pontosnews.gr
Πέμπτη, 14/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η επόμενη ημέρα του πολέμου

Γράφει ο Παντελής Σαββίδης

16/04/2022 - 9:02πμ
Μία ρωσική βόμβα διασποράς δίπλα σε έναν σταυρό στο πολεμικό νεκροταφείο στο Χάρκοβο (φωτ.: EPA/ Andrzej Lange Poland out)

Μία ρωσική βόμβα διασποράς δίπλα σε έναν σταυρό στο πολεμικό νεκροταφείο στο Χάρκοβο (φωτ.: EPA/ Andrzej Lange Poland out)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ο πόλεμος στην Ουκρανία βρίσκεται σε εξέλιξη με τροπή που δεν φαινόταν, αρχικά, αλλά οι συνέπειές του αρχίζουν και διακρίνονται:

  1. Ο Πούτιν έκανε τραγικό λάθος με το να τον αρχίσει. Ό,τι και να λέει ο ίδιος και οι επιτελείς του, ο ρωσικός στρατός έδειξε μεγάλες αδυναμίες στις επιχειρήσεις. Βεβαίως, ο ορισμός της επιτυχίας θα δοθεί στο τέλος, και η επιχείρηση θα θεωρηθεί νικηφόρα αλλά, όπως είπε ο Ελληνοαμερικανός ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης σε συνέντευξή του σε αθηναϊκή εφημερίδα, ο ρωσικός στρατός απέτυχε και στον σχεδιασμό του πολέμου και στην επιμελητεία και στα μέσα που χρησιμοποίησε. Ο ρωσοουκρανικός πόλεμος ανέδειξε τα μέσα που θα διεξάγονται οι πόλεμοι του μέλλοντος. Ειδικές δυνάμεις με ελαφρύ, αλλά καταστροφικό εξοπλισμό, drones και κυβερνοεργαλεία. Οι Ρώσοι φάνηκαν εξαιρετικά ανελαστικοί και ανέτοιμοι σ’ αυτά.
  2. Ο πόλεμος αυτός είναι ένας proxy war (πόλεμος δι’ αντιπροσώπων) των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας. Οι ΗΠΑ πολεμούν από το παρασκήνιο, επιλεκτικά και χωρίς να φαίνονται. Άρα δεν έχουν απώλειες και φθορά. Οι Ρώσοι πολεμούν άμεσα. Έχει τρωθεί το κύρος τους και έχουν μεγάλες απώλειες σε ανθρώπινο και πολεμικό υλικό. Το πλήγμα κατά της ναυαρχίδας του ρωσικού στόλου στον Εύξεινο Πόντο δεν επέδρασε, μόνο, στο ηθικό του ρωσικού στρατού. Ενδεχομένως, να αναδεικνύει και νέες στρατιωτικές μεθόδους. Πολλά ακούγονται στο παρασκήνιο για παραπλάνηση της αεράμυνας με drones πριν το χτύπημα του καταδρομικού με πυραύλους με πυραύλους Neptune.
  3. Ο Ουκρανός πρόεδρος επέδειξε μια απαράμιλλη, μη διπλωματική προσβολή προς τον Γερμανό πρόεδρο ο οποίος εκδήλωσε το ενδιαφέρον να επισκεφθεί μαζί με άλλους ηγέτες το Κίεβο και να εκφράσει την συμπαράστασή του προς την Ουκρανία. Τον χαρακτήρισε persona non grata. Ο Ζελένσκι, θεωρεί τον Σταϊνμάγιερ αρχιτέκτονα της ρωσικής πολιτικής της Γερμανίας αλλά αυτά γίνονταν σε μια εποχή που όλες οι χώρες ανέπτυσσαν σχέσεις με τη Μόσχα.

Η Ουκρανία έχει ανάγκη τη Γερμανία στην παροχή πολεμικού υλικού αλλά φαίνεται πως ο κ. Ζελένσκι έχει ισχυρές πλάτες για να είναι τόσο αυθάδης προς το Βερολίνο το οποίο, ούτως ή άλλως βοηθά. Ζητά τεθωρακισμένα οχήματα τα οποία στη γερμανική πρωτεύουσα προβληματίζονται να του τα χορηγήσουν, διότι θεωρούν πως με τις δυνατότητες των αρμάτων αυτών, ο πόλεμος θα κλιμακωθεί και θα παραταθεί, εξέλιξη απολύτως καταστρεπτική για την Ευρώπη.

Η Ουκρανία, και άλλες δυτικές δυνάμεις καταλογίζουν στη Γερμανία μειωμένη βούληση για εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο. Πράγματι, τα γερμανικά οικονομικά ινστιτούτα θεωρούν πως η πλήρης απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο είναι αδύνατη και πως, με τα μέτρα που ελήφθησαν μέχρι σήμερα, οι επιπτώσεις στη γερμανική οικονομία θα είναι σημαντικές.

Ο Αμερικανός οικονομολόγος Πωλ Κρούγκμαν επισήμανε πως η αντιμετώπιση κρίσεων όπως αυτή που δημιουργείται από τον ρωσοουκρανικό πόλεμο έχει επιπτώσεις και στην οικονομία και κάλεσε τη Γερμανία να αναλογιστεί την συμπεριφορά της προς την Ελλάδα, όταν αντιμετώπιζε οικονομική κρίση.

Πάντως, μια κρίση στη γερμανική οικονομία θα έχει επιπτώσεις σε όλη την Ευρώπη καθώς το Βερολίνο θεωρείται η ατμομηχανή της ηπείρου.

Και εάν υπάρξει αντιευρωπαϊκό αποτέλεσμα στις γαλλικές εκλογές, τότε τα θεμέλια της ΕΕ θα κλονιστούν.

Γερμανία και Ρωσία θεωρούνται χερσαίες δυνάμεις και μια συνεργασία τους δεν πρέπει να αποκλείεται. Εξαρτάται, βεβαίως, από τις εξελίξεις και την τραγικότητά τους. Σε μια τέτοια περίπτωση θα έχουμε είτε την αυτονόμηση της Ευρώπης από τις ΗΠΑ, είτε την πλήρη διάλυσή της.

Τίποτε δεν πρέπει να θεωρείται βέβαιον την επόμενη ημέρα του πολέμου.

Αν δει κανείς γραμμικά τις εξελίξεις, όλοι θα βγουν χαμένοι. Όπως είπε στην ίδια συνέντευξη ο Τζέϊμς Σταυρίδης, η Ουκρανία θα χάσει ένα 10-15% του εδάφους της και το υπόλοιπο θα το κρατήσει μεν αλλά ουδετεροποιημένο. Η Ρωσία δεν θα πετύχει τους αρχικούς μαξιμαλιστικούς στόχους της. Και η Δύση, θα κάνει υποχωρήσεις, κυρίως στις κυρώσεις για να επιτευχθεί μια συμφωνία.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η Ανάσταση διά χειρός Ελ Γκρέκο (πηγή: commons.wikimedia.org. Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΓΝΩΜΕΣ

Κοντάκιο Αναστάσιμο (Μέρος B’)

12/05/2026 - 9:32πμ
Τούρκος φίλαθλος κρατά σημαία μέσα από μια γιγαντιαία τουρκική σημαία (φωτ.: EPA / Tolga Bozoglu)
ΓΝΩΜΕΣ

Τουρκία, το νέο «Ιράν»

10/05/2026 - 5:07μμ
Τουρίστες μπροστά από την Αγια-Σοφιά στην Κωνσταντινούπολη (φωτ.: EPA / Erdem Sahin)
ΓΝΩΜΕΣ

Οι νεοφώτιστοι της Τουρκίας και το δύσκολο ερώτημα της ρωμαίικης συνέχειας

9/05/2026 - 9:57πμ
Ο Άγιος Ρωμανός ο Μελωδός σε τοιχογραφία της Μονής Αράκου, στη Λαγουδέρα της Κύπρου (φωτ.: 
Sonia Halliday)
ΓΝΩΜΕΣ

Κοντάκιο Αναστάσιμο (Μέρος Α’)

5/05/2026 - 9:35πμ
Από την πρόσφατη επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα (φωτ.: INTIME / Νίκος Χαλκιόπουλος / EUROKINISSI)
ΓΝΩΜΕΣ

Τεκτονικές μετατοπίσεις

1/05/2026 - 4:00μμ
Λεπτομέρεια από εικονογράφηση χειρογράφου (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Του Αποστόλου Θωμά (Μέρος Γ’)

28/04/2026 - 9:32πμ
Φωτογραφία που προβλήθηκε στην εκδήλωση που έγινε στο Ωδείο Αθηνών, για τα 111 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Κυριακή 26 Απριλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΓΝΩΜΕΣ

Όταν οι γενοκτόνοι απολογηθούν

26/04/2026 - 4:16μμ
Η Λάουρα Κοβέσι στο 11ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, Πέμπτη 23 Απριλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΓΝΩΜΕΣ

 Η διαφθορά ως κανονικότητα και η ιδιωτικοποίηση της εξωτερικής πολιτικής

25/04/2026 - 9:48πμ
Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ Τομ Μπάρακ (φωτ. αρχείου: EPA / Wael Hamzeh)
ΓΝΩΜΕΣ

Περίεργα μηνύματα

24/04/2026 - 4:03μμ
(Ψηφιδωτό από τη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, Βενετία)
ΓΝΩΜΕΣ

Του Αποστόλου Θωμά (Μέρος Β’)

21/04/2026 - 9:46πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το Νοσοκομείο ΚΑΤ, όπου νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση η 17χρονη (EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)

ΚΑΤ: Πέθανε και η δεύτερη 17χρονη που έπεσε στο κενό με τη φίλη της

18 λεπτά πριν
Μέλη της ελληνικής κοινότητας στον αύλειο χώρο του ελληνικού προξενείου στο Βουκουρέστι τον Απρίλιο του 2026 (πηγή: facebook.com/
UNIUNEA.ELENA.DIN.ROMANIA)

Ο Ελληνισμός στη Ρουμανία, κοιτίδα της ελληνικής αριστοκρατίας και της Επανάστασης του 1821

47 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)

Greek Basketball League: Βήμα πρόκρισης η ΑΕΚ για τα ημιτελικά

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: jhfl /Pixabay)

ΕΦΕΤ: Ανάκληση μη ασφαλούς τροφίμου – Μετά τα παξιμάδια, σειρά πήραν τα στρούντελ κανέλας

2 ώρες πριν

ΣΕΝ-ΠΟΕ: Διευρύνονται οι πανελλαδικές εθελοντικές αιμοδοσίες «Δίνω αίμα, για το αίμα που χάθηκε»

2 ώρες πριν
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στην τελετή εγκαινίων του συγκροτήματος νέων Στρατιωτικών Οικημάτων Αξιωματικών (ΣΟΑ) στο Αγαθονήσι (φωτ.: Υπουργείο Εθνικής Άμυνας / Ευάγγελος Καραΐσκος / EUROKINISSI)

Νίκος Δένδιας: Αναμένω εξηγήσεις από τον Ουκρανό ΥΠΑΜ για το drone – Μήνυμα και προς την Άγκυρα

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign