pontosnews.gr
Σάββατο, 16/08/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Βόλος: Πάνω από 40 εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Ενώ προστίθενται και άλλες

13/03/2022 - 1:38μμ
(Φωτ.: magnesianews.gr)

(Φωτ.: magnesianews.gr)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Πάνω από 40 εκδηλώσεις ετοιμάζονται για τα 100 χρόνια μνήμης της Μικρασιατικής Καταστροφής στο Βόλο.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν από Μητρόπολη Δημητριάδος, τη Μαγνήτων Κιβωτό αλλά και όλους τους Μικρασιατικούς Συλλόγους της περιοχής, «Εγγλεζονήσι», «Ίωνες» και «Μνήμες Προσφύγων».

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, καθώς και οι στόχοι της διοργάνωσης παρουσιάστηκαν στις 10 Μαρτίου του 2022, από τον Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνάτιο μαζί με τους προέδρους των Συλλόγων.

Ο Μητροπολίτης έκανε λόγο για «ένα έτος μνήμης μιας καταστροφής αλλά ταυτόχρονα και έτος όπου μπορούμε πλέον να καταγράψουμε και τα οφέλη που προέκυψαν από την παρουσία των Μικρασιατών στον τόπο μας.

»Οι εκδηλώσεις είναι συντονισμένες έχουν καταρχήν λατρευτικό χαρακτήρα, αλλά και επιστημονικό, είναι εκδηλώσεις πολιτισμού με εκθέσεις και με έμφαση σε εκπαιδευτικά προγράμματα. Είναι εκδηλώσεις που θα δώσουν την ευκαιρία να μάθουν οι νέοι, οι παλαιότεροι να θυμηθούν και κυρίως να διασώσουμε τη μνήμη των γεγονότων αλλά και τα οφέλη που προκύπτουν στο να μην επαναληφθούν τυχόν σφάλματα και κυρίως να τιμήσουμε και αυτούς που κατέγραψαν έναν πολιτισμό στον τόπο μας, όταν ήρθαν από τη Μικρά Ασία».

Ιδιαίτερα συγκινημένη ήταν η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Ιωνίας «Το Εγγλεζονήσι» Ουρανία Σταματιάδου καθώς έκανε λόγο για τους πατέρες και παπούδες των Μικρασιατών που θυσιάστηκαν στα άγια όπως είπε χώματα της Μικράς Ασίας.

Κάποιοι που κατάφεραν να ριζώσουν σε διάφορους τόπους, μεταξύ αυτών και η Ν. Ιωνία, μετέφεραν τον πολιτισμό, τις αξίες της ζωής, τη θρησκεία και παρά τις δυσκολίες κατάφεραν να ορθοποδήσουν ξεκινώντας μια ζωή από το μηδέν.

Οι εκδηλώσεις του επετειακού έτους ξεκινούν με την έλευση στον ΙΝ Ευαγγελίστριας της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας Βουρλιώτισσας στις 18 Μαρτίου. Πρόκειται για την Ιερά Εικόνα της Παναγίας από τα Βουρλά της Μικράς Ασίας, που διασώθηκε από την καταστροφή και φυλάσσεται στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Η έναρξη των εκδηλώσεων θα περιλαμβάνει και τρεις παράλληλες εκδηλώσεις. Η πρώτη στις 17 Μαρτίου με έκθεση μικρασιάτικου εργόχειρου στο Πνευματικό Κέντρο του ΙΝ Ευαγγελίστριας στη Ν. Ιωνίας, η δεύτερη στις 19 Μαρτίου που είναι μια θεατρική παράσταση με τίτλο « Έξοδος- Νύφη ή Μαρίτσα η πρόσφυγγα», από το θεατρικό Εργαστήριο Καμεράνο του ΙΝ Αγίου Γεωργίου Νέας Ιωνίας Αττικής που θα ανέβει στο Πολιτικό Κέντρο Ν. Ιωνίας. Ενώ η τρίτη θα γίνει την Κυριακή 20 Μαρτίου, όπου στην αίθουσα του Μεταξουργείου θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στα Βουρλά.

Πηγή: magnesianews.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο δρόμος προς το Ναό της Παναγίας το 1919, μετά την επιστροφή στο Μοσχονήσι των κατοίκων του που το είχαν εγκαταλείψει στον λεγόμενο πρώτο διωγμό, του 1914. Φανερές οι ζημιές στα σπίτια (φωτ.: Αρχείο Α. Μαΐλη)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μοσχονήσι: Μια Μικρασιάτισσα Παναγιά που πέρασε κι εχάθη

15/08/2025 - 12:04μμ
Το αυθεντικό λάβαρο, στο μουσείο της Αγίας Λαύρας (πηγή: Facebook / Εστίας Νέας Σμύρνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Η Κοίμηση της Θεοτόκου στο λάβαρο της Επανάστασης – Από τη Σμύρνη στην Αγία Λαύρα

15/08/2025 - 11:33πμ
Η εικόνα της Παναγίας Ελεούσας πρωτοστατεί σε παλιότερους εορτασμούς (φωτ.: Θάνος Χατζηγιάννης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Σάρτη Χαλκιδικής: Δεκαπενταύγουστος με την Παναγία την Ελεούσα από την Αφησιά της Μικρασίας

13/08/2025 - 12:19μμ
Αγιογραφίες σε χριστιανική εκκλησία της Καππαδοκίας, φωτογραφημένες το 1935 από δύο Αμερικανούς φωτογράφους, τους John D. Whiting και G. Eric Matson, οι οποίοι είχαν βρεθεί στην περιοχή σε μια αποστολή του «National Geographic» (φωτ.: Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μαρτυρία Σοφίας Μεταλλείδου ή Μαdενλόγλου: Στην Ελλάδα κάναμε εγγόνια και η δυστυχία από πάνω μας δεν έφυγε

12/08/2025 - 9:39μμ
(Φωτ.: ΚΕΜΙΠΟ)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Αγώνας δρόμου «Στις γειτονιές των Μικρασιατών προσφύγων», για 9η χρονιά

10/08/2025 - 6:07μμ
πομπή προς την Πλατεία του Μικρασιάτη Πρόσφυγα στον Άγιο Δημήτριο Λήμνου (φωτ.: Facebook / Μορφωτικός & Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Δημητρίου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Λήμνος: Οι πρώτοι Μικρασιάτες πρόσφυγες δεν ξεχάστηκαν – Μια συγκινητική αναδρομή στις ρίζες

10/08/2025 - 11:00πμ
Σκαλωσιά στην Παναγία Παραμυθία, στο πλαίσιο των εργασιών αποκατάστασης (φωτ.: Φως Φαναρίου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Παναγία Παραμυθία: Τα «ωραιότερα ερείπια» της Κωνσταντινούπολης παίρνουν ξανά ζωή

9/08/2025 - 9:50πμ
(Φωτ.: nif.gr)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«Ιωνικό Κέντρο»: Η Σοφία Ζαχαράκη ξεναγήθηκε στο υπό κατασκευή κύτταρο της μικρασιατικής μνήμης από τον μητροπολίτη Γαβριήλ

7/08/2025 - 3:56μμ
Εμβολιασμός στη μουσουλμανική συνοικία της Σμύρνης (πηγή: Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Μ. Ασία/copyrights Εκδόσεις «Νέα Σύνορα»- Α.Α. Λιβάνη & Σία Ε.Ε.)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Επιδημία ευλογιάς στη Σμύρνη, το 1871, ο εμβολιασμός και οι κερδοσκόποι

5/08/2025 - 9:48πμ
Το χορευτικό του Συλλόγου Κιουταχειωτών-Μικρασιατών Φλώρινας στη μεγάλη γιορτή για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του σωματείου (φωτ.: Δήμος Φλώρινας)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μια μεγάλη γιορτή για τα 100 χρόνια του Συλλόγου Κιουταχειωτών-Μικρασιατών Φλώρινας

3/08/2025 - 1:30μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δύο από τα αυτοκίνητα των διακινητών, τα οποία κατασχέθηκαν από τις αρχές (φωτ.: Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης)

Συνελήφθησαν τρεις διακινητές στον Έβρο – Προσπάθησαν να περάσουν παράνομα 20 μετανάστες

16 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook/Ένωση Μωμόγερων Λιμνοχωρίου Βαλτονέρων Αναργύρων «Οι Τσαγούσιδες»)

Των Μωμοερίων το λάλεμαν έρχεται στο Λιμνοχώρι με τις καλύτερες προσκλήσεις

50 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook/Despina Kotakidou)

Πόντιοι και Καππαδόκες στην Αισύμη τίμησαν την Παναγία

1 ώρα πριν
Από αριστερά ο Βλαντίμιρ Πούτιν καλωσορίζεται από τον Ντόναλντ Τραμπ μόλις έχει φτάσει στην Αλάσκα (φωτ.: EPA/Gavriil Grigorov/Sputnik/Kremlin POOL)

Στον Λευκό Οίκο τη Δευτέρα ο Ζελένσκι – Κοινό ανακοινωθέν Ευρωπαίων ηγετών για τη συνάντηση Τραμπ-Πούτιν

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ηράκλειο: Ποιοι είναι οι «Α.Τ.Α.Χ.Τ.Ο.Ι.» που έκαναν στόχο τους τον εθελοντισμό

3 ώρες πριν
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

e-ΕΦΚΑ & ΔΥΠΑ: Περισσότεροι από 67.000 δικαιούχοι θα εισπράξουν πάνω από 53 εκατ. ευρώ

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign