pontosnews.gr
Κυριακή, 20/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Απόφαση σωτηρίας για το ελληνικό ορφανοτροφείο της Πριγκήπου, το οικοδομικό θαύμα

Το Συμβούλιο Μνημείων της Τουρκίας έδωσε το πράσινο φως για τις εργασίες αποκατάστασης

1/09/2022 - 7:30μμ
(Φωτ.: EPA / Erdem Sahin)

(Φωτ.: EPA / Erdem Sahin)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Στην Πρίγκηπο, η οποία είναι ένα από τα νησιά της δικής μας Ανατολής, βρίσκεται η δεύτερη μεγαλύτερη ξύλινη κατασκευή στον κόσμο και η μεγαλύτερη στην Ευρώπη, ένα οικοδομικό θαύμα που αφέθηκε έρμαιο στο χρόνο – από το 2018 περιλαμβάνεται στον κατάλογο του Europa Nostra με τα πλέον απειλούμενα μνημεία στην Ευρώπη.

Ο λόγος για το ελληνικό ορφανοτροφείο, από το οποίο λείπει ήδη η μισή σκεπή, ενώ είναι πάντα υπαρκτός ο κίνδυνος της κατάρρευσης.

Το 2010 με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το κτήριο πέρασε στην κυριότητα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το οποίο στο παρελθόν έχει εκφράσει την πρόθεσή του να φιλοξενηθεί εκεί ένα κέντρο που θα ασχολείται με τον περιβαλλοντικό και τον διαθρησκευτικό διάλογο.

Ωστόσο χρειάστηκε πάνω από μία δεκαετία ώστε το Συμβούλιο Μνημείων της Τουρκίας να δώσει το πράσινο φως για τις εργασίες αποκατάστασης – αυτό συνέβη μόλις πριν από λίγες ημέρες. Συντονιστής του έργου είναι ο Άρχων Μ. Χαρτοφύλαξ Λάκης Βίγκας, ο οποίος δήλωσε ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν στο τέλος του έτους, και εφόσον συγκεντρωθούν οι οικονομικοί πόροι θα έχουν ολοκληρωθεί σε ενάμιση χρόνο. Παλαιότερες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για κόστος που ανέρχεται σε τουλάχιστον 50 εκατ. δολάρια.

«Η μεγαλύτερη επιθυμία μας είναι να φτιάξουμε ένα φιλικό προς το περιβάλλον κτήριο που θα προστατεύει τόσο τον πολιτισμό όσο και την αρχιτεκτονική. Είναι ένα φυσικό θαύμα, επομένως θέλουμε να αποκατασταθεί με τρόπο που να σέβεται τη φύση. Για τη φάση υλοποίησης δημιουργήσαμε μια επιστημονική επιτροπή που περιλαμβάνει αρχιτέκτονες, ειδικούς της ιστορίας της τέχνης και πολιτικούς μηχανικούς. Θα συναντηθούμε με εταιρείες που κρίνονται κατάλληλες από την επιστημονική επιτροπή, καθώς ελπίζουμε να ολοκληρώσουμε αυτή τη διαδικασία το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε.

(Φωτ.: EPA / Erdem Sahin)

Το πενταώροφο κτήριο είναι έργο του Γάλλου αρχιτέκτονα Αλεξάντρ Βαλορί. Ολοκληρώθηκε το 1898 με σκοπό να γίνει ένα από τα πιο πολυτελή ξενοδοχεία-καζίνο της Ανατολής, και όχι μόνο.

Ωστόσο, ποτέ δεν κατάφερε να πάρει άδεια λειτουργίας από τον σουλτάνο Αμπντούλ Χαμίτ Β’ και έτσι πωλήθηκε στη σύζυγο ενός πλούσιου τραπεζίτη από την ελληνική κοινότητα της Πόλης, την Ελένη Ζαρίφη, η οποία το παραχώρησε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο προκειμένου να στεγάσει ορφανά.

Το 1964, με το κλείσιμο του ορφανοτροφείου που από 1903 φιλοξένησε περισσότερα από 5.000 παιδιά, το αρχιτεκτονικό «στολίδι» των 206 δωματίων –και σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία της ελληνορθόδοξης κοινότητας– εγκαταλείφθηκε στην τύχη του από το τουρκικό κράτος.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Γάλλος δημοσιογράφος και συγγραφέας Πιερ Μιλ (Pierre Mille, 1864–1941), σε φωτογραφία του 1928 (φωτ.: Agence Rol / Gallica – Bibliothèque nationale de France (BnF), réf. Rol, 126976)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Pierre Mille: Ο Γάλλος πολεμικός ανταποκριτής που κατέγραψε την Κωνσταντινούπολη και τη θέση των γυναικών στην οθωμανική κοινωνία της εποχής

20/09/2026 - 10:03πμ
Κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017
(φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας: Την Κυριακή οι κεντρικές εκδηλώσεις μνήμης στην Αθήνα

19/09/2026 - 9:21μμ
Γύρω από την Αγία Σοφία αναπτύχθηκε σταδιακά ο προσφυγικός πυρήνας της Αταλάντης (φωτ.: Δήμος Λοκρών)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Αταλάντη: Η μνήμη επέστρεψε στον Συνοικισμό που έστησαν Μικρασιάτες και Θρακιώτες πρόσφυγες

19/09/2026 - 8:33μμ
O ερευνητής Αριστογείτων Κώτσας στην εκδήλωση «Εμβαθύνοντας στην Ιστορία και τον Πολιτισμό του Γέροντα της Μικράς Ασίας». Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: KosTV)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Από τον Γέροντα της Μικράς Ασίας στην Κω: Οι πρόσφυγες που διάλεξαν μόνοι τους τα Δωδεκάνησα

19/09/2026 - 6:10μμ
Ο ανδριάντας του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης, στο Πάρκο της Εθνικής Μνημοσύνης στη Νέα Σμύρνη (φωτ.: Facebook / ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Η Νέα Σμύρνη τίμησε τον Άγιο Χρυσόστομο, μητροπολίτη Σμύρνης

18/09/2026 - 11:48πμ
(Φωτ.: Facebook/Φάμελλος Σωκράτης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Θεσσαλονίκη: Εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας 

17/09/2026 - 1:00μμ
Μέρος της αφίσας των εκδηλώσεων (φωτ.: δήμος Ωραιοκάστρου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Νέα Φιλαδέλφεια Ωραιοκάστρου: Διήμερο μνήμης για τους Έλληνες της Μικράς Ασίας

17/09/2026 - 12:06μμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στο στο κλειστό Δημοτικό Θέατρο του Δημαρχείου Ηλιούπολης, Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: Ilioupoli Press)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ηλιούπολη: Οι «Φωτιές» της Σμύρνης και η σέρρα καθήλωσαν – Ηχηρές απουσίες από τη βραδιά μνήμης

16/09/2026 - 10:20μμ
(Φωτ.: Facebook/Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

ΟΙΟΜΚΩ: Υποτροφίες σε μαθητές Λυκείου με κωνσταντινουπολίτικη καταγωγή

16/09/2026 - 7:57μμ
«Ελληνική κυβέρνησις προσφυγικόν δάνειον, 1924», γράφει το τεκμήριο στο κέντρο, στα αγγλικά και στα ελληνικά (πηγή: Facebook / Greek Museum of Adelaide Inc.)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Πρόσφυγες του 1922: Μια νέα ζωή με δάνεια και ομόλογα – Τα τεκμήρια στην Αδελαΐδα

16/09/2026 - 7:08μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γιατρός (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Γιατροί υπό ψηφιακό έλεγχο: Νέο app θα δείχνει τι επιτρέπεται να κάνει ο καθένας

21 λεπτά πριν
Αρχαιολόγοι εργάζονται ανάμεσα στα λίθινα κατάλοιπα του προϊστορικού οικισμού στο Λιμάν Τεπέ, στα Βουρλά (φωτ.: İzmir Metropolitan Municipality)

Μικρά Ασία: Σύστημα αποστράγγισης 5.000 ετών αποκαλύφθηκε στα Βουρλά

45 λεπτά πριν
Ψεκασμοί κατά των κουνουπιών για την καταπολέμηση του ιού του δυτικού Νείλου, στο Παλαιό Φάληρο (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Παπανικολάου)

Ιός του Δυτικού Νείλου: «Ήρθε για να μείνει» – Τι αλλάζει η κλιματική κρίση

1 ώρα πριν
Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης (φωτ.: MOTIONTEAM / Βασίλης Βερβερίδης)

Χαλκιδική: Πέθανε ο 17χρονος που κατέρρευσε έξω από το σχολείο του στο Πευκοχώρι

1 ώρα πριν
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου, Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Παράθυρο Μητσοτάκη για μείωση φόρου στα καύσιμα – Η προϋπόθεση και τα νέα μέτρα

2 ώρες πριν
Ο μητροπολίτης Καστορίας τέλεσε την επιμνημόσυνη δέηση για τους καταδικασθέντες από τα Δικαστήρια Ανεξαρτησίας. Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: fouit.gr)

Αμάσεια 1921: Τα ονόματα των Ποντίων της αγχόνης ακούστηκαν ξανά, στην Καστοριά

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV