικού μισθού και των επιδομάτων ευθύνης. Η αύξηση θα είναι περίπου 10% μεσοσταθμικά επί του συνόλου των αποδοχών τους.

–Ξεκινά η αναμόρφωση του μισθολογίου σχεδόν 600.000 δημοσίων υπαλλήλων, με έμφαση στους χαμηλόμισθους, αλλά και τη στήριξη όσων κατέχουν θέσεις ευθύνης, και με στόχο την εφαρμογή του από 1/1/2024.

–Επεκτείνεται το επίδομα μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα από τους 6 στους 9 μήνες.

–Επεκτείνεται έως τον Ιούνιο 2023 ο μειωμένος ΦΠΑ στις συγκοινωνίες, στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά, στον πολιτισμό, στον τουρισμό, στα γυμναστήρια και στις σχολές χορού. Σε αναστολή παραμένει ο ΦΠΑ 24% στις νέες οικοδομές έως τα τέλη του 2024.

–Αναμορφώνεται το πλαίσιο λειτουργίας της ελληνικής Κεφαλαιαγοράς με σημαντικά επενδυτικά και φορολογικά κίνητρα.

-Από 1/1/2023 αυξάνονται κατά 120 εκατ. ευρώ ετησίως οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι της Αυτοδιοίκησης.

-Το νέος έτος ξεκινά η διαδικασία για τη νέα αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού και σκοπός είναι να τεθεί σε εφαρμογή την 1η Μαΐου 2023.

–Μονιμοποιείται η μείωση κατά 3 μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών που αφορά σε εισόδημα 2.200.000 εργαζομένων, ενώ ταυτόχρονα μειώνεται και το μισθολογικό βάρος για τις επιχειρήσεις.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε και ένα σχέδιο έξι σημείων για το μεγάλο πρόβλημα της στέγης, κυρίως των νέων, το οποίο αρχίζει να υλοποιείται αμέσως. Το πρόγραμμα, ύψους 1,8 δισ. ευρώ, θα απευθύνεται σε περισσότερους από 100.000 ωφελούμενους με μία σειρά από πρωτοβουλίες, ώστε για να αποκτήσουν ή να μισθώσουν φθηνότερο σπίτι.

Συγκεκριμένα:

-Ξεκινά αμέσως η ανέγερση 8.150 θέσεων σε πέντε σύγχρονες φοιτητικές εστίες στα Πανεπιστήμια Κρήτης, Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας, Θράκης και Δυτικής Αττικής. Οι χώροι έχουν ήδη καθοριστεί και τα έργα θα γίνουν με ΣΔΙΤ.

–Εγκαινιάζεται ένα ειδικό πρόγραμμα δανείων καταρχάς ύψους 500 εκατ. ευρώ, με συγχρηματοδότηση 375 εκατ. ευρώ από το κράτος και 125 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες. Στόχος είναι να εξασφαλιστεί σχεδόν μηδενικό επιτόκιο για την αγορά πρώτης κατοικίας από πολίτες έως 39 ετών, σε περιοχές με πιο παλαιά κτίρια. Πρακτικά, ένα ζευγάρι, με ελάχιστη συμμετοχή, θα αγοράζει ένα σπίτι αξίας 100.000 ευρώ με μηνιαίες δόσεις 275 ευρώ.

-Για να αυξηθεί η ιδιοκατοίκηση και να ανακαινιστούν τα παλαιότερα σπίτια, δημιουργείται ένα στοχευμένο «Εξοικονομώ και Ανακαινίζω» για 20.000 νέους. Κάθε δικαιούχος θα λαμβάνει έως και 20.000 ευρώ για ενεργειακές παρεμβάσεις στο ακίνητό του, μαζί με πρόσθετη ενίσχυση 3.000 ευρώ και χαμηλότοκο δάνειο έως 7.000 ευρώ. Ταυτόχρονα, ως κίνητρο σε τουλάχιστον 10.000 ιδιοκτήτες κλειστών ακινήτων, θα δοθεί κρατική επιδότηση έως 10.000 ευρώ για να τα ανακαινίσουν. Με την υποχρέωση, όμως, να τα ενοικιάσουν σε μακροχρόνιες μισθώσεις. Η πολιτεία έτσι καλύπτει έως και το 40% του κόστους ανακαίνισης κάθε κλειστού διαμερίσματος.

–Θεσμοθετείται για τα δημόσια οικόπεδα και κτίρια η «κοινωνική αντιπαροχή». Το κράτος θα προσφέρει αδρανή περιουσιακά στοιχεία του σε ιδιώτες κατασκευαστές και εκείνοι, με δικά τους έξοδά, θα κτίζουν σύγχρονες κατοικίες. Οι μισές θα ενοικιάζονται με χαμηλό ενοίκιο σε νέους μισθωτές, ενώ οι υπόλοιποι χώροι θα αξιοποιούνται εμπορικά από τους ιδιώτες.

-Εξάλλου, προκειμένου να αυξηθούν τα διαθέσιμα ακίνητα για τους Έλληνες, αυξάνεται το όριο της επένδυσης για τη χορήγηση άδειας Golden VISA από τα 250.000 ευρώ στα 500.000 ευρώ.

-Από τον Δεκέμβριο ξεκινά το πρόγραμμα «Εστία 2». Σύμφωνα με αυτό, το Δημόσιο θα μισθώσει σε πρώτη φάση 1.000 ιδιωτικά ακίνητα. Για να τα διαθέσει στη συνέχεια με διαδικασίες- εξπρές και πολύ χαμηλό μίσθωμα σε ευάλωτα νοικοκυριά.

Τέλος, σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός έκανε λόγο και για τον ρυθμό ανάπτυξης εφέτος, αναφέροντας ότι η άνοδος του ΑΕΠ θα είναι άνω του 5% (σ.σ. στον προϋπολογισμό προβλέπεται ανάπτυξη 3,1%), μετά την άνοδο κατά περίπου 7,8% το α’ εξάμηνο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Μακάριος Λαζαρίδης στην Ολομέλεια της Βουλής, Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ποιος φταίει για τα Ίμια; Χαμός στη Βουλή ανάμεσα στον Μακάριο Λαζαρίδη και το ΠΑΣΟΚ

28/01/2026 - 6:39μμ
(Φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όλγα Κεφαλογιάννη: Ψήφισα τη ρύθμιση για την επιμέλεια των παιδιών μαζί με ακόμα 179 βουλευτές και έκανα άμεσα χρήση

23/01/2026 - 5:21μμ
Κοπάδι στην ορεινή Ηλεία (φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύσκεψη στο Μαξίμου για την ευλογιά των αιγοπροβάτων – Σταθερά κατά του εμβολιασμού η Ελλάδα

22/01/2026 - 4:29μμ
Οι υφυπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας Χάρης Θεοχάρης και Mehmet Kemal Bozay (φωτ.: Υπουργείο Εξωτερικών)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελλάδα-Τουρκία: Στην Αθήνα έγινε ο 9ος γύρος συνομιλιών για το Κοινό Σχέδιο Δράσης στο πλαίσιο της «Θετικής Ατζέντας»

22/01/2026 - 12:10πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αγροτικές κινητοποιήσεις: Πάνω από τέσσερις ώρες διήρκεσε η συνάντηση στο Μαξίμου – Τι δήλωσαν οι δύο πλευρές

19/01/2026 - 8:10μμ
Από αριστερά, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ο αιγύπτιος ομόλογός του Μπαντρ Αμπντελατί και ο κύπριος ΥΠΕΞ Κωνσταντίνος Κόμπος στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπο στο Κάιρο (φωτ.: EPA/Mohamed Hossam)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα έχει λάβει πρόσκληση από τον Τραμπ για το Συμβούλιο Ειρήνης

18/01/2026 - 3:46μμ
Ο εκλιπών Αλέξανδρος Παπαδόγγονας (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΔ: Πέθανε σε ηλικία 95 ετών ο Αλέξανδρος Παπαδόγγονας

17/01/2026 - 2:23μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έβρος: Στα ελληνοτουρκικά σύνορα ο υπουργός Ασύλου και Μετανάστευσης και Εξωτερικών της Ολλανδίας

15/01/2026 - 3:31μμ
Τρακτέρ από το μπλόκο της Νίκαιας στο ύψος του Πλατύκαμπου, Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αγρότες-κυβέρνηση σε τροχιά διαλόγου: Τη Δευτέρα το ραντεβού με Μητσοτάκη, ανοίγουν οι δρόμοι

15/01/2026 - 1:20μμ
(Πηγή: facebook.com/Αρμενική Παροικία Κρήτης /Armenian community of CRETA)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αρμενική Κοινότητα Ηρακλείου Κρήτης: Ισχυροί οι δεσμοί που ενώνουν τον απανταχού αρμενικό ελληνισμό με την ιστορική του πατρίδα

14/01/2026 - 1:30μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ένωση Ποντίων Μελισσίων Αττικής: Με κοπή βασιλόπιτας και Γενική Συνέλευση μπαίνει ο Φεβρουάριος

3 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

e-ΕΦΚΑ & ΔΥΠΑ: Τα ποσά που θα καταβληθούν στους δικαιούχους έως τις 6 Φεβρουαρίου

31 λεπτά πριν
Η Έλενα Παπαρίζου στο διαγωνισμό της Eurovision που φιλοξενήθηκε στο Κίεβο, το 2005 (φωτ.: EPA / Anatoliy Maltsev)

Η Έλενα Παπαρίζου των… 44 καρατίων! Η θρυλική εμφάνιση με την ποντιακή λύρα στη Eurovision και γιατί συνεχίζει να είναι «Νumber one» στις καρδιές μας

59 λεπτά πριν
Παρόμοιες εικόνες θα δούμε αύριο σχεδόν σε όλη τη χώρα (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

ΕΜΥ: Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων – Ποιες περιοχές της χώρας θα πληγούν περισσότερο

1 ώρα πριν
Ο λογότυπος της ομάδας «Σεβάστεια»

Λονδίνο: Η ομάδα ποντιακών χορών «Σεβάστεια» σβήνει το πρώτο της κεράκι και το γιορτάζει με σεμινάριο και γνήσιο ποντιακό γλέντι

2 ώρες πριν
Διαδηλωτές κρατούν πανό που αναγράφουν «Δικαιοσύνη για τα θύματα του Έπσταϊν» και «Δώστε τα έγγραφα στη δημοσιότητα» έξω από το Καπιτώλιο, κατά την παρουσίαση των εγγράφων της υπόθεσης (φωτ.: EPA/Luke Johnson)

Δημοσιοποιήθηκαν 3 εκατ. έγγραφα για τον Τζέφρι Έπστιν – Χιλιάδες βίντεο και φωτογραφίες κυρίως πορνογραφικού περιεχομένου

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign